Kövess minket!

Marketing

Bemutatták az M+ Listát

A reklámügynökségi lista élén a Young&Rubicam Budapest végzett, a médiaügynökségek rangsorát a PHD vezeti.

Tavaly nyáron döntött az együttműködésről a kommunikációs szaklap és a szakmai szervezet. A hazai kreatívipar és reklámszakma érdekében a MAKSZ és a Kreatív úgy határozott, hogy közösen kialakított szempontrendszer mentén értékeli az iparág sikereit és eredményeit. A Kreatív-MAKSZ M+ Lista azzal a céllal született meg, hogy hiteles és transzparens módon készülő összegzést nyújtson a magyarországi ügynökségek és kampányok hazai és nemzetközi versenyeken elért éves eredményeiről.

Az idén debütáló M+ Lista legfelső dobogóján a tavalyi M Listán még csak 8. helyen szereplő Y&R végzett, amely így az első hely megszerzése mellett a legszignifikánsabb változást érte el a reklámügynökségek 2014-es rangsorában. Az előző év eredményéhez képest helyet cserélt egymással a DDB és az Isobar; míg a nemzetközi díjak tekintetében 2014-ben listavezető DDB feljött a 2. helyre, a tavalyi ezüstérmes Isobar visszaesett a 3.-ra. Az M Listát az elmúlt években többször is vezető ACG a mostani összesítésben a 4. helyet tudta megszerezni. Az év nagy visszatérője a Geometry Global, amely 3 év kihagyás után idén a lista 5. helyére tornázta fel magát.

Az Effie-n elért eredményei alapján a hatékonysági lista éllovasa a Y&R lett. Az ügynökség a Platina díj mellett 3 arany, 1 ezüst és 2 bronz díjat is nyert, így ezzel az eredménnyel nem csak a leghatékonyabb, de egyben a legeredményesebb pályázója is lett a versenynek. A 2014-es év 10 legjobb kampányából hatot, 3-3 arányban a Y&R és DDB készített, őket követi szorosan a Geometry Global 2 kampányával. 2013-hoz képest nőtt a társadalmi célú aktivitások és alapítványi hirdetők száma, melyek közül a Geometry Global Suhanj Csocsóasztal néven futó, a mozgáskorlátozottak társadalmi integritását célzó kampánya a lista 4. helyén végzett.

A TOP hirdetők listája 2014-ben szinte teljesen átalakult; a tavalyi vezetők közül ugyan hátrébb lépett, de még így is kiemelkedően jól teljesített a Magyar Telekom és a Vodafone, rajtuk kívül azonban a 2013-as listán szereplők mind kikerültek a TOP 10-ből. Az év meglepetése, hogy a Katona József Színház győzelmével először került egy kulturális intézmény a dobogó legfelső fokára, maga mögé utasítva a kereskedelmi szektor klasszikus nagy hirdetőit.

Az előző évi kiesők arányához mérten 2014-ben több ügynökség is kikerült a listáról; a Greenroom, a Draft FCB, a Human Telex, az Allison Advertising, a Kaboom és a Red Cell már nem szerepel a TOP 15-ben, felkerült viszont a listára a Geometry Global mellett az Ogilvy és a Cluso is. Az év legtöbb aranyát begyűjtő ügynöksége a listavezető Y&R lett, a Golden Drum Grand Prix-je és a Platina Effie mellett még 5 másik aranyat nyertek. A DDB és a Team Red 4 arannyal végzett a második helyen fej-fej mellett. A tavalyi listához képest idén a magyar-hálózatos ügynökségek száma fordított arányban változott; míg a 2013-as top 15-ben 9 magyar és 6 hálózatos, addig az ideiben 8 magyar és 7 hálózatos ügynökség szerepel.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom