Kövess minket!

Marketing

Hat lecke Cannes-ból

Ezúttal a MediaCom szedte össze, milyen tanulságokkal szolgált a világ legnagyobb kreatívversenyének idei kiadása.

Idénre számos korábbi hype beérett, míg akad egy sor téma, ami még mindig élénk vitát okoz. A MediaCom hat pontban foglalta össze, miről szólt idén a Cannes Lions.

1. Szolgálj valamilyen ügyet.

A márkaaltruizmus eddig is kiemelt téma volt, mostanra azonban valódi tétje van, mivel a fogyasztók tömegei nem elégednek meg a jófejséggel, hanem tényleg azt várják a brandektől bizonyos témákban, hogy “csináljanak valamit”. Mármint valami fontosat, aminek tényleg van hatása. A marketing emiatt egyre inkább nem pusztán az eladásról szól, hanem arról is, hogy a márkák valódi előnyöket kínáljanak és az erejüket kihasználva tényleges változásokat kényszerítsenek ki a világban.

2. A nemi egyenlőség fontos

A jót tenni, jól gondolkodni törekvésén belül a nemi egyenlőség kiemelt témának bizonyult idén, és nem kizárólag abból a szempontból, hogy miként érdemes kezelni a női célcsoportokat. A 21 zsűrielnökből hat volt nő, az előadók/beszélgetés-résztvevők körében majdnem egyenlő volt az arány, és létrehozták a témának dedikált Glass Lion díjat is.

3. Tartalom és terjesztés kéz a kézben

Az ügynökség gondolkodása szerint egy márka kommunikációs rendszere két pilléren alapszik. Ezek egyike a tartalom (content), másika pedig a terjesztés (connections). A tartalom gyakorlatilag bármi lehet, a tweettől kezdve a klasszikus reklámfilmig, ez a kommunikáció alapja. A “connections” pedig arra utal, hogy milyen módon terjesztjük a márkaüzeneteket; e rendszernek hatékonynak, pazarlás nélkülinek kell lennie. A tartalom idén kiemelt téma volt Cannes-ban, ez jelentette számos pályázat kiindulópontját is, ám a MediaCom szerint sok esetben még nem tudták a márkák konzisztensen végigvinni a tartalomközpontú szemléletet az egyes projektekben. A tartalomgyártás tehát gyakran öncélú maradt, nem kapcsolódott igazán a marketingstratégiához.

4. Az innováció és a technológia hajtja a kreativitást

Aa AdAge szerint Cannes következő nagy dobása az lehet, ha sikerül a startupokat és az irántuk érdeklődő befektetőket tömegesen a fesztiválra vonzania. Ezt a törekvést jelzi, hogy volt az eseményen startup akadémia, de például a Unilever is elhozta Cannes-ba Fondry50 kezdeményezését, amely a világ 50 legjobb marketingtechnológiai startupjára fókuszál. Az ügynökség azonban úgy látja, hirdetéstechnológiai fókusz, innovációra és adatfelhasználásra fókuszáló díj ide vagy oda, egyelőre szakadék tátong aközött, hogy a fesztiválon mi hangzott el a programban és milyen munkák nyertek valójában. Az idei díjazottak közül csak nagyon kevés épített a technológia kreatív felhasználására. A Creative Data zsűri nem is adott ki nagydíjat (ahogyan a márkázott tartalommal foglalkozó zsűri sem, lásd 3. pont – a szerk.).

5. Adatok

Az adatok helye a marketingben még mindig izgalmas, viszont látszik a beszélgetésekben egyfajta – a MediaCom szerint üdvös – súlyponteltolódás. Eddig az adatbányászat és a big data uralta az adattémát, mostanra viszont az adatok és a kreativitás kapcsolata látszik előtérbe kerülni. Számos olyan kampány mutatkozott be idén, amelyek ügyesen használták fel az adatokat annak érdekében, hogy kreatívan, hatásosan szólítsák meg a fogyasztókat. Sőt, sok esetben maga az adatfelhasználás módja adta a kreativitásfaktort.

6. Áradjon a szeretet;)

A fogyasztók nem mindig kegyesek, és a közösségi média bizony bárkinek a kezébe hangosbemondót ad. Ezért aztán az internetes “gyűlöletbeszéd” gyakori téma volt Cannes-ban: mit kezdjenek a márkák az irányukba vagy más fogyasztók, emberek irányába ömlő ellenszenvvel. Ahogyan a közösségi média eszköz a fogyasztók kezében, úgy a márkák is felhasználhatják azt a velük kapcsolatos percepciók, vagy éppen a társadalmilag fontos témákban alkotott vélemények befolyásolására. A Cyber Lions nagydíjasa például kiválóan fordította társadalmi célú kampányba a közösségi médiában megjelenő negatív véleményeket.

A további részletek megnézhetőek, illetve letölthetőek ezen a linken.

Marketing

Hosszabbít Az Év Honlapja

Meghosszabbított nevezési határidővel 2021. november 8. éjfélig várják a jelentkezéseket az online szakma legrangosabb díjára.

Közzétéve:

A legjobb honlapokat, applikációkat, rendezvény oldalakat, blockchain, digitális marketing- és technológiai megoldásokat 28 kategóriában várja a szakmai zsűri.

“Az elmúlt év óriási léptékű digitalizációja és fejlesztési volumene kiterjesztette a digitális marketinget, ezért a kategóriák is tovább bővültek a Hungarikum és az Ipari weboldalak lehetőségeivel – közölték a szervezők. A Hungarikum kategóriát idén az Agrárminisztérium közreműködésével hirdetjük meg, melyben a díjak nyerteseit a szakmai elismerés mellett pénzjutalom is megilleti. A jubileumi évben a honlapokon kívül a digitális, fintech és technológiai fejlesztések kerülnek a középpontba. A Pénzügyminisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen hívtuk életre ‘Az Év Technológiai megoldása’ kategóriát, ahol a nyertesek a díj megszerzésével pénzbeli nyereményre is számíthatnak” – mondta Varga István László, a pályázat alapítója.

Az Év Honlapja az elmúlt 19 évben 5.000 versenyzője közül, több, mint 750 díjat adhatott át a magyar marketingeseknek, programozóknak és a vállalkozások vezetőinek. Az idei jubileum alkalmával arra biztatják a pályázókat, hogy legyenek merészek és nevezzék be friss munkáik gyümölcsét a 28 kategória valamelyikébe.

A bírálati szempontok között fontos szerepet játszik a dizájn, a kreativitás, a felhasználói élmény és a reszponzivitás, valamint nagy figyelmet fordítanak a kategóriának megfelelő tartalomra is. Érdemes minél hamarabb nevezni, hiszen ez előnyt jelent a közönségszavazatok gyűjtésében.

Az ünnepélyes díjátadóra és a jubileumi koccintásra terveink szerint december elején kerül sor.

Pályázni november 8-án éjfélig az www.azevhonlapja.hu oldalon lehet weboldallal, applikációval, blockchain, marketing vagy technológiai megoldással, közösségi vagy kreatív kampánnyal.

Tovább olvasom

Marketing

A járvány és hatása volt a témája a Lounge Group szakmai podcastjének

Különleges helyszínen, a Marketing Summit Hungary-n rögzítették az L20 jubileumi adását.

Közzétéve:

Lounge Group

Covid-generációnak hívják – saját maguk is – azokat a fiatalokat, akik testközelből élték át a kényszerű otthonlétet, a munkahelyvesztést, a szülőkhöz hazaköltözést, a kisszobából elvégzett egyetemi szemesztereket. A szépnek induló életkezdés után a hirtelen bekövetkező visszalépés sokaknál okozott depressziót.

„A bezártság során az alkoholizmus, családi erőszak, öngyilkosság egyaránt megnövekedett, a hosszú távú hatásokat pedig nem is tudjuk. Egy szülőnek egy reménye maradt, hogy talán az ő gyerekét ez nem érinti”

– mondta Rusvai Miklós a podcastban. A munkakörülményeikre is jelentős, hosszú távú hatást gyakorolt az elmúlt másfél év. A biztos munkahelyek megbecsülésével kevesebb lett a jobhopperek aránya, viszont nagyobb lett a korosztály elvárása a home office és a rekreációs juttatások iránt. A szakemberek véleményét a Lounge Group jelenleg folyó, a járvány munkaerőpiaci hatásait vizsgáló Munkadinamika kutatás is alátámasztja.

„Nehezített terepre, de más igényekkel érkezik a Covid-generáció a piacra”

– foglalta össze a Századvég Alapítvány kutatója a tapasztalatokat.

A Lounge Group podcastjának különkiadása, már elérhető a Summit Play felületén. A különleges 20. részben Bereczki Enikő, generációs szakértő, Torzsa Gabriella, a Századvég Alapítvány kutatója, Rusvai Miklós virológus és Lobenwein Norbert, a Sziget és a Volt Produkció fesztiváligazgatója elemezte a járványhelyzet hatását az élet legkülönbözőbb területeire.

Még a szórakozás is új formát kapott: virtuális valóság bulival, otthonról adott koncertekkel és zárt bulizással egyaránt próbálkoztak a szervezők, de a személyes élményt nem sikerült pótolni.

„A másfél évig munka nélkül maradó alvállalkozók közül sokan nem tudnak megmaradni a piacon” – osztotta meg tapasztalatait a fesztiválszervezés kulisszái mögül Lobenwein Norbert.

Az eggyel idősebb, Y-generáció szintén megsínylette a járványt: szendvicsgenerációként a gyerekeikről és szüleikről is egyszerre kellett gondoskodniuk. Ugyanakkor a pandémia pozitív hozadékaként itthon is többmillióan végeztek el egy autodidakta, ingyenes számítógépes tanfolyamot, ami a böngészés, információszerzés, online meeting, bevásárlás, szórakoztató tartalmak (lásd: podcast!) elérését egyaránt magában foglalta. „Megjelent a fordított szocializáció: a fiatal családtagok hatására és tanítására az idősebbek is elkezdtek online szolgáltatásokat használni” – mondta Bereczki Enikő generációs szakértő.

Emellett pedig egy világ tanult meg végre kezet mosni – mondta a válság előtt talán nem is ismert, de mostanában napi legalább két interjút adó virológus –, ami a legnagyobb hozadéka lehet a járványnak. Emellett olyan műveltségre is szert tett az emberiség, aminek egy hasonló helyzetben még nagy hasznát veheti. Ki tudta például két éve, mi az a mRNS, a PCR teszt, vagy a tüskefehérje? Ezek és hasonló érdekességek derülnek ki a Lounge Group jubileumi podcastjából, az L20-ból.

Tovább olvasom

Marketing

Újból reklámokkal kísérletezik a Firefox

A címsorba gépelve jelenhetnek meg az ajánlott weblapok.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hosszú évek óta küzd a saját talpára állással a Mozilla, hiszen anyagilag jelen pillanatban teljesen ki van szolgáltatva a Google kényének-kedvének, a Firefox alapértelmezett keresőmotoros üzletén keresztül a rivális Chrome fejlesztője pénzeli a működését. Emiatt az évek során többféle módon is felmerült a Firefox reklámokkal való ellátása, plusz újabban fizetős szolgáltatások indításával kísérletezik a Mozilla.

Most megjött a legújabb variáció a reklámtémára, a napokban kiadott Firefox 93 egyes országokban már képes fizetett hirdetéseket megjeleníteni a címmezőben, a felhasználók által beírt információk alapján reklámlinkek jelenhetnek meg az ajánlatok között. A fejlesztés Magyarországon jelenleg nem aktív, a támogatott piacokon pedig kikapcsolható a Beállítások → Adatvédelem és biztonság → Címsáv → Kontextuális ajánlatok → Szponzorált ajánlatok megjelenítése menüpont elöli pipa kiszedésével.

A Mozilla szerint a funkció teljes mértékben tiszteli a felhasználók magánszféráját, csak a szigorú adatbiztonsági feltételeinek megfelelő, megbízható hirdetők számára engedélyezi az efféle hirdetések megjelenítését a Firefoxban – írja az Origo.

Tovább olvasom