Kövess minket!

Marketing

Évi vagy havi százezer – Mibe kerül a futás?

Futócipő, póló, nadrág, versenydíjak – nincs ingyen a futás sem, ha intenzívebben és profin akarjuk végezni.

Elhatározás, idő és egy régi futócipő a szekrény aljáról – ennyi kell ahhoz, hogy valaki belevágjon a manapság Magyarországon is egyre népszerűbb sportba. Futni bárhol és bármikor lehet, kezdetben úgyis ízlésünk vagy lehetőségeink határozzák meg, hogy a betondzsungelt, az erdőt, vagy épp a margit-szigeti rekortánt választjuk. Elsőre úgy tűnik, ez a lehető legolcsóbb sport, amibe beleszerethetünk, de érdemes egy gyors fejszámolást végezni. Ahhoz ugyanis, hogy tartósan életünk része legyen és örömet is okozzon, ez a mozgásforma is igényli olykor a komolyabb anyagi ráfordítást. Miután a heti 1-2 lazább edzés 3-4 alkalomra ugrik és a korábbi stabil 3 helyett rendszeressé válnak a 10 kilométerek, azt nemcsak testünk érzi meg – itt tudatosul majd bennünk először, hogy szükség lesz a jobb felszerelésre és egy valamivel vastagabb pénztárcára – olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

Step 1: jó futócipő
„A futás a lehetőségekhez képest egy olcsó outdoor sport, mert az edzés ingyenes és nincs terembérlet sem. Mindössze évi egy, a lábadra való futócipőt kell vásárolnod, és már neki is lehet ugrani a kilométereknek” – mondja Zelcsényi Miklós, aki a Balatonman triatlon, a Maratonman és az Ultrabalaton futóversenyek mellett a Generali Night Run főszervezője is.

Egy futócipőt 850-1100 km közti használat után érdemes lecserélni, ezek mellett pedig mindössze a nevezési díjakat kell kicsengetni. Ezek hét-, nyolc, kilenc- vagy tízezer forint körül mozognak, ami Zelcsényi szerint jóval alatta van a nyugati átlagnak. „A berlini maraton negyven-, a new yorki nyolcvanezer forintba kerül. Tehát ha az évi egy cipő mellé 2-3 futóeseményre megy el egy átlagos futó, akkor összességében nem terheli meg a futás a pénztárcáját. Igaz, hogy havi százezret is rá lehet költeni erre a szenvedélyre, határ a csillagos ég.”

A profi lábbeli tehát kulcskérdés: egy tartós, megbízható futócipő körülbelül 20-25 000 forintnál kezdődik és ez még egyáltalán nem a profi kategória, azok ugyanis az 50 000-et verdesik inkább. Ha belekóstoltunk a futásba és megszerettük, előbb-utóbb igényelni fogjuk a megfelelő futónadrágot és egy könnyen száradó, jó légáteresztésű futópólót is. Előbbiből simán beszerezhetjük a számunkra ideálisat már 5-8 ezer forintért, utóbbit pedig akár 1500 forintért. Nőként számolnunk kell továbbá azzal, hogy sportmelltartóra is szükségünk lesz. Szerencsére ebből is elég korrekt darabokhoz juthatunk már 2500-3000 forintért is. Egy szettnyi alap ruházat ára összességében kijöhet 10 000 forintból, de vegyük figyelembe, hogy nem mindig fog sütni a nap, a hideg időben pedig egészségünk érdekében sem nagyon érdemes spórolni a ruházaton. Ez a tény a költségeket azért megdobhatja még 10-12 ezer forinttal. A problémát kibekkelhetjük, ha az edzőtermi futópadot választjuk, ebben az esetben azonban egy havibérlet kerül átlagosan 10-12 ezer forintba..

Luxus 40 fölött
Eddig 40 ezret számoltunk összesen, de még nem ejtettünk szót a kiegészítőkről. Ezek azonban nem jelentenek létszükségletet egy hobbifutó számára, némelyik inkább kényelmi funkcióval bír, így áruk nyugodt szívvel megspórolható. Ilyenek például a telefon és zenelejátszó eszközök tartói, kb. 2500 forintos áron, vagy a napszemüvegek, amelyekhez már 3000 forinttól hozzájuthatunk. A kiegészítők drágábbik fajtái a teljesítménymérő eszközök, áruk – képességüktől függően – 5-6 és 100 ezer forint között mozog.

Végül ott vannak az étrendkiegészítők, amelyek az elvesztett energia és ásványi anyagok pótlásában segítenek. A különféle energiaszeletek, zselék és izotóniás italok ára darabonként 3-400 forint költséget jelenthet, vagy a vitaminok esetében kiszereléstől függően ez inkább 1-2 ezer, ám ezekre csak akkor lehet szükség, ha hosszabb távokban gondolkodunk és állóképességünket szinten tartanánk – mondjuk egy versenyen.

Ha a több hónapnyi munka eredményeként felkészültségünket is próbára tennénk, akkor futóversenyek egész sora közül válogathatunk, de számolnunk kell az anyagiakkal. Ahogy Zelcsényi Miklós is mondta, egy maraton nevezési díja Magyarországon körülbelül 10 000 Ft körül mozog, kisebb távok pedig kijönnek pár ezer forintból. Ugyanakkor bizonyos esetekben gondolnunk kell az utazás költségeire és az elfogyasztott ételre, italra – ezek pedig az esemény árát hamar feltornázzák akár 15-20 000 forintra, vagy akár jóval többre is. A Generali a Biztonságért Alapítvány e probléma kapcsán enyhítene a kezdő futók pénztárcáján az Állj rajthoz, mi segítünk! nevű közösségi pályázatával, amely az amatőr futást kívánja ösztönözni azzal, hogy anyagi támogatást nyújt a futóesemények nevezési díjához. Reményeik szerint így még több embert tudnak ösztönözni arra, hogy ezt a mozgásformát válasszák és egy olyan összetartó közösség részévé váljanak, mint a futóké.

Marketing

Új plakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum

A plakátokon Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter együtt szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CÖF-CÖKA kampányának plakátja, forrás: Facebook / @civilosszefogas

– Megkezdte második plakátkampányát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – közölte a Magyar Nemzettel Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke. Hozzátette: először vidéken jelentek meg a plakátok, amelyekkel kedd óta már Budapesten is lehet találkozni.

A plakátokon Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert közösen ábrázolják, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjére „mini Feri” néven hivatkoznak, a két baloldali politikus kinézete pedig a népszerű Austin Powers-filmek főgonosz szereplőit idézi.

Mint Csizmadia közölte, a plakátok terjesztését a CÖF által alapított cég, a Kövess Minket 2022 Kft. végzi. – Egyetértünk azzal, ami a plakátokon látható – tette hozzá az elnök. 

Tovább olvasom

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary idei jelöltjeit

Közöttük miniagyat és miniszívet létrehozó magyar startup, gyermekotthon és egy fiatal olimpikon is szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik jelölt, a vajdasági RTV 2-es csatornája környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozatának, a Zöldgömbnek a csapata, középen Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője, forrás: Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary a

Hass, alkoss, gyarapíts!

felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönségnek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek – Oláh Zsanett, Pintér-Tomka Emese, Böszörményi- Nagy Gergely, Remete Tibor, Trunk Tamás, Bagossy Norbert, Gém Péter, Mádai Vivien, Trellay Levente, Margaret Ann Dowling, Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa, Nagy Viktor, Nagy Anna – a Highlights of Hungary-ra a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, amelyekre mindenki büszkén nézhet fel.

A jelöltek között civil szervezetek, sportolók, üzleti, tudományos és kulturális eredmények is szerepelnek.

A jelöltek teljes listája IDE KATTINTVA érhető el.

A szavazás február elején kezdődik és két hétig tart, a díjátadót online rendezik február 24-én. A díjazottak idén is 2-2 millió forintban részesülnek.

Tovább olvasom