Kövess minket!

Marketing

Eltűntek a cápák a francia tengerpartról

Hivatalosan is bezárták a Palais des Festivals kapuit, amely a 61. Cannes Lions Fesztivál helyszínéül szolgált az elmúlt egy hétben.

A záróceremóriára korábban kellett volna érkeznünk. Nem számítottunk ekkora tömegre. Az volt. Aki kint ragadt, kénytelen volt beérni az Argentína-Irán mérkőzéssel, valamint azzal, hogy Twitteren követi a díjátadó fejleményeit.

Így tudtuk meg mi is, hogy Grand Prix-t hozott el a Harvey Nichols karácsonyi filmje, valamint a mindenki által ismert és szeretett Volvo-film. A 2014-es szocsi téli olimpián bemutatott Megafaces az innováció kategória királya lett, míg a fesztivál legnagyobb elismerését, a Titánium Oroszlánt idén két munka érdemelte ki: a zsűri szerint a tokiói Dentsu által készített Sound of Honda, valamint a már említett Harvey Nichols kampány emelkedett ki a mezőnyből az elmúlt egy évet tekintve.

Nekünk sokáig kell még emésztenünk az itt kapott gyomrosokat. Nem csak a hallottakra gondolunk. Arra is, hogy hiába nő a magyar nevezések száma, ez nem párosul eredményekkel. Sajnos kijelenthetjük, hogy továbbra sem tapasztalható szakmai fejlődés – legalábbis ami a díjakat illeti.

Vannak azért enyhítő körülmények. A nyertes ügynökségek olykor 62 fős kreatív osztállyal vannak felvértezve. Az sem ritka, hogy több hónapot töltenek egy-egy projekt fejlesztésével. Ettől lesz jó. Persze a munka minősége is fontos, de ez nem mindig elegendő. Hatásos bemutatóval kell etetni a zsűrit is. Olyan tehetségeket kell kinevelni, akik felveszik a versenyt egy hadseregnyi méretű kreatív osztállyal, és munkaidőn kívül is a projekt fejlesztésén dolgoznak. Itthon ez nem bevett szokás.

Az előadásokat tekintve maradtak nagyhalak az utolsó napokra is. Sir Martin Sorrell, a WPP nagyhatalmú ura például Philippe Daumannal és Dick Costolóval beszélgetett. (A kedélyes csevely egyébként teljes terjedelmében megtekinthető itt.) Érkezésekor Sorrell azzal viccelődött, hogy Don Draper (a Mad Men című sorozat főhőse) valószínűleg megzavarodna a mérési eredményeket részletező beszámolóktól. Nekünk azonban fontos megtalálnunk az egyensúlyt a művészet és a tudomány között. Nem szabad vakon hinnünk az adatoknak.

Szombaton két elő legenda is tiszteletét tette Cannes-ban. Sir John Hegarty és David Droga előadásai mindig az esemény fénypontjai. Most sem volt másként. Szokásukhoz híven most sem rejtették véka alá a véleményüket. Beszóltak a nagy márkák tulajdonosainak, hogy a globális reklám ugyan költségkímélő megoldás, de láthatóan nem működik. Lokális kampányokban kell gondolkodniuk, mert az hat az emberekre. Emellett elmondták, hogy a kollaboráció konszenzushoz vezet, amiből viszont nem születnek különleges ötletek. Vagyis a sokat emlegetett brainstorming szerintük haszontalan a problémák megoldására. Az adatok szerelmeseihez is volt egy-két keresetlen szavuk. Sir John idézte Jim Carrolt, a BBH London elnökét, aki szerint ha mindenki ugyanazt az adatot nézi, akkor ugyanarra a konklúzióra jut, ezáltal ugyanazt a megoldást is fogja választani. Elmondásuk szerint a márkák gyakran követik el azt a hibát is, hogy évről-évre változtatnak üzenetükön. (Nem úgy, mint a Nike.) Vegyünk példának egy egyszerű beszélgetést. Ha az egyik fél folyamatosan megváltoztatja a beszélgetést, azzal összezavarja a másik felet. Meg kell találnunk a márka fő üzenetét, és erre kell felépítenünk a kommunikációnkat.

Összefoglalva: Ha nincs meg a fő üzenetünk, amit át akarunk adni az embereknek, akkor sem a technológia, sem pedig egy számokkal teli jelentés nem fogja megoldani a problémánkat.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom