Kövess minket!

Marketing

#brandfestival

Az első nap két különleges figyelemmel kísért hőse Monica Lewinsky és Lázár János, történetük, témájuk közös: egy ma igazán időszerű probléma, a cyberbullying.

Lehet, hogy a cyberbullying kifejezésről nem mindannyiunknak ugyanaz a személy jut eszünkbe, mint a fesztivál rendezőinek, akik Monica Lewinksyt kérték fel előadónak, de érdekes előadást hallgathatott meg a fesztivál közönsége.

Monica Lewinskyt 1998-ban ismerte meg az egész világ, amikor is az Amerikai Egyesült Államok 42. elnökéhez fűződő szerelmi kapcsolata napvilágra került. Míg az esemény előtt néhány évvel az offline média híradásaiból térben és időben korlátozottabban értesült volna bárki, az online térben története pillanatok alatt bejárta világot, mindenki nappalijában ott volt egy szaftos vicc, megjegyzés és vélemény Monicáról. Ő volt az első ember, aki digitálisan elveszítette a magánszféráját, nyilvános megkövezés, irónia kísérte. Húsz éve erre még nem volt megfelelő kifejezés, mostanra tudjuk cyberbullyingról beszélünk.

1998. szeptemberében a szenátus nyilvánosságra hozta az üggyel kapcsolatos jelentését, az egyik legfőbb érintett, Lewinksy hozzájárulása nélkül. Érdekesség, hogy talán ez volt az első olyan alkalom, amikor az, akinek nem volt internethozzáférése, valóban lemaradt az eseményekről, ahogy az is, hogy ebben az időszakban megkétszereződött az internetelőfizetések száma.

 

Egy bullying áldozat halála vezetett oda, hogy Monica Lewinsky elkezdett nyilvánosan az internetes zaklatás, internetes bántalmazás elleni harccal foglalkozni.

 

Az online térben leginkább az együttérzés hiányzik, az az együttérzés, amely segít túlélni a zaklatásokat. Ezért Monica Lewinksy arra bíztat mindnyájunkat, hogy bystanderek helyett online is legyünk upstanderek.

Lázár János országgyűlési képviselő elmondta, hogy miután napvilágot látott, hogy ebben a témában előadóként lép fel a fesztiválon, kiemelve, hogy előadása közvetlenül Monica Lewinsky után következik, a közösségi felületeken komment áradat indult el. Kis túlzással ennek révén mindketten elszenvedtek egyfajta cyberbullyingot.

Kitért arra, hogy a világ egyszerre néz szembe lokális és globális problémával, amelyben, mind az elkövetők, mind az áldozatok többnyire tizenéves kamaszok. Lázár János Monica Lewinskyhez hasonlóan kiemelte, hogy az áldozattá válás nem együttérzést, hanem további frusztrációt vált ki.

Bár Magyarországon egyre nagyobb az internetes lefedettség, az internetes immunitás nem elég fejlett. További veszély, hogy minél szegényebb valaki anyagi értelemben, és kevésbé tájékozott, annál jobban kitett az internetes zaklatásnak. A zaklatás elleni cselekvések között jó példaként említette Hegyvidék Önkormányzatának a Hegyvidéki ONvédelem Programját.

A cyberbullying visszaszorításához mindenképpen szükségesnek tartja az állam – iparág – civil szektor együttműködését, illetve a nemzetközi összefogást, iparági önszabályozást és újraszabályozást.

Hazánkban is van sok aktivista, számos olyan kezdeményezés, amely önmagában is jól működik – példaként említette UNICEF-et -, amelyekben közös elem, hogy próbálnak nyomást gyakorolni a jogalkotásra.

 

Lázár János szerint a következő 10-20 év ipari forradalma -és háborúja Amerika és Kína között dől el. Úgy véli, könnyen lehet, hogy a legújabb hidegháborút, amely a technológiai forradalom megnyeréséért zajlik, fakenews gyárakkal és trollkommandókkal vívják majd a világ nagyhatalmai, és ebben az ipari szektornak óriási szerepe van.

 

Lázár János zárszóként hangsúlyozta, javaslatot tesz arra, vizsgálják meg, a Büntető Törvénykönyvben, hogyan definiálhatók az internetes zaklatás különböző formái, illetve az erre vonatkozó büntető tényállás emelésének lehetőségét.

Marketing

Hosszabbít Az Év Honlapja

Meghosszabbított nevezési határidővel 2021. november 8. éjfélig várják a jelentkezéseket az online szakma legrangosabb díjára.

Közzétéve:

A legjobb honlapokat, applikációkat, rendezvény oldalakat, blockchain, digitális marketing- és technológiai megoldásokat 28 kategóriában várja a szakmai zsűri.

“Az elmúlt év óriási léptékű digitalizációja és fejlesztési volumene kiterjesztette a digitális marketinget, ezért a kategóriák is tovább bővültek a Hungarikum és az Ipari weboldalak lehetőségeivel – közölték a szervezők. A Hungarikum kategóriát idén az Agrárminisztérium közreműködésével hirdetjük meg, melyben a díjak nyerteseit a szakmai elismerés mellett pénzjutalom is megilleti. A jubileumi évben a honlapokon kívül a digitális, fintech és technológiai fejlesztések kerülnek a középpontba. A Pénzügyminisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen hívtuk életre ‘Az Év Technológiai megoldása’ kategóriát, ahol a nyertesek a díj megszerzésével pénzbeli nyereményre is számíthatnak” – mondta Varga István László, a pályázat alapítója.

Az Év Honlapja az elmúlt 19 évben 5.000 versenyzője közül, több, mint 750 díjat adhatott át a magyar marketingeseknek, programozóknak és a vállalkozások vezetőinek. Az idei jubileum alkalmával arra biztatják a pályázókat, hogy legyenek merészek és nevezzék be friss munkáik gyümölcsét a 28 kategória valamelyikébe.

A bírálati szempontok között fontos szerepet játszik a dizájn, a kreativitás, a felhasználói élmény és a reszponzivitás, valamint nagy figyelmet fordítanak a kategóriának megfelelő tartalomra is. Érdemes minél hamarabb nevezni, hiszen ez előnyt jelent a közönségszavazatok gyűjtésében.

Az ünnepélyes díjátadóra és a jubileumi koccintásra terveink szerint december elején kerül sor.

Pályázni november 8-án éjfélig az www.azevhonlapja.hu oldalon lehet weboldallal, applikációval, blockchain, marketing vagy technológiai megoldással, közösségi vagy kreatív kampánnyal.

Tovább olvasom

Marketing

A járvány és hatása volt a témája a Lounge Group szakmai podcastjének

Különleges helyszínen, a Marketing Summit Hungary-n rögzítették az L20 jubileumi adását.

Közzétéve:

Lounge Group

Covid-generációnak hívják – saját maguk is – azokat a fiatalokat, akik testközelből élték át a kényszerű otthonlétet, a munkahelyvesztést, a szülőkhöz hazaköltözést, a kisszobából elvégzett egyetemi szemesztereket. A szépnek induló életkezdés után a hirtelen bekövetkező visszalépés sokaknál okozott depressziót.

„A bezártság során az alkoholizmus, családi erőszak, öngyilkosság egyaránt megnövekedett, a hosszú távú hatásokat pedig nem is tudjuk. Egy szülőnek egy reménye maradt, hogy talán az ő gyerekét ez nem érinti”

– mondta Rusvai Miklós a podcastban. A munkakörülményeikre is jelentős, hosszú távú hatást gyakorolt az elmúlt másfél év. A biztos munkahelyek megbecsülésével kevesebb lett a jobhopperek aránya, viszont nagyobb lett a korosztály elvárása a home office és a rekreációs juttatások iránt. A szakemberek véleményét a Lounge Group jelenleg folyó, a járvány munkaerőpiaci hatásait vizsgáló Munkadinamika kutatás is alátámasztja.

„Nehezített terepre, de más igényekkel érkezik a Covid-generáció a piacra”

– foglalta össze a Századvég Alapítvány kutatója a tapasztalatokat.

A Lounge Group podcastjának különkiadása, már elérhető a Summit Play felületén. A különleges 20. részben Bereczki Enikő, generációs szakértő, Torzsa Gabriella, a Századvég Alapítvány kutatója, Rusvai Miklós virológus és Lobenwein Norbert, a Sziget és a Volt Produkció fesztiváligazgatója elemezte a járványhelyzet hatását az élet legkülönbözőbb területeire.

Még a szórakozás is új formát kapott: virtuális valóság bulival, otthonról adott koncertekkel és zárt bulizással egyaránt próbálkoztak a szervezők, de a személyes élményt nem sikerült pótolni.

„A másfél évig munka nélkül maradó alvállalkozók közül sokan nem tudnak megmaradni a piacon” – osztotta meg tapasztalatait a fesztiválszervezés kulisszái mögül Lobenwein Norbert.

Az eggyel idősebb, Y-generáció szintén megsínylette a járványt: szendvicsgenerációként a gyerekeikről és szüleikről is egyszerre kellett gondoskodniuk. Ugyanakkor a pandémia pozitív hozadékaként itthon is többmillióan végeztek el egy autodidakta, ingyenes számítógépes tanfolyamot, ami a böngészés, információszerzés, online meeting, bevásárlás, szórakoztató tartalmak (lásd: podcast!) elérését egyaránt magában foglalta. „Megjelent a fordított szocializáció: a fiatal családtagok hatására és tanítására az idősebbek is elkezdtek online szolgáltatásokat használni” – mondta Bereczki Enikő generációs szakértő.

Emellett pedig egy világ tanult meg végre kezet mosni – mondta a válság előtt talán nem is ismert, de mostanában napi legalább két interjút adó virológus –, ami a legnagyobb hozadéka lehet a járványnak. Emellett olyan műveltségre is szert tett az emberiség, aminek egy hasonló helyzetben még nagy hasznát veheti. Ki tudta például két éve, mi az a mRNS, a PCR teszt, vagy a tüskefehérje? Ezek és hasonló érdekességek derülnek ki a Lounge Group jubileumi podcastjából, az L20-ból.

Tovább olvasom

Marketing

Újból reklámokkal kísérletezik a Firefox

A címsorba gépelve jelenhetnek meg az ajánlott weblapok.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hosszú évek óta küzd a saját talpára állással a Mozilla, hiszen anyagilag jelen pillanatban teljesen ki van szolgáltatva a Google kényének-kedvének, a Firefox alapértelmezett keresőmotoros üzletén keresztül a rivális Chrome fejlesztője pénzeli a működését. Emiatt az évek során többféle módon is felmerült a Firefox reklámokkal való ellátása, plusz újabban fizetős szolgáltatások indításával kísérletezik a Mozilla.

Most megjött a legújabb variáció a reklámtémára, a napokban kiadott Firefox 93 egyes országokban már képes fizetett hirdetéseket megjeleníteni a címmezőben, a felhasználók által beírt információk alapján reklámlinkek jelenhetnek meg az ajánlatok között. A fejlesztés Magyarországon jelenleg nem aktív, a támogatott piacokon pedig kikapcsolható a Beállítások → Adatvédelem és biztonság → Címsáv → Kontextuális ajánlatok → Szponzorált ajánlatok megjelenítése menüpont elöli pipa kiszedésével.

A Mozilla szerint a funkció teljes mértékben tiszteli a felhasználók magánszféráját, csak a szigorú adatbiztonsági feltételeinek megfelelő, megbízható hirdetők számára engedélyezi az efféle hirdetések megjelenítését a Firefoxban – írja az Origo.

Tovább olvasom