Kövess minket!

Marketing

Hogyan tegyük vonzóvá városunkat?

Míg nálunk az együttműködés és a közös irány jelenti a kihívást, a kontinens más részein a turistadömping fenntartható mederbe terelése a slágertéma.

Az Antall József Tudásközpont és a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara közös szervezésében megvalósult országimázs konferenciasorozat harmadik eseménye a városmárkázással, kiemelten Budapesttel foglalkozott, és számos nemzetközi szakértőt is felvonultatott.

Hátrányból is előnyt: bécsi kampány

Általános “receptként” az állami (önkormányzati) és magánszektor együttműködésében megvalósuló, hosszú távú stratégiát tükröző, és a célpiacok alapos – és folyamatosan frissített – ismeretén alapuló programok körvonalazódtak. Ezen belül színes a skála. Bécs például alacsony eléréssel de nagy hatással jellemezhető, látványos akciókra költ: Sacher tortának maszkírozott épületekkel, az Operából óriáskivetítőn sugárzott élő, külföldi közvetítésekkel, vagy a Londonba telepített Bécs-mászófallal (“minden szempontból” jeligére). Miközben hisznek az álmaik megvalósításában, nagyon következetesen képviselik az öt stratégiai imázselemet (birodalmi örökség, zene és kultúra, az öröm kultúrája, zöld város, funkcionális (élhető) város), és tudatosan kezelik gyengeségeiket is. A nemzetközi kreatív ügynökség által alkotott kampány alapötlete is egy negatívumra épít, jelesül arra, hogy Bécs “egyszer majd meglátogatom” célpont a legtöbb turista számára, míg a kampány erre reagáló szlogenje a “most vagy soha”.

Prága hasonló problémákkal küzd, mint Budapest: mérsékelt források, több döntési központ (mindegyik önálló tervekkel és arculattal), és a választópolgárok nyomására inkább a vidéki régiókat preferáló központi turizmusfejlesztés. Tetézi a problémákat, hogy a kilencvenes években a “vadkelet” új csodájaként felfutott városban sokáig eszükbe sem jutott tudatos marketingre költeni, és ezt most, a “cool-faktor” lecsengésével kell pótolniuk. Jelenleg a város újramárkázását tervezik, nemzetközi kreatív segédlettel, és célként egy barátságosabb, nyitottabb, elérhetőbb képet tűztek ki.

A velencei tömeg (forrás:WolfieWolfgang.com)

Barcelona, és különösen Velence esetében nem a város megismertetése a fő kihívás, sokkal inkább a beözönlő turistatömeg kezelése, a fenntartható idegenforgalom kialakítása. Barcelona stratégiai szempontból nem is költ külföldi reklámkampányokra, hanem az odalátogatók számára kínál szolgáltatásokat – évi mintegy 40 millió eurós büdzséből. Velence pedig a hatvanezres városmagra szakadó évi mintegy húszmillió turista időbeli és térbeli eloszlását próbálja menedzselni, részben olyan szezonon kívüli eseményekkel, mint a Karnevál vagy a Biennálé, részben pedig árképzéssel, illetve az érdekelt szervek és piaci szereplők együttműködésével.

Nálunk eközben a szűkös források mellett a közös koncepció hiánya és az együttműködés nehézségei dominálnak. Saját értékeinkkel és azok elfogadásával kellene először egyenesbe jönnünk. Érdekfeszítő beszélgetés volt például, hogy ha a megkérdezett külföldi (szak)emberek számára is a paprika az elsők között beugró imázselem, akkor ezt szégyellnünk kell-e, megpróbálni levetkőzni, vagy inkább építeni rá, modern köntösbe bújtatni. (Prága hasonló utat járt be az egykor nagyon nem trendi sörrel.) Mindenesetre üdvözlendő, hogy egyre több, a várost szerető emberek által alulról induló kezdeményezés (mint az alternatív városnéző túrák, a We Love Budapest) és piaci vállalkozás ér el sikereket, és mostanában mintha a Magyar Turizmus Zrt. (MT) is tudatosabban építene a piac által létrehozott értékekre, mint a romkocsmák és a fesztiválok. A “Budapest – More than expected” szlogen pedig azon a megfigyelésen alapul, hogy a Magyarországot a távolból valami érdektelen szürkeségnek érzékelő külföldiek rendre rácsodálkoznak a főváros által kínált és képviselt sokszínűségre.

Zárógondolatként felmerült a lehetőség Európa, mint egységes márka megjelenítésére, de ezt egyik szakember sem látta reálisnak, a nagyon eltérő nemzeti prioritások és erőpozíció alapján. Ugyanakkor valós potenciál rejlik a visegrádi országok közös turisztikai termékfejlesztéseiben, melyre irányuló projektekben az MT is részt vesz.

Marketing

Nyíregyháza lett a Marketing Fővárosa 2021-ben

Immár hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Városmarketing Gyémánt Díj pályázatot, amelynek díjátadójára 2021. szeptember 16-án, a Marketing Summit Hungary konferencián – a marketing szakma csúcstalálkozóján – került sor.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség

Ebben az évben 149 nevezés érkezett 25 várostól, köztük elsőként határon túlról is, a szerbiai Magyarkanizsáról. A pályázó szervezetek 5 kategóriában nevezhettek. Idén is a rendezvény, esemény kategóriában érkezett a legtöbb nevezés, összesen 49.

Az ismert szakemberekből álló zsűri a pályamunkákat a megalapozott tervezés, a kreativitás, a szakszerű megvalósítás, a kitűzött célok elérését jelentő hatásosság és a források célszerű felhasználását jelentő hatékonyság szempontjai alapján értékelte. Minden olyan pályázat, amely megfelelt a zsűri előzetesen meghirdetett kritériumrendszerének, elnyerte a Városmarketing Gyémánt Díj gyémánt elismerését. Idén 101 „gyémánt-oklevelet” adtak át.

Az idei év fődíjasa Nyíregyháza városa lett, így viselheti a Marketing Fővárosa 2021 kitüntető címet. A város 20 elismerésben részesült, azaz a legtöbb Városmarketing Gyémánt díjat nyert el.

A díjakat Prof. Dr. Piskóti István, a program vezetője, a zsűri elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád, az MMSZ alelnöke adta át Zagyva Gyulának, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának.

Városmarketing nagykövete különdíjat Budapest II. kerülete kapta a nagyszámú pályázataiért, amellyel bizonyította, hogy komplex marketingtevékenységet folytattak az elmúlt esztendőben. A Marketingaktív Megye díj Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét illeti. A megye 26 marketing gyémántdíjat nyerte el

– Nyíregyháza és Vásárosnamény városa által.

A Kisvárosi első elnevezésű díjat Vásárosnamény városa tudhatja magáénak, hiszen a díj legaktívabb nevezőjének bizonyult kisváros kategóriában, ezzel is mutatva elkötelezettségét a városok és a városmarketing irányába.

A díj megalapítása óta bevezetésre került a Gyémánt Ranglista, hiszen nem elegendő egy adott évben jó marketingtevékenységet folytatni. A gyémánt ranglista mutatja, hogy a települések összesen hány gyémántot szereztek 2015 és 2021 között. A ranglistán az 5. helyen áll Vásárosnamény 31 gyémánttal, őt követi 4. helyen Siófok 33 gyémánttal, a 3. helyen Győr áll 37 gyémánttal, a dobogó 2. fokán Nyíregyháza áll 44 gyémánttal. A ranglistát 2021-ben Miskolc városa vezeti 48 gyémánttal.

A városok mindennapjait is átíró COVID 19 járványra választ adó marketing aktivitásokat idén „covid-marketing különdíjjal” jutalmaztuk. Hat különdíj került kiosztásra a szakmai zsűri döntése alapján: Budapest II. kerület, Miskolc, Gödöllő, Siófok, Budapest VI. kerület valamint Pécs városok marketing megoldásai részesültek külön elismerésben.

Tovább olvasom

Marketing

Zöldebb felfogás, empatikusabb légkör: a pandémia lehetőségei

A környezettudatosság és dolgozói empátia felé tolódás legalább annyira befolyásolja a jövőnket, mint az elmúlt másfél évet – ez derült ki a Summit Play tudásmegosztó felületére feltöltött rövid interjúkból.

Közzétéve:

A Marketing Summit Hungary új, videós felületén, a Lounge Group közreműködésében létrejött Summit Play-en a gazdaság különböző szektorainak legfontosabb szakértői tekintik át az elmúlt időszak tanulságait és a jövő lehetőségeit.

A csak ezen a platformon szeptember 29-től látható, hét exkluzív, zártkörű kerekasztal-beszélgetéseken terítékre kerülnek az FMCG-, a kereskedelmi szektor, a gyógyszer- és egészségipar, a pénzügyi, a közlekedési szektor kihívásai és lehetőségei, de az innováció és a marketing szerepének felértékelődéséről is elsőkézből informálódhatnak az érdeklődők.

A gyorsan mozgó óriások

Szektortól függetlenül a legnagyobb vállalatokat hosszúra nyúló döntéshozási folyamataik miatt sokan egy lassan mozgó óriásnak képzelik el, azonban mostanra kijelenthetjük, hogy ez az analógia tévesnek bizonyult. A marketingszakemberek rámutattak, hogy a járványhelyzetből eredő kihívásokra rendkívül gyorsan és rugalmasan kellett reagálniuk. A lendületes döntéshozás eleinte a túlélést szolgálta, de később a szakemberek ezt a képességet bizonyos értelemben már versenyelőnnyé is tudták kovácsolni.
Környezettudatosabbak lettünk

Arra a kérdésre, miszerint a pandémia alakította-e az emberek energiafogyasztási szokásait Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója meglepő választ adott: szerinte a járványhelyzet az emberekben összekapcsolódott a bolygó és az emberiség jövőjével, ami egy komoly attitűdváltást eredményezett. A kommunikációs igazgató szerint ennek köszönhetően erősödött a környezettudatosság és a fenntarthatóság az emberek fejében, ami kiemelten pozitív hozadéka a COVID-válságnak. Nem csak az energia, de a bankszektor képviselője számára is a klímavédelem növekvő szerepe volt az egyik fő tanulság, amely az iparágban az eddig még kevésbé láttatott zöld bankolás jelenségében képeződött le, sőt időközben a logisztikai üzletág alappillére és fő mozgatórugója is a fenntarthatóság lett.

A személyes kapcsolatok felértékelődtek

A kerekasztal- beszélgetés szereplői az előzetes interjúk során kiemelten fontosra értékelték azokat az alapvető emberi értékeket, amelyek kritikusnak bizonyultak az elmúlt időszakban: nagyfokú bizalomra, empátiára és odafigyelésre volt szükség a dolgozói közösség minden szintjén. A munkatársak az otthoni munkavégzés ellenére is magas szintű szakmaiságot képviseltek a munkájuk során, azonban emberileg a legtöbb kolléga kifejezetten nehezen élte meg, hogy szinte egyik napról a másikra drasztikusan csökkentek a személyes interakciók és mindez nagyban kihatott a csapatkohézióra.

A tematikus kerekasztalok egy-egy megszólalójával az interjúk már megtekinthetőek a Marketing Summit Play Magazin rovatában és mind a hét beszélgetés teljes terjedelmében elérhető lesz a felületen szeptember második felében.

Tovább olvasom

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom