Kövess minket!

Marketing

Hogyan lesz valakiből „10 milliós” influencer?

Trent Shelton és Brendon Burchard elárulta a 10. Traffic & Conversion Summiten.

Két influencer, két teljesen eltérő terület. Trent Shelton volt NFL-játékos, ma life coach, a RehabTime nevű civil szervezet alapítója és vezetője. Brendon Burchard marketinges, akit Larry King „a világ egyik legjobb motivációs és marketingoktatójának” nevezett. Saját példájukon tapasztalták meg, hogyan lesz valakiből Amerikában 10 milliókat elérő, illetve dollárban 10 milliókat kereső influencer. A 10. San Diegó-i Traffic & Conversion Summiten mindketten előadást tartottak a saját módszerükről.

A beszámoló a Kreatív Kontrollnak köszönhető, akik sajtójeggyel vehettek részt a 2019-es T&C-n.

Trent Shelton receptje: Hass az életekre!

Sheltont a Facebookon 8 millióan, az Instagramon 1,4 millióan követik. A világ legmotiválóbb embereinek listáján egyszer még Bill Gatest is maga mögé utasította. Egyik legutóbbi videója 63 milliós nézettségnél és 1,5 milliós megosztásnál jár.

Előadását („How to Create Incredible Fans and Viral Videos that Get a Million Views”) megrázó emlékkel kezdte. Kollégiumi szobatársa öngyilkos lett, ő pedig meg akarta akadályozni, hogy ilyesmi mással is megtörténjen, motivációs előadóként akarta szolgálni az embereket. Legyél autentikus, legyél valódi – mondta az alapokról.

De hogyan lesz ebből tízmilliós nézettség?

Útmutatója a következő:

• A közösség létrehozása

Az emberek valami részének akarják érezni magukat, tehát adj nevet a számoknak. Nem követőid vannak, hanem valahová tartozó emberek. (Sheltonnál ez a RehabTime.) „Sok influencer önző, te viszont kezeld az embereket családodként. Hagyd, hogy bevonódjanak. Minden nap kell, hogy 30 perced legyen arra, hogy szólj hozzájuk. Ha én is ott tudok lenni, neked is menni fog.”

• A kapcsolat megteremtése

Az emberek nemcsak hallanak, hanem „éreznek” is téged. Próbáld megérteni, miért vagy mágnes másoknak, miért vagy vonzó. Legyél transzparens, ne mutass mást, mint amilyen vagy. Ő megosztja a félelmeit is, nem szeretne tökéletesnek látszani. „Use audio” – javasolja, a szöveges posztoknál sokkal jobban szereti azokat, ahol a hangját is használhatja, mert így hallják a szenvedélyt.

• Kiszámítható influencer identity

Csak olyan étterembe jársz, amelyik megbízhatóan, és nem csak egyszer-egyszer jó. Egy influencer sem más a közönség számára. Amikor odamennek, téged kell, hogy lássanak, legyél kiszámítható a nap 24 órájában. A nagyság azonban nem azonos a tökéletességgel, legfeljebb a következetességgel, és ha ez megvan, ebből fakad majd az influencer identity.

Shelton nem győzi hangsúlyozni: akkor mondhatod influencerként, hogy elérted a közönséget, ha megosztják a tartalmaidat, a lájk ebből a szempontból nem számít.

Brendon Burchard szerint is fő a következetesség

Az ő receptje is a tervezés – igaz, a maga marketinges módján.

Hogyan generálnak évente tízmillió dollárokat az influencerek – kérdezte előadásának címében (How in The World Are Influencers Crossing $10M/Year Sharing Their Advice and Content!?).

„Nagyon sok influencer támogatástól támogatásig, szponzortól szponzorig él. És ha nincsenek eszközeik a folyamatosságra, akkor valamit nem csinálnak jól” – összegezte.

Mi az, ami nem számít, ha 10 millió dollárt akarsz keresni influencerként?

• A view-k száma

• A szponzorált posztok száma

• A szponzorált hirdetések száma (Burchard szerint ezekkel „mindössze” az a baj, hogy nem te vagy a főnököd.)

Ami számít, az a „recurring revenue modell”, vagyis egy olyan fenntartható üzleti modell, ami az ismétlődő fizetésekre, örökzöld tölcsérekre és jól árazott szolgáltatásokra épül.

Mi teheti az influencerek karrierjét jövedelmezővé?

• feliratkozás, tagság

• coaching

• könyv, e-könyv, újság

• audióprogramok

• podcastek

• webinárok, webcastok

• tanfolyamok

• online kurzusok

• konzultációs szolgáltatások

Első saját szervezésű eseménye egy 22 emberes marketingszeminárium volt, amelyen ma már mosolyog – de egyben azt is üzeni számára, hogy ne adjuk fel.

„A sikeres emberek is mondanak olyat, hogy nem tudom. Ne becsüld alá, ki vagy és mit tudsz. Minden influencer tanuló volt először. Utána már te vagy az, akit kérdeznek.”

A közösségépítéshez pedig kevés a Facebook: „2019 van, a Facebook-csoportok nagyszerűek, de öregek, ez nem közösség.”

Burchard saját fenntartható üzleti modellje a következő:

1. Könyvek

Alkoss, adj el olyan tartalmat, ami téged is felvillanyoz, és amiről legalább 3 évig szívesen beszélsz, mondja. Könyveinek többsége saját véleménye szerint még mindig aktuális.

2. Szemináriumok, online kurzusok, mastermind csoportok

Burchard termékei lényegében az előadásai: online tanfolyamain és videósorozatain például 2 milliónál is többen tanultak már.

„Ne találj ki niche termékeket”, könyörög. Azt megmutatja majd a piac. Nincs olyan, hogy réspiacitermék-építés. És az egyes témakörökön belül legfeljebb 3 terméked legyen, ezek nem blockbusterek.

3. Speciális partnerségek

A 10 millió dollárt hozó influencer-birodalom építésének legfontosabb lépései a következők:

• legyél a témád mestere

• fedezd fel a közönséged problémáját, kihívásait és a fájdalompontjait

• határozd meg a történetedet (storyboardként gondolj még az e-mailjeidre is)

• legyen megoldásod – ez maga a termék (és legfeljebb 3 legyen egy témában)

• a website vagy a heti blog/vlog elengedhetetlen

• posztolj és hirdess ingyenes (és eredeti) tartalmat legalább 4x egy héten

• készíts örökzöld kampányokat a termékeidnek (tippje: e-mailek, follow up, beépített határidők és retargeting)

• futtass hirdetéseket – mindig (enélkül nem lesz 10 millió dollárod, hangsúlyozza)

• legyenek promóciós partnereid (legalább 2-3, akik megosztják a tartalmaidat)

A lépéseket azonban nem elég lemásolni, ha a közönségedet nem ismered, mindez mit sem ér. Ha 10 millliós influencer akarsz lenni, a pszichológia többet számít, mint a taktika – árulta el.

További anyagok: itt.

Marketing

Dr. Fazekas Ildikó kapta a Magyar Marketing Szövetség Életműdíját

Ebben az évben, a sorban hatodikként az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) igazgatója vehette át a szakmai díjat.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) orientációs értékteremtése keretében minden évben elismeri és bemutatja a legsikeresebb marketingvezetőket, az év legkiválóbb marketing és digitális megoldásait, illetve kampányait, valamint a legjobb városmarketing projekteket. Az MMSZ Tonk Emil Életműdíj ugyanakkor a szakmai szervezet egyik legfontosabb díja, hiszen azzal egy kiteljesedett, a marketingszakma egésze érdekében végzett, eredményes szakmai életutat ismerünk el – mondja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Az idei díjazott számára a szervezet elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést múlt hét csütörtökön, a Várkert Bazár színpadján.

Alig akad olyan szakember hazánkban, aki ne ismerné Dr. Fazekas Ildikó nevét, hiszen elévülhetetlen érdemeket szerzett a marketing és reklámszakma hazai felsőoktatásában (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Budapesti Corvinus Egyetemen, Budapesti Metropolitan Egyetem), a szakma elismertségének és presztízsének növelésében, illetve az etikus reklámozási gyakorlat meghonosításában. A díjazott a marketingszakmából érkezett, ugyanis eredetileg piacszervező szakközgazdászként (akkor még így hívták a marketinget) végzett, majd mielőtt egyetemi oktató lett, olyan cégek marketingeseként dolgozott, mint a Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat, vagy a Caola-Schwarzkopf. Ezt követően Ildikó – a felsőoktatás világából némileg kilépve – a reklám önszabályozása felé fordult és több mint negyedszázada, egészen pontosan 26 éve az Önszabályozó Reklám Testület vezetője.

Nevéhez fűződik többek között a Reklámetikai Kódex folyamatos frissítése is.

Munkáját nemcsak Magyarországon, de külföldön is elismerik. Az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) korábbi elnökeként, jelenleg a szervezet elnökségi tagjaként is aktívan dolgozik. Sőt, kezdeményezésére az öreg kontinensen túlmutató, globális nyomtatékot is kapott a reklámok önszabályozásának megkerülhetetlen kérdése.

Dr. Fazekas Ildikó azt vallja, hogy a marketing művelőinek szeretniük kell a szakmát, és bármilyen pozícióban, szerepkörben is dolgoznak, túl kell lépniük a napi rutinokon, folyamatosan elemezve, vizsgálva az adott piac szempontjából releváns környezeti, társadalmi és fogyasztói közeget, dinamikát.

A szakember szerint a fő szabály mindig az lehet, hogy ne csapjuk be a fogyasztót, mert az már rövidtávon is árt a márkának és ráadásul a reklámba, illetve a szakmánkba vetett hitet is rombolja.

A szakma csodája pedig éppen az, hogy egy fizikai termékből értékkel felruházott, időtálló és életképes márkákat építhetünk. A marketing azért szép és különleges szakma, mert változatos, kreatív és stabil szakmai alapokon nyugvó, mégis rugalmas megoldások folyamatos alkalmazását igényli – vallja a szakember.

A marketingesek számára mára már káprázatosan széleskörű eszközrendszer áll rendelkezésre annak érdekében, hogy hatást érjenek el, mindez ugyanakkor hatalmas felelősséggel is társul

– figyelmeztet Dr. Fazekas Ildikó.

Borítókép: Dr. Fazekas Ildikó

Tovább olvasom

Marketing

Otthonról is élvezhető – Lounge Live a Marketing Summiton!

Greenmarketingről, márkaépítésről, fenntarthatóságról és hasonló forró témákról fognak beszélgetni a hazai top marketingesek az idei Marketing Summit Hungary online felületén, az eszmecserét pedig a Lounge Group látványstúdiójából streamelik élőben szeptember 15-én.

Közzétéve:

Fotó: Lounge Group

Nem kérdés, hogy a marketingszakma óráról órára, sőt, percről percre folyamatosan változik. Az új trendek felismeréséhez fontos részt venni a szakmai fórumokon, így az ember ezeket akár saját maga is tudja alakítani. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a szakma párbeszédet folytasson, megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek a piac és az iparág jövőjét befolyásolják.

Ennek a párbeszédnek teremt ebben az évben is kiváló platformot a Marketing Summit Hungary konferencia, ahol a hazai marketingszakma legbefolyásosabb és legmeghatározóbb emberei értekeznek a legizgalmasabb témákról.

Azonban, ha valaki személyesen nem tud jelen lenni a konferencián, a Lounge Group és az eseményt szervező Magyar Marketing Szövetség lehetőséget kínálnak arra, hogy online is be lehessen kapcsolódni a beszélgetésekbe, így egy érdeklődő sem marad le a legfrissebb marketingtrendekről.

„Az utóbbi években történt események következtében érezhetően átalakult az emberek élete, a digitális léthez való viszonya. Sokan vannak, akik már a munka területén is a mindennapjaikat online platformokon töltik, ezáltal csökkent a személyes jelenlét. Mindemellett erősödött az emberek multitasking képessége is, egyszerre szeretnek több dologgal foglalkozni.

Ebből kifolyólag és a Magyar Marketing Szövetséggel folytatott sikeres együttműködéseinknek köszönhetően szeretnénk tartalmat és tudást szolgáltatni azoknak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szeptemberi konferencián.

Mindemellett azokat is szeretném megnyugtatni, akik ott lesznek a helyszínen, hiszen a Lounge Group látványstúdiójánál élőben is követhetőek lesznek a beszélgetések, valamint a későbbiekben online felületeinken is elérhetővé tesszük azokat” – mondta el Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója.

Szeptember 15-én 10 órától Juhász Bálint műsorvezető fog online beszélgetni többek között Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójával, Szabó Bélával, a Telekom márka- és kommunikációs igazgatójával, de jelen lesz még Csikesz Erika is a TV2 Csoport részéről.

A részletes programot és a beszélgetéseket az alábbi linken lehet követni: www.marketingsummit.hu/live

Tovább olvasom

Marketing

Megjelent a “Mentés másként” kampány első filmje (videó)

Már látható a televíziós csatornákon az év egyik legnagyobb társadalmi célú kampánya, a “Mentés másként” első filmje, amely az elsősegélynyújtás és az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös újraélesztési bemutatója egy Combino villamoson a budapesti Széll Kálmán téren. MTI Fotó: Marjai János

Azt írták: az elkerülhető halálozások számát nemcsak az egészségügy csökkentheti, hanem “mi is”.

Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak – nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani.

“Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit” – tették hozzá, kiemelve: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg, aki lélekjelenlétével és határozott fellépésével megmentette egy ember életét. Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, ezen emberek kétharmada megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette – írta közleményében az alapítvány.

“Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!”

– hangzik el a filmben, példaként említve a 112-es segélyszám felhívását.

A filmet itt is megnézheti:

A Médiaunió kampányának célja változtatni az emberek hozzáállásán, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni, elhiggyék, ők is képesek rá, valamint az, hogy az emberek ismét fontosnak tekintsék a véradást, és minél többen váljanak rendszeres véradókká – írták.

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek. Az elmúlt években – többi között – a műanyag palackok szelektív gyűjtésének fontosságára, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hívták fel a figyelmet, tavaly pedig a koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira koncentráltak.

Tovább olvasom