Kövess minket!

Marketing

Ezt gondolják a médiaügynökségek a TV2 célcsoport-bővítéséről

Aki akart, eddig is gondolkodhatott szélesebb célcsoportban, így kereskedelmi vonalon nem hoz jelentős változást a lépés. Felmerültek viszont egyéb kérdések – derül ki az ügynökségi szakemberek válaszaiból.

„Az, hogy egy hirdetőnek mely célcsoport vagy épp korosztály fontos azt mindig a célok, a termék és fogyasztás határozza meg. Azt, hogy ezt a célcsoportot ki hogyan éri el, milyen csatornákat használ hozzá az már egy stratégiai döntés kérdése, mely igen soktényezős. A televíziók esetén az, hogy ki mit tekint alapértelmezett célcsoportnak csak annyit jelent, hogy az adott csatorna abban a célközönségben érzi erősnek, stabilnak magát. Az persze már más kérdés, hogy a csatorna célközönsége mennyiben egyezik, vagy épp közelít a hirdetők többsége számára fontos kereskedelmi célcsoportokhoz. Az biztos, hogy jövedelmi státusz vagy vásárló erő alapján értékes célcsoportok, demográfiai tekintetében leginkább a 25-59 éves korosztályba esnek. Mivel a tervezés folyamatában az ügynökségek eltérő alapértelmezett célcsoporttal dolgozó csatornákat használnak egy mixben, a TV2 célcsoport változása valójában sokkal inkább technikai jellegű, mint lényegi” – mondta a Médiapiacnak Nagy Marcell, a Maxus ügyvezető igazgatója.

Hasonló módon inkább PR és marketing célú váltásnak látja a célcsoport-bővítést Szabó Edina, az OMG kereskedelmi igazgatója. „Ami a dolog médiaügynökségi vetületét illeti, az ügyfeleink üzleti céljainak legjobban megfelelő célcsoportokra terveztük és vásároltuk eddig is a kampányokat, ez ezután sem lesz máshogy. Kereskedelmi szempontból sem jelent ez változást, mert eddig és ez után is lehet vásárolni 18-49-es és 18-59-es célcsoportra is.” Szabó Edina hozzátette: azt sokkal inkább problémásnak látják, hogy szűkült a vásárlási célcsoportok köre, „mivel kiestek az FMCG ügyfeleknek fontos 18-49 éves női és főbevásárlói célcsoportok, amit a TV2 érdemben nem indokolt meg ez idáig.”

Schiffer Ferenc, az Aegis Media kereskedelmi igazgatója sem gondolja úgy, hogy kereskedelmi szempontból döntő változást hoz a TV2 lépése. „Ez a célcsoport már régóta elérhető volt, számos ügyfelünk számára vásároltunk rajta. Az idei évben kampányaink több mint 10 százaléka esetében volt 18-59 a vásárlási célcsoport. Ez a lépés tehát nem jelent számunkra sem többletmunkát, sem extrát” – mondta a Médiapiacnak. A szakember szerint inkább gondot jelent, hogy a TV2 közönségaránya folyamatosan csökken nyár óta. Szintén a programingot érinti az a felvetése, hogy ha egy csatorna elsősorban 18-59 évesekben gondolkodik, akkor a műsorait főképp a 40 év felettiek körében kell megerősítenie. „Kérdés, hogy ez nem idegeníti-e el a fiatal, illetve a gyerekkel rendelkező célcsoportokat, amelyek a hirdetőink számára egyaránt fontosak”.

Kereskedelmi oldalról a „valutát” a nézettségi adatok jelenti, így Vörös Csillát, a Nielsen Közönségmérés ügyvezető igazgatóját is megkérdeztük, hogy mit jelent számunkra a TV2 bejelentése. Mint elmondta: „Számunkra ez nem jelent változást, hiszen férfi és női tízévenkénti korcsoportos bontás ma is része a súlyozási rendszerünknek. Így a naponta előállíthatók mind a 18-49 mind a 18-59-re vonatkozó nézettségi adatok. Az, hogy mely célcsoportokra kereskednek, az a televízió társaságok, a hirdetők és a médiaügynökségek megegyezésén múlik.”

Az, hogy ez a megegyezés hogyan alakul, még kérdéses. A TV2 hétfői bejelentését követően az RTL rögtön közölte, ők maradnak a 18-49-nél, és nem kívánják a vásárlási célcsoportok körét sem szűkíteni. Kereskedelmi értelemben tehát még harcos időszak várható. Az ugyanakkor a hétfői TV2-bejelentés kutatói prezentációiból – és számos korábbi adatból is – tudható, hogy nem indokolt az 50 év feletti fogyasztók „lesajnálása”. Például az 50-59 évesek rendelkeznek a legaktívabb banki kapcsolatokkal, ők a legkevésbé eladósodottak, átlagosan kisebb kosárértékben, de jóval gyakrabban vásárolnak FMCG-termékeket, sőt, a mobilozásra havonta 5000 forint felett költők is szép számban megtalálhatóak közöttük. Az tehát, hogy az „idősebbek” is értékes fogyasztók, lényeges és nehezen vitatható állítás. Más kérdés, hogy a válaszok alapján a tévés reklámpiacot kereskedelmi oldalról egyelőre nem érinti döntően a bejelentés.

 

Amennyiben körkérdésünkre további válaszok is befutnak, bővítjük cikkünket.

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary idei jelöltjeit

Közöttük miniagyat és miniszívet létrehozó magyar startup, gyermekotthon és egy fiatal olimpikon is szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik jelölt, a vajdasági RTV 2-es csatornája környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozatának, a Zöldgömbnek a csapata, középen Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője, forrás: Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary a

Hass, alkoss, gyarapíts!

felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönségnek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek – Oláh Zsanett, Pintér-Tomka Emese, Böszörményi- Nagy Gergely, Remete Tibor, Trunk Tamás, Bagossy Norbert, Gém Péter, Mádai Vivien, Trellay Levente, Margaret Ann Dowling, Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa, Nagy Viktor, Nagy Anna – a Highlights of Hungary-ra a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, amelyekre mindenki büszkén nézhet fel.

A jelöltek között civil szervezetek, sportolók, üzleti, tudományos és kulturális eredmények is szerepelnek.

A jelöltek teljes listája IDE KATTINTVA érhető el.

A szavazás február elején kezdődik és két hétig tart, a díjátadót online rendezik február 24-én. A díjazottak idén is 2-2 millió forintban részesülnek.

Tovább olvasom

Marketing

Bő 9 százalékkal nőhet idén a globális hirdetési piac

Ezen belül a közösségi média bővül a leggyorsabban.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A globális hirdetési piac idén 9,1 százalékkal bővülhet; a növekedés üteme a következő években lassulni fog; a leggyorsabban növekvő szegmens a közösségi média lesz, átlagosan 14,8 százalékos éves növekedési rátával, amelyet szorosan követ az online videó 14 százalékkal, a fizetett keresés évente 9,8 százalékkal, a rádió és a televízió kismértékben, 2,2 százalékkal, illetve 1,4 százalékkal bővül, míg a nyomtatott sajtó 4,7 százalékkal csökken – tájékoztatta a Publicis Groupe-hoz tartozó Zenith digitális megoldásokat kínáló társaság nemrég kiadott jelentéséről szerdán az MTI-t.

A digitális reklámozás 2022-ben várhatóan meghaladja a globális hirdetési kiadások 60 százalékát, és 2024-re 65,1 százalékra növeli részesedését,

a digitális hirdetési kiadások 2022-ben 14 százalékkal növekedhetnek, amit 2023-ban 9 százalékos, 2024-ben pedig 10 százalékos növekedés követhet – olvasható a közleményben.

A globális hirdetési piac 2021-ben 15,6 százalékkal nőtt, egy évvel korábban pedig csökkentek a költések.

A közleményben kiemelték: a globális hirdetési kiadások 2023-ban 5,7 százalékkal, 2024-ben pedig 7,4 százalékkal bővülhetnek.

A Zenith becslése szerint a globális hirdetési kiadások 2021-ben elérik a 705 milliárd dollárt (220 998,2 milliárd forint), szemben a 2019-es 634 milliárd dollárral, továbbá 2024-re 873 milliárd dollárra emelkednek.

Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary médiaügynökségekért, így a Zenithért is felelős vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy

a járvány felgyorsította azokat a trendeket, amelyek már korábban is alapjaiban alakították át a gazdaságot, és ez a jövőben várhatóan nem is változik; bár a digitális átalakulás lelassulására lehet számítani.

Ami a teljes piacot illeti, különösen a kiskereskedelmi médiahirdetések felfutása figyelhető meg, azon belül is az e-kereskedelmi platformokon megjelenő display vagy search hirdetéseké.

A Zenith arra számít, hogy 2021 és 2024 között a leggyorsabb növekedés Közép- és Kelet-Európából, valamint a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkezik, átlagosan 12,2 százalékos, illetve 10 százalékos éves növekedési rátával. A leglassabb, évi 5,3 százalékos növekedést Nyugat-Európa érett piacairól várják.

Tovább olvasom