Kövess minket!

Marketing

Ezt tenné az átlag magyar, ha kiderülne, hogy a szomszédja meleg

A média és a hírességek társadalmi szerepére hívja fel a figyelmet a világ eddigi legnagyobb LMBT-felmérésében a Viacom.

Az elmúlt évben világszerte tovább nőtt a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű emberek társadalmi elfogadottsága, illetve az azonos neműek házasságának a támogatottsága. Ebben a változásban sokkal kiemeltebb szerepe és felelőssége van a médiának és a hírességeknek, mint a politikusoknak, az egyházaknak vagy más intézményeknek. Erre mutat rá az eddigi legátfogóbb felmérés, melyet az MTV, Comedy Central és Paramount tévécsatornákat is működtető Viacom médiavállalat 65 országban 100 ezer ember megkérdezésével készített el – írják.

ViacomRIWI, az ILGA és a SAGE intézetekkel együttműködve elkészítette a szexuális diverzitás megítéléséről valaha végzett legnagyobb méretű kutatást. A melegjogi mozgalmak 50. évfordulója és a Pride hónap alkalmából közzétett felmérés szerint az idén általánosan növekedett a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek elfogadása a világban, noha a diszkrimináció még mindig általános jelenség maradt.

A felmérésből kiderül, hogy a világszerte megkérdezettek egyharmadának kedvezően változott a véleménye a melegekről az elmúlt öt évben, emellett az érintett LMBT szexuális kisebbségbe tartozók 80 százaléka is úgy érzi, hogy javul vagy legalábbis nem romlik az elfogadottságuk. Ugyanakkor közülük minden negyedik embert ért már fizikai bántalmazás amiatt, hogy azonos neműekhez vonzódik, és 43 százalékuknak a munkahelyen is volt része megkülönböztetésben emiatt.

Idehaza kevesebben érzik úgy, hogy pozitívan változott a helyzet az elmúlt években, pedig a magyarok jelenleg az 57 százalékos világátlag feletti, 64 százalékos arányban egyetértenek azzal, hogy a melegeket ugyanolyan jogok illessenek meg, mint bárki mást. A szexuális kisebbségek elfogadását a magyarok többsége, 58 százaléka a saját kultúrájával és vallásával is összeegyeztethetőnek tartja. Hazánkban az emberek háromnegyede elfogadná azt, ha kiderülne, hogy a szomszédja meleg, leszbikus vagy transznemű, és ez nem változtatna a kapcsolatukon. A magyaroknak azonban csak alig több mint egynegyede támogatja az azonos neműek törvényes házasságát, miközben 40 százalék kifejezetten ellenzi azt. Külön érdekesség, hogy a világon a legnagyobb arányban, az átlagnál kétszer nagyobb mértékben, 48 százalékban gondolják azt a magyarok, hogy a szexuális orientáció biológiai meghatározottságú, és nem a társadalmi normák vagy egyéni választások eredményeként alakul ki.

A kutatásból kiderült, a megítélés kedvező változását leginkább az segíti elő, ha az emberek személyesen is megismernek valakit, aki a szexuális kisebbséghez tartozik. 162 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy támogatja az azonos neműek házasságát az, akinek van meleg ismerőse. Ha pedig nincs LMBT személy a környezetünkben, vagy nem tudunk róla, akkor a média hatása a legjelentősebb. A különböző szexuális kisebbségekhez tartozó emberek képernyős szereplése sokkal inkább hozzásegít a kedvező megítélésükhöz, mint a politika, az egyházak vagy más intézmények. Hasonlóképpen befolyásolja ezt a példaképnek tekintett sztárok kiállása is: a 14-17 éves tinédzserek egyharmada úgy véli, könnyebben elfogadja az LMBT személyeket, ha a kedvenc hírességeik is nyitottak és ezt képviselik.

A Viacom kutatócsoportjának vezetője, Christian Kurz azt mondja, a médiavállalat a felmérés eredményeit is felhasználva továbbra is arra törekszik, hogy mindegyik tévécsatornáján különböző hátterű és szexuális kisebbségekhez tartozó szereplőket is bemutasson a műsoraiban.

Marketing

Nyíregyháza lett a Marketing Fővárosa 2021-ben

Immár hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Városmarketing Gyémánt Díj pályázatot, amelynek díjátadójára 2021. szeptember 16-án, a Marketing Summit Hungary konferencián – a marketing szakma csúcstalálkozóján – került sor.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség

Ebben az évben 149 nevezés érkezett 25 várostól, köztük elsőként határon túlról is, a szerbiai Magyarkanizsáról. A pályázó szervezetek 5 kategóriában nevezhettek. Idén is a rendezvény, esemény kategóriában érkezett a legtöbb nevezés, összesen 49.

Az ismert szakemberekből álló zsűri a pályamunkákat a megalapozott tervezés, a kreativitás, a szakszerű megvalósítás, a kitűzött célok elérését jelentő hatásosság és a források célszerű felhasználását jelentő hatékonyság szempontjai alapján értékelte. Minden olyan pályázat, amely megfelelt a zsűri előzetesen meghirdetett kritériumrendszerének, elnyerte a Városmarketing Gyémánt Díj gyémánt elismerését. Idén 101 „gyémánt-oklevelet” adtak át.

Az idei év fődíjasa Nyíregyháza városa lett, így viselheti a Marketing Fővárosa 2021 kitüntető címet. A város 20 elismerésben részesült, azaz a legtöbb Városmarketing Gyémánt díjat nyert el.

A díjakat Prof. Dr. Piskóti István, a program vezetője, a zsűri elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád, az MMSZ alelnöke adta át Zagyva Gyulának, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának.

Városmarketing nagykövete különdíjat Budapest II. kerülete kapta a nagyszámú pályázataiért, amellyel bizonyította, hogy komplex marketingtevékenységet folytattak az elmúlt esztendőben. A Marketingaktív Megye díj Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét illeti. A megye 26 marketing gyémántdíjat nyerte el

– Nyíregyháza és Vásárosnamény városa által.

A Kisvárosi első elnevezésű díjat Vásárosnamény városa tudhatja magáénak, hiszen a díj legaktívabb nevezőjének bizonyult kisváros kategóriában, ezzel is mutatva elkötelezettségét a városok és a városmarketing irányába.

A díj megalapítása óta bevezetésre került a Gyémánt Ranglista, hiszen nem elegendő egy adott évben jó marketingtevékenységet folytatni. A gyémánt ranglista mutatja, hogy a települések összesen hány gyémántot szereztek 2015 és 2021 között. A ranglistán az 5. helyen áll Vásárosnamény 31 gyémánttal, őt követi 4. helyen Siófok 33 gyémánttal, a 3. helyen Győr áll 37 gyémánttal, a dobogó 2. fokán Nyíregyháza áll 44 gyémánttal. A ranglistát 2021-ben Miskolc városa vezeti 48 gyémánttal.

A városok mindennapjait is átíró COVID 19 járványra választ adó marketing aktivitásokat idén „covid-marketing különdíjjal” jutalmaztuk. Hat különdíj került kiosztásra a szakmai zsűri döntése alapján: Budapest II. kerület, Miskolc, Gödöllő, Siófok, Budapest VI. kerület valamint Pécs városok marketing megoldásai részesültek külön elismerésben.

Tovább olvasom

Marketing

Zöldebb felfogás, empatikusabb légkör: a pandémia lehetőségei

A környezettudatosság és dolgozói empátia felé tolódás legalább annyira befolyásolja a jövőnket, mint az elmúlt másfél évet – ez derült ki a Summit Play tudásmegosztó felületére feltöltött rövid interjúkból.

Közzétéve:

A Marketing Summit Hungary új, videós felületén, a Lounge Group közreműködésében létrejött Summit Play-en a gazdaság különböző szektorainak legfontosabb szakértői tekintik át az elmúlt időszak tanulságait és a jövő lehetőségeit.

A csak ezen a platformon szeptember 29-től látható, hét exkluzív, zártkörű kerekasztal-beszélgetéseken terítékre kerülnek az FMCG-, a kereskedelmi szektor, a gyógyszer- és egészségipar, a pénzügyi, a közlekedési szektor kihívásai és lehetőségei, de az innováció és a marketing szerepének felértékelődéséről is elsőkézből informálódhatnak az érdeklődők.

A gyorsan mozgó óriások

Szektortól függetlenül a legnagyobb vállalatokat hosszúra nyúló döntéshozási folyamataik miatt sokan egy lassan mozgó óriásnak képzelik el, azonban mostanra kijelenthetjük, hogy ez az analógia tévesnek bizonyult. A marketingszakemberek rámutattak, hogy a járványhelyzetből eredő kihívásokra rendkívül gyorsan és rugalmasan kellett reagálniuk. A lendületes döntéshozás eleinte a túlélést szolgálta, de később a szakemberek ezt a képességet bizonyos értelemben már versenyelőnnyé is tudták kovácsolni.
Környezettudatosabbak lettünk

Arra a kérdésre, miszerint a pandémia alakította-e az emberek energiafogyasztási szokásait Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója meglepő választ adott: szerinte a járványhelyzet az emberekben összekapcsolódott a bolygó és az emberiség jövőjével, ami egy komoly attitűdváltást eredményezett. A kommunikációs igazgató szerint ennek köszönhetően erősödött a környezettudatosság és a fenntarthatóság az emberek fejében, ami kiemelten pozitív hozadéka a COVID-válságnak. Nem csak az energia, de a bankszektor képviselője számára is a klímavédelem növekvő szerepe volt az egyik fő tanulság, amely az iparágban az eddig még kevésbé láttatott zöld bankolás jelenségében képeződött le, sőt időközben a logisztikai üzletág alappillére és fő mozgatórugója is a fenntarthatóság lett.

A személyes kapcsolatok felértékelődtek

A kerekasztal- beszélgetés szereplői az előzetes interjúk során kiemelten fontosra értékelték azokat az alapvető emberi értékeket, amelyek kritikusnak bizonyultak az elmúlt időszakban: nagyfokú bizalomra, empátiára és odafigyelésre volt szükség a dolgozói közösség minden szintjén. A munkatársak az otthoni munkavégzés ellenére is magas szintű szakmaiságot képviseltek a munkájuk során, azonban emberileg a legtöbb kolléga kifejezetten nehezen élte meg, hogy szinte egyik napról a másikra drasztikusan csökkentek a személyes interakciók és mindez nagyban kihatott a csapatkohézióra.

A tematikus kerekasztalok egy-egy megszólalójával az interjúk már megtekinthetőek a Marketing Summit Play Magazin rovatában és mind a hét beszélgetés teljes terjedelmében elérhető lesz a felületen szeptember második felében.

Tovább olvasom

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom