Kövess minket!

Marketing

Darabjaira hullik szét a CSR?

A IX. CSR Hungary konferencia résztvevői megismerkedhettek a vállalati felelősség nemzetközi üzleti modelljeivel. A fókuszban a globális kihívások és a helyi megoldások álltak.

A fő kérdés most is az, hogy hogyan lehet optimalizálni egy cég érdekeit a gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokkal? Új stratégiák, új ötletek érkeztek a CSR új paradigmáihoz, melyeket a konferencia oldalán is összefoglaltak. Néhány gondolat kiemelve:

Darabokra hulló CSR?

Michael Hopkins, az MHC International és a CSR Finance Institute (Genf) igazgatója azt a kérdést tette fel, vajon mit jelent a CSR gyors darabokra hullása? Vajon nem vették komolyan a vállalatok és intézmények társadalmi felelősségüket, vagy csak néhány jelenlegi esemény – lehallgatási botrányok, pénzügyi csődök, intézményi gondatlanság – az, ami rossz szájízt ad az egésznek? A kérdés az, hogy a kapitalizmus összeomlásának előjeleit észlelve ki tudjuk-e alakítani a felelős megoldások új vízióját, melyek társadalmilag is fenntarthatóak lesznek.

Globalizációs kihívások és helyi csr megoldások

Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója és az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesület) elnöke a kapitalizmus újraértelmezése mellett hangsúlyozta, hogy tisztában kell lennünk azzal, hogy Közép-Európa, és így Magyarország a CSR és a fenntarthatóság mely szakaszában tart. El kell fogadnunk, hogy a fáziskésésünkre jellemzően régi és új elemek egyszerre vannak jelen gazdaságunkban, társadalmunkban, kultúránkban, demokráciánkban. Mindezek egyértelműen tükröződnek a vállalati felelősség területén is.

Vicsek András, a Maven7 vezetője a Shell és a Nokia példáján mutatta be, hogy a hálózatelemzés hogyan segít a HR és a kommunikáció területén. Kocsy Béla, a Polimer Sz. Kft. (Wanhua-BorsodChem Csoport) ügyvezető igazgatója pedig a magyar KKV-k CSR állapotát és lehetőségeit elemezte.

Legyen mindenki vegetáriánus?

Dr. Pálvölgyi Tamás, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője tényekkel, felmérésekkel hívta fel a figyelmet arra, hogy hogyan, hol tudunk hatékonyabban gazdálkodni zöld vagyonunkkal. Mely iparágakban lehet jelentős megtakarításokat végrehajtani. Itt az energiaipar vezető szerepet játszik. Hogyan tud ebben a hazai Dekarbonizációs Útiterv segíteni és mire tudjuk használni az ország Éghajlatsérülékenységi térképét? Érdekességként említette, hogy a húsfogyasztás jár az egyik legnagyobb karbonlábnyommal, s lehet, hogy érdemes lenne mindenkinek vegetáriánussá válni.

Az egyik délutáni szekció a társadalmi befektetést járta körbe Banga Ildikóval, a The Body Shop magyar vállalatának alapítójával, kereskedelmi igazgatójával, dr. Czafrangó Jánossal, az Erste Bank Alapítvány projektvezetőjével, és Sziller Viktóriával, a Cvonline.hu HR tanácsadójával. A másik szekció a felelős és fenntartható márkához vezető utat elemezte példákkal. E témában osztotta meg tapasztalatait Szűcs Judit, a Microsoft kommunikációs igazgatója és Takács János, a Svéd-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke. Lipták Timea, a Centrál Médiacsoport portfólióigazgatója pedig a National Geographic és a Globescan által készített Greendex elemzését ismertette, melyen meglepő módon Magyarország is jó helyen szerepel. Jogos kérdésként felmerült az is, hogy a szegényebb és gazdagabb országok különböző életminőségi szintje vajon mennyire függ össze a környezet szennyezettségével.

A kerekasztal-beszélgetés során (melyhez az előadókon kívül a Microsoft részéről Schubauer Krisztina citizenship menedzser is csatlakozott) szóba került, hogy míg egyes vállalatoknál felülről, a központból jövő kezdeményezés a CSR-tevékenység, máshol a magyar leányvállalat vezetőinek kell keresztülvinnie, ha ebbe a területbe is invesztálna. Ami minden cégnél közös: a fogyasztók részéről egyelőre nem jelentkezik elvárásként a felelős magatartás, bár lassan fejlődő trend érzékelhető ebben a kérdésben. A beszélgetők egyetértettek abban, hogy ugyan a CSR-tevékenységhez nem rendelnek közvetlen haszonelvárást, azonban azt mindenképpen érdemes kommunikálni, ugyanis ezzel egyrészt példát mutatnak a nagyvállalatok, másrészt az általuk fontosnak érzett társadalmi problémákra is fel tudják hívni a közvélemény figyelmét. Abban is megegyeztek a résztvevők, hogy a legcélszerűbb, ha minden cég a saját működési és szakterületén próbál segíteni, nem vág bele mindenféle látványos, de a céghez, márkához nem illeszkedő akciókba. Ez alól kivételt jelentenek a katasztrófahelyzetek, ahol – azok esetében, akik nem tudnak az alaptevékenységéhez köthető javakkal vagy szolgáltatásokkal segíteni – a pénzadomány is indokolható.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom