Kövess minket!

Marketing

Felértékelődik az adatvédelem

A januárban életbe lépett új adatvédelmi törvény és a területet felügyelő új hatóság felállása apropóján tartott adatvédelmi workshopot a Piackutatók Magyarországi Szövetsége (PMSZ). Mint kiderült, az önszabályozottan működő kutatási szakma nem szerepel az adatvédelmi panaszlisták élvonalában. A hatóság konstruktivitást ígér, az Esomar pedig konstruktivitást kér a helyi szakmai szervezetektől.

Február 29-én tartott az adatkezelés új jogszabályairól és gyakorlati tudnivalóiról workshopot és szakmai képzést a PMSZ. Mint Jakab Áron, a szakmai szervezet elnöke bevezetőjében elmondta: az alkalom a 2008-as, hasonló témájú esemény folytatása volt, melynek apropóját az új törvény mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felállása adta. Miközben a piackutatókra az utóbbi években nem volt sok panasz az adatvédelmi biztosnál, mégsem lényegtelen a téma, hiszen “a megkérdezettek bizalmából élünk” – tette hozzá.

A szakember hangsúlyozta: a kutatás önszabályozott iparág, amely szakmai szabályok, törvényi keretek és etikai normák szerint működik, kiemelt területként tekintve a válaszadói adatvédelemre. Elmondta, hogy “a kutatásnak jó a híre”, amit ugyanakkor sokan kihasználnak az értékesítést kutatásnak álcázva. Ennek negatív hatása átterjed az etikus direkt marketing cégeken túl a kutatókra is. A két tevékenység viszonyáról – valamelyest a hatóságnak is üzenve – elmondta: fontos elkülönülten kezelni a kutatást, illetve az értékesítési és reklámcélú megkereséseket. Ezt indokolttá teszi, hogy utóbbi célja a befolyásolás, ami a kutatás esetében tilos, továbbá utóbbi törekszik a válaszadó beazonosítására, a piackutatásnál viszont – az önkéntesség melletti másik – alapelv az anonimitás.

Mészáros József, a világ piackutatóit tömörítő Esomar hazai képviselője arról a transzatlanti politikai törekvésről számolt be, hogy az adatvédelmi szabályozás legfontosabb jellemzőit globálisan egységesítsék. Az Esomar a kutatószakma szempontjából ésszerű szabályozásért lobbizik jelenleg, Mészáros szerint mostanra meglehetős hatékonysággal, ez azonban kb. tízéves munka eredménye. Az idei közvetlen célok között az szerepel a globális szervezetnél, hogy megerősítsék a szakma pozícióját a törvényhozók szemében, és hatékonyan kommunikálják a lehetséges jogi változásokat, azok következményeit a tagság felé.

Változik az uniós adatvédelmi törvényi szabályozás is, ez azonban valószínűleg csak 2015-ben véglegesedik. A kapcsolódó lobbi folyamat még vannak jelentős kérdésekre fókuszál, például a gyerekkutatások, a tudományos kutatások vagy a személyes adatok definíciója (pl. tipikusan kérdéses elem az IP cím), de összességében az látható, hogy minden érintett belátja a piackutatás társadalmi hasznosságát – hangsúlyozta az Esomar honi képviselője. Hozzátette: nem elég, ha globálisan lobbizik a szervezet, helyi szinten ugyanis hatékonyabbak tudnak lenni a nemzeti érdekképviseletek, azaz magyar viszonylatban a PMSZ és a PPT. Az egységes iparági fellépés ugyanakkor megkerülhetetlen.

Dr. Keszey Gábor, a NAIH adatvédelmi szakértője a január 29-én felállt hatóság eljárásairól beszélt, közben hangsúlyozva, hogy párbeszédre törekszenek a működésük által érintett szakmákkal, s adott esetben törvénymódosítási javaslatokat is tehetnek, ha a gyakorlatban úgy látszik, ez szükséges. A záró kerekasztalon kérdésre hozzátette: nincs “büntetési kvótájuk”. Az új bírságolási jogkörrel is óvatosan élnének, a felső határként szabott 10 milliós tételtől nem kifejezetten a piackutatóknak kell tartaniuk.

Az eseményen dr. Freidler Gábor ügyvéd, adatvédelmi szakértő gyakorlatias megközelítéssel tekintette át a kutatásra vonatkozó adatkezelési szabályozást, és beszélt azokról a módosításokról, amelyek a törvényben érinthetik a piackutatókat. Ezek nem jelentősek, ugyanakkor bizonyos esetekben nem árt figyelni a változásokra. A szakember összbenyomása a törvényről egyébként az, hogy az inkább az állami szinten alkalmazható jól, a piaci környezetben kevésbé, ráadásul sajnálatos, hogy sok esetben visszaköszönnek a régi reflexek, amelyektől pedig szabadulni kellene már.

Marketing

Nemzetközi elismerések a Lounge Group PR divíziójának

A Lounge ismét jó eredményt ért el egy kreatívszakmai versenyen, valamint további előkelő helyezések elérésére is lehetőségük van.

Közzétéve:

Borítókép forrása: Facebook / @loungegroupbudapest

Újabb rangos szakmai elismerésekkel gazdagodott az idei PR Toplista 3. helyén debütált Lounge Group – tudatta közleményében a cégcsoport.

Mint írták, a Lounge Group PR divíziója két munkájával is shortlisre került az egyik legnevesebb nemzetközi kreatívszakmai versenyen. A SABRE Awards EMEA 2021-es kiírásán a Budapest Airporttal a koronavírus első hulláma alatt végzett reputációmenedzsment tevékenység a ’Transportation & Logistics’ kategóriában, a Jófogással közösen megvalósított „Esély egy jobb kutyaéletre” kampány pedig a ’Corporate Social Responsibility’ kategóriában esélyes a komoly elismerésre. A SABRE Awards EMEA 2021-re több mint 2000 pályázat érkezett, az online díjkiosztó június 9-én esedékes.

Az „Esély egy jobb kutyaéletre” szemléletformáló kampányt továbbá múlt hét végén a PR News által kiírt CSR & Nonprofit Awards-on is a legjobbak között ismerték el (Honorable Mention), méghozzá a ’Cause Branding Campaign’ kategóriában.

A Médiapiacnak nemrég nyilatkozott a Lounge Communications ügyvezetője, Mamusits Péter. A 10 éve működő cégcsoport kapcsán a szakember kiemelte: „A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén.” A teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

Bácskai Balázs

Tovább olvasom

Marketing

Márciusban ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem

A kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett.

Közzétéve:

Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon. A tavaly áprilisi 114 milliárdos csúcsot novemberben 137 milliárddal adta át a múltnak az e-kereskedelem. Idén márciusban a megelőző évhez képest 62 százalékos növekedést produkálva már mintegy 140 milliárd forintot tett ki az online forgalom – emelte ki a legfrissebb adatokat kommentálva Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel közzétett, márciusra vonatkozó adatsorát idézi, amely szerint a nyers adattal számolva 1,5 százalékos, naptárhatással kiigazítva 2,0 százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítménye. A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek. A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen a bázisul szolgáló tavaly márciusban nemcsak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat.

Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett

– értékelt Cseresnyés Péter.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány. A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén március-áprilisban a kiskereskedelmi cégek is élhettek. A támogatást közel 30 ezer munkavállaló után, több mint hatmilliárd forint értékben kapták meg a szektor szereplői. A legtöbb kiskereskedelmi állás megőrzéséhez a ruházati üzletekben dolgozók munkabére mintegy kétharmadának átvállalásával járult hozzá a program.

Cseresnyés Péter hozzátette, hogy a boltok, áruházak, bevásárlóközpontok április eleji újranyitásával minden bizonnyal valamelyest megélénkül a kiskereskedelmi forgalom. A tartós megoldást azonban ezen a téren is az jelenti, ha minél többen regisztrálnak a vakcinára, és felveszik az oltást. Az így kialakuló védettség a gazdaság újraindításának alapja, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar emberek elkezdjék pótolni egy esztendeje tudatosan visszafogott fogyasztásukat. Kedvező jelnek nevezte, hogy 12 hónapos csökkenés után márciusban nőtt az üzemanyag-értékesítés, több mint két százalékkal költöttünk többet a benzinkutakon.

Tovább olvasom

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom