Kövess minket!

Marketing

Előbb az üzenetekkel foglalkozzunk, csak azután a platformokkal

Az ICEEfesten jártunk Bukarestben, ahol sok szó esett mobilról, átalakuló videovilágról, és maguk a platformtulajdonosok tanácsolták a címben írtakat. A Thinkdigital-csoport által jegyzett konferenciára a régió kilenc országából érkezett a közönség. A témák nagyrészt ugyanazok, mint ″nyugaton″.

Júniusban Bukarestben került sor az ICEEfestre a Thinkdigital-csoport szervezésében. Az eseményen kilenc országból 1800 szakember és mintegy 150 újságíró vett részt. A konferencián szó esett minden fontosabb trendről, amely jelenleg a régiós (és a fejlett) piacokat (is) foglalkoztatja. Így külön szekciót kaptak a nagy platformtulajdonosok (Google, Facebook, Microsoft), több előadásban és workshopon visszatérő téma volt a videó, kerekasztal-beszélgetést tartottak a performance marketingről, több előadást a közösségi média vizualizációjáról, és – hasonlóan az Interacthoz – nem volt olyan prezentáció, amely ne érintette volna a mobilt. E témák közül szemezgetünk.

Fotó: Adrian Holerga/ICEEfest

Túl sokat foglalkozunk a platformokkal

A konferencia egyik legtanulságosabb blokkja volt az internetes óriáscégek szekciója, ahol a Facebook, a YouTube, a Yahoo!, az Orange és a Microsoft képviselői beszéltek márkák és platformok kapcsolatáról. Az egyik legfontosabb, márkatulajdonosoknak szóló üzenet az volt, hogy ne foglalkozzanak annyit a technológiával, a platformokkal, ilyenformán ugyanis elveszítik a valódi fókuszt. A brandeknek első körben hallgatniuk, figyelniük kell a fogyasztóikat, hogy miről beszélnek, gondolkodnak e platformokon, majd ki kell találniuk, hogy milyen történettel, milyen szolgáltatással tudnak hitelesek, hasznosak, szórakoztatóak és relevánsak lenni. A lényeg tehát a történet, a márka és a kommunikáció tartalma, s nem a platform. Sőt, egy lépéssel hátrébb kell lépni, hiszen sok márka még mindig nem jelöl ki magának marketingszempontból értelmes célt, amikor például “felmegy a Facebookra”, így aztán borítékolható az elégedetlenség, mivel a platformok – legyenek bármilyen trendik és látogatottak – önmagukban nem oldják meg a márkatulajdonosok kérdéseit.

 

Le ne késsük a mobil-vonatot!

Ugyanebben a szekcióban hívta fel a figyelmet a Yahoo! képviselője arra is: egyáltalán nem biztos, hogy jó a “minél nagyobb egy reklámfelület, annál jobb” irány. Utalt például a displayfelületek mind nagyobbá válására, amely trend – ha hinni lehet az Interacton korábban, pár ezer kilométerrel arrébb elhangzott prognózisnak – továbbra is velünk marad. Csakhogy, szólt a figyelmeztetés: ez a logika mobilon nem feltétlenül releváns. Márpedig az okostelefonok hihetetlen gyorsasággal törnek előre. Az ICEEfesten említett adat szerint az európai penetráció 63, míg a romániai 17 százalék.

A yahoo!-s prezentációból azt is megtudhattuk, hogy Romániában a fogyasztók körülbelül kétharmada használja a mobilját tévénézés közben, ami egyébként az előadó szerint jelentősen meghaladja az európai átlagot. Bár az okostelefonok terjednek, és egyre több élethelyzetbe integrálódnak, még éppen nincs késő ahhoz, hogy a márkák felüljenek a “mobil-vonatra” – holnap viszont már az lehet – szólt a prezentáció és egyben a konferencia egyik végkövetkeztetése. Ami a mobilt illeti, az előadások sorából kiderült: egyre több az olyan megoldás, amely a csilivilin túlmutatóan igyekszik valóban releváns és/vagy szórakoztató szolgáltatást nyújtani a fogyasztók számára, ám mintha a legtöbb esetben a kampányok készítői még mindig nem tennék fel maguknak azt az egyébként evidens kérdést: de hogyan támogatja ez az egész mobilos ügy az üzleti céljaimat?

Fotó: Adrian Holerga/ICEEfest

What the hell is TV?

A konferencia egyik leginformatívabb előadását Tej Rekhi, a DG MediaMind innovációért felelős nemzetközi vezetője tartotta, aki a televízió és az online világ közötti határ elmosódását és annak következményeit elemezte. Mint elmondta: a fogyasztók egyre kevésbé a tévétől, a PC-től vagy bármilyen más eszköztől várják, hogy videotartalmakhoz jussanak. Főleg a fiatalabb felhasználók immár bárhol és mindenhol számítanak és vágynak ilyen tartalmakra. Így aztán – sok máshoz hasonlóan – a videotartalmak is a “felhőbe” tartanak. A szükséges hálózatok fejlődnek, 2017-re például az összes mobilkapcsolat 20 százaléka 4G-s lehet globális szinten – hangzott el.

A videotartalmak súlyát számos adattal érzékeltette az előadás (sajnos az információk hihetetlen gyorsasággal záporoztak, így a pontos forrásokat egyelőre nem tudtuk kideríteni – a szerk.): 2013-ban világszerte több mint egymilliárd olyan mobil eszköz van használatban, amelyen videót lehet fogyasztani. Mire egy átlagos fogyasztó 65 éves lesz, 14 évnyi videotartalmat néz meg. 2014-re a teljes online forgalom 91 százalékát fogja kitenni a videó, szemben a 2012-es 40 százalékkal. Stb.

A videoforradalom tehát már nem vész a távoli jövőbe, felmerül ugyanakkor a kérdés: mi mindennek a kereskedelmi következménye? Rekhi szerint míg a rich media hirdetések globálisan stagnálnak, az online videoreklámokra jutó költés dinamikusan bővül, elsősorban azért, mert véleménye szerint a “két világ” hatékonyan működik együtt. A televíziótól ez az integrált videovilág az érett piacok stabilitását és a fogyasztókat bevonni képes minőségi tartalmat örökli, a digitális térből pedig a dinamizmus és rengeteg adat érkezik. “What the hell is TV?” – tette fel a kérdést egy ponton az előadó. Hát igen, ez jó kérdés. És ami a legizgalmasabb, az az, hogy ezt a kérdést immár jóval gyakrabban halljuk a digitális piac szereplőitől, mint a “született” tévésektől.

 

A napokon belül megjelenő friss Médiapiac szaklapban további részleteket és a konferencia kapcsán készült interjúkat is olvashat digitális témájú mellékletünkben.

Marketing

Dr. Fazekas Ildikó kapta a Magyar Marketing Szövetség Életműdíját

Ebben az évben, a sorban hatodikként az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) igazgatója vehette át a szakmai díjat.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) orientációs értékteremtése keretében minden évben elismeri és bemutatja a legsikeresebb marketingvezetőket, az év legkiválóbb marketing és digitális megoldásait, illetve kampányait, valamint a legjobb városmarketing projekteket. Az MMSZ Tonk Emil Életműdíj ugyanakkor a szakmai szervezet egyik legfontosabb díja, hiszen azzal egy kiteljesedett, a marketingszakma egésze érdekében végzett, eredményes szakmai életutat ismerünk el – mondja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Az idei díjazott számára a szervezet elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést múlt hét csütörtökön, a Várkert Bazár színpadján.

Alig akad olyan szakember hazánkban, aki ne ismerné Dr. Fazekas Ildikó nevét, hiszen elévülhetetlen érdemeket szerzett a marketing és reklámszakma hazai felsőoktatásában (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Budapesti Corvinus Egyetemen, Budapesti Metropolitan Egyetem), a szakma elismertségének és presztízsének növelésében, illetve az etikus reklámozási gyakorlat meghonosításában. A díjazott a marketingszakmából érkezett, ugyanis eredetileg piacszervező szakközgazdászként (akkor még így hívták a marketinget) végzett, majd mielőtt egyetemi oktató lett, olyan cégek marketingeseként dolgozott, mint a Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat, vagy a Caola-Schwarzkopf. Ezt követően Ildikó – a felsőoktatás világából némileg kilépve – a reklám önszabályozása felé fordult és több mint negyedszázada, egészen pontosan 26 éve az Önszabályozó Reklám Testület vezetője.

Nevéhez fűződik többek között a Reklámetikai Kódex folyamatos frissítése is.

Munkáját nemcsak Magyarországon, de külföldön is elismerik. Az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) korábbi elnökeként, jelenleg a szervezet elnökségi tagjaként is aktívan dolgozik. Sőt, kezdeményezésére az öreg kontinensen túlmutató, globális nyomtatékot is kapott a reklámok önszabályozásának megkerülhetetlen kérdése.

Dr. Fazekas Ildikó azt vallja, hogy a marketing művelőinek szeretniük kell a szakmát, és bármilyen pozícióban, szerepkörben is dolgoznak, túl kell lépniük a napi rutinokon, folyamatosan elemezve, vizsgálva az adott piac szempontjából releváns környezeti, társadalmi és fogyasztói közeget, dinamikát.

A szakember szerint a fő szabály mindig az lehet, hogy ne csapjuk be a fogyasztót, mert az már rövidtávon is árt a márkának és ráadásul a reklámba, illetve a szakmánkba vetett hitet is rombolja.

A szakma csodája pedig éppen az, hogy egy fizikai termékből értékkel felruházott, időtálló és életképes márkákat építhetünk. A marketing azért szép és különleges szakma, mert változatos, kreatív és stabil szakmai alapokon nyugvó, mégis rugalmas megoldások folyamatos alkalmazását igényli – vallja a szakember.

A marketingesek számára mára már káprázatosan széleskörű eszközrendszer áll rendelkezésre annak érdekében, hogy hatást érjenek el, mindez ugyanakkor hatalmas felelősséggel is társul

– figyelmeztet Dr. Fazekas Ildikó.

Borítókép: Dr. Fazekas Ildikó

Tovább olvasom

Marketing

Otthonról is élvezhető – Lounge Live a Marketing Summiton!

Greenmarketingről, márkaépítésről, fenntarthatóságról és hasonló forró témákról fognak beszélgetni a hazai top marketingesek az idei Marketing Summit Hungary online felületén, az eszmecserét pedig a Lounge Group látványstúdiójából streamelik élőben szeptember 15-én.

Közzétéve:

Fotó: Lounge Group

Nem kérdés, hogy a marketingszakma óráról órára, sőt, percről percre folyamatosan változik. Az új trendek felismeréséhez fontos részt venni a szakmai fórumokon, így az ember ezeket akár saját maga is tudja alakítani. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a szakma párbeszédet folytasson, megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek a piac és az iparág jövőjét befolyásolják.

Ennek a párbeszédnek teremt ebben az évben is kiváló platformot a Marketing Summit Hungary konferencia, ahol a hazai marketingszakma legbefolyásosabb és legmeghatározóbb emberei értekeznek a legizgalmasabb témákról.

Azonban, ha valaki személyesen nem tud jelen lenni a konferencián, a Lounge Group és az eseményt szervező Magyar Marketing Szövetség lehetőséget kínálnak arra, hogy online is be lehessen kapcsolódni a beszélgetésekbe, így egy érdeklődő sem marad le a legfrissebb marketingtrendekről.

„Az utóbbi években történt események következtében érezhetően átalakult az emberek élete, a digitális léthez való viszonya. Sokan vannak, akik már a munka területén is a mindennapjaikat online platformokon töltik, ezáltal csökkent a személyes jelenlét. Mindemellett erősödött az emberek multitasking képessége is, egyszerre szeretnek több dologgal foglalkozni.

Ebből kifolyólag és a Magyar Marketing Szövetséggel folytatott sikeres együttműködéseinknek köszönhetően szeretnénk tartalmat és tudást szolgáltatni azoknak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szeptemberi konferencián.

Mindemellett azokat is szeretném megnyugtatni, akik ott lesznek a helyszínen, hiszen a Lounge Group látványstúdiójánál élőben is követhetőek lesznek a beszélgetések, valamint a későbbiekben online felületeinken is elérhetővé tesszük azokat” – mondta el Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója.

Szeptember 15-én 10 órától Juhász Bálint műsorvezető fog online beszélgetni többek között Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójával, Szabó Bélával, a Telekom márka- és kommunikációs igazgatójával, de jelen lesz még Csikesz Erika is a TV2 Csoport részéről.

A részletes programot és a beszélgetéseket az alábbi linken lehet követni: www.marketingsummit.hu/live

Tovább olvasom

Marketing

Megjelent a “Mentés másként” kampány első filmje (videó)

Már látható a televíziós csatornákon az év egyik legnagyobb társadalmi célú kampánya, a “Mentés másként” első filmje, amely az elsősegélynyújtás és az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös újraélesztési bemutatója egy Combino villamoson a budapesti Széll Kálmán téren. MTI Fotó: Marjai János

Azt írták: az elkerülhető halálozások számát nemcsak az egészségügy csökkentheti, hanem “mi is”.

Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak – nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani.

“Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit” – tették hozzá, kiemelve: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg, aki lélekjelenlétével és határozott fellépésével megmentette egy ember életét. Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, ezen emberek kétharmada megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette – írta közleményében az alapítvány.

“Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!”

– hangzik el a filmben, példaként említve a 112-es segélyszám felhívását.

A filmet itt is megnézheti:

A Médiaunió kampányának célja változtatni az emberek hozzáállásán, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni, elhiggyék, ők is képesek rá, valamint az, hogy az emberek ismét fontosnak tekintsék a véradást, és minél többen váljanak rendszeres véradókká – írták.

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek. Az elmúlt években – többi között – a műanyag palackok szelektív gyűjtésének fontosságára, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hívták fel a figyelmet, tavaly pedig a koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira koncentráltak.

Tovább olvasom