Kövess minket!

Marketing

Intren-győzelem az AllThingsFacebookon

Több mint 300 fő részvételével zajlott az AllThingsFacebook konferencia, a Facebook hivatalos partnerrendezvénye. A kapcsolódó versenyt az Intren nyerte.

Több mint 300 szakmabeli részvételével zajlott március 6-án az AllThingsFacebook Budapesten, a ThinkDigital és a Médiapiac.com szervezésében. Megtudhattuk: a Facebook él és virul, túlzóak tehát a hírek a közösségi hálózat haláláról, ugyanakkor a platform okos használatához még hosszú edukációs folyamat vezet.

„A konferenciát, ahogyan előtte jeleztük is, tudásmegosztó platformnak szántuk, és utólag is azt látjuk, hogy ez egy jó cél volt. A tanulás igényét mutatja, hogy a résztvevők több mint fele márkatulajdonosi oldalról érkezett, míg az ügynökségek között egyaránt találtunk kis, lokális és nagy, nemzetközi szereplőket, média-, kreatív- és PR-ügynökségeket egyaránt” – mondta Szabó Ákos, a Thinkdigital magyarországi vezetője, a konferencia főszervezője.

Az AllThingsDigital előadói között szerepelt Sebastian Szmigielski, a Facebook ügynökségi kapcsolatokért felelő regionális vezetője, aki a Facebookról, mint performancemarketing-eszközről beszélt. Mint elmondta: a Facebook nem Google, azaz nem érdemes az utóbbinál megszokott stratégiákat erőltetni, ha performance szemlélettel kívánunk megjelenni a közösségi hálózaton. Az általa mutatott magyarországi adatok szerint a Facebook elérése a 18-34 évesek körében főműsoridőben vetekszik a hazai televíziók összelérésével. (Forrás: Nielsen Közönségmérés, Facebook. A vizsgált időszak: 2013. december 9-15.)

A grafikon a célcsoport eléréséről

Ryszard Sroka, a Facebook – pályafutása során számos nemzetközi díjat nyert – kreatív stratégája a Facebookban rejlő kreatívpotenciált mutatta be gyönyörű példákon keresztül, ismét megerősítve azt, hogy a közösségi hálózat mára nem egy egyszerű PPC-platform, ami a jobb sávról szól.

A konferencia keretében több kutatást – szemkamerás vizsgálatokat és tartalomfogyasztási szokásokat felmérőket -, valamint hasznos esettanulmányokat is prezentáltak az előadók.

Az esemény zárásaként Sebastian Szmigielski és Szabó Ákos átadták a leginspiratívabb Facebook-kampánynak járó díjat.

Szabó Ákos, Gandera Balázs és Sebastian Szmigielski a díjjal

A díj nyertese, az Intren már jó ideje együtt dolgozik az Extreme Digitallal, a keresőmarketing kampányaikat már az elmúlt években is a csapat kezelte. Most a social media terület is bővül, így különböző közösségépítő és aktivizáló tevékenységekkel segítik az online műszaki áruházat. Az ügynökség győztes esettanulmányát is bemutatták a konferencián. A szakmai elismerés nettó félmillió forint értékű Facebook kampánnyal járt együtt.

A zsűrizést a Facebook nemzetközi szakemberei végezték, szigorú bírálati szempontokat figyelembe véve. A versenyre bármely olyan kampánnyal lehetett nevezni, amely 2013-ban futott, és a magyar piacot célozta meg. Inspiráló kampánynak pedig leginkább azokat tekintették, melyek a közeghez illeszkedő, magas színvonalú kreatív megvalósítással értek el számszerűsíthető, üzletileg is igazolt eredményt. Kiemelt hangsúlyt fektettek arra is, hogy a Facebook aktivitás komplex legyen, valamint a kampány világos, valódi, reális és mérhető célokat tartalmazzon.

A Megastore kampánnyal az ügyfél célja az volt, hogy elektronikai cikkek áruházából valódi online plazává váljon. Elvárás volt a megtérülés mérhetősége is. A kampányban számos eszközt és mérőrendszert felhasználtak. Minden héten jól célzott extrém ajánlatokat támogattak hirdetéssel, ezen kívül játék-applikációkat is használtak. Az értékesítést is különböző appokkal (új termék bevezetési kvíz, karácsonyi ajándéklista) segítették. Az esettanulmány prezentációjában elhangzott, hogy a hirdetések összességükben 18-szoros megtérülést produkáltak, és a Facebook-eredmények egyes területeken konkuráltak a Google-höz köthetőkkel. Az ügyfél ennek hatására fokozta a közösségi aktivitását, és több országban is Facebook-alapú piacralépési kampányt tervez.

„A beérkezett pályázatok között néhány egészen kiváló megoldással is találkozhattunk, ugyanakkor értékes visszajelzést is kaptunk a magyar piac jelenlegi gondolkodásáról. Sebastian Szmigielskinek a díj átadásakor elmondott szavait tudom idézni: a pályázatokból az látható, hogy az ügyfelek és az ügynökségek gondolkodása egyelőre döntően eszköz alapú, ha a Facebookról van szó. Gondolkodnak applikációkban, lájkokban, megosztásokban, szponzorált szpotokban, de egyelőre ritkább a közösségi jelenlét céljának és lehetőségeinek mély, koncepcionális szintű megértése. Az Intren kampányát azért választotta a Facebook győztesnek, mert esetükben világosan látszott a közösségimédia-jelenlét átgondoltsága, a mögöttes koncepció és a KPI-ok is világosak voltak” – nyilatkozta a döntés kapcsán Szabó Ákos.

„Remélem a jövőben is növekedni fog azoknak a kampányoknak a száma, amelyek valódi üzleti eredményeket hoznak amellett, hogy kreatív mivoltukból adódóan felkeltik a Facebook felhasználók figyelmét” – mondta Gandera Balázs, az Intren ügyvezetője.

A konferenciáról készült élő tudósításunk itt, az első fotók pedig itt érhetőek el.

A részletes program az esemény honlapján olvasható, hamarosan ide fog felkerülni az előadások publikus változata is.

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom

Marketing

Ennyiért adja el katalógusát a Red Hot Chili Peppers

Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away, a Dani California és a Knock Me Down című dal.

Közzétéve:

Flickr

A Red Hot Chili Peppers 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adja el dalai katalógusát a Hipgnosis Songsnak – értesült a Variety.com hollywoodi hírportál.

A banda dobosa, Chad Smith a közelmúltban azt is elárulta, hogy éppen egy új albumon dolgoznak.

A Red Hot Chili Peppers számainak zömét 1989 óta az együttes tagjai, Anthony Kiedis, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros John Frusciante írta. Az ágazati források szerint az együttes katalógusa a kiadójuknak 5-6 millió dollár (1,5-1,8 milliárd forint) nettó részesedést termel.

A Hipgnosis Songs Fund nevű cég 2018-ban kifejezetten arra alapult, hogy katalógusok jogait vásárolja fel. A zeneipar történetében példátlan katalógusfelvásárlási hullámot indított. Az év elején mindössze két hét alatt megszerezte Neil Young katalógusának felét, valamint a Fleetwood Macből ismert Lindsey Buckingham, a producer Jimmy Iovine és Shakira katalógusát. Korábban már hozzá került a Timbaland, Chrissie Hynde, a Wu-Tang Clan RZA-ja, a Blondie, Barry Manilow, Jeff Bhasker és még sokan mások.

Borítókép: a Red Hot Chili Peppers koncertje

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a belföldi turizmus népszerűsítésére

Magyarország újraindult! címmel kampányt indított a belföldi turizmus népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek üzenete, hogy a szabályok betartásával és egymásra figyelve ismét útnak indulhatunk.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A május végéig tartó kampány országszerte arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes utazni és újra felfedezni a kulturális, természeti, gasztronómiai és aktív turisztikai lehetőségeket – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Ahhoz, hogy az üzenet minél szélesebb körben eljusson a belföldi utazást tervezőkhöz, citylight- és óriásplakátok jelennek meg országszerte összesen 800 helyszínen. Emellett országos napi-, heti- és havilapokban, print és online felületeken is találkozhat velük a nagyközönség.

Továbbra is a biztonság az első, vigyázzunk egymásra! – hívja fel a figyelmet közleményében az MTÜ.

Borítókép: Kerékpárral túrázó turisták sora halad a váci Duna-part kijelölt bicikliútján, egy tavaszi hétvége délelőttjén

Tovább olvasom