Kövess minket!

Marketing

Fabricius Gábor: Köszönjük, kedves Fogyasztó!

Túltoltuk? Igen. Erőszakosan mindent reklámfelületté alakítottunk? Igen. Sokszor untattunk vacak reklámokkal? Igen. Hát, most itt van a visszajelzés: egyre kevesebben akarnak reklámokkal találkozni, és nem csak rosszakkal, jókkal sem. Nem másról, erről szól az adblocking.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy az embereknek elegük van a reklámokból, amelyek élvezhetetlenné tették az internetes böngészést. Kiszerettek belőle. Ami egykor ünnepelt művészeti ág volt a tévézés és rádiózás idejében, az ma csak zavaró villódzás a képernyőn, ami feszültséget, ellenérzéseket és elutasítást szül. Ennek eredményeképpen világméretű járványként terjed a fogyasztói reklámkerülés. Egyre többen telepítik számítógépeikre és élnek az adblocking programok nyújtotta lehetőségekkel. Az internet-felhasználó ma már saját maga dönt a tolakodó és számára haszontalan hirdetések kizárásáról.

Mit jelent ez a számokban?

  • Az internetes közönség 11%-a már teljesen blokkolja a hirdetések megjelenését (2016. december).
  • Ez 615 millió ad-blockerrel ellátott eszközt jelent.
  • A reklámtagadás leggyorsabban az online fogyasztás szempontjából legfontosabb „18-29” éves korosztályt érinti. A világ legérettebb hirdetési piacán, az Egyesült Államokban ennek a legértékesebb célközönségnek már közel a fele, mintegy 41%-a használ ilyen programokat.
  • Éves szinten, világszerte 30%-kal növekszik az ad-blockot használók száma (2015. december – 2016. december).
  • Az ad-block szoftvereknek köszönhetően a reklámipar évente mintegy 22 milliárd dollár bevételtől esik el.

Minden hírolvasó rémálma a következő kép:

 

Azonban a reklámszakmának a sok rossz hír mellett van egy jó is: az adblock-felhasználók 77%-a továbbra is nyitott lenne más hirdetési formákra. A régi vicc szerint a magyar értelmiség előtt két út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. Szerencsére a reklámszakma helyzete lényegesen jobb ennél. De mégis mit lehet tenni?

Jobb reklámokat kell csinálunk.

Ugye, nincs olyan, hogy végleg elrontott kapcsolat. A reklámügynökségek dolga, hogy olyan hirdetéseket készítsenek, amelyekkel a lehető legrövidebb úton lehet eljutni a fogyasztóink szívéhez, és amelyekkel újra fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket, figyelmüket, végső soron pedig a vonzalmukat. Egyszóval a reklámiparnak egy mély lélegzetet kell vennie, és alaposan át kell gondolnia a hosszú távú jövőjét a digitális világban. Mint minden mélyponton lévő kapcsolat, ez sem helyrehozhatatlan, igaz el fog tartani egy darabig és minden résztvevőtől komoly munkát és kreativitást fog követelni.

Máshogy mondjunk el, amit szeretnénk.

Lehet, hogy az egész oldalas hirdetések, állandó pop-upok, automatikusan megszólaló videók nagyobb márkafelidézéshez vezetnek, de ugyanakkor elidegenedéshez is. Itt az ideje, hogy elkezdjünk a fogyasztók nyelvén beszélni. Nem csak új eszközöket, de új formákat is találunk: konstruktív párbeszédet kezdeményünk és edukálunk. Az izgalmas formanyelv mellett még jobban és mélyebben megértjük azokat, akik a termékeinket (azaz magunkat) megvásárolják. Elgondolkozunk azon, hogy mit és milyen gyakorisággal érdemes hirdetni. És persze még komolyabban vesszük a natív reklám lehetőségét, amellyel úgy teremtünk értéket a fogyasztóink számára, hogy közben elérjük a vágyott márkacélokat is.

Előre szólunk: ez utóbbit nem lehet majd gépekkel elvégeztetni, a munka nem csak borzasztóan erőforrás-igényes lesz, de minden kampány esetében teljesen egyedi megoldásokat is igénylő formátum kell. Ez most akkor jó hír, vagy nem? Szerintem mindenkinek jó: jó lesz a fogyasztóknak, mert számára sokkal érdekesebb és tartalmasabb reklámokkal fog találkozni, jó lesz az ügynökségeknek, mert megtanulnak újra másképp gondolkodni, és jó lesz a hirdetőknek, mert sokkal hatékonyabban használhatják majd el hirdetési költségvetésüket.

Marketing

Új plakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum

A plakátokon Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter együtt szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CÖF-CÖKA kampányának plakátja, forrás: Facebook / @civilosszefogas

– Megkezdte második plakátkampányát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – közölte a Magyar Nemzettel Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke. Hozzátette: először vidéken jelentek meg a plakátok, amelyekkel kedd óta már Budapesten is lehet találkozni.

A plakátokon Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert közösen ábrázolják, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjére „mini Feri” néven hivatkoznak, a két baloldali politikus kinézete pedig a népszerű Austin Powers-filmek főgonosz szereplőit idézi.

Mint Csizmadia közölte, a plakátok terjesztését a CÖF által alapított cég, a Kövess Minket 2022 Kft. végzi. – Egyetértünk azzal, ami a plakátokon látható – tette hozzá az elnök. 

Tovább olvasom

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary idei jelöltjeit

Közöttük miniagyat és miniszívet létrehozó magyar startup, gyermekotthon és egy fiatal olimpikon is szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik jelölt, a vajdasági RTV 2-es csatornája környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozatának, a Zöldgömbnek a csapata, középen Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője, forrás: Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary a

Hass, alkoss, gyarapíts!

felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönségnek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek – Oláh Zsanett, Pintér-Tomka Emese, Böszörményi- Nagy Gergely, Remete Tibor, Trunk Tamás, Bagossy Norbert, Gém Péter, Mádai Vivien, Trellay Levente, Margaret Ann Dowling, Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa, Nagy Viktor, Nagy Anna – a Highlights of Hungary-ra a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, amelyekre mindenki büszkén nézhet fel.

A jelöltek között civil szervezetek, sportolók, üzleti, tudományos és kulturális eredmények is szerepelnek.

A jelöltek teljes listája IDE KATTINTVA érhető el.

A szavazás február elején kezdődik és két hétig tart, a díjátadót online rendezik február 24-én. A díjazottak idén is 2-2 millió forintban részesülnek.

Tovább olvasom