Kövess minket!

Marketing

De ki számít influencernek? Dancsó igen, Győzike nem?

Csak azok számítanak influencernek, akik a 30 alattiak körében népszerűek?

Ülünk egy kávézóban a hazai médiás, marketinges szak ma néhány neves figurájával, és az itthoni trendekről beszélgetünk. Nem telik el sok idő, terítékre kerül az influencer marketing, sorjáznak a kérdések.

  • Divat, lufi, vagy hosszú távon is számolni kell vele?
  • Mekkora kihívást támaszt a mainstream médiával szemben?
  • Tényleg elérik az influencerek az elérhetetlen fiatalokat?
  • És el is tudják adni a rájuk bízott termékeket, vagy az egész csak egy hókuszpókusz, amibe beleszerettek a márkák, de sebaj, idővel majd kiszeretnek belőle?

Az influencer marketing hatása ráadásul termékelhelyezés-jellege miatt a tényleg hatékony performance marketinggel összehasonlítva még csak nem is mérhető igazán jól. Ami mérhető, az idehaza nem teljesít túl fényesen: például a vlogokra ráengedett Google-hirdetések nem fialnak túl sok pénzt. A globális óriás ugyanis magánál tartja a bevételek egy részét – még jó, hiszen ő biztosítja a platformot, fejleszti az algoritmust –, ezenkívül csak átkattintás vagy a reklámfilmecskék végignézése után fizet.

Kis ország vagyunk, nálunk a legmenőbb influencerek is csupán tizedannyi követőt, feliratkozót tudnak felmutatni, mint például egy Kardashian, egy PewDiePie vagy egy Dulce Candy.

Mi több, a vásárlóerő-paritásunk sem olyan izmos, mint a nyugati társadalmaké, a kattintásunk is kevesebbet ér. Ettől függetlenül a tény, az tény.

A top 10-20-ba tartozó hazai véleményvezérek még így is komoly rajongói táborral rendelkeznek, ráadásul a három-négy perces videóik elkészítése nem is kerül túl sokba. Ma még ugyanis mindig kevesen vannak, akik komoly energiákat tolnak a tartalom-előállításba. Persze ha a legnagyobbakat nézzük – akik mögött egyébiránt már profi ügynökségek, operatőrök, vágók, hangmérnökök állnak –, nincs okunk a panaszra, ám egy huszonéves mikrovloggertől nem érdemes túl sokat várni.

De még csak nem is ezek a kérdések foglalkoztatták a kávézgató társaságunkat. Hanem a definíciós probléma.

  • Mi az, hogy influencer?
  • Kiket soroljunk e kategóriába? Hédinke és Radics Peti az, de Győzike nem?
  • Mi a helyzet a mainstream celebjeivel és sztárjaival? Csak akkor válnak influencerré, ha indítanak egy vlogot, vagy tolják az Insta-sztorit? Találni erre példát: Majka, Istenes Bence, Ördög Nóra. Az utóbbi kettőt meg is kérdeztük a Médiapiac standokon lévő új számában, miért érezték szűknek a „hagyományos” képernyőt.
  • Vagy csak azok számítanak influencernek, akik a 30 alattiak körében népszerűek? Mi a helyzet a többoldalas nemzetközi citációs indexszel büszkélkedő tudósokkal, a tőzsdeindexeket is megmozgatni képes gazdasági megmondóemberekkel vagy az érmet szerző sportolókkal?

Persze nem érdemes akadémiai szintre vinni az influencerekről szóló diskurzust, a márkáknak elég annyi, hogy a dolog valamiért működik. Hiszen külön iparág épült már köréjük: velük foglalkozó menedzserek, kutatócégek, listák, gálák, díjak.

Egyszóval nem tűnik lufinak, érdemes tehát benézni a kulisszák mögé, hogyan is működik ez a világ. A Médiapiac május–júniusi számában erre vállalkoztunk. És hogy mi se maradjunk ki a jóból, a Gemius Hungary legfrissebb felmérése alapján még egy influencerlistát is összeállítottunk, amelyet rövidesen online, a Mediapiac.com-on is bemutatunk.

 

A cikk a Médiapiac május-júniusi számában jelent meg, az influencer-mellékletünk keretében, amelynek további cikkeit itt olvashatja.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom