Kövess minket!

Marketing

“Fogd be, és csinálj mindenféle izgalmas dolgot!”

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Íme, a negyedik nap összefoglalója.

A fesztivál minden napján van egy-egy kiemelt téma, és az egyik teremben csak az ehhez kapcsolódó előadásokat hallhat a közönség. Csütörtökön Brazília van soron, pénteken az innováció, szerdán viszont a független ügynökségeké volt a főszerep.

A kanadai 123w ügynökség (gyönyörűen énekel róluk az ukulelés lány, érdemes megnézni a honlapjukat) egy garázsban kezdte, és a pénzügyi osztály feladatát is egy 30 dolláros app látja el. A négy kreatív egyedülálló módszerekkel dolgozik: a hollywoodi stúdiók mintájára, minden projektjére új, külső szakemberekből álló csapatot állít össze, attól függően, hogy mit kíván meg az adott feladat. A módszerük működik. Vallják, hogy az ügynökségek nem egymás ellen, hanem a középszerű munkák ellen küzdenek.

Az ausztrál Monkeys hitvallása a provokatív ötletek gyártása, mert szerintük a hagyományos módszereknek már leáldozott. Ha kell, termékeket rabolnak vissza a boltokba, köztéri installációt építenek, vagy dallamokkal harcolnak a bőrrák ellen.

A japán Party csak ennyit üzen: “Fogd be, és csinálj mindenféle izgalmas dolgot!” Ők tartják is ehhez magukat, ezért feltalálják a Toyotának a jövő autóját, a Trident rágógumi márkának futurisztikus ruhákat terveznek (a mobilokat leárnyékoló zsebekkel), és még a Bittorrentnek is készítenek videoklipet.

A szekció egyik legizgalmasabb előadása a svéd Forsman&Bodenforsé volt, akik a Volvo Live Series kampányát készítették. Igen, többek között azt a Van Damme-os, spárgázós videót. Mivel a versenytársakhoz képest kis büdzsé állt rendelkezésre, és a kamionok vásárlóit egy hagyományos kampánnyal nem tudták volna elérni hatékonyan, ezért tudták, hogy oda kell csapniuk az interneten. Sikerült.

Persze a nap nemcsak a független ügynökségekről szólt, így láthattuk a színpadon Sheryl Sandberget is, a Facebook CEO-ját. A Facebook küldetése, hogy összekösse a világot, ezért az internet nélküli milliárdok elérését, a Google-höz hasonlóan, természetesen ő is kulcsfontosságú feladatnak látja. Megtudhattuk, hogy melyik most a kedvenc reklámja a közösségi oldalon, hogy nagy ünnepséget rendezett, amikor a főnöke, Mark végre betöltötte a harmincat és hogy egy statisztika szerint az emberek 20 százaléka szex közben is használja a mobilját.

Hatalmas sikere volt a Beats fülhallgatókról szóló előadásnak is. Az alapító Dr. Dre-t az kevésbé zavarta, hogy lopják a zenéjét, mint az, hogy azt rossz minőségben hallgatják. Ezért születettek meg a gyönyörű, színes Beats fülhallgatók, amelyeket persze azonnal felkaptak a hírességek, a sportolók, olimpikonok és zenészek. A Beats szoros, családias viszonyt ápol ügynökségévél, az R/GA-vel, nem szereti a briefeket, és mindent azonnal, real-time szeret csinálni. És ez mind működik, hiszen ilyen és ilyen remekművek születnek.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom