Kövess minket!

Marketing

Borító a tartalom előtt – így működik a bookstagram

A borító egy könyv marketingjének fontos eszköze, hiszen ezen keresztül lehet a leginkább és a leggyorsabban felkelteni az olvasó figyelmét. A közösségimédia-felületeken a borító a korábbiakhoz képest is nagyobb hangsúlyt kap, a könyves influencerek Bookstagram-bejegyzéseiben pedig egyértelműen az előlap fejére kerül a korona, míg a tartalom legfeljebb másodhegedűs maradhat.

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! – tartja a mondás, pedig a borító az egyik leghatásosabb marketingeszköz, amikor az ember el akar adni egy történetet, hiszen ez az első dolog, amivel az olvasó találkozik, akár boltban keresgél új olvasnivalót, akár online. Egy jó borító olyan hatást gyakorol a vásárlóra, amely kinyitja a pénztárcáját. Az a feladata, hogy meggyőzze az olvasót arról, megéri az idejét, az energiáját és a pénzét a könyvre áldoznia, és ezért fontos, hogy a borító hangulata és tartalma jól reprezentálja, mi található a lapokon.

Egy, a Reedsy által végzett kísérlet során például újraterveztették magánkiadásban megjelent könyvek borítóit professzionális borítóillusztrátorokkal, és ez az egyszerű változtatás 35 százalékos növekedést eredményezett az eladásokban. Egy jó borító tehát megnöveli annak esélyét, hogy egy könyv sikeres legyen.

Ez a tudás az online platformokon is hatalom, hiszen az olvasók már nem csak webshopokban találkozhatnak a könyvekkel, egészen újfajta hirdetési felületet kínál például az Instagram és annak az egyik, kifejezetten könyvekkel foglalkozó formája, a Bookstagram is.

Mi is az a bookstagram?

A Bookstagram, avagy könyves Instagram általában hangulatos képeket takar, amelyeket az olvasók készítenek. Egész profilok foglalkoznak kifejezetten ezzel a témával. Ilyenkor a könyvet az olvasó csinos asztalon, gyertyák, fények, virágok és kávé vagy tea társaságában fényképezi. A lényeg az esztétika. Néhány kép igyekszik átadni a könyv hangulatát, vagy próbál utalni a tartalomra is, de többnyire csak az a fontos, hogy a végeredmény jól nézzen ki.

A Bookstagram-képek gondosan meg vannak tervezve, és az esztétikus körítés középpontjában a borító áll, e köré épül fel a teljes dizájn. Lényegében ezek a könyves influencerek a már meglévő borítót teszik még szebbé és figyelemfelkeltőbbé, és így segítenek eladni a könyvet.

Úgy tűnhet, hogy nem kecsegtet túl nagy figyelemmel a könyves instagramolás, pedig a #bookstagram hashtag alatt jelenleg több mint 33 millió kép található. A legnagyobb külföldi bookstagrammerek közül sokan több százezer követővel rendelkeznek. A leghíresebbek még mémekké is válhatnak, mint például James Trevino (@james_trevino), aki modellkülsejével és fantáziadús fotóival számtalan magyar oldalon is szerepelt. A legnagyobb hazai profiloknak is több ezer követője van, és minőségben sem maradnak el a külföldiek mögött, így az a könyv, amelyik megjelenik egy-egy képen, rengeteg emberhez eljut, és figyelmet generál.

Mit ad a kiadóknak a bookstagram?

Bár a borítók tervezésén egyelőre nem látszik, hogy a könyvpiacra bármilyen hatást is gyakorolt volna a könyves instagrammerek esztétikai ízlése, az ilyen képek könnyen és gyorsan alkalmazható marketingeszközt adnak a kiadók kezébe, melyen keresztül eljuthatnak az olvasókhoz. Ennek az ára pedig sok esetben csak egy recenziós példány, de van, hogy semmi. Cserébe sok kiadó megosztja a közösségimédia-felületein a bookstagrammerek posztjait, így generálva számukra is figyelmet.

Ezt csinálja a hazai Könyvmolyképző Kiadó (@konyvmolykepzo) is, de számos szerző és külföldi könyvesház, például a HarperCollins is előszeretettel nyúl ehhez az eszközhöz. Azt azonban érdemes megfigyelni, hogy a megosztással élő kiadók ritkán válogatnak esztétikai alapon, szinte minden mutatósabb posztot megosztanak, és így az a rendszerezettség, egységes esztétika, ami jellemző egy-egy Bookstagram-profilra, nem jelenik meg a kiadók oldalán. Ők nem közvetítenek egyfajta irányadó esztétikát a megosztásaikon keresztül.

Hogy a közösségimédia-figyelem pontosan mennyit tesz hozzá az eladásokhoz, azt ebben az esetben nehéz mérni, hiszen az ilyen bejegyzések szigorú értelemben véve nem hirdetések, nem kapcsolódik hozzájuk eladási link, a különböző nyereményjátékok révén azonban erre vonatkozóan is szerezhetünk adatokat, hiszen rajtuk keresztül ha más nem is, az influencer követőbázisának mozgósíthatósága jól látszik.

Milyen a jó borító a bookstagram-posztok alapján?

A képek alapján, akármilyen stílusú is az Instagram-profil, a legtöbb figyelmet a cím kapja. A dizájntrendekben is népszerűbbek újabban a szöveges borítók, míg az arcot ábrázoló előlapok ideje leáldozóban van. A magyar #szeretekolvasni hashtag utolsó harminc bejegyzéséből például mindössze három volt ilyen, ami azt mutatja, hogy az instagramozó közönség is szívesebben fotóz szöveges borítót. Hogy ez a már létező trendből ered-e, vagy válogatás eredménye, nem lehet tudni. Sok fotó azáltal emeli ki a betűket, hogy azok színéhez igazítja a fénykép színeit, így az ember szeme automatikusan a címet találja meg először.

Egy színsémába illeszthető monokromatikus borítók is sokszor kerülnek elő, számos, könyvszivárványt ábrázoló kép látható ugyanis az Instagramon. A szivárvány nem csak a Pride-hónap miatt gyakori, egy ideje nagy népszerűségnek örvendenek a szivárvány színei szerint rendezett könyvespolcok is. A trend innen ered.

A Bookstagram-képek annyifélék, ahányfélék az emberek, akik készítik őket. Akadnak, akik cicával vagy kutyával fotózzák a könyveket, mások a vintage hangulatra esküsznek, megint mások az élénk színeket preferálják. Az viszont egyértelmű trendnek látszik, hogy a könyves influencerek előnyben részesítik az egyszerű borítókat.

Az esztétikai szempontú válogatásban az is segítségükre van, hogy amennyiben a könyv külseje nem passzol az oldaluk profiljához, egyszerűen kinyithatják a kiadványt. Ami a belbecset illeti, arról kevesebb szó esik. Sok profilhoz tartozik írott blog vagy Facebook-oldal, ahol megjelennek kritikák, de az Instagramon a külcsíné a főszerep, a tartalom pedig megmarad másodhegedűsnek.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom