Kövess minket!

Marketing

Hős influencer

A sport inspirál, a sport hősöket teremt. A sportolók széles körű társadalmi beágyazottságuknak köszönhetően napjaink egyik legjelentősebb véleményvezérei, akik révén a márkák képesek rá, hogy jelentőségteljes kapcsolatot alakítsanak ki a fogyasztókkal.

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg a sportmarketing-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

Az influencer marketing az elmúlt évek egyik hot topicja, amely kifejezést téves csak a közösségi médiában nagy követői bázissal rendelkező személyiségekre korlátozni.

Ma már nem találkozunk olyan kommunikációs kampánnyal, amelynek ne lenne egyfajta influencerlába: legyen az egy vloggerrel, egy csapat mikroinfluencerrel, egy Instagram– vagy YouTube-celebritással, egy híres zenésszel, televíziós személyiséggel vagy éppen egy sportolóval való együttműködés. Létezik egy úgynevezett PRRR-modell, amely azt mutatja, hogy mi határozza meg egy véleményvezér erejét. Ezek a faktorok a személyiség (personality), az elérés (reach), a rezonancia (resonance) és a hitelesség (relevance).

Úgy gondolom, a megfelelő követői bázis, elérés mellett az illető személyisége, relevanciája, folyamatos kapcsolata a követőivel sokkal fontosabb tényezők egy adott márkával való együttműködés esetében. A globális trendek is azt mutatják, hogy a fókusz egyre inkább eltolódik a minőségi együttműködés irányába.

Egy véleményvezér ereje nem feltétlenül a követői számában rejlik, sokkal inkább az autentikusságában és az egyediségben.

Az influencerek a 21. század történetmesélői, akik egy márkával való együttműködésük során saját történetük révén építik a márka létezésének az okát, és az általuk képviselt értékeken keresztül építik a márka identitását.

Elérésben sem utolsók

A sportolók hétköznapi hősök, korunk egyik legbefolyásosabb influencerei, akik kiemelkedő sikereik, sportteljesítményük révén sokak számára a sport identitását jelentik, és a kimagasló eredményeknek köszönhetően valós értékeket képviselnek, melyekből a rajongók inspirációt és motivációt merítenek.

Olyan, a személyiségük alapját képező értékeket testesítenek meg, mint a tisztelet, a becsület, az alázat, a siker, a küzdeni tudás, a szenvedély vagy éppen a kemény munka. A sportolók globális jelenségek, az adott sportág, sportszervezet vagy márka legértékesebb befektetési eszközei, immateriális javai. Mind globális, mind hazai viszonylatban a topsportolók sokkal nagyobb eléréssel rendelkeznek, mint a sportklubjuk vagy mint az a sportverseny, amelyen szerepelnek.

Fotó: Cristiano Ronaldo a Nike-reklámban

Gondoljunk csak arra, hogy Cristiano Ronaldónak van a legtöbb követője a Facebookon.

A négyszeres aranylabdás portugált 122 millióan követik, csapata, a Real Madrid viszont csupán 108 millió követővel büszkélkedhet.

LeBron James 41 milliós Twitter követői bázissal bír, míg klubja, a Cleveland Cavaliers csak alig több, mint hárommillióval. Roger Federer az Instagramon közel hárommillió követővel veri a férfi teniszezők hivatalos szervezetét, az ATP-t és a wimbledoni bajnokságot, ahol nyolcszoros bajnokként rekorder a svájci sportoló a győzelmek számát illetően. De ugyanez a tendencia itthon is megfigyelhető.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy idehaza még csak bronzérmesek a sportolók a közösségi médiabeli követői bázisuk alapján a zenészek, televíziós személyiségek, celebritások, valamint a Z generáció influencerei mögött. Egyedül Dzsudzsák Balázs, Hosszú Katinka, Szalai Ádám, Jakabos Zsuzsanna és Michelisz Norbert tudja felvenni a versenyt a közösségi média menőivel. Ennek ellenére a Z generációs influencerekkel szemben nagy előnyük, hogy sportsikereik, teljesítményük révén olyan hozzáadott értékkel bírnak, amely a hagyományos média fogyasztói körében is közkedvelté teszi őket, így széles körű ismertséggel és indirekt követői bázissal, eléréssel rendelkeznek.

Az emberek figyelnek a sportolók megnyilvánulásaira, akik a különböző médiaszerepléseik révén hiteles személyként állnak a nagyközönség előtt, ezáltal mindig a figyelem középpontjában vannak.

Gondoljuk csak Muhammad Ali vietnami háború elleni fellépésére, amikor visszautasította a katonai behívóparancsot több tízezer ember előtt és a média kereszttüzében, aminek hatására felfüggesztették profi bokszolói engedélyét, és megfosztották addigi címeitől.

Vagy az elmúlt évekből David Beckhamre, aki a legutóbbi, UNICEF-fel közös kampányában a gyermekbántalmazásra hívta fel a figyelmet a testét borító tetoválások segítségével.

A sportoló értéke

Nehéz meghatározni, hogy mi jelenti a sportolók valós erejét, értékét. Mi teszi népszerűvé a sportolókat, mi az, ami miatt sokan fogják követni őket? A személyiségük és a történetük? A sportsikereik és a sportteljesítményük? A kommunikációjuk vagy éppen a fizikai jellemzőik vonzó volta?

Kozma Dominikot és Kenderesi Tamást sportsikereik mellett profi nyilatkozataik, kommunikációs képességeik emelték ki a tömegből. A jamaicai bobcsapatot vagy Eddie Edwardsot a történetük repítette képletesen a csúcsra. Nemzetközi szinten és hazánkban is minden évben jelennek meg különböző listák, amelyek azt értékelik, hogy kik voltak az előző évben a legértékesebb sportolók, kik a legértékesebb sportolói influencerek a márkák számára.

Lehetséges sportszakmai, média- és reklámpiaci szempontokat és az adott sportág értékék figyelembe véve listázni, vagy ezt bővítve például sportújságírói szempontokat is beépíteni az értékelésbe. Itthon eszerint Hosszú Katinka, Babos Tímea, Michelisz Norbert és Szilágyi Áron a legértékesebb sportoló.

Az amerikai Forbes magazin azt méri, hogy mennyit ér a sportolók márkaneve, személyes márkája. Ezt úgy határozzák meg, hogy összeadják az adott sportolóra nézve azoknak a szponzori bevételeknek, szerződéseknek az értékét, amik meghaladták az adott évben a tíz legjobban kereső sportoló átlagos szponzori bevételének az értékét.

Így a 2017-es év legértékesebb sportolója a világ negyedik legnépszerűbb sportágának legendája, Roger Federer lett 37,2 millió USA-dollárral, majd őt követte LeBron James 33,4 millió dollárral, valamint a tavaly visszavonult Usain Bolt 27 milliós értékkel.

A sport inspirál, és olyan influencereket teremt, akik sportteljesítményük révén kiemelkednek a tömegből, akikért az emberek rajonganak, és érzelmileg kötődnek hozzájuk.

A sportolóknak megvan az erejük ahhoz, hogy ne csak sikerre vigyék az egyes társadalmi ügyeket, de tovább írják az egyes márkák történetét, és jelentőségteljes kapcsolatot alakítsanak ki a márka és fogyasztói között.

A szerző a Havas Sports & Entertainment sportmarketing-menedzsere.

A Médiapiac legfrissebb száma megvásárolható ezeken a standokon, illetve itt előfizethető.

Marketing

Dr. Fazekas Ildikó kapta a Magyar Marketing Szövetség Életműdíját

Ebben az évben, a sorban hatodikként az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) igazgatója vehette át a szakmai díjat.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) orientációs értékteremtése keretében minden évben elismeri és bemutatja a legsikeresebb marketingvezetőket, az év legkiválóbb marketing és digitális megoldásait, illetve kampányait, valamint a legjobb városmarketing projekteket. Az MMSZ Tonk Emil Életműdíj ugyanakkor a szakmai szervezet egyik legfontosabb díja, hiszen azzal egy kiteljesedett, a marketingszakma egésze érdekében végzett, eredményes szakmai életutat ismerünk el – mondja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Az idei díjazott számára a szervezet elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést múlt hét csütörtökön, a Várkert Bazár színpadján.

Alig akad olyan szakember hazánkban, aki ne ismerné Dr. Fazekas Ildikó nevét, hiszen elévülhetetlen érdemeket szerzett a marketing és reklámszakma hazai felsőoktatásában (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Budapesti Corvinus Egyetemen, Budapesti Metropolitan Egyetem), a szakma elismertségének és presztízsének növelésében, illetve az etikus reklámozási gyakorlat meghonosításában. A díjazott a marketingszakmából érkezett, ugyanis eredetileg piacszervező szakközgazdászként (akkor még így hívták a marketinget) végzett, majd mielőtt egyetemi oktató lett, olyan cégek marketingeseként dolgozott, mint a Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat, vagy a Caola-Schwarzkopf. Ezt követően Ildikó – a felsőoktatás világából némileg kilépve – a reklám önszabályozása felé fordult és több mint negyedszázada, egészen pontosan 26 éve az Önszabályozó Reklám Testület vezetője.

Nevéhez fűződik többek között a Reklámetikai Kódex folyamatos frissítése is.

Munkáját nemcsak Magyarországon, de külföldön is elismerik. Az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) korábbi elnökeként, jelenleg a szervezet elnökségi tagjaként is aktívan dolgozik. Sőt, kezdeményezésére az öreg kontinensen túlmutató, globális nyomtatékot is kapott a reklámok önszabályozásának megkerülhetetlen kérdése.

Dr. Fazekas Ildikó azt vallja, hogy a marketing művelőinek szeretniük kell a szakmát, és bármilyen pozícióban, szerepkörben is dolgoznak, túl kell lépniük a napi rutinokon, folyamatosan elemezve, vizsgálva az adott piac szempontjából releváns környezeti, társadalmi és fogyasztói közeget, dinamikát.

A szakember szerint a fő szabály mindig az lehet, hogy ne csapjuk be a fogyasztót, mert az már rövidtávon is árt a márkának és ráadásul a reklámba, illetve a szakmánkba vetett hitet is rombolja.

A szakma csodája pedig éppen az, hogy egy fizikai termékből értékkel felruházott, időtálló és életképes márkákat építhetünk. A marketing azért szép és különleges szakma, mert változatos, kreatív és stabil szakmai alapokon nyugvó, mégis rugalmas megoldások folyamatos alkalmazását igényli – vallja a szakember.

A marketingesek számára mára már káprázatosan széleskörű eszközrendszer áll rendelkezésre annak érdekében, hogy hatást érjenek el, mindez ugyanakkor hatalmas felelősséggel is társul

– figyelmeztet Dr. Fazekas Ildikó.

Borítókép: Dr. Fazekas Ildikó

Tovább olvasom

Marketing

Otthonról is élvezhető – Lounge Live a Marketing Summiton!

Greenmarketingről, márkaépítésről, fenntarthatóságról és hasonló forró témákról fognak beszélgetni a hazai top marketingesek az idei Marketing Summit Hungary online felületén, az eszmecserét pedig a Lounge Group látványstúdiójából streamelik élőben szeptember 15-én.

Közzétéve:

Fotó: Lounge Group

Nem kérdés, hogy a marketingszakma óráról órára, sőt, percről percre folyamatosan változik. Az új trendek felismeréséhez fontos részt venni a szakmai fórumokon, így az ember ezeket akár saját maga is tudja alakítani. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a szakma párbeszédet folytasson, megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek a piac és az iparág jövőjét befolyásolják.

Ennek a párbeszédnek teremt ebben az évben is kiváló platformot a Marketing Summit Hungary konferencia, ahol a hazai marketingszakma legbefolyásosabb és legmeghatározóbb emberei értekeznek a legizgalmasabb témákról.

Azonban, ha valaki személyesen nem tud jelen lenni a konferencián, a Lounge Group és az eseményt szervező Magyar Marketing Szövetség lehetőséget kínálnak arra, hogy online is be lehessen kapcsolódni a beszélgetésekbe, így egy érdeklődő sem marad le a legfrissebb marketingtrendekről.

„Az utóbbi években történt események következtében érezhetően átalakult az emberek élete, a digitális léthez való viszonya. Sokan vannak, akik már a munka területén is a mindennapjaikat online platformokon töltik, ezáltal csökkent a személyes jelenlét. Mindemellett erősödött az emberek multitasking képessége is, egyszerre szeretnek több dologgal foglalkozni.

Ebből kifolyólag és a Magyar Marketing Szövetséggel folytatott sikeres együttműködéseinknek köszönhetően szeretnénk tartalmat és tudást szolgáltatni azoknak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szeptemberi konferencián.

Mindemellett azokat is szeretném megnyugtatni, akik ott lesznek a helyszínen, hiszen a Lounge Group látványstúdiójánál élőben is követhetőek lesznek a beszélgetések, valamint a későbbiekben online felületeinken is elérhetővé tesszük azokat” – mondta el Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója.

Szeptember 15-én 10 órától Juhász Bálint műsorvezető fog online beszélgetni többek között Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójával, Szabó Bélával, a Telekom márka- és kommunikációs igazgatójával, de jelen lesz még Csikesz Erika is a TV2 Csoport részéről.

A részletes programot és a beszélgetéseket az alábbi linken lehet követni: www.marketingsummit.hu/live

Tovább olvasom

Marketing

Megjelent a “Mentés másként” kampány első filmje (videó)

Már látható a televíziós csatornákon az év egyik legnagyobb társadalmi célú kampánya, a “Mentés másként” első filmje, amely az elsősegélynyújtás és az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös újraélesztési bemutatója egy Combino villamoson a budapesti Széll Kálmán téren. MTI Fotó: Marjai János

Azt írták: az elkerülhető halálozások számát nemcsak az egészségügy csökkentheti, hanem “mi is”.

Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak – nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani.

“Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit” – tették hozzá, kiemelve: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg, aki lélekjelenlétével és határozott fellépésével megmentette egy ember életét. Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, ezen emberek kétharmada megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette – írta közleményében az alapítvány.

“Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!”

– hangzik el a filmben, példaként említve a 112-es segélyszám felhívását.

A filmet itt is megnézheti:

A Médiaunió kampányának célja változtatni az emberek hozzáállásán, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni, elhiggyék, ők is képesek rá, valamint az, hogy az emberek ismét fontosnak tekintsék a véradást, és minél többen váljanak rendszeres véradókká – írták.

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek. Az elmúlt években – többi között – a műanyag palackok szelektív gyűjtésének fontosságára, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hívták fel a figyelmet, tavaly pedig a koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira koncentráltak.

Tovább olvasom