Kövess minket!

Marketing

Egyelőre ígéret az e-kereskedelem

Gondolkozz digitálisan! címmel indított kerekasztal-sorozatot a Médiapiac és a Thinkdigital. Első alkalommal az FMCG-szektor szereplői osztották meg a piaccal tapasztalataikat és elvárásaikat. A beszélgetés harmadik része következik.

A kerekasztal-beszélgetés teljes egészében elsőként a Médiapiac szaklap március-áprilisi számában jelent meg. Ezt a cikket közöljük online több részletben. Harmadik rész.  (A tévé vs. online kérdéskörrel, illetve a mérhetőséggel foglalkozó második rész elolvasható itt.)

Az, hogy mennyire sok szó esett a mérhetőségről a beszélgetés során, jelentős mértékben abból következik, hogy megnőtt a cégeken belül a “bizonyítási kényszer”, azaz jobban meg kell a vállalkozásoknak vizsgálniuk, hogy mi hoz megtérülést, és mi nem. A csökkenő fogyasztás gyakran eladási kényszerré redukálja a marketinggondolkodást. Az innováció ugyanakkor az értékesítés terén is jelen van (vagy lehetne), hiszen az e-kereskedelem a magyar piacon még nem kötelező kör, és messze van még a mainstreammé válástól. Afféle hideg zuhanyként érte Urbán Zsoltot például, hogy a Hiper.hu-hoz hasonló FMCG e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások milyen kis merítésből dolgozhatnak. A fogyasztók döntő részét még meg kell arra tanítani, hogy FMCG termékek esetében is gondoljanak az e-kereskedelem lehetőségére. Bár versenytárs, mégis a Tesco magyar webshopjának márciusi indulása adhat jelentős lökést, hiszen egy ilyen ismertségű és elérésű piaci szereplő nagyobb eséllyel végezheti el hatékonyan az edukációs munkát, és építhet fel egy eddig nem létező fogyasztói kört.

Az edukáció fontosságát emelte ki a Tchibo e-kereskedelmi vezetője is, aki szerint a non-food kategóriában még a “pályára tételnél” jár a hat budapesti és egy pécsi boltot üzemeltető cég. Bár az imponáló, hogy a vállalkozás összforgalmából a non-food szegmens kihasította rész aránya már két számjegyű, de messze még a nyereségessé válás, mivel a fizikai üzletek fenntartása drága. Ez utóbbi tényező mindenképpen a webshop fejlesztése mellett szól, e téren azonban – a többi szereplőhöz hasonlóan – az Urbán Zsolt által már említett kihívásba ütköznek bele. Érdekes, hogy noha szokás a magyar piac lemaradásáról beszélni, Németországban is hasonlóak a tapasztalatok: nagyjából ugyanazok a fogyasztói típusok érhetőek el e-kereskedelemmel, mint itt, és ugyanazok jelentenek kihívást is, de a vásárlóerő persze nagyon más. Mindezek miatt Németh Norbert, bár hisz az e-commerce cégek edukációs pionírszerepében, jobban számít arra, hogy visszatérő, gyakrabban vásárló ügyfelekké tegyék azokat, akiket már nem kell meggyőzni arról, hogy az e-kereskedelem jó.

Nem csupán a fogyasztók várnak ki, hanem ebből eredően a beszállítók, azaz az FMCG-márkatulajdonosok is. Urbán Zsolt szerint a megbeszéléseket mindig csillogó szemek jellemzik, ám sokat mondó az, hogy a legtöbb cégnél nincs meghatározva, mely osztályhoz tartozik az e-kereskedelem: marketing, sales, key account? Alig van olyan FMCG-cég, ahol dolgozik kifejezetten e-kereskedelemért felelős szakember, a Hiper.hu tárgyalásai során a vezérigazgató csak a Procter & Gamble-nél találkozott ezzel. Nem a lelkesedés hiányzik tehát, de be kell még mérni a terület helyét és jelentőségét. A szakember szerint ugyanakkor nem várható, hogy a márkatulajdonosok kizökkenjenek a várakozó álláspontból, és komolyabban invesztáljanak az e-kereskedelembe, amíg a kereskedők fel nem építik előttük a piacot.

Abban nincs vita, sem kereskedői, sem márkatulajdonosi oldalon, hogy az e-kereskedelem nagy ígéret, és – kis túlzással – megállíthatatlan lesz, miután beindul, de addig “sok apró problémát” kell megszüntetni, ahogyan a Nestlé digitális márkastratégája fogalmazott. Szerinte az e-kereskedelem hatékony beépítéséhez szinte az alapokat kell lefektetni, illetve kijavítani, kezdve például azzal, hogy egy ilyen szerteágazó kínálatú márkatulajdonos hogyan jelenik meg a partnereknél, és milyen módon alakítja ki a velük való együttműködést. Igaz ez akkor is, ha bizonyos termékeik, így többek közt a Nespresso gépek és kapszulák alapvetően az interneten keresztül vásárolhatóak meg. Offenbecker Judit hozzátette: a Nestlé már elkezdett dolgozni az e-kereskedelmi alapok lefektetésén, az erre dedikált csapatnak mellette értékesítési és trade marketing szakemberek is tagjai.

Szintén nagy kérdés, hogy egy vállalkozás a saját felületein keresztül értékesítsen-e az interneten, vagy partnerrel dolgozzon. Előbbi mellett az szól, hogy így nem kell külső féllel érzékeny információkat megosztani, míg utóbbi a költségcsökkentési lehetőségek és a kockázatmegosztás miatt megfontolandó. Persze az, hogy melyik FMCG-cég mi mellett dönt, számos tényező függvénye, nagy súllyal esik a latba maga a termék, a fogyasztói bevonódás mértéke vagy a pénzbeli és a márkaérték. Még az olyan széles palettával dolgozó márkatulajdonosok, mint a Nestlé, esetében sem jellemző – a fejlettebb, nagyobb piacokon sem –, hogy főszabályként saját felületeiken értékesítsenek. Így nem meglepő, hogy például a Gyermelyi is kizárólag partnerrel tudná elképzelni az e-kereskedelembe való belépést.

 

Az eladáson túl

Az, hogy ekkora hangsúly esett az e-kereskedelemre a beszélgetés során, azt húzza alá, hogy minden cég számára elsődleges kérdés a megtérülés. Eközben az olyan – szintén divatos és a mixben folyamatosan erősödő – eszközök, mint a Facebook, inkább a márkaépítési célok kapcsán merülnek fel – mondta el Szabó Ákos. A Thinkdigital vezetője szerint azonban ahhoz, hogy e célok is hatékonyan teljesüljenek, a korábban már emlegetett e-GRP-n túl mélyebb, komplexebb márkakutatásokra lenne szükség, sőt, maguknak a médiatulajdonosoknak is nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk ezen igények kielégítésére.

A márkaépítés számára ráadásul azért is jó közeg a digitális tér, mert az interaktivitás révén itt minden más médiatípusnál erősebb elköteleződés alakítható ki a márka és fogyasztója között – nem is feltétlenül csillagászati összegekért. Mindebben nagy kihívás, de nagy lehetőség is mutatkozik, amelyet szolgáltatói oldalról nem csupán az olyan nemzetközi szereplők igyekeznek meglovagolni, mint a történetmesélésre hangsúlyt fektető Facebook, hanem az új típusú display megjelenéseket egyre inkább “normává” tenni igyekvő hazai médiatulajdonosok is.

A záró részben az FMCG márkatulajdonosok várakozásai kerülnek terítékre. Magáról, a Thinkdigital szakmai támogatásával készült kerekasztal-sorozatról itt olvashattok bővebben.

Marketing

Márciusban ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem

A kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett.

Közzétéve:

Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon. A tavaly áprilisi 114 milliárdos csúcsot novemberben 137 milliárddal adta át a múltnak az e-kereskedelem. Idén márciusban a megelőző évhez képest 62 százalékos növekedést produkálva már mintegy 140 milliárd forintot tett ki az online forgalom – emelte ki a legfrissebb adatokat kommentálva Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel közzétett, márciusra vonatkozó adatsorát idézi, amely szerint a nyers adattal számolva 1,5 százalékos, naptárhatással kiigazítva 2,0 százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítménye. A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek. A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen a bázisul szolgáló tavaly márciusban nemcsak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat.

Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett

– értékelt Cseresnyés Péter.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány. A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén március-áprilisban a kiskereskedelmi cégek is élhettek. A támogatást közel 30 ezer munkavállaló után, több mint hatmilliárd forint értékben kapták meg a szektor szereplői. A legtöbb kiskereskedelmi állás megőrzéséhez a ruházati üzletekben dolgozók munkabére mintegy kétharmadának átvállalásával járult hozzá a program.

Cseresnyés Péter hozzátette, hogy a boltok, áruházak, bevásárlóközpontok április eleji újranyitásával minden bizonnyal valamelyest megélénkül a kiskereskedelmi forgalom. A tartós megoldást azonban ezen a téren is az jelenti, ha minél többen regisztrálnak a vakcinára, és felveszik az oltást. Az így kialakuló védettség a gazdaság újraindításának alapja, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar emberek elkezdjék pótolni egy esztendeje tudatosan visszafogott fogyasztásukat. Kedvező jelnek nevezte, hogy 12 hónapos csökkenés után márciusban nőtt az üzemanyag-értékesítés, több mint két százalékkal költöttünk többet a benzinkutakon.

Tovább olvasom

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom

Marketing

Ennyiért adja el katalógusát a Red Hot Chili Peppers

Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away, a Dani California és a Knock Me Down című dal.

Közzétéve:

Flickr

A Red Hot Chili Peppers 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adja el dalai katalógusát a Hipgnosis Songsnak – értesült a Variety.com hollywoodi hírportál.

A banda dobosa, Chad Smith a közelmúltban azt is elárulta, hogy éppen egy új albumon dolgoznak.

A Red Hot Chili Peppers számainak zömét 1989 óta az együttes tagjai, Anthony Kiedis, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros John Frusciante írta. Az ágazati források szerint az együttes katalógusa a kiadójuknak 5-6 millió dollár (1,5-1,8 milliárd forint) nettó részesedést termel.

A Hipgnosis Songs Fund nevű cég 2018-ban kifejezetten arra alapult, hogy katalógusok jogait vásárolja fel. A zeneipar történetében példátlan katalógusfelvásárlási hullámot indított. Az év elején mindössze két hét alatt megszerezte Neil Young katalógusának felét, valamint a Fleetwood Macből ismert Lindsey Buckingham, a producer Jimmy Iovine és Shakira katalógusát. Korábban már hozzá került a Timbaland, Chrissie Hynde, a Wu-Tang Clan RZA-ja, a Blondie, Barry Manilow, Jeff Bhasker és még sokan mások.

Borítókép: a Red Hot Chili Peppers koncertje

Tovább olvasom