Kövess minket!

Marketing

Hogy jönnek az Operához a bloggerek?

″Véleményvezérekkel dolgozni trendi, de ha a kiválasztott influencer követői nem nyitottak az opera/balett műfajára, az eredmény meddőszórás lesz” – mondja Turkovics Monika, az Opera kommunikációs igazgatója, aki az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a műfaj a fiatalok körében is népszerű legyen.

Ez a cikk elsőként a Médiapiac 2017/11-12. számában jelent meg. A szaklap ezen a linken előfizethető.

Máig tartó szerelembe esett a művészeti marketingkommunikációval, amikor szövegíróként részt vett Arthur Miller A bűnbeesés után című darabjának kampányában. „A művészet és a marketing kapcsolata még csak nyomokban létezett akkoriban. Sajtótájékoztatókban, fotóspróbákban, egy-egy színházi plakátban és szórólapban merült ki, marketingkommunikációs stratégia, szoros értelemben vett »mérhető« reklámjelenlét nélkül” – emlékszik vissza.

Szakmai tevékenységének összevetése a vállalati kommunikációval talán furcsa, bár a marketingeszközök, a kommunikációs technikák, a folyamatos „készenléti” munkakör hasonlóak, a terület, a „termék” azonban merőben eltérő. Kulturális üzenetet továbbítani Turkovics Monika szerint mégis egyszerűbb, hiszen az „arcaik” maguk a művészek.

„Reklámköltés szempontjából ugyanakkor nem lehet összehasonlítani jelenlétünket például egy tartós fogyasztási cikk mint prémium márka médiakampányával: teljesen más feltételek mentén és közegben működünk”

– teszi hozzá.

Nem érzi, hogy véleményével, miszerint a marketingnek megkérdőjelezhetetlenül helye van a kultúrában, kisebbségben lenne, hiszen ma már az Opera mellett több más művészeti intézmény, színház is aktív ilyen téren. Abban viszont kiemelkedik az Opera, ahogy előszeretettel célozza meg a fiatalokat kampányaiban. Turkovics a fülbemászó dallamokkal rendelkező darabokat ajánlja számukra, amelyek zenéjét, „slágereit” már filmekből, reklámokból is ismerhetik. Ilyen Verdi Rigolettója, Puccini Gianni Schicchije vagy Erkel Hunyadi Lászlója.

 

Aki kapcsolatba kerül a fiatal célcsoporttal, eszköztára előbb utóbb kiegészül az influencer marketinggel.

„Véleményvezérekkel dolgozni trendi, de ha a kiválasztott influencer követői nem nyitottak az opera/balett műfajára, az eredmény meddőszórás lesz”

– mondja a szakember. Szerinte mégsem lehetetlen a feladat: megfelelően targetálva egy közismert és népszerű híresség felkérése nagy hatással bír.

 

Példaként a 2014-es Carmen-blogger kooperációt említi, itt az volt a cél, hogy ne az intézmény mondja meg a fiataloknak, miért érdemes az Operaházba vagy az Erkel Színházba jönni, hanem a kortársaik ajánlják nekik, ahogy azt teszik egy jó koncert vagy egy film esetén. Ezért az Opera felvette a kapcsolatot tíz bloggerrel a 16–25 éves korosztályból, és meghívták őket az egyik előadásra.

A „Legyen a Carmen az első operád” kampánnyal több mint 50 ezer blogolvasót értek el úgy, hogy az általuk kedvelt véleményvezérektől kaptak olyan sorokat, mint például „az Opera menő”, „szerelembe esésem története az operával”, „ez volt az első, de nem az utolsó”.

 

Turkovics Monika az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jogot, illetve esztétikát hallgatott. Dolgozott a Cre-Action Reklámügynöki Kft. igazgatójaként, az Önszabályozó Reklám Testületnél, majd az Országos Rádió- és Televíziótestület szóvivőjeként. 2000-től 2006-ig az Arcadom Zrt. kommunikációs vezetője, 2006–2011 között pedig a Müpa marketing- és kommunikációs igazgatója volt. 2011-től a Magyar Állami Operaház megbízott, 2013-tól kinevezett marketing- és kommunikációs igazgatója.

Marketing

Nemzetközi elismerések a Lounge Group PR divíziójának

A Lounge ismét jó eredményt ért el egy kreatívszakmai versenyen, valamint további előkelő helyezések elérésére is lehetőségük van.

Közzétéve:

Borítókép forrása: Facebook / @loungegroupbudapest

Újabb rangos szakmai elismerésekkel gazdagodott az idei PR Toplista 3. helyén debütált Lounge Group – tudatta közleményében a cégcsoport.

Mint írták, a Lounge Group PR divíziója két munkájával is shortlisre került az egyik legnevesebb nemzetközi kreatívszakmai versenyen. A SABRE Awards EMEA 2021-es kiírásán a Budapest Airporttal a koronavírus első hulláma alatt végzett reputációmenedzsment tevékenység a ’Transportation & Logistics’ kategóriában, a Jófogással közösen megvalósított „Esély egy jobb kutyaéletre” kampány pedig a ’Corporate Social Responsibility’ kategóriában esélyes a komoly elismerésre. A SABRE Awards EMEA 2021-re több mint 2000 pályázat érkezett, az online díjkiosztó június 9-én esedékes.

Az „Esély egy jobb kutyaéletre” szemléletformáló kampányt továbbá múlt hét végén a PR News által kiírt CSR & Nonprofit Awards-on is a legjobbak között ismerték el (Honorable Mention), méghozzá a ’Cause Branding Campaign’ kategóriában.

A Médiapiacnak nemrég nyilatkozott a Lounge Communications ügyvezetője, Mamusits Péter. A 10 éve működő cégcsoport kapcsán a szakember kiemelte: „A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén.” A teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

Bácskai Balázs

Tovább olvasom

Marketing

Márciusban ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem

A kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett.

Közzétéve:

Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon. A tavaly áprilisi 114 milliárdos csúcsot novemberben 137 milliárddal adta át a múltnak az e-kereskedelem. Idén márciusban a megelőző évhez képest 62 százalékos növekedést produkálva már mintegy 140 milliárd forintot tett ki az online forgalom – emelte ki a legfrissebb adatokat kommentálva Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel közzétett, márciusra vonatkozó adatsorát idézi, amely szerint a nyers adattal számolva 1,5 százalékos, naptárhatással kiigazítva 2,0 százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítménye. A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek. A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen a bázisul szolgáló tavaly márciusban nemcsak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat.

Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett

– értékelt Cseresnyés Péter.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány. A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén március-áprilisban a kiskereskedelmi cégek is élhettek. A támogatást közel 30 ezer munkavállaló után, több mint hatmilliárd forint értékben kapták meg a szektor szereplői. A legtöbb kiskereskedelmi állás megőrzéséhez a ruházati üzletekben dolgozók munkabére mintegy kétharmadának átvállalásával járult hozzá a program.

Cseresnyés Péter hozzátette, hogy a boltok, áruházak, bevásárlóközpontok április eleji újranyitásával minden bizonnyal valamelyest megélénkül a kiskereskedelmi forgalom. A tartós megoldást azonban ezen a téren is az jelenti, ha minél többen regisztrálnak a vakcinára, és felveszik az oltást. Az így kialakuló védettség a gazdaság újraindításának alapja, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar emberek elkezdjék pótolni egy esztendeje tudatosan visszafogott fogyasztásukat. Kedvező jelnek nevezte, hogy 12 hónapos csökkenés után márciusban nőtt az üzemanyag-értékesítés, több mint két százalékkal költöttünk többet a benzinkutakon.

Tovább olvasom

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom