Kövess minket!

Marketing

Jöhet az Est Media reorganizációja

A közgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a reorganizációs tervet. Ebben többek között további leépítések, a print és online üzletág átszervezése, racionalizálása, az olcsóbb irodába költözés, a TimeOut esetleges eladása szerepel. Emellett a rádiók után az indoor üzletágra is eladás várhat, hacsak nem működtetik tovább egy szűkebb prémium hálózat formájában. A jelszó: erős brandek és digitalizáció.

Ellenszavazat nélkül elfogadta az Est Media Nyrt. reorganizációs tervét a közgyűlés. Az átszervezést az utóbbi években széles portfoliót épített cégcsoport azért hirdette meg, mert részben a válságnak, részben az erőltetett növekedési ütemnek köszönhetően mostanra veszteségessé vált a tevékenység. Emiatt a részvényesek azt sürgették, hogy a szélesebb s csak hosszabb távon profitot termelni képes portfoliót szűkítsék le, és azokra a tevékenységekre fókuszáljanak, amelyek már rövidebb távon is képesek nyereségessé válni.

“A reorganizáció végrehajtásával azt célozzuk, hogy a második félévben a cégcsoport Event üzletág nélküli része is a reorganizációs költségek kiszűrésével már üzemi eredmény termelésére legyen képes” – olvasható a közgyűlési dokumentumban. Az idei második-harmadik negyedévben zajló átszervezés tehát elsősorban a Print, az Online és az Indoor üzletágat érinti a továbbiakban, miután a Broadcast üzletágat már felszámolták a NeoFM és a radiocafé eladásával. Ez utóbbiak kapcsán az Est Media azt közölte: az eladást azért sem lehetett halogatni, mert 2012-2013 előtt nem várható a rádiós szegmens presztízs növekedése, ami új pénzeket vonzhatna be. Előbbi rádiójuk 770, utóbbi pedig 250 millió forintos üzemi veszteséget halmozott fel működése során.

Az egyértelműen, változatlan formában megőrzendő tevékenységek közé a terv szerint csak az Event üzletág, azaz a Sziget Kft. tartozik. Ennek terjeszkedésében, nemzetközi nyitásában látják az Est Media újbóli felpörgetésének egyik kulcsát. A programmagazinokat magába foglaló Print üzletágat szintén fontosnak látja a tulajdonos, ugyanakkor itt a TimeOut-ot várhatóan eladják vagy minimálisan csökkentik a részesedést benne. Az Est család esetében, amely átlag felett tudta az első negyedévében növelni a bevételeit, viszont a franchise rendszernél szorosabb együttműködést, illetve a termékek digitalizálása terén további előrelépést terveznek. Emellett a részben tulajdonolt termékeknél (Exit) törekednének a teljes tulajdon megszerzésére.

Az Online üzletágban a GMediával kötött értékesítési együttműködéstől vár sokat a cégcsoport, s ezen túlmenően is a fókusz a saját termékekre kerül, ahogy a Print üzletág esetében is. Azaz az olyan együttműködések, mint a Facebook-felületek hazai értékesítése, inkább hab lesznek a tortán. A cél az üzletágnál az, hogy a saját termékek méretükhöz képest is értelmezhetó bevételt érjenek el.

Miközben a koncertszervezéssel foglalkozó EMG Music tulajdonképpen nem oszt, nem szoroz a cégcsoport teljesítménye szempontjából, egyelőre nem tervezik az eladását, mivel az Event üzletágat kiegészítve jó lehetőséget jelent az Est Media és a fellépők számára – áll a tervben. Nem így az Indoor divízió, amelyet vagy átszerveznek, s jelentősen kisebb, a prémium szegmensekre fókuszáló formában visznek tovább, vagy eladják, vagy vevő híján megszűntetik.

Ez utóbbi a logisztikai üzletág átszervezését is maga után vonhatja, lévén így az állandó szervezet szükségtelenné válik, a munkát el tudják végezni a programmagazinok terjesztői is. Nem ez az egyetlen várható leépítés, erre még az Online és Print üzletágak átszervezése nyomán is sor kerül nagy valószínűséggel. A sales és adminisztráció területén már került sor elbocsátásokra, ez folytatódhat, illetve az új feladatkörök kialakítása nyomán akár új operatív vezetőket is bevonhatnak.

A reorganizáció elvi alappillérei között egyébként olyasmik szerepelnek, hogy az erős brandekre és az egyedi tartalomra kell építeni, a még nem digitális márkákat ki kell terjeszteni a digitális térben, úgy kell a reklámfelületeket kialakítani, hogy azok árazásban optimálisak illetve innovatívak legyenek, új szegmensekre is ki kell terjeszteni az értékesítést, a működési hatékonyságot növelni kell, s miközben a mostani átszervezés a jelen működés profitábilisabbá tételére irányul, az új irányok kereséséről sem mondanak le elviekben.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom