Kövess minket!

Marketing

Határok nélkül – e-könyv-piac a nagyvilágban

Az elektronikus könyvek piaca közel egy évtizede növekszik csendesen a háttérben, a közelmúltban lezajló folyamatok és a rövid idő alatt digitálisba forduló világ azonban ismét ráirányították a reflektort erre a szegmensre, amely nemcsak hazánkban erősödik fokozott mértékben, de világszinten is többmilliárdos éves bevételt produkál. Erről írtunk a Médiapiac 2020-as 3. számában.

2019-ben a globális e-könyv-piac teljes bevétele több mint 18 milliárd dollár volt – írja a Mordor Intelligence éves trendriportja. A piac pedig az előrejelzések szerint 2025-ig akár 5 százalékos növekedéssel is számolhat világszinten egy olyan iparban, amely még messze nem érte el a csúcspontját.

Az e-könyvek népszerűsége egyre nagyobb. A legtöbben az ázsiai országokban olvasnak elektronikus formátumú kiadványokat, de Észak-Amerikában és Európában is mind népesebb az e-könyv rajongóinak tábora, és ezzel a folyamattal arányosan nő a tabletek, e-könyv-olvasók eladása is.

Az egyre színvonalasabb e-könyv-olvasók már ugyanolyan kényelmesek a szem számára, mint a papír, és egyéb funkcióik is alkalmassá teszik őket arra, hogy legalább olyan jól élvezhetőek legyenek, mint a hagyományos könyvek: hosszú időt kibírnak egy töltéssel, lapozhatóak és jó felbontásúak. Számtalan előnyük is van ugyanakkor a nyomtatott kiadványokkal szemben: rengeteg könyv elfér egy olvasón, a könyvjelző sosem csúszik el, a szöveg megosztható, és megjegyzések írhatók bele, a betűtípus és -méret pedig személyre szabható.

Az e-könyvek további nagy előnye, hogy nem feltétlenül kötődnek egy adott készülékhez. Ugyanazt az e-könyvet olvashatja az ember a tabletjén, a számítógépe monitorján vagy akár a telefonja képernyőjén is. Bár ezek a megoldások lényegesen kevésbé kényelmesek, mint az e-könyv-olvasó, de a fenti elektronikus eszközök valamelyike biztosan mindig az ember keze ügyében van, és így máris kevésbé tűnik hosszadalmasnak a sorban állás vagy az utazás.

Globális e-könyv-piac – minél olcsóbb, annál jobb

Az e-könyvek piaca nemcsak feltörekvőben van, hanem kifejezetten széles is. Szereplői között megtalálhatóak az olyan óriáscégek, mint az Amazon vagy a Google Books, de számtalan kis és nagy kiadó és magánkiadás is könnyebb utat talál elektronikusan az olvasókhoz, mint nyomtatott formában.

Ennek a folyamatnak ugyanúgy vannak hátrányai, mint előnyei. Az előnyök között említhető, hogy nőhet a szórakoztató kiadványok tartalmi sokszínűsége, a kiadás ideje pedig csökkenhet, hátrány ugyanakkor, hogy az ellenőrizetlenség-ellenőrizhetetlenség miatt az elektronikus könyvek minősége, szerkesztettsége sokszor szenved csorbát.

A The Digital Consumer Book Barometer 2019-es piaci elemzése arra is rámutat, hogy az e-könyveknek két igazán látványos szezonja van – az egyik a nyári vakáció ideje, a másik a karácsony közeledte. Mindkettő olyan időszak, amikor az emberek sokat utaznak, és nem szívesen visznek magukkal súlyos köteteket. Ilyenkor egyszerűbb bedobni az e-könyv-olvasót a bőröndbe.

Ugyanez a tanulmány kitér arra is, hogy jól látható két árkategória, amelybe az e-könyvek sorolhatóak. A szerzői magánkiadások 3 euró (körülbelül 1046 forint) alatti áron fogynak a legjobban, míg a kiadók az e-könyveiket szeretik a papírkötéses kiadványaik árának közelében tartani, 8–10 euró körül. Megfigyelhető, hogy az árazást megkönnyítendő Európa-szerte igyekeznek a kormányok csökkenteni az elektronikus kiadványok adóját. Magyarországot ez a csökkentéshullám egyelőre nem érte el. Itthon jelenleg 27 százalékos áfa terheli az e-könyveket.

Újfajta fogyási görbe – jól futó szerzői kiadások

A The Digital Consumer Book Barometer 2019 azt is vizsgálta, milyen ütemben fogynak az elektronikus könyvek. Ehhez több ország jelentős e-könyv-forgalmazóinak 25 legnépszerűbb kiadványát hasonlították össze 12 hónapon keresztül. Az eredmények három jól elkülöníthető görbetípust adtak ki.

Az első görbén az elektronikus kiadványok a nyomtatottakhoz hasonló ívet rajzoltak ki. Egy három hónapos, magas eladási számokat produkáló szakaszt követően a forgalom szinte nullára zuhant vissza. A második típus ugyanígy festett, csak egy promóciós kiugrást mutatott a negyedik hónap környékén.

A harmadik görbe azonban teljesen más irányt vett. A német Readbox forgalmazó számottevően több szerzői kiadást árul, és ez megmutatkozott az adatokban is. Az ő görbéjük alacsonyabbról indult, de nem esett meredeken a harmadik hónap után sem, sőt, szinte alig mutatott visszaesést a kezdeti számokhoz képest, felvéve összeladásban a versenyt az első görbe eredményeivel. A The Digital Consumer Book Barometer 2019 elemzői a stabilabb eladásokat annak tudták be, hogy a magánkiadásban megjelenő szerzők folyamatosan építik a követőbázisukat, ezért újabb és újabb olvasókra tesznek szert.

Megszűnő határok

Az e-könyvek egy valamiben egészen biztosan jobban szerepelnek, mint a nyomtatott kiadványok: könnyebben hozzáférhetők. Ez sokat jelent a nyelvtanulóknak, különösen akkor, ha egy kevésbé globális nyelv elsajátításán fáradoznak. Míg angol nyelvű kiadványokat viszonylag egyszerű beszerezni, a finn vagy a japán nyelvvel már meggyűlhet az ember baja.

Az e-könyv megkönnyíti a különböző nyelvek és kultúrák találkozását, nem kötik ugyanis határok, és nem kell a hosszadalmas szállítással fáradozni. Így képletesen és szó szerint is lerövidíti az utat az író és az olvasó között.

Marketing

Dr. Fazekas Ildikó kapta a Magyar Marketing Szövetség Életműdíját

Ebben az évben, a sorban hatodikként az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) igazgatója vehette át a szakmai díjat.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) orientációs értékteremtése keretében minden évben elismeri és bemutatja a legsikeresebb marketingvezetőket, az év legkiválóbb marketing és digitális megoldásait, illetve kampányait, valamint a legjobb városmarketing projekteket. Az MMSZ Tonk Emil Életműdíj ugyanakkor a szakmai szervezet egyik legfontosabb díja, hiszen azzal egy kiteljesedett, a marketingszakma egésze érdekében végzett, eredményes szakmai életutat ismerünk el – mondja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Az idei díjazott számára a szervezet elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést múlt hét csütörtökön, a Várkert Bazár színpadján.

Alig akad olyan szakember hazánkban, aki ne ismerné Dr. Fazekas Ildikó nevét, hiszen elévülhetetlen érdemeket szerzett a marketing és reklámszakma hazai felsőoktatásában (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Budapesti Corvinus Egyetemen, Budapesti Metropolitan Egyetem), a szakma elismertségének és presztízsének növelésében, illetve az etikus reklámozási gyakorlat meghonosításában. A díjazott a marketingszakmából érkezett, ugyanis eredetileg piacszervező szakközgazdászként (akkor még így hívták a marketinget) végzett, majd mielőtt egyetemi oktató lett, olyan cégek marketingeseként dolgozott, mint a Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat, vagy a Caola-Schwarzkopf. Ezt követően Ildikó – a felsőoktatás világából némileg kilépve – a reklám önszabályozása felé fordult és több mint negyedszázada, egészen pontosan 26 éve az Önszabályozó Reklám Testület vezetője.

Nevéhez fűződik többek között a Reklámetikai Kódex folyamatos frissítése is.

Munkáját nemcsak Magyarországon, de külföldön is elismerik. Az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) korábbi elnökeként, jelenleg a szervezet elnökségi tagjaként is aktívan dolgozik. Sőt, kezdeményezésére az öreg kontinensen túlmutató, globális nyomtatékot is kapott a reklámok önszabályozásának megkerülhetetlen kérdése.

Dr. Fazekas Ildikó azt vallja, hogy a marketing művelőinek szeretniük kell a szakmát, és bármilyen pozícióban, szerepkörben is dolgoznak, túl kell lépniük a napi rutinokon, folyamatosan elemezve, vizsgálva az adott piac szempontjából releváns környezeti, társadalmi és fogyasztói közeget, dinamikát.

A szakember szerint a fő szabály mindig az lehet, hogy ne csapjuk be a fogyasztót, mert az már rövidtávon is árt a márkának és ráadásul a reklámba, illetve a szakmánkba vetett hitet is rombolja.

A szakma csodája pedig éppen az, hogy egy fizikai termékből értékkel felruházott, időtálló és életképes márkákat építhetünk. A marketing azért szép és különleges szakma, mert változatos, kreatív és stabil szakmai alapokon nyugvó, mégis rugalmas megoldások folyamatos alkalmazását igényli – vallja a szakember.

A marketingesek számára mára már káprázatosan széleskörű eszközrendszer áll rendelkezésre annak érdekében, hogy hatást érjenek el, mindez ugyanakkor hatalmas felelősséggel is társul

– figyelmeztet Dr. Fazekas Ildikó.

Borítókép: Dr. Fazekas Ildikó

Tovább olvasom

Marketing

Otthonról is élvezhető – Lounge Live a Marketing Summiton!

Greenmarketingről, márkaépítésről, fenntarthatóságról és hasonló forró témákról fognak beszélgetni a hazai top marketingesek az idei Marketing Summit Hungary online felületén, az eszmecserét pedig a Lounge Group látványstúdiójából streamelik élőben szeptember 15-én.

Közzétéve:

Fotó: Lounge Group

Nem kérdés, hogy a marketingszakma óráról órára, sőt, percről percre folyamatosan változik. Az új trendek felismeréséhez fontos részt venni a szakmai fórumokon, így az ember ezeket akár saját maga is tudja alakítani. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a szakma párbeszédet folytasson, megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek a piac és az iparág jövőjét befolyásolják.

Ennek a párbeszédnek teremt ebben az évben is kiváló platformot a Marketing Summit Hungary konferencia, ahol a hazai marketingszakma legbefolyásosabb és legmeghatározóbb emberei értekeznek a legizgalmasabb témákról.

Azonban, ha valaki személyesen nem tud jelen lenni a konferencián, a Lounge Group és az eseményt szervező Magyar Marketing Szövetség lehetőséget kínálnak arra, hogy online is be lehessen kapcsolódni a beszélgetésekbe, így egy érdeklődő sem marad le a legfrissebb marketingtrendekről.

„Az utóbbi években történt események következtében érezhetően átalakult az emberek élete, a digitális léthez való viszonya. Sokan vannak, akik már a munka területén is a mindennapjaikat online platformokon töltik, ezáltal csökkent a személyes jelenlét. Mindemellett erősödött az emberek multitasking képessége is, egyszerre szeretnek több dologgal foglalkozni.

Ebből kifolyólag és a Magyar Marketing Szövetséggel folytatott sikeres együttműködéseinknek köszönhetően szeretnénk tartalmat és tudást szolgáltatni azoknak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szeptemberi konferencián.

Mindemellett azokat is szeretném megnyugtatni, akik ott lesznek a helyszínen, hiszen a Lounge Group látványstúdiójánál élőben is követhetőek lesznek a beszélgetések, valamint a későbbiekben online felületeinken is elérhetővé tesszük azokat” – mondta el Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója.

Szeptember 15-én 10 órától Juhász Bálint műsorvezető fog online beszélgetni többek között Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójával, Szabó Bélával, a Telekom márka- és kommunikációs igazgatójával, de jelen lesz még Csikesz Erika is a TV2 Csoport részéről.

A részletes programot és a beszélgetéseket az alábbi linken lehet követni: www.marketingsummit.hu/live

Tovább olvasom

Marketing

Megjelent a “Mentés másként” kampány első filmje (videó)

Már látható a televíziós csatornákon az év egyik legnagyobb társadalmi célú kampánya, a “Mentés másként” első filmje, amely az elsősegélynyújtás és az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös újraélesztési bemutatója egy Combino villamoson a budapesti Széll Kálmán téren. MTI Fotó: Marjai János

Azt írták: az elkerülhető halálozások számát nemcsak az egészségügy csökkentheti, hanem “mi is”.

Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak – nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani.

“Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit” – tették hozzá, kiemelve: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg, aki lélekjelenlétével és határozott fellépésével megmentette egy ember életét. Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, ezen emberek kétharmada megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette – írta közleményében az alapítvány.

“Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!”

– hangzik el a filmben, példaként említve a 112-es segélyszám felhívását.

A filmet itt is megnézheti:

A Médiaunió kampányának célja változtatni az emberek hozzáállásán, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni, elhiggyék, ők is képesek rá, valamint az, hogy az emberek ismét fontosnak tekintsék a véradást, és minél többen váljanak rendszeres véradókká – írták.

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek. Az elmúlt években – többi között – a műanyag palackok szelektív gyűjtésének fontosságára, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hívták fel a figyelmet, tavaly pedig a koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira koncentráltak.

Tovább olvasom