Kövess minket!

Marketing

Fesztiválszezon

A Média 2.0 évadzáró meetupján Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője és Schönberger Ádám, a Bánkitó Fesztivál főszervezője beszélgettek a fesztiválkommunikáció rejtelmeiről.

Egy napi ötezer és egy kilencvenezer főt vonzó rendezvény bizonyos szempontból másfajta kihívásokkal küzd, de számos alapvetésben meg is egyezik. Ilyen például, hogy a sokszínű fesztiválpiacon fontos a jó pozicionálás és az ehhez kapcsolódó kommunikáció. A Bánkitó minden évben új téma köré épülő, erősen politikus hangvételű kampánya már maga is a fesztivál része, a rendezvény pedig egy sajátos kulturális tér az arra fogékonyaknak. A Sziget az európai fesztiválokra járó fiatalokat célozza, a kampány tervezése pedig már az előző fesztivál előtt megkezdődik. Mivel a fellépőket otthon is megkaphatnák a vendégek, sajátos atmoszférát kell teremteni, amelynek része a Sziget által megtestesített szabadságélmény is.

A tervezésben mindkét eseménynél fontos szerepet szánnak a résztvevők megkérdezésének: ha az eufóriafaktort kivonjuk a válaszokból, a kérdőívek hasznos visszajelzést nyújtanak, elsősorban a logisztikai kérdések megválaszolásába és az újdonságok megítélése terén. A közösségi média pedig a nyilvánvaló reklámmegjelenéseken túl a panaszok gyűjtésére és kezelésére is kiváló eszköz.

Reklámok terén már más lehetőségekkel és kihívásokkal szembesül a két fesztivál. Míg a Bánkitó nehezen kerül be a mainstream médiába, a résztvevők hálózatát is kihasználja az üzenetek terjesztésére; a Sziget esetében pedig kihívás, hogy a nemzetközi promoterek helyi kampányai a központi arculatot tükrözzék (de helyi nyelveken), míg azzal is küzdenek, hogy a nyugati célközönség a Facebook helyett már egyre inkább az alternatív közösségi médiumokat preferálja. (Interakció tekintetében már a Bánkitó is erősebbnek találja az Instagramot a Facebooknál.)

Eltérő a szponzori tevékenység megközelítése is. A Bánkitó hagyományosan korlátozott lehetőséget biztosít a támogatók megjelenésére, náluk például nem fordulnak elő szponzorokról elnevezett helyszínek. Egyes partnereknek ez is megfelel, különösen, ha erős CSR-üzenetekkel bírnak, de a kínálat fejlesztése érdekében előfordulhat, hogy a jövőben bizonyos engedményekre kényszerülnek majd. Emellett sokan kevesebb pénzért is vállalják a munkát vagy a megjelenést, cserébe például ott mutatják be új projektjeiket. A Szigetnél a szponzorok edukálása már több éve futó projekt: akik nem közvetlenül értékesítik a termékeiket a fesztiválon, azok esetében eredményesebb, ha a steril marketingüzenetek és a látvány helyett-mellett interakciókban gondolkodnak és abban, hogy valamilyen módon hozzáadjanak a fesztiválélményhez.

A pénz fontosságát erősíti, hogy a zeneipari modellek átalakulása és a fesztiválok keresleti oldalának erősödése következtében a fellépők ára évről évre akár 20-50 százalékkal is emelkedik, miközben a jegyárakat nem lehet ilyen ütemben növelni. A hatékonyság erősítése mellett a nemzetközi piacról is vesznek át megoldásokat: az aftermovie például eredetileg a Tomorrowland legfontosabb marketingeszköze volt, de már arra is van példa, hogy más fesztiválok – például a Lollapalooza – másolják a Sziget eszközeit.

A beszélgetést szervező Média 2.0 blogja itt olvasható.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom