Kövess minket!

Marketing

Hajós Katalin: ″Más idők jönnek, de ez nem baj″

18 év után távozik az Aegis-csoport éléről Hajós Katalin, ezért vissza- és előretekintés kértünk tőle. Rövid távon sok alvás, majd utazás és társadalmi munka következik. Az Aegis élén Kovács Zoltán követi.

Hajós Katalin

Tizennyolc évet töltöttél az Aegis csoport élén. Egy ilyen hosszú időszak mérlegét nehéz lenne egy bekezdésben megvonni, de próbáljuk meg.

Amikor elkezdtem ezt a munkát, a független médiaügynökség fogalma még ismeretlen volt Magyarországon. A full service reklámügynökségek működtettek médiaosztályokat. A HMS Carat volt az első, amelyik önálló médiaügynökségként tevékenykedett. Akkoriban nyolcan dolgoztunk egy lakás-irodában. Azóta a vállalat nagykorú lett, ma már a Carat és Vizeum médiaügynökségek, a Kirowski Isobar és a Posterscope, azaz a teljes csoport százötven embert foglalkoztat.

 

Tizenhárom év virágzás és fejlődés, majd öt év válság. Te hogyan élted meg az utóbbi időszakot?

Én mind a tizennyolc évet úgy éltem meg, mint egy nagy kalandot. Folyamatosan jöttek az új feladatok, amelyek mind újfajta megközelítést követeltek. Mi voltunk az az ügynökség, amelyik az első buying pool, közös médiavásárló szervezet létrehozását kezdeményezte. A Media Matrix talán nem szerzett osztatlan elismerést a médiacégek körében, de számunkra nagyon jó megoldásnak bizonyult. Mindig voltak csomópontok, amelyek izgalmassá tették a munkát, még ha az utolsó öt évben időnként voltak is nyomasztó pillanatok. A piac sokat zsugorodott, de a digitális területek erősödése az ügynökségeket is másfajta működésre ösztönözte.


A piac csökkenése nyilván rákényszerít az új megoldásokra. De ha a százmilliós tévékampányok helyébe egymilliós Facebook-költések lépnek, akkor nehéz lesz megélni. Alakul már a médiaügynökségek új üzleti modellje?

Alakul. Nem silókban gondolkodunk, hanem azokra a problémákra fókuszálunk, amelyekre az ügyfél megoldást vár, és ehhez az egész ügynökségi csoport tudását felhasználjuk. Az egész cégcsoport eredményeit értékeli a hálózat is, egységes P@L modell alapján tudunk működni.

 

Valaha voltak a nagy reklámügynökségek. Aztán a médiaügynökségek váltak meghatározóvá a piacon. És most ezekre a szervezetekre is egyre több kreatív feladat hárul. A körforgás végén visszajutunk a régi modellhez?

Lehet, de ezt teljesen más szinten kell elképzelni. A piac a komplex megoldások felé mozdul el. Az ügyfél jobb márkaismertséget, nagyobb eladást akar, és nem azzal foglalkozik, hogy aki ebben segíti, az kreatív-, média- vagy digitális ügynökségnek nevezi-e magát. Az ügyfél eredményeket, megoldásokat vár, és nem foglalkozik azzal, hogy mi van mögötte. Nincs kapacitása külön szakembereket tartani minden területre, ezért szakértelmet vásárol magának. Az ügyfelek egyre többet várnak az ügynökségüktől, amely gyakran egyfajta kihelyezett marketingosztályként dolgozik neki.

 

Mi most a legfontosabb hozzáadott érték, amit egy ügynökség nyújtani tud?

Akik sokat invesztáltak kutatásokba, mint mi is, azok olyan információk birtokában vannak, amilyeneket az ügyfelek máshonnan nem tudnak megkapni, mint például a különböző célcsoportok mélyebb ismerete, vagy az új modelling módszerek.

 

Ha három dolgot kellene megnevezned, amelyekre mindig büszke leszel, miket emelnél ki?

Nagyon nehéz lenne csak három dolgot kiemelni az elmúlt tizennyolc évből. De a buying pool koncepció biztosan ide tartozik, a piac egészét formáltuk vele. És mindenképpen ide kell sorolnom a két nagy akvizíciót, a Kirowski Isobar és a Posterscope megvásárlását. Ezek mind kellettek ahhoz, hogy egy nyolcfős cégből százötven fős cégcsoportot építsünk. Büszke vagyok arra a bizalomra, és nyíltságra épülő vállalati kultúrára is, amely nélkül biztosan nem tartanánk itt. Meg azokra kollegákra, akik már nincsenek nálunk, de a cégcsoport különböző pontjain, Zürichben vagy éppen Londonban dolgoznak elismert szakemberként.

 

December végéig vagy hivatalban. Mit tervezel az utána következő hónapokra?

Az eleje egyszerű, kialszom magam. Aztán elmegyek valami nagyon távoli országba. És ha hazajöttem, folytatom a tíz éve megkezdett munkámat egy civil szervezetben, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetségben. Már eddig is szerveztünk jelentős nemzetközi konferenciákat, nyertünk pályázatokat, erre a tevékenységemre most már több időt és energiát tudok fektetni.

 

És merre megy tovább az Aegis?

Januártól Kovács Zoltán vezeti a cégcsoportot. Az a menedzsment stílus, amit én képviseltem, nyilván meg fog változni a távozásom után. Egy ekkora céget valószínűleg más módon érdemes vezetni. Más idők jönnek, de ez nem baj, mert a piac is dinamikusan változik. Biztos vagyok abban, hogy az új felállással is nagyon sikeres lesz a cég.

 

Mit mondasz majd a kollégáknak, amikor elmész?

Két dolog van, ami a sikerhez elengedhetetlen: nyitottság és pozitív gondolkodás. És megkérem őket, meséljék majd el 18 év múlva, mit lett az Aegis-Dentsu networkből.

Marketing

Átlépte a félmilliót a magyar pavilon látogatóinak száma Dubajban

“Nagyon-nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen csodálatos pavilont sikerült létrehozni, amely nagy sikerrel mutatja be Magyarországot, Magyarország turisztika vonzerejét a nagyközönségnek” – hangoztatta kedden Dubajban Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Közzétéve:

Borítókép: A dubaji világkiállítás magyar pavilonja, fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Tóth Andrea az MTI-nek nyilatkozva aláhúzta, hogy az expo látogatóinak száma immár 10 millió fölött van, s ebből minden huszadik, immár félmillió ember, a magyar pavilont is felkereste.

“Ez azt jelenti, hogy az első nap óta napi öt-nyolcezer látogatót fogadunk, ami nagyon nagy büszkeség, és nagyon örülünk, hogy ennyien szeretik és kedvelik a magyar pavilont. Vannak visszajáró vendégeink is, akik annyira kedvelik az itteni élményeket, hogy többször is ellátogatnak hozzánk”

– magyarázta a cégvezető.

Tóth Andrea arra számít, hogy tartani lehet azt a kitűzött célt, hogy a világkiállítás végéig egymillió látogató keresse fel a magyar pavilont.

“Az volt a célunk, hogy Magyarországot minél inkább sikerüljön bemutatni, azokat a turisztikai desztinációkat, amelyet a legfontosabbak az országban, azokat minél szélesebb körben sikerüljön bemutatni, hogy minél több turista érkezzen Magyarországra, és minél több látogató tapasztalja meg személyesen is azt a csodát, amit Magyarország rejt”

– fogalmazott az Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. vezetője.

A pavilon Magyarország ásvány-, gyógy- és termálvizeit mutatja be, és építészetileg a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre és az általa teremtett organikus építészet szellemiségét idézi meg. Úgynevezett száraz technológiával, egyetlen csepp víz felhasználása nélkül építették magyar ácsok. Az épületet Csernyus Lőrinc, Makovecz egykori tanítványa és munkatársa tervezte.

A dubaji világkiállításon több mint 190 ország mutatkozik be, és ez az első expo, amelyen minden kiállító országnak saját, önálló pavilonja van. Az eredetileg 2020-ra tervezett rendezvényt a koronavírus-járvány miatt egy teljes évvel el kellett halasztani. A pandémia miatt Dubajba utazni csakis friss negatív teszttel lehet, és az expóra is csakis beoltva, vagy negatív teszteredménnyel lehet belépni.

A dubaji világkiállítás március végéig látogatható.

Tovább olvasom

Marketing

Új plakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum

A plakátokon Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter együtt szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CÖF-CÖKA kampányának plakátja, forrás: Facebook / @civilosszefogas

– Megkezdte második plakátkampányát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – közölte a Magyar Nemzettel Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke. Hozzátette: először vidéken jelentek meg a plakátok, amelyekkel kedd óta már Budapesten is lehet találkozni.

A plakátokon Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert közösen ábrázolják, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjére „mini Feri” néven hivatkoznak, a két baloldali politikus kinézete pedig a népszerű Austin Powers-filmek főgonosz szereplőit idézi.

Mint Csizmadia közölte, a plakátok terjesztését a CÖF által alapított cég, a Kövess Minket 2022 Kft. végzi. – Egyetértünk azzal, ami a plakátokon látható – tette hozzá az elnök. 

Tovább olvasom

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom