Kövess minket!

Marketing

Házakat építenek a japán reklámosok

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Következzék az első nap rövid összefoglalója.

Senkinek nem okozott meglepetést, hogy Mr. Hasselhoff reggeli beugrója elég szórakoztatóra sikerült. Ennél azonban nem volt több benne, bármennyire is szerették volna relevánssá tenni azt. Azért álljon itt három említésre méltó dolog ezzel kapcsolatban:

  1. A HoffOrNot ugyan bugyuta, de azért igenis vicces. Ebédszünetben megér egy próbát.
  2. Érdekes volt hallani, mekkora hatással volt rá a Google által fejlesztett Self-driving Car projekt, amely úgy néz ki, 32 évvel a Knight Rider sorozat készítését követően végre valóra váltja az önjáró autó koncepcióját.
  3. A Hoff véleménye szerint az emberek bevonására nincs titkos recept. A márkatulajdonosoknak folyamatosan próbálkozniuk kell, és engedni, hogy az emberek eldöntsék, mi tetszik nekik, és mi nem.

Kockáztatni kell.

Bármennyire is szeretnénk, az embereket nem tudjuk irányítani. A Facebook és a Twitter olyan szabadságot ad a felhasználók kezébe, amelyet nem befolyásolhatunk. Az egyetlen lehetőségünk, ha őszintén és szórakoztató módon kapcsolódunk be a párbeszédbe.

Sir Patrick Stewart is ezt csiripeli. A digitális világ egy színházhoz hasonlítható – mondta. Minden cselekedetünk azonnali reakciót vált ki a közönségből. Ez pedig szuper dolog. Az internet számtalan lehetőséget kínál, de azért ne essünk abba a hibába, hogy a személyes kontaktushoz hasonlítjuk. Legyünk őszinték és viccesek. Ha mi nevetünk valamin, akkor valószínűleg a közönség is fog.

A jelenlegi ügynökségi modell sokak szerint elavult. Változtatni kell. Pontos képet azonban senki nem mer festeni a jövőről. Nem így volt ez Cannes-ban, ahol a japán Hakuhodo ügynökség megmondta a tutit. Véleményük szerint a jövőben három kulcsszó határoz meg majd egy sikeres reklámcéget: hybrid expertise, united ventures és life design. Elmosódnak a határok a feladatkörök között, így holnaptól olyan emberekre lesz szükségünk, akik több területen is otthon érzik magukat. Segítségükkel olyan ügynökséget építhetünk, amelynek nem kell beérnie a tradicionális reklámpiac adta lehetőségekkel. Kórházakat, hoteleket tervezhetünk, ahogy a japánok teszik. Vállalkozásaink kis egységeket fognak alkotni, üzleti modelljeik pedig kényelmesen megférnek egymás mellett. A Sensei, Morihiko Hasebe szerint nem csak reklámokat készíthetünk, munkánk az élet minden területére kiterjed majd. Az emberek jövője és Japán is a mi segítségünkkel lehet szebb, tisztább vagy éppen termékenyebb. Egyszóval, a kreativitás hatalmas fegyver, amely az élet több területén is hasznunkra lehet. Aknázzuk ki, mert így több pénzt kereshetünk.

Több pénzt kereshetnénk azzal is, ha nagyobb figyelmet szentelnénk a nőknek. Ez derült ki a nap utolsó előadásából. Illetve az, hogy a helyzetük nem túl rózsás. 90 százalékuk úgy gondolja, hogy nem érti meg őket a reklámipar. Hogy is tenné, hiszen a kreatívigazgatók mindössze 3 százaléka nő, annak ellenére, hogy a vásárlások 80 százalékáért nők felelnek, valamint dominálják a közösségi médiát. Collyn Ahart szerint a probléma forrása, hogy míg a férfiak jó kapcsolatokat ápolnak a munkahelyen, a nőknél ez nem jellemző. Meg kell változniuk, hogy jobban tudják segíteni egymás karrierjét.

Morzsák:

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom