Kövess minket!

Marketing

Botrányba keveredett PR-ügynökséget zárt ki a brit szövetség

Korábban sosem volt példa arra, hogy azonnali kizárással büntessenek egy tagszervezetet a PRCA-nál. A Bell Pottinger esetében most mégis ez történt: több ellentmondásos politikai megbízás után Dél-Afrikánál szakadt el a cérna.

Paul Holmes PR-szakírónak a szakmai szervezetekkel szembeni egyik legfontosabb kifogása, hogy nem is emlékszik, mikor zárt ki utoljára tagot az amerikai vagy más nagy szövetség etikátlan magatartás miatt. (A szakértővel folytatott beszélgetésünk rövidített változata itt olvasható.)

Mintha csak erre reagált volna az élet: a The Holmes Report is beszámolt róla, hogy a brit PRCA egyhangú döntéssel kizárta tagjai közül a Bell Pottinger ügynökséget. Az ok: több ellentmondásos geopolitikai megbízást (Belarusz, Bahrein, Sri Lanka) követően a cég ezúttal a dél-afrikai Gupta-családnak dolgozott, az Oakbay Capital cégnél elnyert mintegy 1,2 millió font értékű megbízás keretében. Az indiai származású famíliát, akik néhány év alatt az ország legvagyonosabb polgárai közé emelkedtek, és többek között médiavállalkozásokat is üzemeltetnek, azzal gyanúsítják, hogy törvénytelen üzelmekben – például pénzmosásban, megvesztegetésben – is együttműködnek Jacob Zuma elnökkel, aki maga is számos perbe és botrányba keveredett már. A Herbert Smith Freehills ügyvédi iroda által végzett nyomozás megerősítette a gyanút, hogy

a Bell Pottinger munkája hozzájárult a faji feszültségek fokozódásához a Dél-Afrikai Köztársaságban.

 

A PRCA igazgatótanácsa úgy ítélte meg, hogy a Bell Pottinger munkája, és az általa kiváltott nemzetközi sajtóvisszhang súlyosan árt a szakmának, megsérti a szövetség szakmai és etikai kódexeit, ezért a korábban soha nem alkalmazott szankció, az azonnali kizárás mellett döntöttek. A dél-afrikai megbízást ellenző alapító, Lord Bell már tavaly távozott az ügynökségtől, míg a vezérigazgató, James Henderson (a leadképen) a döntést néhány nappal megelőzően mondott le, de menyasszonyával közösen birtokolt többségi tulajdonrészét megtartotta. Kérdés, hogy ez mennyit fog érni a jövőben, mert már több nagy ügyfél megszakította együttműködését az ügynökséggel a botrány kapcsán, és egyáltalán nem biztos, hogy a Bell Pottinger túléli ezt a válságot. Jelenleg a BDO tanácsadó cég bevonásával vizsgálják az értékesítés lehetőségeit.

A világ legnagyobb PR-ügynökségét vezető Richard Edelman „a szakma büszke pillanatának” nevezte a döntést, és hangsúlyozta, hogy

zéró toleranciát kell tanúsítanunk minden olyan megbízás irányába, ami aláássa a demokratikus intézményeket.

A PRCA döntése véleménye szerint „az álhírek és a megtévesztés elleni határozott kiállás bizonyítéka”.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom