Kövess minket!

Marketing

Eltűntek a cápák a francia tengerpartról

Hivatalosan is bezárták a Palais des Festivals kapuit, amely a 61. Cannes Lions Fesztivál helyszínéül szolgált az elmúlt egy hétben.

A záróceremóriára korábban kellett volna érkeznünk. Nem számítottunk ekkora tömegre. Az volt. Aki kint ragadt, kénytelen volt beérni az Argentína-Irán mérkőzéssel, valamint azzal, hogy Twitteren követi a díjátadó fejleményeit.

Így tudtuk meg mi is, hogy Grand Prix-t hozott el a Harvey Nichols karácsonyi filmje, valamint a mindenki által ismert és szeretett Volvo-film. A 2014-es szocsi téli olimpián bemutatott Megafaces az innováció kategória királya lett, míg a fesztivál legnagyobb elismerését, a Titánium Oroszlánt idén két munka érdemelte ki: a zsűri szerint a tokiói Dentsu által készített Sound of Honda, valamint a már említett Harvey Nichols kampány emelkedett ki a mezőnyből az elmúlt egy évet tekintve.

Nekünk sokáig kell még emésztenünk az itt kapott gyomrosokat. Nem csak a hallottakra gondolunk. Arra is, hogy hiába nő a magyar nevezések száma, ez nem párosul eredményekkel. Sajnos kijelenthetjük, hogy továbbra sem tapasztalható szakmai fejlődés – legalábbis ami a díjakat illeti.

Vannak azért enyhítő körülmények. A nyertes ügynökségek olykor 62 fős kreatív osztállyal vannak felvértezve. Az sem ritka, hogy több hónapot töltenek egy-egy projekt fejlesztésével. Ettől lesz jó. Persze a munka minősége is fontos, de ez nem mindig elegendő. Hatásos bemutatóval kell etetni a zsűrit is. Olyan tehetségeket kell kinevelni, akik felveszik a versenyt egy hadseregnyi méretű kreatív osztállyal, és munkaidőn kívül is a projekt fejlesztésén dolgoznak. Itthon ez nem bevett szokás.

Az előadásokat tekintve maradtak nagyhalak az utolsó napokra is. Sir Martin Sorrell, a WPP nagyhatalmú ura például Philippe Daumannal és Dick Costolóval beszélgetett. (A kedélyes csevely egyébként teljes terjedelmében megtekinthető itt.) Érkezésekor Sorrell azzal viccelődött, hogy Don Draper (a Mad Men című sorozat főhőse) valószínűleg megzavarodna a mérési eredményeket részletező beszámolóktól. Nekünk azonban fontos megtalálnunk az egyensúlyt a művészet és a tudomány között. Nem szabad vakon hinnünk az adatoknak.

Szombaton két elő legenda is tiszteletét tette Cannes-ban. Sir John Hegarty és David Droga előadásai mindig az esemény fénypontjai. Most sem volt másként. Szokásukhoz híven most sem rejtették véka alá a véleményüket. Beszóltak a nagy márkák tulajdonosainak, hogy a globális reklám ugyan költségkímélő megoldás, de láthatóan nem működik. Lokális kampányokban kell gondolkodniuk, mert az hat az emberekre. Emellett elmondták, hogy a kollaboráció konszenzushoz vezet, amiből viszont nem születnek különleges ötletek. Vagyis a sokat emlegetett brainstorming szerintük haszontalan a problémák megoldására. Az adatok szerelmeseihez is volt egy-két keresetlen szavuk. Sir John idézte Jim Carrolt, a BBH London elnökét, aki szerint ha mindenki ugyanazt az adatot nézi, akkor ugyanarra a konklúzióra jut, ezáltal ugyanazt a megoldást is fogja választani. Elmondásuk szerint a márkák gyakran követik el azt a hibát is, hogy évről-évre változtatnak üzenetükön. (Nem úgy, mint a Nike.) Vegyünk példának egy egyszerű beszélgetést. Ha az egyik fél folyamatosan megváltoztatja a beszélgetést, azzal összezavarja a másik felet. Meg kell találnunk a márka fő üzenetét, és erre kell felépítenünk a kommunikációnkat.

Összefoglalva: Ha nincs meg a fő üzenetünk, amit át akarunk adni az embereknek, akkor sem a technológia, sem pedig egy számokkal teli jelentés nem fogja megoldani a problémánkat.

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary idei jelöltjeit

Közöttük miniagyat és miniszívet létrehozó magyar startup, gyermekotthon és egy fiatal olimpikon is szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik jelölt, a vajdasági RTV 2-es csatornája környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozatának, a Zöldgömbnek a csapata, középen Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője, forrás: Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary a

Hass, alkoss, gyarapíts!

felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönségnek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek – Oláh Zsanett, Pintér-Tomka Emese, Böszörményi- Nagy Gergely, Remete Tibor, Trunk Tamás, Bagossy Norbert, Gém Péter, Mádai Vivien, Trellay Levente, Margaret Ann Dowling, Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa, Nagy Viktor, Nagy Anna – a Highlights of Hungary-ra a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, amelyekre mindenki büszkén nézhet fel.

A jelöltek között civil szervezetek, sportolók, üzleti, tudományos és kulturális eredmények is szerepelnek.

A jelöltek teljes listája IDE KATTINTVA érhető el.

A szavazás február elején kezdődik és két hétig tart, a díjátadót online rendezik február 24-én. A díjazottak idén is 2-2 millió forintban részesülnek.

Tovább olvasom

Marketing

Bő 9 százalékkal nőhet idén a globális hirdetési piac

Ezen belül a közösségi média bővül a leggyorsabban.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A globális hirdetési piac idén 9,1 százalékkal bővülhet; a növekedés üteme a következő években lassulni fog; a leggyorsabban növekvő szegmens a közösségi média lesz, átlagosan 14,8 százalékos éves növekedési rátával, amelyet szorosan követ az online videó 14 százalékkal, a fizetett keresés évente 9,8 százalékkal, a rádió és a televízió kismértékben, 2,2 százalékkal, illetve 1,4 százalékkal bővül, míg a nyomtatott sajtó 4,7 százalékkal csökken – tájékoztatta a Publicis Groupe-hoz tartozó Zenith digitális megoldásokat kínáló társaság nemrég kiadott jelentéséről szerdán az MTI-t.

A digitális reklámozás 2022-ben várhatóan meghaladja a globális hirdetési kiadások 60 százalékát, és 2024-re 65,1 százalékra növeli részesedését,

a digitális hirdetési kiadások 2022-ben 14 százalékkal növekedhetnek, amit 2023-ban 9 százalékos, 2024-ben pedig 10 százalékos növekedés követhet – olvasható a közleményben.

A globális hirdetési piac 2021-ben 15,6 százalékkal nőtt, egy évvel korábban pedig csökkentek a költések.

A közleményben kiemelték: a globális hirdetési kiadások 2023-ban 5,7 százalékkal, 2024-ben pedig 7,4 százalékkal bővülhetnek.

A Zenith becslése szerint a globális hirdetési kiadások 2021-ben elérik a 705 milliárd dollárt (220 998,2 milliárd forint), szemben a 2019-es 634 milliárd dollárral, továbbá 2024-re 873 milliárd dollárra emelkednek.

Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary médiaügynökségekért, így a Zenithért is felelős vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy

a járvány felgyorsította azokat a trendeket, amelyek már korábban is alapjaiban alakították át a gazdaságot, és ez a jövőben várhatóan nem is változik; bár a digitális átalakulás lelassulására lehet számítani.

Ami a teljes piacot illeti, különösen a kiskereskedelmi médiahirdetések felfutása figyelhető meg, azon belül is az e-kereskedelmi platformokon megjelenő display vagy search hirdetéseké.

A Zenith arra számít, hogy 2021 és 2024 között a leggyorsabb növekedés Közép- és Kelet-Európából, valamint a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkezik, átlagosan 12,2 százalékos, illetve 10 százalékos éves növekedési rátával. A leglassabb, évi 5,3 százalékos növekedést Nyugat-Európa érett piacairól várják.

Tovább olvasom