Kövess minket!

Marketing

Divat a médiában

A blogok hatása a beszerzésre, és hogyan szerezzünk ruhákat fotózásra? Egy multibrand üzlet vezetőinek előadása.

Üzletbelső. Forrás: Capsula.hu

Március 14-én este elsősorban leendő fiatal divatszakemberek és tervezők, valamint a Gombold újra! verseny indulói előtt tartott előadást a Design Terminálon a prémium divatmárkákat forgalmazó Capsula multibrand store márkamenedzsere, Keller Gabriella és buyere/üzletvezetője, Mácsai Mariann. (Kisgyerekes szülők figyelmébe: a buyer, vagyis a divatüzletek beszerzője, mint állás a kislányok körében már megelőzi népszerűségben a színész- és énekesnőt, a balerinát, és lassan a királykisasszonyt is.) A buying – elképzeltnél kevésbé csillogó és sokkal fárasztóbb – folyamata helyett elsősorban a médiás, marketinges tanulságokat szeretném kiemelni.

Az egyik legfontosabb ezek közül a divatsajtó (beleértve a gombamód szaporodó blogokat) és az üzlet kölcsönhatása. A beszerzés esetében ez ott mutatkozik meg, hogy az adott márka és szezon ikonikus, és/vagy a sajtó által felkapott darabjait akkor is berendelik, legalább egy-egy darabos tételben, ha – a törzsközönség és a külföldi vevőkör szokásait ismerve – szinte biztosra vehető, hogy vevő nem akad majd rá. Egyszerűen szükséges az imázsépítéshez és az üzletbelső izgalmasan tartásához is.

A másik jellemző irány a ruhák kiadása a sajtónak, divatfotózásra. Mivel egyes márkáknál csak hosszas, többlépcsős jóváhagyatási procedúra árán működhet (médium, fotós, koncepció, végleges anyag, elhelyezés a lapban, stb. pontokon), valamint az értékes és sérülékeny darabokat is óvják, ezért itt nem érvényesül automatikusan a “boltnak is hasznos, ha fotózzuk a ruháját” logika. Néhány márkánál a központi showroomból kikérhetőek mintaruhák a fotózásokra, ez a legelőnyösebb megoldás. Ezen kívül ún. tárgyfotók is a sajtó rendelkezésére állhatnak, mint idő- és költséghatékony opció.

Olykor az üzlet is megjelenhet a hirdetési piacon, akár saját neve alatt, akár úgy, hogy a forgalmazott márka imázskampányait a gyártó beleegyezésével, saját költségükön elhelyezik a médiában.

Az egyéb marketingeszközök közül folyamatos feladat a visual merchandising: az üzlet, a ruhák átrendezése az eladási tapasztalatok (és ismét csak a vevők ismerete) alapján. A rendelés és a berendezés során egyes darabok helyett total lookokban gondolkodnak, amelyek a márka bemutatása mellett a szettek vásárlásához is ötleteket adnak.

Az árazás során a gyártók ajánlott kiskereskedelmi árai mellett elsősorban a nemzetközileg ismert online üzletekhez kell igazodniuk – hiszen nagyon könnyen megkerülhetőek lennének. A márkaboltokhoz képest így is számolniuk kell azzal a hátránnyal, hogy a cseredarabok és az esetleges raktárkészlethez való hozzáférés ritkán adatnak meg számukra, így elsősorban azzal kell számolniuk, amit hónapokkal korábban beszereztek.

Az alkalmat megragadva a Design Terminál is beszámolt terveiről. A hagyományos viseleteket újragondoló Gombold újra! pályázat immár közép-európai léptékű, a fődíj pedig megjelenési lehetőség lesz egy párizsi showroomban. Ehhez kapcsolódva, hagyományteremtő céllal megrendezik a Central European Fashion Days “divathetet”, magyar, cseh, szlovák és lengyel tervezők részvételével.

Marketing

Az Országos Mentőszolgálat nyerte a Highlights of Hungary fődíját

A járványhelyzetben is helyt álló szervezet a közönség szavazatai alapján kapta meg a kétmillió forinttal járó elismerést.

Közzétéve:

MTI / Szigetváry Zsolt

Az 55 jelöltre összesen 68 ezer szavazat érkezett, és tíz történet kapott elismerést: az Országos Mentőszolgálat, a Nemakarokbeleszolni, a Tanulom Magam, az Örökbe Fogadok Egy Ovit! mozgalom, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Segítség.ma, a Pizza Manufaktura, a VATES, a Réel Chocolate és a Vas Megyei Szakosított Otthon – közölték a szervezők az MTI-vel

A nagykövetek is választhattak egy történetet, amelyet közösen jutalmaztak 2 millió forinttal. A választásuk az apró Baranya megyei zsákfalut, Szalatnakot felvirágoztató független polgármesterre, Gulácsi Erikára esett.

A fődíjak mellett többen különdíjjal térhettek haza. A Forbes különdíját az Eperfa kapta, a KPMG Fenntarthatósági különdíját a Felelős Gasztrohős. A Glamour a Hosszúlépés-Wonder Woman Budapest projektet díjazta a Glamour&Good különdíjjal, míg a Munch.hu a családokért felelős tárca nélküli miniszter helyettes államtitkárságától megkapta a Családbarát különdíjat.

Tovább olvasom

Marketing

Meredeken nőhet az online divatüzletek forgalma

Magyarországon az online divatüzletek 2020-as, 240 milliárd forintos forgalma 21 százalékkal 290 milliárd forintra nőhet az idén, részesedésük a divatpiacon a 2020-as 17,5 százalékról 20 százalékra emelkedhet 2023-ra – áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát egy online platformon összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló kutatásában.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Románia, Szlovákia, Csehország, Görögország és Magyarország divatkereskedelemi piacának elemzése szerint gyökeres átalakulás várható a divatkereskedelemben, a gyors piaci változások a márkákat és a kiskereskedőket egyaránt érintik.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az online kereskedők helyzeti előnye megkérdőjelezhetetlen, a kereskedelmi láncok több ezer offline üzletet zártak be, és jelentős összegeket fektetnek e-kereskedelembe – írták.

A jelentés szerint a régió az egyik leggyorsabban növekvő piac Európában: a vizsgált országokban a divatcikkek forgalma 2020-ban elérte a 4 milliárd eurót, ennek negyedét az online értékesítés adta, amely régiós szinten 20 százalékkal bővül az idén.

A magyar piacon a divatcikkek online e-kereskedelme 40 százalékkal nőtt 2020-ban, szemben a várt 14 százalékkal. A koronavírus-járvány azonban az egész divatpiacra negatívan hatott, értéke 11 százalékkal esett vissza Magyarországon.

A koronavírus-járvány első hullámában az online vásárlások mintegy 25 százalékát tették ki az első online vásárlók tették ki Romániában és Szlovákiában, míg Magyarországon 13 százalék volt ez az arány.

Az új vásárlási minták a tanulmány szerint tartóssá válnak a jövőben, a felmérésében résztvevők 41 százaléka nyilatkozta, hogy a pandémiát követően is elsősorban az interneten fog divatcikket vásárolni.

A felmérés szerint a régióban működő e-kereskedelemi vállalkozások vezetőinek csaknem fele a közösségi média elsődleges értékesítési csatornává válását nevezte meg a divat e-kereskedelem jövőjét leginkább meghatározó tényezőként.

A kutatás szerint 2021 a mesterséges intelligenciát (MI) használó technológiák elterjedésének az éve lesz. Az e-üzletek egyre nagyobb arányban hajlandóak ebbe fektetni. Míg korábban csak az elektronikus kereskedelem óriásai használták a gépi tanulás algoritmusait az értékesítési trendek megismerésére, mára már a kisebb webshopok is.

Kitértek arra is, hogy a járványhelyzet hatására tavaly a kesztyűk és sálak értékesítése kiugróan nőtt, 151 illetve 215 százalékkal, köntösökből 144 százalékkal, hálóruhákból pedig 106 százalékkal többet adtak el tavaly a magyar piacon.

Eközben a fürdőruhák iránti kereslet 31 százalékkal esett vissza, és 25 százalékkal kevesebb körömcipőt értékesítettek, de jelentősen visszaesett az alkalmi ruhák iránti kereslet is.

Tovább olvasom

Marketing

Koronavírus – Applikáció jelezheti a kockázatot

A Franciaország által tervezett, koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi igazolványban a tulajdonos negatív PCR-tesztjei is fel lesznek tüntetve – jelezte vasárnap Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

“Az oltás nem lehet a tevékenységek újrakezdésének egyetlen varázsszava, különben egy nagyon igazságtalan, kétsebességes társadalmat hozunk létre” – fogalmazott a francia kormánytag a francia köztévé és -rádió közös műsorában. “Különböző megoldások kellenek, szélesíteni kell az eszközeinket” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a koronavírus-elleni oltás egyelőre csak a veszélyeztetetteknek áll rendelkezésére, és a fiatalabb korosztály nyár előtt nem férhet hozzá.

Negatív PCR-teszttel jelenleg repülőre lehet szállni és bárhova el lehet utazni Európában, mert akinek negatív a PCR-tesztje, nem jelent kockázatot” – hangsúlyozta az államtitkár.

A francia kormány egy egészségügyi igazolvány bevezetésén gondolkodik a járványügyi korlátozások feloldásához, s azon belül is a járvány miatt bezárt éttermek és kulturális intézmények megnyitásához. Az igazolás ugyanakkor nem oltási igazolvány lenne.

“Lehet, hogy lesz majd egy applikáció, vagy be lehet mutatni az oltási igazolványt arról, hogy védett valaki, vagy egy PCR-tesztet vagy egy megbízható gyorstesztet, ami szintén azt jelenti, hogy valaki nem jelent kockázatot” – mondta.

Clément Beaune arra is felhívta a figyelmet, hogy attól, mert valakit beoltottak és védett, még nem biztos, hogy a vírust nem adja tovább.

Az uniós állam- és kormányfők az oltási igazolványokról még további egyeztetéseket tartanak szükségesnek.

Tovább olvasom