Kövess minket!

Marketing

Hogy gondozd a talentedet?

Az RTL Klubnál a marketing és kommunikációs területtől a sales vette át a top-műsorvezetők és a műsorokban feltűnő új tehetségek menedzselésével kapcsolatos feladatokat. A piacvezető televízió talent management tevékenységét május óta Mátsik Emese irányítja.

Májusban bíztak meg az RTL Klub talent management tevékenységének irányításával. Hány terület tartozik hozzád összesen?

Fő tevékenységem változatlanul a B2B tevékenységek irányítása az ad sales és a disztribúció számára, ebben nincs változás. A talent management révén bizonyos értelemben visszatérek korábbi, sales-es munkámhoz. A cégvezetés üzleti döntése volt, hogy a sales igazgatóság foglalkozzon a spot, non-spot, online értékesítés mellett a tehetségeink gondozásával is, hiszen alapvetően ez is értékesítés, még ha az előzőekhez képest kisebb volumenű is. Így most már az összes értékesítési tevékenység az R-Time-on belül található.

A tehetség szinonimája az ismertségnek, a népszerűségnek?

Nem.

Hol húzódik a kompetenciátok határa?

Kettős feladatot látunk el. Egyfelől azokat menedzseljük, akik a saját műsorainkban szerepelnek, vagy azokból kinőve műsorvezetőként is celebritássá vagy potenciális celebritássá válnak. Jó példa erre mondjuk Nádai Anikó, aki egykor Való Világ-szereplőként kezdte, utána az Éjjel-Nappal Budapestben kapott főszerepet, majd a Farmot vezette, most pedig a következő Való Világ egyik műsorvezetője lesz. Ő már egyértelműen kinőtte magát a kezdeti szerepéből.

A másik körbe azok tartoznak, akik a klasszikus tehetségkutatókból, a Csillag születik és az X-faktor műsorokból emelkedtek ki. Fontos felmérni, mennyire kedvelte meg őket a közönség, és ha népszerűek, akkor nekünk is érdemes támogatnunk őket a saját eszközeinkkel. Ekkor már közösen tudunk pénzt csinálni a szponzorációból és a számukra szervezett nem televíziós fellépésekből.

Egy műsor szereplőválogatása során szempont, hogy a kiválasztottak később is hasznosíthatóak legyenek?

Nem, olyankor az első és legfontosabb szempont mindig maga a műsor. Legyenek benne olyan emberek, akik ügyesek bizonyos területeken, vonzzanak sok nézőt, legyen izgalmas az adott produkció. Ilyenkor még nem foglalkozunk azzal, kit lehet később tovább építeni.

A talent management számára a műsorvezető, a művész egy termék. Készülnek rájuk egyéni marketingtervek, folyik ezen a területen „termékfejlesztés”?

Inkább nevezzük közös munkának, közös gondolkodásnak, amelynek során együtt kitaláljuk, kiből mit lehet kihozni. A közös gondolkodás, egyeztetés nem csak az érintett személlyel folyik, hanem házon belül, a társosztályokkal is. Amikor valaki kinövi magát az eredeti szerepéből, akkor gondoljuk végig, milyen támogatást tudunk neki adni, hogyan erősíthetjük az image-ét kommunikációs eszközökkel. Jó példa erre a mostanában szárnyait bontogató Gál Petra, aki Szabó Zsófi váltótársa lett a Story Extrában. Ő most építi saját magát, és a cég is most kezdett vele komolyabban foglalkozni. A munkánknak, a menedzselhető személyek számának vannak határai, hiszen nagyon sok ember kerül képernyőre, sokkal több, mint ahányat szervezett keretek között tovább tudunk építeni.

De a munkánk azért sem lehet teljes körű, mert olyanok is szerepelnek a műsorainkban, akiket nem köt hozzánk kizárólagos szerződés. Nekik van saját menedzsmentjük, így velük csak az itteni szereplésükkel kapcsolatos dolgokban működünk együtt.

Elsődlegesen a műsorvezetők top gárdájára és a tehetségkutatók nyerteseire koncentrálunk, de egyedi elbírálás alapján másokat is igyekszünk támogatni. A támogatás akkor is működik, amikor valakinek éppen nincs műsora. Akikkel leszerződtünk, azokkal folyamatosan törődni kell, hiszen a menedzselés a műsoroknál szélesebb tevékenységi kört jelent, minden időszakban vannak, lehetnek például sajtómegjelenések vagy fesztivál-szereplések.

Foglalkoztok másokkal is, akik nem a saját műsorvezetőitek, vagy saját tehetségkutatótok szereplője? Gondolkodtok azon, hogy kiket lenne érdemes leigazolni, üzleti alapon menedzselni?

Természetesen olyan szempontból is figyelünk a piacra, hogy kiknek az ázsiója, népszerűsége emelkedik, a legfontosabb feladatunk azonban mégiscsak az, hogy a saját csatornáinkhoz kötődő tehetségeket támogassuk. De megállapodhatunk olyan független szereplőkkel is, akikben üzleti potenciált látunk, és akik maguk is úgy érzik, hogy a mi segítségünkkel jobban boldogulnak.

Akár azt is javasolhatjátok, hogy egy konkurenstől kit kellene megszerezni?

Elvileg lenne ilyen lehetőség, de a képernyős arcok megszerzése alapvetően a programming és a kreatív terület kompetenciája. Javaslatot tehetünk, de dönteni ők fognak.

A televízió egy professzionális szervezet, de emberek dolgoznak benne. Te magad hogyan éled meg, hogy sokféle emberrel kell foglakoznod, akiknek egy részét bizonyára tudod kedvelni, másokat meg nem feltétlenül?

Ezt a mi szakmánkban az ember hamar megtanulja kezelni. Elég régen foglalkozom ügyfélkapcsolattal, én mindenkiben találok valami jót, ilyen a természetem. Azt szoktam mondani, akit már én se szeretek, azzal tényleg baj van. Nyilván akadnak olyan emberek, akik tényleg elég fárasztóak, és vannak, akikkel össze is barátkozom, de a munka nem erről szól. Azt gondolom, ha valaki valamilyen területen eljutott oda, hogy ismerik, elismerik, aki a maga területén bizonyította a tehetségét, azt másoknak is becsülniük kell benne.

A kommunikációs szakmák egyik legfontosabb kifejezése a mérhetőség. A talent management eredményességét hogyan méritek?

A legegyszerűbb mérőszám, a nulladik fázis a pénz, amit megkeresünk vele. De ez a terület sokkal kisebb árbevételt generál, mint a spot vagy a non-spot. Az általunk létrehozott járulékos értékek fontosabbak, mint a készpénz. Célunk, hogy akik nálunk szerepelnek, azok lojálisak legyenek hozzánk. Az is szempont, hogy 360 fokos marketingszolgáltatást tudjunk nyújtani az ügyfeleinknek, ne csak klasszikus reklámokat biztosítsunk nekik, hanem például azt is, hogy egy ismert arc a saját Facebook-oldalán posztoljon valamit, ami az ügyfélnek fontos. Ezt persze a helyén kell kezelni, senkit nem lehet csak reklámozásra használni. Mérni tudjuk a tehetségeink elégedettségét is, ami a lojalitáson túl a konfliktusmegoldást, konfliktus-megelőzést segítheti.

Van házon belüli sztárindexetek, amivel követitek, hogy kinek emelkedik a csillaga, és ki lesz kevésbé fontos?

Vannak a piacon ilyen számok, kutatások, de ezeket titkosan kezeljük, még házon belül is nagyon kevesen ismerjük az ilyen típusú adatokat. De manapság már nem olyan nehéz a főbb számokat megtudni, sokszor elég megnézni, egy sztárnak hány követője van Facebookon vagy Instagramon. Igaz, ezek a számok sem árulnak el mindent, Sebestyén Balázsnak például egyáltalán nincs social media felülete, mégis tudjuk, hogy ő az egyik legnépszerűbb műsorvezető. A másik véglet Kasza Tibi, akinek több mint 700 ezer követője van Facebookon, ráadásul nem ügynökséggel dolgozik, hanem saját maga kezeli az oldalát.

Lehet a talent managementet tanulni valahol? Téged hogyan képeztek ki?

Az egyetemeken tanítanak kommunikációt, marketingkommunikációt, de hogy ezeken belül szóba kerül-e a talent management, nem tudom. Megtanulod a gyakorlatban, ellesed, ráérzel.

Az RTL Klub külföldi háttere nem segít? Mondjuk kiküldenek egy nagy tévéhez egy hónapra…

Egy napra…

Akkor egy napra.

Igen, azt el tudom képzelni, jó lenne megnézni azokat, akik régebben csinálják a talent managementet. A nagy nyugat-európai piacok különböznek a miénktől, de biztosan tudnánk inspiráló ötleteket nyerni. Amikor utazom a nagyvilágban, igyekszem nyitott szemel járni, legalább egy jó reklámot, egy kreatív megoldást hazahozni.

Milyen terveket és elvárásokat fogalmaztak meg, amikor rád bízták a feladatot?

Van egy pénzügyi terv, aminek a számait teljesíteni kell, időarányosan jól állunk. Az élet ilyenkor sem áll meg, hiába van papíron nyári szünet, nekünk ez sem csendes időszak. Egyrészt az őszi programokat ilyenkor készítjük elő, másrészt a partnereinknek folyamatosan mennek olyan tevékenységeik, amelyekhez minket használnak, az általunk menedzselt televíziós arcokat hívják a sajtótájékoztatókra, fesztiválokra, egyéb eseményekre.

Az interjú elsőként a Médiapiac 2016/7-8. számában jelent meg.

Marketing

Eddig nem látott mennyiségű reklám került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

A reklámfilmek száma idén már november 1-én elérte a 13 milliót, és még nincs vége az évnek. Az ünnepi hajrával év végéig ez a szám megközelítheti, sőt akár el is érheti a 15 milliót.

Közzétéve:

Pixabay

Bár a Covid továbbra is része a mindennapjainknak, a világ túljutott az első sokkhatásokon, és mint az élet sok más területe, a média és reklám világa is megtanult alkalmazkodni az új helyzet kihívásaihoz.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az idei év újabb rekorddal zárul: eddig nem látott mennyiségű reklámfilm került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

– derül ki a Nielsen Közönségmérés legújabb kutatásából.

2021 első 10 hónapjában az egy főre jutó napi tévénézési idő 4 és fél óra volt a 15 évnél idősebb, tévés háztartásban élő internethasználók körében. Naponta átlagosan a 70%-uk – közel 4,5 millió fő – ült le a képernyők elé legalább 1 perc erejéig, és átlagosan közel 6,5 órát el is töltöttek ott a nézők.

A műsorfogyasztási idő egyharmadát sorozatokkal és szórakoztató műsorokkal töltötték, további 10% hírműsorokkal, és 14% filmekkel telt, a reklámok pedig még ennél is többet, az idő 15%-át vitték el.

A tévéreklámok a 15+ éves internetezők átlagosan kétharmadát érték el nap mint nap: egy néző naponta 134 db reklámfilmmel találkozott, ami 33 percnyi reklámnézési időnek felelt meg.

De a reklámok világa nem csak a tévé képernyőjéből áll, hiszen a média palettája igen sokszínű. A Nielsen szeptemberben végzett, világszerte 56 országra kiterjedő „Trust in Advertising” nevű online kutatása sokféle szempontból körbejárta azt a kérdést, hogy a 15 évnél idősebb internetezők milyen típusú reklámokat kedvelnek, melyek vannak leginkább hatással rájuk, melyek késztetik őket leginkább vásárlásra, illetve mely típusok a legnépszerűbbek a különböző korosztályok és nemek tekintetében. A kutatási eredmények az 56 ország együttesére, Európára, a kelet- és közép-európai régióra, valamint Magyarországra szűkítve is elérhetőek.

Reklámbizalom szempontból a kutatás kiterjed a termék szektorok vizsgálatára is az egyes médiafelületeken: a világ különböző régióiban igen eltérő, hogy mely szektorok reklámjaiban bíznak a legnagyobb mértékben.

Tévéreklámok esetében globális szinten a szórakoztatóipari témájúak állnak az első helyen, de hasonló a helyzet Európában is, ahol az élelmiszer reklámokkal vannak holtversenyben.

A kutatásból többek között az is kiderül, hogy míg globális szinten a valós élethelyzeteket bemutató és egészség témájú reklámok, addig a magyar fogyasztók körében a humoros reklámok a legnépszerűbbek, mely egyébként megfelel a kelet- és közép-európai régióban mért átlagnak.

A kutatás rámutat arra is, hogy a régióban a magyarok bíznak leginkább a tévéreklámokban (a válaszadók 68%-a), de fontosnak tartják az ismerősök ajánlásait, márka weboldalak, illetve szponzorációk hirdetéseit és az online fogyasztói véleményeket is.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Figyelemfelkeltő kisfilmet készített a Pfizer (videó)

A tüdő egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet a Pfizer legutóbbi kisfilmjében, amelyben Dsida Jenő: Édesanyám keze című gyönyörű versét szavalják el – egy levegővel.

Közzétéve:

Pixabay

Ez a mutatvány első olvasatra kivitelezhetetlennek tűnhet, mert a vers kifejezetten hosszú, de nem kell aggódni, a kisfilm szereplői felosztva, láncban mondták el a nekik szánt strófákat, és egymásnak adták a szót. Az egy levegővel való szavalás nem volt egyszerű, hiszen nemcsak arra kellett fókuszálni, hogy ne vegyenek levegőt a sorok között, de arra is, hogy a hangsúlyozás a lehető legkevésbé csorbuljon.

A kisfilm mondanivalója, hogy rávilágítson arra, mennyire fontos vigyáznunk a tüdő egészségére, hiszen az éltető levegőt adja nekünk.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Fél liter víz hétezerért? – így verik át a “csodaszereket” áruló honlapok az embereket

A magyar fogyasztóvédelem határozottan fellép a vásárlók tudatos félrevezetésével szemben. Az ITM most az átverés módszereire figyelmeztet.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT Laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan végzi próbavásárlással egybekötött hatósági ellenőrzéseit az elektronikus kereskedelemben is – közölte az ITM pénteken, kiemelve: a csodaszerekkel házalók a digitális térben egyszerűbben találják meg a hiszékenyeket vagy elkeseredésükben a leghalványabb esélyt is megragadókat.

Tisztességtelen cégek internetes hirdetésekben kecsegtetnek jelentős egészségjavulással, hosszú élettel, szédítik az erre fogékonyakat a gyors fogyás vagy az erőfeszítést nem igénylő nyelvtanulás ígéretével.

A fogyasztóvédelem időnként egy-egy látványos lebukás bemutatásával int arra, hogy ne dőljünk be se az átlátszó, se a körmönfontabb hazugságoknak

– áll a közleményben.

A legutóbb vizsgálat alá vont forgalmazó a természetben nem létező hatóanyaggal dúsított, betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmasként hirdetett folyadékot terít. Az akár a koronavírus elleni védekezésre vagy a fertőzés gyorsabb kiheverésének elősegítésére is ajánlott szert a labor lényegében sózott ioncserélt vízként azonosította be – közölte az ITM, hangsúlyozva, hogy így különösen borsos a fél deciliteres kiszerelés 7500 forintos ára. A fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított a honlapot üzemeltető vállalkozással szemben.

A csodát ígérő termékeket kínáló oldalakat jellemzően a szürkezónában mozgó, fiktív cégek működtetik.

Árucikkeiket csak utánvétellel vagy készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a visszafordítható banki tranzakciókat. A jogszabály alapján járó 14 napos elállási lehetőséget nem biztosítják, elérhetőséget egyértelmű kötelezettségük ellenére sem adnak meg az oldalon.

Így megy az átverés

  • Az ügyfeleket jellemzően felugró hirdetésekkel, spamekkel terelik tévútra.
  • Általában csak egyféle terméket árulnak.
  • Gyakran manipulált előtte-utána képekkel igyekeznek kedvet csinálni a vásárláshoz.
  • Sokszor hírességek netről illegálisan leszedett fotóival keltik fel a figyelmet.
  • A valódi interjúnak, komoly hírnek látszó szövegek a lap alján termékajánlóvá alakulnak.
  • A közvetlen megrendelési lehetőség felkínálásával egyidejűleg a rohamosan fogyó raktárkészletre vagy csak az adott napon, órában érvényes akcióra, kedvezményre hivatkozva adják meg az utolsó lökést.
  • Sokszor fiktív hozzászólók véleményével, kiötölt dicséreteivel próbálják hihetőbbé tenni aztán soha be nem váltott ígéreteiket.

Átgondoltság és tájékozódás

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint kiemelte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT laboratóriuma eddig közel 200 próbavásárlással tett a csodát ígérő termékek kiszűréséért. Úgy vélte, az állandó jelenlét elengedhetetlen, mert a cégek folyton új és még újabb trükköket eszelnek ki.

“E küzdelemben leghasznosabb szövetségeseink a fogyasztók lehetnek, ha átgondoltan válogatnak az online kínálatból. Mielőtt egy fillért is kiadnának a kezükből, mindenképpen érdemes fellapozniuk a jogsértő webáruházak adatbázisát, amelyben külön is kereshetők a csodát ígérő oldalak és termékek”

– fogalmazott a helyettes államtitkár.

Tovább olvasom