Kövess minket!

Marketing

#brandfestival

Az első nap két különleges figyelemmel kísért hőse Monica Lewinsky és Lázár János, történetük, témájuk közös: egy ma igazán időszerű probléma, a cyberbullying.

Lehet, hogy a cyberbullying kifejezésről nem mindannyiunknak ugyanaz a személy jut eszünkbe, mint a fesztivál rendezőinek, akik Monica Lewinksyt kérték fel előadónak, de érdekes előadást hallgathatott meg a fesztivál közönsége.

Monica Lewinskyt 1998-ban ismerte meg az egész világ, amikor is az Amerikai Egyesült Államok 42. elnökéhez fűződő szerelmi kapcsolata napvilágra került. Míg az esemény előtt néhány évvel az offline média híradásaiból térben és időben korlátozottabban értesült volna bárki, az online térben története pillanatok alatt bejárta világot, mindenki nappalijában ott volt egy szaftos vicc, megjegyzés és vélemény Monicáról. Ő volt az első ember, aki digitálisan elveszítette a magánszféráját, nyilvános megkövezés, irónia kísérte. Húsz éve erre még nem volt megfelelő kifejezés, mostanra tudjuk cyberbullyingról beszélünk.

1998. szeptemberében a szenátus nyilvánosságra hozta az üggyel kapcsolatos jelentését, az egyik legfőbb érintett, Lewinksy hozzájárulása nélkül. Érdekesség, hogy talán ez volt az első olyan alkalom, amikor az, akinek nem volt internethozzáférése, valóban lemaradt az eseményekről, ahogy az is, hogy ebben az időszakban megkétszereződött az internetelőfizetések száma.

 

Egy bullying áldozat halála vezetett oda, hogy Monica Lewinsky elkezdett nyilvánosan az internetes zaklatás, internetes bántalmazás elleni harccal foglalkozni.

 

Az online térben leginkább az együttérzés hiányzik, az az együttérzés, amely segít túlélni a zaklatásokat. Ezért Monica Lewinksy arra bíztat mindnyájunkat, hogy bystanderek helyett online is legyünk upstanderek.

Lázár János országgyűlési képviselő elmondta, hogy miután napvilágot látott, hogy ebben a témában előadóként lép fel a fesztiválon, kiemelve, hogy előadása közvetlenül Monica Lewinsky után következik, a közösségi felületeken komment áradat indult el. Kis túlzással ennek révén mindketten elszenvedtek egyfajta cyberbullyingot.

Kitért arra, hogy a világ egyszerre néz szembe lokális és globális problémával, amelyben, mind az elkövetők, mind az áldozatok többnyire tizenéves kamaszok. Lázár János Monica Lewinskyhez hasonlóan kiemelte, hogy az áldozattá válás nem együttérzést, hanem további frusztrációt vált ki.

Bár Magyarországon egyre nagyobb az internetes lefedettség, az internetes immunitás nem elég fejlett. További veszély, hogy minél szegényebb valaki anyagi értelemben, és kevésbé tájékozott, annál jobban kitett az internetes zaklatásnak. A zaklatás elleni cselekvések között jó példaként említette Hegyvidék Önkormányzatának a Hegyvidéki ONvédelem Programját.

A cyberbullying visszaszorításához mindenképpen szükségesnek tartja az állam – iparág – civil szektor együttműködését, illetve a nemzetközi összefogást, iparági önszabályozást és újraszabályozást.

Hazánkban is van sok aktivista, számos olyan kezdeményezés, amely önmagában is jól működik – példaként említette UNICEF-et -, amelyekben közös elem, hogy próbálnak nyomást gyakorolni a jogalkotásra.

 

Lázár János szerint a következő 10-20 év ipari forradalma -és háborúja Amerika és Kína között dől el. Úgy véli, könnyen lehet, hogy a legújabb hidegháborút, amely a technológiai forradalom megnyeréséért zajlik, fakenews gyárakkal és trollkommandókkal vívják majd a világ nagyhatalmai, és ebben az ipari szektornak óriási szerepe van.

 

Lázár János zárszóként hangsúlyozta, javaslatot tesz arra, vizsgálják meg, a Büntető Törvénykönyvben, hogyan definiálhatók az internetes zaklatás különböző formái, illetve az erre vonatkozó büntető tényállás emelésének lehetőségét.

Marketing

GVH: ágazati gyorsvizsgálatokkal biztosították a járvány alatti reklámok tisztességességét

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 első félévében is nagy hangsúlyt fektetett a magyar emberek védelmére, valamint a verseny tisztaságának biztosítására a nemzetgazdaság jelentős ágazataiban. A nemzeti versenyhatóság ágazati gyorsvizsgálataival biztosította a koronavírus-járvány alatti reklámok tisztességességét – tudatta a hivatal az MTI-vel csütörtökön.

Közzétéve:

Az első hathavi eredményeket összegző, a magyar piaci versenyről szóló jelentés szerint a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a verseny jótékony hatásainak köszönhetően közel felére csökkenjen az antigén gyorstesztek hazai kiskereskedelmi ára. Az építőipar területén tavaly megkezdett gyorsvizsgálatok sorozata is folytatódott, amely szintén az áremelkedések mérséklését szolgálja a versenytorzulások felszámolásával.

A GVH továbbra is kiemelt feladatként kezeli a fogyasztók tájékozott döntéseinek elősegítését az online és a hagyományos felületeken egyaránt – írták. Az elmúlt fél év középpontjában az influenszer-marketing gyakorlatai mellett az e-kereskedelem és az adatvagyon összefüggései álltak, amelynek kapcsán a versenyhatóság előremutató javaslatokkal élt a fogyasztói bizalom erősítése, illetve a hazai kkv-k fejlesztése érdekében – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy

az összefonódások ellenőrzésekor a hatóság továbbra is a gyors ügyintézést tartotta szem előtt, melynek köszönhetően a GVH hatékonysága Európában továbbra is az élmezőnybe tartozik.

“A kötelezően ellátandó alapfeladataink mellett három olyan képessége is van a nemzeti versenyhatóságunknak, amely után nemzetközi szakmai érdeklődés mutatkozik. Az egyik az Európában is egyedülálló – a magyar kormánytól kapott – felhatalmazás a gyorsított ágazati vizsgálatok lefolytatására. A másik a környezetvédelem és versenyjog kapcsolatának kutatása, míg a harmadik a fogyasztói jóléti hasznok számszerűsítése, közgazdasági elemzése” – összegezte Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Idén is a hazai termékek hónapja az augusztus

Sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsítik a magyar árukat.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A  Magyar Termék Nonprofit Kft. kezdeményezésére indított akció idén az Abonett Kft., a Ceres Zrt., a Naszálytej Zrt., a Mészáros Borászat, a Haladás Mg. Zrt., a Fino-Food Kft., a Gyulahús Kft., a Sofidel Hungary Kft. és a Happy Chocolates Factory Zrt. termékeire összpontosít. Valamennyien használói a Magyar Termék védjegynek, amely a megbízhatóság valódi garanciája – írták közleményükben.

Az Aldi Magyarország marketingtámogatóként csatlakozik a kezdeményezéshez, amely

sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsíti a védjegyes árukat.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a nyár utolsó hónapja a belföldi termékek közös ünnepe lehet. Benedek Eszter az időzítést azzal indokolta, hogy az államalapítás ünnepe és az új kenyér hagyománya jó alkalmat ad a magyar értékek bemutatására – olvasható a közleményben.

A hazai termékek hónapját tavaly hirdette meg először a Magyar Termék Nonprofit Kft. Akkori közleményük szerint a kezdeményezés a gyártók és a kereskedők összefogását erősítő Vedd a hazait! Védd a hazait! kampány folytatása. A kezdeményezést azért látták akkor időszerűnek, mert a Magyar Termék védjegy iránt évről évre többen érdeklődnek, és a környezetvédelmi elvárások miatt is egyre népszerűbb a belföldön készült áru.

Tovább olvasom

Marketing

Az utazó magazin idén is díjazta a legjobb turisztikai szolgáltatókat

Átadták Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait hétfőn Budapesten; a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták.

Közzétéve:

MTI/Kovács Anikó

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón örömét fejezte ki, hogy a magazin a külhoni magyar turisztikai szolgáltatókra is kiterjesztette a versenyt. Fontosnak nevezte, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás az élet egyre több területén megjelenjen.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta támogatja a külhoni magyar kisvállalkozókat, köztük számos turisztikai szolgáltatót – jelezte.

Közölte, felméréseik azt mutatják, hogy a külhoni magyar vállalkozások 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, így ha őket támogatják, azzal magyar családok sokaságát segítik.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a verseny is azt mutatja, hogy a turizmusért tett erőfeszítések a nehéz körülmények ellenére sikeresek, a szakma az új kihívások ellenére jobban és többet teljesít, az emberek pedig utazni akarnak.

Az MTÜ-nek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól (NTAK) naponta érkező statisztikák alapján pontos információja van a vendégek költéseiről, tartózkodási helyéről, idejéről, illetve a küldő országról – jelezte a vezérigazgató-helyettes.

Idén az ágazatban éves szinten 37 millió vendégéjszakát várnak, ami alig 10 százalékkal marad el a járvány előttitől – mondta.

Kiemelte: a vendégek által legjobban kedvelt szolgáltatókat a magazin elismerései tükrözik.

Érsek M. Zoltán főszerkesztő elmondta, hogy

az idén is 30 kategóriában adtak át elismeréseket.

Az év családbarát szállodája a Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, Az év állatbarát szállodája a Dráva Hotel Thermal Resort, Az év felnőttbarát szállodája a Duna Relax & Event Hotel, Az év wellness szállodája a Hotel Golden Lake Resort. Az év gyógyszállodája elismerést a Hotel Karos Spa, Az év üzleti szállodája díjat a Corinthia Hotel Budapest, Az év városi szállodája díjat a Hotel Budapest kapta. Az év turisztikai üzemeltetője az Eventrend Group, Az év turisztikai szervezete a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., Az év turisztikai szakembere Géher Zoltán szállodaigazgató, Az év turisztikai városa Szeged lett, Az év légitársasága a Wizzair. Az év utazási irodája a Z(s)eppelin Utazási Iroda, Az év fürdője a Hungarospa Hajdúszoboszló, Az év víziparkja az Aquaworld. Az év fővárosi étterme az És lett, Az év szállodai étterme pedig a Láng Bistro & Grill (Hilton Budapest), Az év vidéki étterme a balatonszemesi Kistücsök lett.

Az év határon túli területekre utaztató irodája a Kárpáteurópa Utazási Iroda, Az év erdélyi magyar szálláshelye a Gyimesi Skanzen Panzió lett. Az év erdélyi magyar étterme a Pethő Étterem, Az év felvidéki magyar szálláshelye a Kék hal étterem és panzió, Az év felvidéki magyar étterme a St. Petrus Vini, Az év vajdasági magyar szálláshelye a Vila Elizabet, Az év vajdasági magyar étterme a Hedera Étterem, Az év muravidéki magyar szálláshelye a Panonska Vas, Az év muravidéki magyar étterme a Pri Lujzi, Az év horvátországi magyar szálláshelye a Piros-Étterem Piros Csizma, Az év horvátországi magyar étterme a Restoran Citadella. A kárpátaljai magyar intézmények, éttermek és szálláshelyek az ukrajnai háborús menekültek ellátásában való aktív részvételért és példás helytállásért kaptak elismerést.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese (k) gratulál az Év Turisztikai Szervezete díjat elnyerő Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. képviselőjének Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjainak átadásán Budapesten 2022. július 18-án.

Tovább olvasom