Kövess minket!

Marketing

Idén is megjelent a Marketing Technológiai Térkép

Április végén jelent meg a Martech 2020, a marketing technológiai piaci szereplők térképe. A 2019-es verzióhoz képest most 13,6%-kal több marketing technológiai vállalat került a listára, melyen így már 8000 név szerepel. A grafika emellett új, a tartalomhoz jobban illó dizájnt is kapott.

A nyolcezres elemszámot annak ellenére érte el a céglista, hogy 615 vállalat különböző okokból lekerült a tavalyi válogatásból (például azért, mert beolvadtak egy nagyobb versenytársukba, megszűntek, vagy egyszerűen csak nem funkcionálnak többé. Ezzel a 615 vállalattal nem számolva, a 2019-es mennyiséghez képest a vállalatok száma 2020-ra 24%-kal nőtt, ami óriási változást jelent.

A Martech 2020 térképen vannak olyan változások is, melyek a felvásárlások során jöttek létre. Ezek megjelenésének nagy része azonban nem okozott változást a mennyiségi adatokban, mivel a 2019-es térképen szereplő vállalatokat olyan nagyobb cégek vásárolták fel, melyek eddig nem szerepeltek a listán – így ezek esetében csak a tulajdonjog megjelenítése változott.

Mi került a térképre?

A Martech 2020 különböző formátumokban a következő linkeken érhető el:

Slide (retina) – 6,7 MB Marketing Technology Landscape Supergraphic (2020) — 6.7MB slide (retina)

Nagy felbontású JPEG – 57,8MB Marketing Technology Landscape Supergraphic (2020) — 57.8MB nagy felbontású JPEG

Nagy felbontású PDF – 162,5 MB Marketing Technology Landscape Supergraphic (2020) — 162.5MB nagy felbontású PDF

A grafikai munkát és az elsődleges adatok gyűjtését végző Blue Green idén nem a logókat illesztette a dobozokhoz, hanem a dobozokat alakította úgy, hogy a logók a lehető leghatékonyabban tölthessék ki az adott teret. Az új dizájn lehetőséget teremtett arra, hogy a térképen egy összegző leírás is helyet kapjon a különböző területeken tevékenykedő marketing technológiai vállalatok számáról. Ezek növekedése a 2019-es évhez képest a következőképpen alakult:

A reklám kategóriába tartozó elemek száma idén 922, ami 4,1%-os növekedést jelent. A reklám kategórián belül a legnagyobb növekedést produkáló alkategória a print média, mely 35%-os növekedést mutatott. 1936 vállalat foglalkozik tartalom és élménymarketinggel, ami a 2019-es számhoz képest 5,6%-os növekedést jelent, ezen belül a legnagyobb növekedést elérő alkategória pedig a videómarketing 26%-os emelkedéssel. A közösségi marketing kategória 1969 céget olvaszt magába, ami 13,7%-kal több, mint tavaly, kiemelt alkategóriája pedig a párbeszédmarketing és chat-marketing, mely 70%-os emelkedést tudhat magáénak. A kereskedelem és sales 9,0%-ot nőtt, benne a retail proximity és IoT 15%-ot. Az adatokkal foglalkozó cégek száma nőtt a legnagyobbat, itt 25,5 vállalattal többet találunk a listán, mint a korábbi évben. Legerősebb alkategóriáját az állami, engedélyekkel kapcsolatos és biztonsági technológiákkal foglalkozó marketing vállalatok alkotják, melyekből 68%-kal többet számláltak a kutatók idén, mint 2019-ben. A menedzsmenthez köthető marketing technológiai vállalatok száma 15,2%-kal nőtt, míg ezen belül a projekteket és workflowt megkönnyítő technológiákat kínáló cégeké 41%-kal.

Az adatokkal foglalkozó martech vállalatoké messze a leggyorsabban növekvő kategória, 25,5% -kal. Ez nem meglepő, hiszen rengeteg adatunk van, a kihívás pedig ma már nem az, hogy hogyan tároljuk őket, hanem hogy kitaláljuk, hogyan lehet hatékonyan elemezni és felhasználni. Ez sok szoftverinnovációt eredményez mostanában. Érdekes látni azonban, hogy a fizikai világbeli interakciók (nyomtatás, kiskereskedelmi közelség és IOT), az adatkezelés és a magánélet, a video marketing, a társalgási marketing és chat marketing, valamint a projekt- és munkafolyamat-menedzsment vezette a legdinamikusabban növekedő ágazatok csoportját. Fontos megjegyezni azt is, hogy ezek az adatok még azelőttről származnak, hogy a koronavírus járvány kitört márciusban.

Milyen információkat tudhatunk meg a martech piacról a térképek segítségével?

Az első Martech térkép 2011-ben készült és azóta ötvenszeresére nőtt a rajta található vállalatok száma. A szakemberek az utóbbi években gyakran reagáltak a térképre azzal, hogy lassan konszolidálódni fog a piac és a növekedés megáll vagy lassul. Egy másik tábor viszont arra számított, hogy a növekedés folytatódni fog, a piacon idén is nagy lesz az aktivitás. A két kijelentés csak látszólag zárja ki egymást – bár elmondható, hogy a piac már konszolidálódott, a cégek száma még továbbra is nő.

Az ellentmondás feloldása a piac összetételében keresendő. A legjelentősebb vállalatok még a trend elején jöttek létre, általános megoldásokat kínálnak. Őket követi a párszáz „kategóriaelső” vállalat, akik mélyebbre ástak a piaci szegmensekben és olyan szolgáltatásokra specializálódtak, melyek egy adott területet fednek le – de még így is több tíz-, ha nem százmillió dolláros árbevételt produkálnak évente.

Az egyre lapuló görbe végén találhatók a kisebb szakterületek specialistái és a start-upok, akiknek egy része azon igyekszik, hogy átvegye a kategóriavezetők helyét. Sokan vannak bár, akik nem terveznek ehhez fogható nagy váltást, egyszerűen csak jó üzletet szeretnének maguknak. A Martech5000 kutatói megjegyzik, hogy a vállalat értékelése nem azonos az ügyfélértékével. Számos kicsi, martech vállalkozás olyan fájdalmas pontokra kínál gyógyírt, melyekkel a nagy cégek nem foglalkoznak. Olyanok is vannak, akik új – ha néha szűk – növekedési lehetőségeket keresnek, ami talán egy nagyválallat számára nem tűnik izgalmasnak, de az ügyfeleik imádják őket érte. Emiatt sok ilyen kisvállalatnak kevés az ügyfele vagy az általuk biztosított szolgáltatások csak szűk szeletét fedik le az igényeknek, ezért lehetséges, hogy ACV-jük csak néhány száz vagy néhány ezer dollár. Mégis, a felhőszolgáltatásoknak – azaz az extrém olcsó és dinamikusan méretezhető SaaS adattárolási infrastruktúráknak (Amazon, Google, Microsoft) – köszönhetően ma már ezek a kis martech társaságok is képesek jövedelmezőek maradni, együttesen pedig nélkülözhetetlen részét képezik a martech iparnak. Kitöltik a számtalan hiányosságot, amelyet a főbb platformok nem tudnak megtenni – mert a többmilliárd dolláros társaságok számára gazdasági szempontból nem éri meg a millió vagy tízmillió dollár értékű niche lehetőségek létrehozása.

A Chiefmartec azonkívül, hogy létrehozta az új térképet, nyilvánosan hozzáférhetővé tette kereshető adatbázisát is a martech5000.com-on, melyet ráadásul folyamatosan frissítenek. Ez az adatbázis nagy segítséget jelenthet bárkinek, aki a koronavírus által okozott változásokra kíváncsi, vagy éppen csak szeretne kicsit mélyebb betekintést nyerni az információkba, hiszen míg a térkép csak egy pillanatfelvétel, az adatbázisban bármikor láthatóak a friss adatok. Ez azt is jelenti, hogy ha valaki úgy gondolja, egy válallalat hiányzik az adatbázisból, akkor hozzá is adhatja a Martec5000 listához.

A Martech térkép korábbi verziói év szerint a következő linkeken érhetők el: 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 és 2019. A Chiefmartec weboldalán további érdekes információk is olvashatók a piackutatásról angol nyelven.

Marketing

Így alakult a reklámpiac 2020-ban

A koronavírus-járvány teljesen felborította a reklámpiacot.

Közzétéve:

Pixabay

Miután 2020 elején világszerte kitört a koronavírus-járvány, a kormányok igyekeztek mindent megtenni polgáraik védelméért.

Ahogy sok más országban, az Egyesült Királyságban is kulcsfontosságú stratégiai céllá vált, hogy az ország lakosságát a lehető legszélesebb körben tájékoztassák a helyzetről: a vírus veszélyességéről, az ellene való védekezési lehetőségekről, az egyes rendszabályok meghozataláról, annak szükségességéről. E cél elérése érdekében a brit kormányzat hatalmas kampányokba kezdett, és élt a kereskedelemben jól bevált hirdetési formák alkalmazásával. Üzeneteit a nyilvánosság számára fizetett reklámokkal is igyekezett minél hatásosabban eljuttatni. A szakemberek számára így nem okozott meglepetést, hogy a brit kormány tavaly országa első számú hirdetőjévé vált, nem kevesebb, mint 164 millió font (kb. 69 milliárd forint) költéssel. A TradingPlatforms.com szakportál adatai szerint

ezzel olyan magántulajdonban lévő cég- és egyben hirdetőóriásokat is megelőzött, mint a több mint négyszáz fajta élelmiszer, illetve egyéb fogyasztási terméket gyártó Unilever multinacionális vállalatot, vagy a Sky médiaóriást.

A kormány mellett a Public Health England (PHE) közegészségügyi szervezet is felkerült a brit vezető hirdetőinek Top 10-es rangsorába: 2020-ban a hetedik helyen végzett. Megjelenése további bizonyíték a Downing Street 10.-ben tett erőfeszítésekre, amelyet a 66 millió polgár tájékoztatására, a nyilvánosság legnagyobb fokú elérésére tettek.

A PHE tavalyi 80,5 millió fontos (kb. 34 milliárd forintos) hirdetési kiadása csaknem 800 százaléka volt az előző éviének, s ez a brit szervezetek között minden idők legnagyobb reklámköltség-növekedésének számít egyik esztendőről a másikra.

A koronavírus-járvány kitörését követően egyébként a briteknél, tavaly márciusról áprilisra több mint 90 százalékkal csökkent a reklámozás a metró- és vasútállomásokon, 76 százalékkal az utak mentén és 56 százalékkal az élelmiszeráruházak előterében. A nagy állami szerepvállalás ellenére Nagy-Britanniában a hirdetési piacon a járványhelyzet – és az ezzel együtt járó gazdasági visszaesés – következményeként a Top 10-ben lévő hirdetőcégek reklámköltései együttesen ötödével estek 2019-hez képest. Becslések szerint a briteknél összességében 2020-ban 4,4 százalékkal csökkentek a nettó hirdetési kiadások, melyek 21 milliárd fontot (kb. 8800 milliárd forintot) tettek ki.

Magyarországon tavaly 240 milliárd forintra, 2,8 százalékkal csökkent a médiumok reklámbevétele, azaz a “médiatorta” egy év alatt ennyivel lett kisebb – derül ki a Magyar Reklámszövetség 2021. áprilisi jelentéséből.

A torta csaknem minden szelete vékonyodott, egyedül a digitális reklámpiacé növekedett, 5,5 százalékkal (44,7 százalékra). Ez elsősorban a globális platformok töretlen népszerűségének köszönhető, mivel a hazai szereplők hirdetési bevételei 0,2 százalékkal mérséklődtek az előző évihez képest. A második legvastagabb tortaszeletet a televízió hasította ki (26,7 százalékot), igaz, a tévétársaságok bevételei 64 milliárd forintra estek vissza (3,8 százalékkal). Azonban míg itt a versenypiac reklámra fordított kiadásai tavaly csaknem 6 százalékkal mérséklődtek, addig az állami hirdetések részaránya növekedett: az állami költések 11,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az állami megrendelések részaránya a társadalmi célú reklámok növekedésével tavaly 14 százalékra, csaknem 9 milliárd forintra emelkedett a magyar televíziós reklámpiacon.

A szakemberek úgy értékelik, hogy a médiahirdetési piac csak kisebb mértékű zsugorodása főként a jelentősen megemelkedett állami reklámköltésnek volt köszönhető.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Iszlámellenességgel vádolják a francia ásványvízgyártót

A haladók identitásvitát generáltak egy szimpla marketingfogásból.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Balul sült el az egyik legismertebb francia ásványvízgyártó Twitter-bejegyzése, az Evian ugyanis egy ártatlannak tűnő bejegyzést posztolt közösségi oldalán, arra kérve követőit, hogy ossza meg az, aki aznap már megivott egy liter vizet – számolt be az esetről a V4NA hírügynökség.

A bejegyzéssel önmagában nem is lett volna gond, ha az nem a muszlim böjt első napjára esik, így viszont a muszlimok rettentően felháborodtak, és iszlamofóbiával, sőt rasszizmussal vádolták meg a céget, amely tucatjával kapta a gyűlölködő kommenteket. Volt, aki azt kifogásolta és illetlenségnek nevezte, hogy miért pont a ramadán első napját választotta a cég a tweet közlésére, de olyan kommentelő is akadt, aki szerint a vállalat még csak nem is rejti véka alá az iszlamofóbiáját.

Sokan azonban kiálltak az Evian mellet, mondván, azért mégiscsak Franciaországban vannak, ráadásul a rendszeres vízfogyasztás ajánlott az egészség megőrzése érdekében.

Mások szerint nem kell identitáskérdést csinálni és felesleges vitákat gerjeszteni egy olyan mindennapi tevékenységből, mint a vízivás. A cég végül bocsánatot kért a Twitteren, leírták, hogy nagyon sajnálják a balul elsült bejegyzést, majd leszögezték, hogy semmiféle provokáció nem állt szándékukban.

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom