Kövess minket!

Marketing

Hogy jönnek az Operához a bloggerek?

″Véleményvezérekkel dolgozni trendi, de ha a kiválasztott influencer követői nem nyitottak az opera/balett műfajára, az eredmény meddőszórás lesz” – mondja Turkovics Monika, az Opera kommunikációs igazgatója, aki az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a műfaj a fiatalok körében is népszerű legyen.

Ez a cikk elsőként a Médiapiac 2017/11-12. számában jelent meg. A szaklap ezen a linken előfizethető.

Máig tartó szerelembe esett a művészeti marketingkommunikációval, amikor szövegíróként részt vett Arthur Miller A bűnbeesés után című darabjának kampányában. „A művészet és a marketing kapcsolata még csak nyomokban létezett akkoriban. Sajtótájékoztatókban, fotóspróbákban, egy-egy színházi plakátban és szórólapban merült ki, marketingkommunikációs stratégia, szoros értelemben vett »mérhető« reklámjelenlét nélkül” – emlékszik vissza.

Szakmai tevékenységének összevetése a vállalati kommunikációval talán furcsa, bár a marketingeszközök, a kommunikációs technikák, a folyamatos „készenléti” munkakör hasonlóak, a terület, a „termék” azonban merőben eltérő. Kulturális üzenetet továbbítani Turkovics Monika szerint mégis egyszerűbb, hiszen az „arcaik” maguk a művészek.

„Reklámköltés szempontjából ugyanakkor nem lehet összehasonlítani jelenlétünket például egy tartós fogyasztási cikk mint prémium márka médiakampányával: teljesen más feltételek mentén és közegben működünk”

– teszi hozzá.

Nem érzi, hogy véleményével, miszerint a marketingnek megkérdőjelezhetetlenül helye van a kultúrában, kisebbségben lenne, hiszen ma már az Opera mellett több más művészeti intézmény, színház is aktív ilyen téren. Abban viszont kiemelkedik az Opera, ahogy előszeretettel célozza meg a fiatalokat kampányaiban. Turkovics a fülbemászó dallamokkal rendelkező darabokat ajánlja számukra, amelyek zenéjét, „slágereit” már filmekből, reklámokból is ismerhetik. Ilyen Verdi Rigolettója, Puccini Gianni Schicchije vagy Erkel Hunyadi Lászlója.

 

Aki kapcsolatba kerül a fiatal célcsoporttal, eszköztára előbb utóbb kiegészül az influencer marketinggel.

„Véleményvezérekkel dolgozni trendi, de ha a kiválasztott influencer követői nem nyitottak az opera/balett műfajára, az eredmény meddőszórás lesz”

– mondja a szakember. Szerinte mégsem lehetetlen a feladat: megfelelően targetálva egy közismert és népszerű híresség felkérése nagy hatással bír.

 

Példaként a 2014-es Carmen-blogger kooperációt említi, itt az volt a cél, hogy ne az intézmény mondja meg a fiataloknak, miért érdemes az Operaházba vagy az Erkel Színházba jönni, hanem a kortársaik ajánlják nekik, ahogy azt teszik egy jó koncert vagy egy film esetén. Ezért az Opera felvette a kapcsolatot tíz bloggerrel a 16–25 éves korosztályból, és meghívták őket az egyik előadásra.

A „Legyen a Carmen az első operád” kampánnyal több mint 50 ezer blogolvasót értek el úgy, hogy az általuk kedvelt véleményvezérektől kaptak olyan sorokat, mint például „az Opera menő”, „szerelembe esésem története az operával”, „ez volt az első, de nem az utolsó”.

 

Turkovics Monika az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jogot, illetve esztétikát hallgatott. Dolgozott a Cre-Action Reklámügynöki Kft. igazgatójaként, az Önszabályozó Reklám Testületnél, majd az Országos Rádió- és Televíziótestület szóvivőjeként. 2000-től 2006-ig az Arcadom Zrt. kommunikációs vezetője, 2006–2011 között pedig a Müpa marketing- és kommunikációs igazgatója volt. 2011-től a Magyar Állami Operaház megbízott, 2013-tól kinevezett marketing- és kommunikációs igazgatója.

Marketing

2,875 milliárd forint a tét ezen a hétvégén a Hatoslottón

Újabb telitalálatmentes hét után immár 2,875 milliárd forint a várható főnyeremény a Hatoslottón. A rekordközeli jackpot néhány tízmillió forintra áll a játék történetének legmagasabb, 2,958 milliárd forintos álomösszegétől, így ha vasárnap nem lesz telitalálatos szelvény, akkor 13 éves csúcsot dönt a Hatoslottó főnyereménye.

Közzétéve:

MTI/Czeglédi Zsolt

Milliárdok várnak ezen a hétvégén is a szerencsésekre, hiszen az Ötöslottó főnyereménye meghaladja a 2,5 milliárd forintot, a Hatoslottó jackpotja pedig már csak hajszálnyira van attól, hogy történelmet írjon

– közölte a Szerencsejáték Zrt.

A rekord összeg lázba hozta a játékosokat is, hiszen nem csak az alapjátékok száma nőtt meg, hanem a feladott szelvények száma is, mind az Ötös-, mind pedig a Hatoslottót többen játszák az átlagos halmozódási időszakhoz viszonyítva. További érdekesség, hogy a Hatoslottó telitalálatmentes időszak alatt Fortuna nagy kedvence volt a 2-es szám, ez már tízszer szerepelt a nyerőszámok között, míg a 26-os szám egyszer sem került kihúzásra.

Az Ötöslottó sorsolási műsora, a SzerencseSzombat szombaton 18:45-től, míg a Hatoslottó élő sorsolása vasárnaponként 16:00-tól látható a Duna TV-n.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Eddig nem látott mennyiségű reklám került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

A reklámfilmek száma idén már november 1-én elérte a 13 milliót, és még nincs vége az évnek. Az ünnepi hajrával év végéig ez a szám megközelítheti, sőt akár el is érheti a 15 milliót.

Közzétéve:

Pixabay

Bár a Covid továbbra is része a mindennapjainknak, a világ túljutott az első sokkhatásokon, és mint az élet sok más területe, a média és reklám világa is megtanult alkalmazkodni az új helyzet kihívásaihoz.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az idei év újabb rekorddal zárul: eddig nem látott mennyiségű reklámfilm került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

– derül ki a Nielsen Közönségmérés legújabb kutatásából.

2021 első 10 hónapjában az egy főre jutó napi tévénézési idő 4 és fél óra volt a 15 évnél idősebb, tévés háztartásban élő internethasználók körében. Naponta átlagosan a 70%-uk – közel 4,5 millió fő – ült le a képernyők elé legalább 1 perc erejéig, és átlagosan közel 6,5 órát el is töltöttek ott a nézők.

A műsorfogyasztási idő egyharmadát sorozatokkal és szórakoztató műsorokkal töltötték, további 10% hírműsorokkal, és 14% filmekkel telt, a reklámok pedig még ennél is többet, az idő 15%-át vitték el.

A tévéreklámok a 15+ éves internetezők átlagosan kétharmadát érték el nap mint nap: egy néző naponta 134 db reklámfilmmel találkozott, ami 33 percnyi reklámnézési időnek felelt meg.

De a reklámok világa nem csak a tévé képernyőjéből áll, hiszen a média palettája igen sokszínű. A Nielsen szeptemberben végzett, világszerte 56 országra kiterjedő „Trust in Advertising” nevű online kutatása sokféle szempontból körbejárta azt a kérdést, hogy a 15 évnél idősebb internetezők milyen típusú reklámokat kedvelnek, melyek vannak leginkább hatással rájuk, melyek késztetik őket leginkább vásárlásra, illetve mely típusok a legnépszerűbbek a különböző korosztályok és nemek tekintetében. A kutatási eredmények az 56 ország együttesére, Európára, a kelet- és közép-európai régióra, valamint Magyarországra szűkítve is elérhetőek.

Reklámbizalom szempontból a kutatás kiterjed a termék szektorok vizsgálatára is az egyes médiafelületeken: a világ különböző régióiban igen eltérő, hogy mely szektorok reklámjaiban bíznak a legnagyobb mértékben.

Tévéreklámok esetében globális szinten a szórakoztatóipari témájúak állnak az első helyen, de hasonló a helyzet Európában is, ahol az élelmiszer reklámokkal vannak holtversenyben.

A kutatásból többek között az is kiderül, hogy míg globális szinten a valós élethelyzeteket bemutató és egészség témájú reklámok, addig a magyar fogyasztók körében a humoros reklámok a legnépszerűbbek, mely egyébként megfelel a kelet- és közép-európai régióban mért átlagnak.

A kutatás rámutat arra is, hogy a régióban a magyarok bíznak leginkább a tévéreklámokban (a válaszadók 68%-a), de fontosnak tartják az ismerősök ajánlásait, márka weboldalak, illetve szponzorációk hirdetéseit és az online fogyasztói véleményeket is.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Figyelemfelkeltő kisfilmet készített a Pfizer (videó)

A tüdő egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet a Pfizer legutóbbi kisfilmjében, amelyben Dsida Jenő: Édesanyám keze című gyönyörű versét szavalják el – egy levegővel.

Közzétéve:

Pixabay

Ez a mutatvány első olvasatra kivitelezhetetlennek tűnhet, mert a vers kifejezetten hosszú, de nem kell aggódni, a kisfilm szereplői felosztva, láncban mondták el a nekik szánt strófákat, és egymásnak adták a szót. Az egy levegővel való szavalás nem volt egyszerű, hiszen nemcsak arra kellett fókuszálni, hogy ne vegyenek levegőt a sorok között, de arra is, hogy a hangsúlyozás a lehető legkevésbé csorbuljon.

A kisfilm mondanivalója, hogy rávilágítson arra, mennyire fontos vigyáznunk a tüdő egészségére, hiszen az éltető levegőt adja nekünk.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom