Kövess minket!

Marketing

#brandfestival

Az első nap két különleges figyelemmel kísért hőse Monica Lewinsky és Lázár János, történetük, témájuk közös: egy ma igazán időszerű probléma, a cyberbullying.

Lehet, hogy a cyberbullying kifejezésről nem mindannyiunknak ugyanaz a személy jut eszünkbe, mint a fesztivál rendezőinek, akik Monica Lewinksyt kérték fel előadónak, de érdekes előadást hallgathatott meg a fesztivál közönsége.

Monica Lewinskyt 1998-ban ismerte meg az egész világ, amikor is az Amerikai Egyesült Államok 42. elnökéhez fűződő szerelmi kapcsolata napvilágra került. Míg az esemény előtt néhány évvel az offline média híradásaiból térben és időben korlátozottabban értesült volna bárki, az online térben története pillanatok alatt bejárta világot, mindenki nappalijában ott volt egy szaftos vicc, megjegyzés és vélemény Monicáról. Ő volt az első ember, aki digitálisan elveszítette a magánszféráját, nyilvános megkövezés, irónia kísérte. Húsz éve erre még nem volt megfelelő kifejezés, mostanra tudjuk cyberbullyingról beszélünk.

1998. szeptemberében a szenátus nyilvánosságra hozta az üggyel kapcsolatos jelentését, az egyik legfőbb érintett, Lewinksy hozzájárulása nélkül. Érdekesség, hogy talán ez volt az első olyan alkalom, amikor az, akinek nem volt internethozzáférése, valóban lemaradt az eseményekről, ahogy az is, hogy ebben az időszakban megkétszereződött az internetelőfizetések száma.

 

Egy bullying áldozat halála vezetett oda, hogy Monica Lewinsky elkezdett nyilvánosan az internetes zaklatás, internetes bántalmazás elleni harccal foglalkozni.

 

Az online térben leginkább az együttérzés hiányzik, az az együttérzés, amely segít túlélni a zaklatásokat. Ezért Monica Lewinksy arra bíztat mindnyájunkat, hogy bystanderek helyett online is legyünk upstanderek.

Lázár János országgyűlési képviselő elmondta, hogy miután napvilágot látott, hogy ebben a témában előadóként lép fel a fesztiválon, kiemelve, hogy előadása közvetlenül Monica Lewinsky után következik, a közösségi felületeken komment áradat indult el. Kis túlzással ennek révén mindketten elszenvedtek egyfajta cyberbullyingot.

Kitért arra, hogy a világ egyszerre néz szembe lokális és globális problémával, amelyben, mind az elkövetők, mind az áldozatok többnyire tizenéves kamaszok. Lázár János Monica Lewinskyhez hasonlóan kiemelte, hogy az áldozattá válás nem együttérzést, hanem további frusztrációt vált ki.

Bár Magyarországon egyre nagyobb az internetes lefedettség, az internetes immunitás nem elég fejlett. További veszély, hogy minél szegényebb valaki anyagi értelemben, és kevésbé tájékozott, annál jobban kitett az internetes zaklatásnak. A zaklatás elleni cselekvések között jó példaként említette Hegyvidék Önkormányzatának a Hegyvidéki ONvédelem Programját.

A cyberbullying visszaszorításához mindenképpen szükségesnek tartja az állam – iparág – civil szektor együttműködését, illetve a nemzetközi összefogást, iparági önszabályozást és újraszabályozást.

Hazánkban is van sok aktivista, számos olyan kezdeményezés, amely önmagában is jól működik – példaként említette UNICEF-et -, amelyekben közös elem, hogy próbálnak nyomást gyakorolni a jogalkotásra.

 

Lázár János szerint a következő 10-20 év ipari forradalma -és háborúja Amerika és Kína között dől el. Úgy véli, könnyen lehet, hogy a legújabb hidegháborút, amely a technológiai forradalom megnyeréséért zajlik, fakenews gyárakkal és trollkommandókkal vívják majd a világ nagyhatalmai, és ebben az ipari szektornak óriási szerepe van.

 

Lázár János zárszóként hangsúlyozta, javaslatot tesz arra, vizsgálják meg, a Büntető Törvénykönyvben, hogyan definiálhatók az internetes zaklatás különböző formái, illetve az erre vonatkozó büntető tényállás emelésének lehetőségét.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom