Kövess minket!

Marketing

Hogyan tegyük vonzóvá városunkat?

Míg nálunk az együttműködés és a közös irány jelenti a kihívást, a kontinens más részein a turistadömping fenntartható mederbe terelése a slágertéma.

Az Antall József Tudásközpont és a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara közös szervezésében megvalósult országimázs konferenciasorozat harmadik eseménye a városmárkázással, kiemelten Budapesttel foglalkozott, és számos nemzetközi szakértőt is felvonultatott.

Hátrányból is előnyt: bécsi kampány

Általános “receptként” az állami (önkormányzati) és magánszektor együttműködésében megvalósuló, hosszú távú stratégiát tükröző, és a célpiacok alapos – és folyamatosan frissített – ismeretén alapuló programok körvonalazódtak. Ezen belül színes a skála. Bécs például alacsony eléréssel de nagy hatással jellemezhető, látványos akciókra költ: Sacher tortának maszkírozott épületekkel, az Operából óriáskivetítőn sugárzott élő, külföldi közvetítésekkel, vagy a Londonba telepített Bécs-mászófallal (“minden szempontból” jeligére). Miközben hisznek az álmaik megvalósításában, nagyon következetesen képviselik az öt stratégiai imázselemet (birodalmi örökség, zene és kultúra, az öröm kultúrája, zöld város, funkcionális (élhető) város), és tudatosan kezelik gyengeségeiket is. A nemzetközi kreatív ügynökség által alkotott kampány alapötlete is egy negatívumra épít, jelesül arra, hogy Bécs “egyszer majd meglátogatom” célpont a legtöbb turista számára, míg a kampány erre reagáló szlogenje a “most vagy soha”.

Prága hasonló problémákkal küzd, mint Budapest: mérsékelt források, több döntési központ (mindegyik önálló tervekkel és arculattal), és a választópolgárok nyomására inkább a vidéki régiókat preferáló központi turizmusfejlesztés. Tetézi a problémákat, hogy a kilencvenes években a “vadkelet” új csodájaként felfutott városban sokáig eszükbe sem jutott tudatos marketingre költeni, és ezt most, a “cool-faktor” lecsengésével kell pótolniuk. Jelenleg a város újramárkázását tervezik, nemzetközi kreatív segédlettel, és célként egy barátságosabb, nyitottabb, elérhetőbb képet tűztek ki.

A velencei tömeg (forrás:WolfieWolfgang.com)

Barcelona, és különösen Velence esetében nem a város megismertetése a fő kihívás, sokkal inkább a beözönlő turistatömeg kezelése, a fenntartható idegenforgalom kialakítása. Barcelona stratégiai szempontból nem is költ külföldi reklámkampányokra, hanem az odalátogatók számára kínál szolgáltatásokat – évi mintegy 40 millió eurós büdzséből. Velence pedig a hatvanezres városmagra szakadó évi mintegy húszmillió turista időbeli és térbeli eloszlását próbálja menedzselni, részben olyan szezonon kívüli eseményekkel, mint a Karnevál vagy a Biennálé, részben pedig árképzéssel, illetve az érdekelt szervek és piaci szereplők együttműködésével.

Nálunk eközben a szűkös források mellett a közös koncepció hiánya és az együttműködés nehézségei dominálnak. Saját értékeinkkel és azok elfogadásával kellene először egyenesbe jönnünk. Érdekfeszítő beszélgetés volt például, hogy ha a megkérdezett külföldi (szak)emberek számára is a paprika az elsők között beugró imázselem, akkor ezt szégyellnünk kell-e, megpróbálni levetkőzni, vagy inkább építeni rá, modern köntösbe bújtatni. (Prága hasonló utat járt be az egykor nagyon nem trendi sörrel.) Mindenesetre üdvözlendő, hogy egyre több, a várost szerető emberek által alulról induló kezdeményezés (mint az alternatív városnéző túrák, a We Love Budapest) és piaci vállalkozás ér el sikereket, és mostanában mintha a Magyar Turizmus Zrt. (MT) is tudatosabban építene a piac által létrehozott értékekre, mint a romkocsmák és a fesztiválok. A “Budapest – More than expected” szlogen pedig azon a megfigyelésen alapul, hogy a Magyarországot a távolból valami érdektelen szürkeségnek érzékelő külföldiek rendre rácsodálkoznak a főváros által kínált és képviselt sokszínűségre.

Zárógondolatként felmerült a lehetőség Európa, mint egységes márka megjelenítésére, de ezt egyik szakember sem látta reálisnak, a nagyon eltérő nemzeti prioritások és erőpozíció alapján. Ugyanakkor valós potenciál rejlik a visegrádi országok közös turisztikai termékfejlesztéseiben, melyre irányuló projektekben az MT is részt vesz.

Marketing

GVH: ágazati gyorsvizsgálatokkal biztosították a járvány alatti reklámok tisztességességét

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 első félévében is nagy hangsúlyt fektetett a magyar emberek védelmére, valamint a verseny tisztaságának biztosítására a nemzetgazdaság jelentős ágazataiban. A nemzeti versenyhatóság ágazati gyorsvizsgálataival biztosította a koronavírus-járvány alatti reklámok tisztességességét – tudatta a hivatal az MTI-vel csütörtökön.

Közzétéve:

Az első hathavi eredményeket összegző, a magyar piaci versenyről szóló jelentés szerint a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a verseny jótékony hatásainak köszönhetően közel felére csökkenjen az antigén gyorstesztek hazai kiskereskedelmi ára. Az építőipar területén tavaly megkezdett gyorsvizsgálatok sorozata is folytatódott, amely szintén az áremelkedések mérséklését szolgálja a versenytorzulások felszámolásával.

A GVH továbbra is kiemelt feladatként kezeli a fogyasztók tájékozott döntéseinek elősegítését az online és a hagyományos felületeken egyaránt – írták. Az elmúlt fél év középpontjában az influenszer-marketing gyakorlatai mellett az e-kereskedelem és az adatvagyon összefüggései álltak, amelynek kapcsán a versenyhatóság előremutató javaslatokkal élt a fogyasztói bizalom erősítése, illetve a hazai kkv-k fejlesztése érdekében – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy

az összefonódások ellenőrzésekor a hatóság továbbra is a gyors ügyintézést tartotta szem előtt, melynek köszönhetően a GVH hatékonysága Európában továbbra is az élmezőnybe tartozik.

“A kötelezően ellátandó alapfeladataink mellett három olyan képessége is van a nemzeti versenyhatóságunknak, amely után nemzetközi szakmai érdeklődés mutatkozik. Az egyik az Európában is egyedülálló – a magyar kormánytól kapott – felhatalmazás a gyorsított ágazati vizsgálatok lefolytatására. A másik a környezetvédelem és versenyjog kapcsolatának kutatása, míg a harmadik a fogyasztói jóléti hasznok számszerűsítése, közgazdasági elemzése” – összegezte Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Idén is a hazai termékek hónapja az augusztus

Sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsítik a magyar árukat.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A  Magyar Termék Nonprofit Kft. kezdeményezésére indított akció idén az Abonett Kft., a Ceres Zrt., a Naszálytej Zrt., a Mészáros Borászat, a Haladás Mg. Zrt., a Fino-Food Kft., a Gyulahús Kft., a Sofidel Hungary Kft. és a Happy Chocolates Factory Zrt. termékeire összpontosít. Valamennyien használói a Magyar Termék védjegynek, amely a megbízhatóság valódi garanciája – írták közleményükben.

Az Aldi Magyarország marketingtámogatóként csatlakozik a kezdeményezéshez, amely

sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsíti a védjegyes árukat.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a nyár utolsó hónapja a belföldi termékek közös ünnepe lehet. Benedek Eszter az időzítést azzal indokolta, hogy az államalapítás ünnepe és az új kenyér hagyománya jó alkalmat ad a magyar értékek bemutatására – olvasható a közleményben.

A hazai termékek hónapját tavaly hirdette meg először a Magyar Termék Nonprofit Kft. Akkori közleményük szerint a kezdeményezés a gyártók és a kereskedők összefogását erősítő Vedd a hazait! Védd a hazait! kampány folytatása. A kezdeményezést azért látták akkor időszerűnek, mert a Magyar Termék védjegy iránt évről évre többen érdeklődnek, és a környezetvédelmi elvárások miatt is egyre népszerűbb a belföldön készült áru.

Tovább olvasom

Marketing

Az utazó magazin idén is díjazta a legjobb turisztikai szolgáltatókat

Átadták Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait hétfőn Budapesten; a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták.

Közzétéve:

MTI/Kovács Anikó

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón örömét fejezte ki, hogy a magazin a külhoni magyar turisztikai szolgáltatókra is kiterjesztette a versenyt. Fontosnak nevezte, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás az élet egyre több területén megjelenjen.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta támogatja a külhoni magyar kisvállalkozókat, köztük számos turisztikai szolgáltatót – jelezte.

Közölte, felméréseik azt mutatják, hogy a külhoni magyar vállalkozások 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, így ha őket támogatják, azzal magyar családok sokaságát segítik.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a verseny is azt mutatja, hogy a turizmusért tett erőfeszítések a nehéz körülmények ellenére sikeresek, a szakma az új kihívások ellenére jobban és többet teljesít, az emberek pedig utazni akarnak.

Az MTÜ-nek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól (NTAK) naponta érkező statisztikák alapján pontos információja van a vendégek költéseiről, tartózkodási helyéről, idejéről, illetve a küldő országról – jelezte a vezérigazgató-helyettes.

Idén az ágazatban éves szinten 37 millió vendégéjszakát várnak, ami alig 10 százalékkal marad el a járvány előttitől – mondta.

Kiemelte: a vendégek által legjobban kedvelt szolgáltatókat a magazin elismerései tükrözik.

Érsek M. Zoltán főszerkesztő elmondta, hogy

az idén is 30 kategóriában adtak át elismeréseket.

Az év családbarát szállodája a Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, Az év állatbarát szállodája a Dráva Hotel Thermal Resort, Az év felnőttbarát szállodája a Duna Relax & Event Hotel, Az év wellness szállodája a Hotel Golden Lake Resort. Az év gyógyszállodája elismerést a Hotel Karos Spa, Az év üzleti szállodája díjat a Corinthia Hotel Budapest, Az év városi szállodája díjat a Hotel Budapest kapta. Az év turisztikai üzemeltetője az Eventrend Group, Az év turisztikai szervezete a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., Az év turisztikai szakembere Géher Zoltán szállodaigazgató, Az év turisztikai városa Szeged lett, Az év légitársasága a Wizzair. Az év utazási irodája a Z(s)eppelin Utazási Iroda, Az év fürdője a Hungarospa Hajdúszoboszló, Az év víziparkja az Aquaworld. Az év fővárosi étterme az És lett, Az év szállodai étterme pedig a Láng Bistro & Grill (Hilton Budapest), Az év vidéki étterme a balatonszemesi Kistücsök lett.

Az év határon túli területekre utaztató irodája a Kárpáteurópa Utazási Iroda, Az év erdélyi magyar szálláshelye a Gyimesi Skanzen Panzió lett. Az év erdélyi magyar étterme a Pethő Étterem, Az év felvidéki magyar szálláshelye a Kék hal étterem és panzió, Az év felvidéki magyar étterme a St. Petrus Vini, Az év vajdasági magyar szálláshelye a Vila Elizabet, Az év vajdasági magyar étterme a Hedera Étterem, Az év muravidéki magyar szálláshelye a Panonska Vas, Az év muravidéki magyar étterme a Pri Lujzi, Az év horvátországi magyar szálláshelye a Piros-Étterem Piros Csizma, Az év horvátországi magyar étterme a Restoran Citadella. A kárpátaljai magyar intézmények, éttermek és szálláshelyek az ukrajnai háborús menekültek ellátásában való aktív részvételért és példás helytállásért kaptak elismerést.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese (k) gratulál az Év Turisztikai Szervezete díjat elnyerő Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. képviselőjének Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjainak átadásán Budapesten 2022. július 18-án.

Tovább olvasom