Kövess minket!

Marketing

Ezt gondolják a netesek a telefonadóról

Az NRC Piackutató és a Petőfi Rádió Netidők című műsorának felméréséből kiderül, hogyan vélekednek az internetezők egy esetleges távközlési adó bevezetéséről, valamint arról, mit gondolnának az internetszolgáltatás áfáján felül esetleg megfizetendő internetadóról.

Az NRC Piackutató a digitális világgal foglalkozó magazinműsor felkérése alapján április utolsó hetében kérdezte meg a magyar internetezőket az új, tervezett adók gondolatáról. Mivel az online kérdőívek kitöltése idején még internetadóról is szóltak a híradások (azóta a kormány ez utóbbiról letett), így tehát csak a szándékok megítéléséről tudták megkérdezni a netezőket.

A most publikált felmérés adatai alapján a netezők 94 százaléka már hallott a sárgacsekk-adóról (más néven tranzakciós adó), és 81 százalékuk számára egyáltalán, további 13 százalékuk számára inkább nem fogadható el ez az adó. A megkérdezettek 95 százaléka hallott az internetadóról, és ez 86 százalékuk számára egyáltalán, további 10 százalék számára inkább nem fogadható el. Az is világossá vált, hogy ha csak a telefonra vonatkozik az adó, akkor valamivel kisebb az elutasítás: 74 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán, és 14 százalék mondta azt, hogy inkább nem fogadná el.

Egyébként a bankszektor különadóját jelenleg csak a netezők 23 százaléka tartja teljesen és 19 százaléka inkább elfogadhatatlannak, tehát a többség inkább elfogadja, sőt 25 százalék teljesen azonosulni is tud vele. A távközlési cégekre 2010-ben kirótt különadót a többség ugyan inkább elutasítja (28% teljesen, 27% inkább), de még itt is 45 százalék az elfogadók aránya.

Az adatokra tekintve az látszik tehát, hogy míg a jellemzően nemzetközi hátterű cégek különadóztatása inkább megosztotta a (netes) társadalmat, addig a netezők pénztárcáját közvetlenül érintő adózást egy emberként utasítják el.

A felmérést az NRC 2012. április 24-28. között végezte 1000 internet-használó online megkérdezésével. Az adatbázist az Millward Brown – TNS Hoffmann NOK kutatásának offline adataival súlyozták, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

Ezt tudni az új adónemről

A távközlési adó a mostani hírek alapján 2 forint lenne percenként, valamint ugyanennyit kellene a 27 százalékos általános forgalmi adón, azaz az áfán kívül az MMS-ek és az SMS-ek esetében is fizetni. Az adót a magánszemély és üzleti előfizetőkre is kirónák, ugyanakkor nem kellene megfizetni a havi első 10 percnyi hívás után (ezt a kormány az idősek telefonálási szokásaival magyarázza), valamint mentesülne az adó alól a segélyhívás és az adományvonalak feltárcsázása is, és egy bizonyos havi adóösszeg (sajtóértesülések alapján körülbelül 700 forint) elérése után sem kellene még mélyebben a pénztárcánkba nyúlni. Egyelőre tisztázatlan, hogy mi lesz a mostanáig ingyenes, havidíjba foglalt ingyenes percekkel, valamint a flottakedvezményekkel, ahogy az is kérdéses, hogy a feltöltőkártyás (prepaid) előfizetések esetében miként történne az elszámolás.

Egyes közgazdászok szerint az új adó bevezetése kockázatos lépés, mert a fogyasztókat takarékosságra (például a telefonról is ingyenesen használható Skype vagy a Viber használatára) ösztönözheti, ez pedig végsősoron a várt áfa-bevételek visszaeséséhez is vezethet, ráadásul ha a távközlési cégek bevétele ezáltal csökken, akkor azok kevesebb társasági adóval gazdagítják majd a költségvetést, illetve esetleg kevesebb beruházást hajtanak majd végre.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom