Kövess minket!

Marketing

Hogyan mozizzunk otthon a karantén alatt?

Most, hogy kényszerűen több időt tölt az ember az otthonában, ki-ki a maga módján próbálja elütni az időt. A filmezés ennek egy jó módja. Az igazi moziélmény eléréséhez ezekre a kiegészítőkre lesz szükség.

Ha filmezni szeretnénk, először az UHD felbontásra képes tévénk távirányítójáért nyúlunk, s a tucatnyi streaming szolgáltató által nyújtott tartalomból „emelünk” le egyet a virtuális polcról. Együtt izgulni végig ilyetén módon John Wick megpróbáltatásait bár kétségkívül izgalmas, messze nem aknázza ki a benne rejlő lehetőségeket. Hiába a 8,3 millió képpont, hiába a tekintélyesnek mondható 65 hüvelykes képátló, a televíziónk hangszórója nem képes olyan vehemensen visszaadni az akciót, ahogy azt várnánk.

A hang

Ennél már egy fokkal szerencsésebb, ha egy jobb minőségű hangprojektorral vértezzük fel magunkat, amelyet – ideális esetben – egy kisebb méretű szubbasszus sugárzó egészít ki. Az igazi, bennünket körbeölelő hangzás és a grandiózus(abb) méretű kép azonban továbbra is hiányozni fog. Ezt megteremtendő érdemes úgynevezett házimozi hangsugárzó szettben és valami nagyobb megjelenítőben gondolkodni. Aki még nem hallotta főhősünket egy 2,5 m széles vetítővásznon 5.1-ben lövöldözni, annak garantáltan leesik majd az álla. A golyók csak úgy cikázni fognak a fejünk mellett és felett. Ebben nyújthat segítséget számos gyártó kisméretű, jellemzően szatelit sugárzókból álló rendszere. Nincs más dolgunk, mint az ajánlásoknak megfelelően elhelyezni ezeket, s máris sokat tettünk a térhangzás érdekében.

A projektor

Ha ezt még megfejeljük egy projektor-vászon „kombóval”, a hatás sem marad el. Ugyanis mióta világ a világ, a mozi mindig is a vetített képről szólt. Godzilla óta tudjuk, „a méret a lényeg”. Akik nem szeretnének fix telepítésű vásznat nézegetni folyton a nappalijukban, azok számára sok szempontból nézve is nagy megkönnyebbülést jelent a motorosan mozgatható kivitel. Ilyet akár álmennyezetben, akár egy körbefutó szegélyben el lehet rejteni. Egy gombnyomás, egy tablet ikonjára való bökés, s máris akkor van mozi, amikor mi akarjuk. A falak színéhez inkább passzoló fehér projektorunkat a vászonnal szemben, a megfelelő pontra installálhatjuk. Sőt, egy motoros lift segítségével ugyanúgy eltüntethetjük, ha nincs rá szükség, ahogy a vásznat.

Az esztétika sem utolsó szempont

Jelentős előrelépéssel kecsegtet, ha a pici hangdobozainkat nagy teljesítményű, a lakásunk enteriőrjébe sokkal esztétikusabban illeszkedő sugárzókra cseréljük le. Olyanokra, amelyeknek nem okoz gondot a fegyverek, a robbanások élethű megszólaltatása. Bizonyos kompromisszumok azonban még így is velünk maradhatnak. Gondoljunk csak arra, hogy a vetített képet minden, innen-onnan jövő, nem kívánatos fényviszony negatívan befolyásolja. Be kell hozzá sötétíteni, hogy kellően „fényes” és kontrasztos lehessen a kép. Csak idő kérdése és belátjuk, nappalink eredendően más funkcióra lett kitalálva, s egy-egy mozizás bizony kölcsönös konszenzust feltételez a család többi tagja részéről is. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a sok kemény, visszaverő felület miatt ködösnek, néhol érthetetlennek hathatnak a párbeszédek, egyre többször fordul majd meg a fejünkben, nem lenne-e jobb a mozit átvinni egy külön helyiségbe? Egy olyanba, ahol ezek a kompromisszumok sokkal kevésbé vagy egyáltalán nem keserítik meg az élvezetet. De mik jöhetnek szóba e célra?

A saját moziszoba?

Egyesek garázsukat dezignálják a célnak, hiszen méretéből és alakjából eredően kiválóan alkalmas lehet. Mások egy rég nem használt helyiséget alakítanak át. Ilyen például egy parkoló pályára tett fitneszterem, egy üzemen kívüli tároló, de akár a családi fészekből kirepült sarj után megüresedő szoba is. Itt már szinte semmit sem gátolhat meg bennünket, hogy tökéletes kép- és hangminőséget megteremtve hódoljunk szenvedélyünknek. Nem gond, ha sötétek a falak, a mennyezet. Az sem probléma, hogy mit tegyünk a falakra annak érdekében, hogy akusztikailag élvezetes legyen a produktum. Sőt, senki sem fogja kifogásolni, hogy a mennyezetet megfúrva akár további sugárzókat is elhelyezünk felül, hogy a most divatos 3D-s hangformátumokról se maradjunk le. „Ha elköteleztük magunkat a saját mozi mellett, akkor legalább 20 négyzetméteres térrel érdemes számolni, és nem árt a minimum 2 és fél méteres belmagasság – már csak azért is, mivel általában a mennyezetbe is kerül átlagosan 4 hangsugárzó” – mondja Mittler Iván, a moziszoba tervező és építő DreamCinema Kft. szakértője. „A maradék, minimum 7 hangsugárzó az „alapszinten” helyezkedik el, valamint 2-4 darab mélynyomóval is tervezni kell. Egy ilyen szobába 4-6 moziszék fér el, de van, aki kanapéval rendezi be, illetve léteznek a motorosan dönthető, csúcskategóriás mozifotelek is.”

Érezzük jól magunkat

Bármekkora is a pénztárcánk mélysége, biztosan találunk módot arra, hogy filmrajongó családunkkal vagy barátainkkal a legmagasabb színvonalú filmélményt osszuk meg. Akár egy streaming szolgáltatót nézünk a nappaliban a tévénken, akár a legújabb UHD-s Blu-Ray filmet döngetjük a multi-csatornás rendszerünkön, a lényeg a közös élmény és a minőségi szórakozás.

Marketing

Megválasztották az Önszabályozó Reklám Testület elnökét

Továbbra is Molnár Kálmán, az Unilever Jogi- és Vállalati Kapcsolati Igazgatója marad az Önszabályozó Reklám Tesület (ÖRT) elnöke – közölte a testület szerdán az MTI-vel.

Közzétéve:

A közlemény szerint az ÖRT idei közgyűlése megerősítette a szervezet vezetését, így a következő három évben ismét Molnár Kálmán lesz a testület elnöke, Mező László (Medicom) és Galavics András (MTVA) pedig az alelnökök.

Fazekas Ildikó igazgatóként a stratégiai feladatokra koncentrál, Gerendi Zsolt főtitkár a szervezet operatív vezetését látja el.

A testület honlapján elérhető tájékoztatás szerint a reklám önszabályozás érvényesítése érdekében a magyarországi reklámipar európai mintára, 1996-ban hozta létre az Önszabályozó Reklám Testületet. Az ÖRT tagsága három nagy csoportra osztható: reklámozók, reklámszolgáltatók, média. A reklámozói oldalon megtalálhatók mind a nagyvállalatok, mind a kisebb vállalkozások.

A reklámszolgáltatói oldalhoz a reklám és médiaügynökségek mellett ügyvédi irodák vagy akár filmstúdiók is csatlakozhatnak.  A média oldal képviselői között jelen vannak a nyomtatott és digitális, valamint az elektronikus és közterületi média cégek is.

Tovább olvasom

Marketing

Forgalomélénkítő kampánnyal segítik a fürdőket

Forgalomélénkítő kampánnyal segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a fürdőket: “Kikapcsol, gyógyít, feltölt” – ezzel a szlogennel indították el a napokban a legújabb, az ország gyógyfürdőit a középpontba állító belföldi és nemzetközi kampányát.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint az MTÜ marketingkommunikációs eszközeivel az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került turisztikai szolgáltatókat támogatja.

A reklámkampány célja, hogy a forgalomélénkítés által növekedjen a szolgáltatók bevétele, ami hozzájárulhat az energiaköltségek kigazdálkodásához.

A november közepén elindított téli kampány az ország gyógy- és termálvízkincsét, világszínvonalú fürdőit népszerűsíti. A reklámok azonos üzenettel jelentek meg Németországban, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az MTÜ a téli imázskampány keretében olyan globális médiapiaci partnerekkel dolgozik együtt, mint a New York Times, a Le Figaro, a National Geographic, vagy Condé Nast Traveller.

Az online és social media kommunikáció mellett nagy hangsúlyt kapnak a televíziós és print megjelenések, illetve a kampányfilm az online utazási irodák, köztük az Expedia és az eDreams Odigeo felületein is megjelenik. Emellett a légimarketing együttműködésekkel a hirdetések a British Airways, a Jet2 és a KLM légitársaságok oldalain is láthatóak.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte: a kialakult energiaválság által leginkább érintett turisztikai szolgáltatók között nagy számban találhatók fürdők, ezért is kerültek a téli kampány fókuszába. A cél, hogy minél több belföldi és külföldi utazót elérve hívják fel a figyelmet Magyarország világszínvonalú gyógy- és termálvíz kincsére, valamint az erre épülő hazai fürdőkultúrára. Bíznak abban, hogy a kampány jelentősen hozzájárul majd a magyar fürdők forgalmának növekedéséhez.

A közleményben kitértek arra, hogy az MTÜ november végétől tervezi az adventi időszakot meghatározó események, hagyományos karácsonyi vásárok belföldi és nemzetközi népszerűsítését is.

Borítókép: Fürdőzők a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda kültéri medencéjében

Tovább olvasom

Marketing

Többmilliárdos bevételtől esik el a főváros a reklámtenderügy miatt

A fővárosi tömegközlekedés költségvetésében 2022 végéig közel 3,5 milliárd forint bevételkiesést okoz az úgynevezett reklámtenderügy a baloldali fővárosi vezetés miatt. Karácsony Gergely ugyanis három éve megakadályozta a BKV-reklámtender egyik jelentkezőjének győzelmét. A francia hátterű vállalat viszont a koronavírus-járvány idején már nem tartotta az eredeti ajánlatát, később pedig már hiába próbálta meg a városvezetés aláírni a szerződést, a JCDecaux kihátrált az üzletből.

Közzétéve:

Villamoson elhelyezett reklámok és egy villamosmegállóban közterületi plakátok, fotó: MTVA/MTI/Róka László

– Sajnos nem egyszer és nem kétszer hívtuk fel Karácsony Gergely figyelmét az elmúlt években arra, hogy a jogszerűtlenül elkaszált reklámtenderrel súlyos veszteségeket okozott a fővárosnak – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

A Világgazdaság által megismert adatokból ugyanis kiderült: 2022 végéig összesen közel 3,5 milliárd forint kiesést okoz a fővárosi tömegközlekedés költségvetésében az úgynevezett reklámtenderügy.

A főváros baloldali többsége 2019 végén akadályozta meg, hogy a JCDecaux nevű francia cég követelményeknek megfelelő ajánlata nyerjen a BKV hirdetési közbeszerzésén.

Karácsony Gergely kezdeményezésére ezzel elmeszelték a fővárosi közlekedési vállalat reklámfelületeinek négy évre szóló bérbeadását.

Az eset miatt a BKV még 120 millió forintos bírságot is kapott. A főváros ugyan egy év után vissza akart táncolni az üzletbe, vagyis mégis tető alá hozta volna a koncessziót. Az érvényes ajánlatot benyújtó cég a világjárvány okozta válságra hivatkozva azonban visszalépett. A Világgazdaság szerint ennek eredményeként összességében több milliárd forinttól esik el a budapesti tömegközlekedés.

A reklámtendert egyébként még a korábbi,  Tarlós István-féle városvezetés írta alá, az eredményhirdetés azonban az önkormányzati választások utánra csúszott át.

A JCDecaux azonban hiába indult kedvező ajánlattal a tenderen (havi 142 millió forintos bérleti díjat ígérve, ami éves szinten 1,7 milliárd forint), amelyet a BKV járműágazatához, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért írtak ki.

Sajtóhírek akkoriban kiemelték azt is, hogy a francia cég ajánlata nemcsak érvényes volt, hanem a bírálat során kifejezetten magas pontszámot is kapott, de ez is kevésnek bizonyult. Karácsonyék az elutasító döntésükkel azt is megakadályozták, hogy a fővárosi cégek egy évnél hosszabb időre kössenek szerződést a reklámfelületeik hasznosítására.

A BKV ugyanis négy plusz négy évre kötött volna szerződést, de ezek után képtelen volt teljesíteni a koncessziós eljárást.

Wintermantel Zsolt most a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: már nem tud másra gondolni, mint hogy a főpolgármester szándékosan okozott kárt a budapestieknek, hiszen évek teltek el, és nem írt ki újabb eljárást a BKV reklámfelületeinek értékesítésére.

A főpolgármester tehetetlensége mostanra 3,5 milliárd forint veszteséget okozott Budapestnek, ebből a pénzből pedig több mint harminc új, saját buszt is vásárolhatott volna a BKV, vagy négy új CAF-villamost, és nem kellene bezárnia a fogaskerekűt, vagy éppen kivilágíthatná az ünnepekre Budapestet

– emelte ki a frakcióvezető. Hozzátette: arról ne is beszéljünk, hogy esély sem lenne azokra a csődközeli állapotokra, amelyekkel Karácsony folyamatosan fenyegetőzik, hacsak nem éppen az a főpolgármester célja, hogy a jövőre kezdődő önkormányzati választási kampány idejére szándékosan csődbe vigye a fővárost.

Tovább olvasom