Kövess minket!

Marketing

Csatornastratégiai esettanulmányok

A Warc Prize for Connection Strategy nemzetközi esettanulmány-verseny azokat a médiastratégiákat keresi, amelyek az elérési stratégia, csatornaelemzés és mérés kiemelkedő használatával járultak hozzá a márkák sikeréhez. A rövidlistára 20 kampány került fel, melyek némelyike a régiónkban is gondolatokat ébreszthet.

EXIT-Deutschland: Nácik a nácik ellen – Németország legkevésbé önkéntes jótékonysági menete

A szélsőjobboldal ellen harcoló EXIT Deutschland a német neonácik hagyományos wunsiedeli menetét használta fel adománygyűjtésre.

Beam Suntory: A befolyásolók befolyásolása

A globális szeszipari cég az amerikai piacon kívánta növelni a médiamegjelenések genrálta szájreklám arányát. A Starcommal partnerségben sikerült pontosabban azonosítani a véleményvezéreket, hatékonyabban megszólítani őket a médiában, valamint új WOM-mutatószámokat is kidolgoztak.

Bonnington’s Irish Moss: Dávid és Góliát története

Az ausztrál köhögéscsillapító gyógyszer csökkenő piacrészét egy influenzakövető megoldással növelte meg ismét, amely lehetővé tette az érintett területek célzását.

Microsoft: Számít még a TV? A fizetett és kiérdemelt média hatásának kiszámítása

A Microsoft a televízió szerepét kérdőjelezte meg abban a korban, amikor a digitális média áll az érdeklődés középpontjában. A hatásvizsgálat kimutatta, hogy a közvetlen értékesítés és a szerzett média tekintetében is megmaradt a tévé kulcsszerepe, amelyet más, akár olcsóbb csatornák nem tudnak pótolni, továbbá 8 százalékos ROI-optimalizálási lehetőséget is feltártak.

O2: Az okos technológia életre keltése az O2 Guruk segítségével

A független technológiai szakértők véleménye fontos hajtóerő a brit mobilpiacon. Az O2 a Microsoft kutatásaalapján felmérte, hogy a különböző eszközök (mobil, számítógép, játékkonzol) milyen szerepet töltenek be a márkaismertség építésében és az eladásban, és ennek alapján a Microsoft különböző eszközeire szabott információs anyaokkal és reklámokkal népszerűsítette O2 Guruk szolgáltatását.

Fair and Lovely: Project Forshya – A valaha volt legjobb (újra)bevezetés

Az Unilever India egyiklegnagyobb és legjövedelmezőbb márkája a márkát elhagyó fogyasztók elérhetőségét azadatok mélységi elemzésével határozta meg, az elektronikus médiával nem lefedett területeken pedig kombinált közterületi és mobilkampánnyal célozták meg őket.

Nido Fortified: Szeretem az anyukámat

A közel-keleti tejpormárka az arab édesanyákat kívánta megszólítani. Egy iskolai roadshow keretében 33.000 anyák napi üdvözlőlapot íratott gyermekekkel, melyeket utána a weboldalán, TV-reklámban, bolti megjelenéseknél és PR-ban használt, valamint a Dubai Mallban megalkotta belőlük a világ legnagyobb üdvözlőkártyáját.

BBVA: Digitális pontszám

A globális bank célja az volt, hogy fogyasztóközpontúbbá váljon és erősítse digitális jelenlétét. Megalkotott egy indexet, amely a BBVA digitális teljesítményét minden országban a helyi versenytársakhoz viszonyította, és ennek alapján végezte az üzleti tervezést.

NFL Network: Jó időben, jó rajongót, jó ajánlattal

Hiába a sok rajongó, az NFL nehezen tudta rábírni őket az online videószolgáltatások előfizetésére, ezért agilis nemzetközi médiakampányba kezdett. Az eredmények szerint a digitális média pozitív megtérülést tudott biztosítani az előfizetések ésa termékek értékesítésében, valamint hasznos információkkal szolgált a display, videó, közösségi média, illetve a kampányt támogató ismert személyek hozzáadott értékéről is.

Duracell: 10X erő a kezedben

A Duracell hagyományos tévéreklámjai nem tudták megszólítani az indiai fiatalokat, ugyanakkor online videótartalmakkal, valamint a TVF ifjúsági szórakoztató csatornával közösen elő tudták állítani a célcsoportot elérő megfelelő tartalmakat.

Very.co.uk: Nagyon stílusos karácsony

A brit online ruházati üzlet több mobilalkalmazás – Shazam reklámfelismerés, twitteres visszaszámlálás a garantált kézbesítésből hátralévő időre és geotargeting – kombinált alkalmazásával ért el rekordeladást a karácsonyi szezonban.

Elsőbbségi küldemény: a USPS a Csodálatos Pókemberrel kézbesít

A 240 éves amerikai posta egyfajta elfeledett amerikai hős, és a Csodálatos Pókember 2-vel társulva próbálta visszahozni korábbi státuszát. Az együttműködés közterületen, online, reklámfilmen, videóhirdetésekben, printben és a mozipremieren, valamint a USPS saját felületein – kézbesítőkocsikon, postai dobozokon és bélyegeken – is megjelent.

A könyvtolvaj: áttörni a mozik korlátait

A 20th Century Fox filmje nem indult jó esélyekkel Ausztráliában: nem szuperhősös, nem szerepelt benne húzónév, ráadásul a Disney régóta várt premierjével esett egybe. Precíz célzással mégis 39 százalékkal nagyobb bevételt értek el, mint a rivális – fele akkora költségvetésből.

Paceña: Sikeres társmárkázás a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériummal

A bolíviai sörmárka a Bolíviai Turizmus és Kultúra hivatalos támogatójává válva tudta megújítani szponzorációs platformját, egyúttal a nemzeti büszkeség képviselőjévé is vált.

SmartLife: Project Akshar (Ábécé) – Hogyan alakult át a munkásélet tanulással töltött életté

A dubai dolgozók jó része nem beszél angolul, ugyanakkor sem idejük, sem pénzük nincs tanulni. A SmartLife civil szervezet vizuális oktatási technikákkal, a dolgozók napi útvonala mentén elhelyezett anyagokkal több mint 5000 munkást tanított meg az angol alapjaira.

Antarctica Pilsen: Rio de Janeiro, a város, ahol az emberek találkoznak

A város szimbólumának számító, piacvezető sörnek az új, globális kihívók hatására át kellett gondolnia üzenetei hangvételét, valamint integrálnia és innovatívabbá tennie csatornagondolkodását.

Johnnie Walker Blue Label: Az úriember fogadása

A prémium skót whiskynek ez volt az első globális digitális kampánya, melynek célja a feljebb pozicionálás, a luxuskategóriába lépés volt. Ennek keretében újragondolták a luxusmárkák történetmesélését, valamint a digitális tartalmi partnerségek rendszerét is, mindezt az új luxusfogyasztók hajtóerőinek megismerésére alapozva.

Coca-Cola: #colouryoursummer

A Coca-Cola úgy érezte, hogy az üdítőital egyre kevésbé releváns a tizenévesek világában, ezért egy olyan színes, limitált dobozválasztékot – valamint a kapcsolódó nyereményjátékot – dobott piacra, amely a gyűjtést, a játékot és a megosztást is lehetővé tette.

Fanta: Több játékot a MENA régióban

A Közel-Kelet-Észak-Afrika régióban a Mirinda a vezető gyümölcsízű üdítő, a Fanta piacrésze elhanyagolható. 2014-ben megújították a stratégiájukat, és a tiniket – a régióban kiemelten fontos – játékon alapuló platformmal vonták be a márka életébe.

Emirates NBD: Hé, jövőbeli énem…

A közel-keleti bank a gyerekek számára nyitott megtakarításokat kívánta népszerűsíteni. Megállapították, hogy a szülők nem igazán beszélgetnek gyermekeikkel a jövőjükről, ezért a gyerekeket szólították meg. A beszélgetésekből készített videó nem csak a közösségi médiában terjedt, hanem az Egyesült Arab Emirátusok legnagyobb iskolahálózataiban is levetítették.

Marketing

Dr. Fazekas Ildikó kapta a Magyar Marketing Szövetség Életműdíját

Ebben az évben, a sorban hatodikként az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) igazgatója vehette át a szakmai díjat.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) orientációs értékteremtése keretében minden évben elismeri és bemutatja a legsikeresebb marketingvezetőket, az év legkiválóbb marketing és digitális megoldásait, illetve kampányait, valamint a legjobb városmarketing projekteket. Az MMSZ Tonk Emil Életműdíj ugyanakkor a szakmai szervezet egyik legfontosabb díja, hiszen azzal egy kiteljesedett, a marketingszakma egésze érdekében végzett, eredményes szakmai életutat ismerünk el – mondja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Az idei díjazott számára a szervezet elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést múlt hét csütörtökön, a Várkert Bazár színpadján.

Alig akad olyan szakember hazánkban, aki ne ismerné Dr. Fazekas Ildikó nevét, hiszen elévülhetetlen érdemeket szerzett a marketing és reklámszakma hazai felsőoktatásában (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Budapesti Corvinus Egyetemen, Budapesti Metropolitan Egyetem), a szakma elismertségének és presztízsének növelésében, illetve az etikus reklámozási gyakorlat meghonosításában. A díjazott a marketingszakmából érkezett, ugyanis eredetileg piacszervező szakközgazdászként (akkor még így hívták a marketinget) végzett, majd mielőtt egyetemi oktató lett, olyan cégek marketingeseként dolgozott, mint a Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat, vagy a Caola-Schwarzkopf. Ezt követően Ildikó – a felsőoktatás világából némileg kilépve – a reklám önszabályozása felé fordult és több mint negyedszázada, egészen pontosan 26 éve az Önszabályozó Reklám Testület vezetője.

Nevéhez fűződik többek között a Reklámetikai Kódex folyamatos frissítése is.

Munkáját nemcsak Magyarországon, de külföldön is elismerik. Az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) korábbi elnökeként, jelenleg a szervezet elnökségi tagjaként is aktívan dolgozik. Sőt, kezdeményezésére az öreg kontinensen túlmutató, globális nyomtatékot is kapott a reklámok önszabályozásának megkerülhetetlen kérdése.

Dr. Fazekas Ildikó azt vallja, hogy a marketing művelőinek szeretniük kell a szakmát, és bármilyen pozícióban, szerepkörben is dolgoznak, túl kell lépniük a napi rutinokon, folyamatosan elemezve, vizsgálva az adott piac szempontjából releváns környezeti, társadalmi és fogyasztói közeget, dinamikát.

A szakember szerint a fő szabály mindig az lehet, hogy ne csapjuk be a fogyasztót, mert az már rövidtávon is árt a márkának és ráadásul a reklámba, illetve a szakmánkba vetett hitet is rombolja.

A szakma csodája pedig éppen az, hogy egy fizikai termékből értékkel felruházott, időtálló és életképes márkákat építhetünk. A marketing azért szép és különleges szakma, mert változatos, kreatív és stabil szakmai alapokon nyugvó, mégis rugalmas megoldások folyamatos alkalmazását igényli – vallja a szakember.

A marketingesek számára mára már káprázatosan széleskörű eszközrendszer áll rendelkezésre annak érdekében, hogy hatást érjenek el, mindez ugyanakkor hatalmas felelősséggel is társul

– figyelmeztet Dr. Fazekas Ildikó.

Borítókép: Dr. Fazekas Ildikó

Tovább olvasom

Marketing

Otthonról is élvezhető – Lounge Live a Marketing Summiton!

Greenmarketingről, márkaépítésről, fenntarthatóságról és hasonló forró témákról fognak beszélgetni a hazai top marketingesek az idei Marketing Summit Hungary online felületén, az eszmecserét pedig a Lounge Group látványstúdiójából streamelik élőben szeptember 15-én.

Közzétéve:

Fotó: Lounge Group

Nem kérdés, hogy a marketingszakma óráról órára, sőt, percről percre folyamatosan változik. Az új trendek felismeréséhez fontos részt venni a szakmai fórumokon, így az ember ezeket akár saját maga is tudja alakítani. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a szakma párbeszédet folytasson, megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek a piac és az iparág jövőjét befolyásolják.

Ennek a párbeszédnek teremt ebben az évben is kiváló platformot a Marketing Summit Hungary konferencia, ahol a hazai marketingszakma legbefolyásosabb és legmeghatározóbb emberei értekeznek a legizgalmasabb témákról.

Azonban, ha valaki személyesen nem tud jelen lenni a konferencián, a Lounge Group és az eseményt szervező Magyar Marketing Szövetség lehetőséget kínálnak arra, hogy online is be lehessen kapcsolódni a beszélgetésekbe, így egy érdeklődő sem marad le a legfrissebb marketingtrendekről.

„Az utóbbi években történt események következtében érezhetően átalakult az emberek élete, a digitális léthez való viszonya. Sokan vannak, akik már a munka területén is a mindennapjaikat online platformokon töltik, ezáltal csökkent a személyes jelenlét. Mindemellett erősödött az emberek multitasking képessége is, egyszerre szeretnek több dologgal foglalkozni.

Ebből kifolyólag és a Magyar Marketing Szövetséggel folytatott sikeres együttműködéseinknek köszönhetően szeretnénk tartalmat és tudást szolgáltatni azoknak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szeptemberi konferencián.

Mindemellett azokat is szeretném megnyugtatni, akik ott lesznek a helyszínen, hiszen a Lounge Group látványstúdiójánál élőben is követhetőek lesznek a beszélgetések, valamint a későbbiekben online felületeinken is elérhetővé tesszük azokat” – mondta el Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója.

Szeptember 15-én 10 órától Juhász Bálint műsorvezető fog online beszélgetni többek között Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójával, Szabó Bélával, a Telekom márka- és kommunikációs igazgatójával, de jelen lesz még Csikesz Erika is a TV2 Csoport részéről.

A részletes programot és a beszélgetéseket az alábbi linken lehet követni: www.marketingsummit.hu/live

Tovább olvasom

Marketing

Megjelent a “Mentés másként” kampány első filmje (videó)

Már látható a televíziós csatornákon az év egyik legnagyobb társadalmi célú kampánya, a “Mentés másként” első filmje, amely az elsősegélynyújtás és az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös újraélesztési bemutatója egy Combino villamoson a budapesti Széll Kálmán téren. MTI Fotó: Marjai János

Azt írták: az elkerülhető halálozások számát nemcsak az egészségügy csökkentheti, hanem “mi is”.

Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak – nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani.

“Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit” – tették hozzá, kiemelve: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg, aki lélekjelenlétével és határozott fellépésével megmentette egy ember életét. Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, ezen emberek kétharmada megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette – írta közleményében az alapítvány.

“Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!”

– hangzik el a filmben, példaként említve a 112-es segélyszám felhívását.

A filmet itt is megnézheti:

A Médiaunió kampányának célja változtatni az emberek hozzáállásán, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni, elhiggyék, ők is képesek rá, valamint az, hogy az emberek ismét fontosnak tekintsék a véradást, és minél többen váljanak rendszeres véradókká – írták.

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek. Az elmúlt években – többi között – a műanyag palackok szelektív gyűjtésének fontosságára, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hívták fel a figyelmet, tavaly pedig a koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira koncentráltak.

Tovább olvasom