Kövess minket!

Marketing

Bemutatta szellemi tulajdonról szóló jelentését a Huawei

A cég szerint az amerikai vádak alaptalanok a Huawei vélt, szellemi tulajdont érintő visszaéléseit illetően, és a szellemi tulajdon átpolitizálása is veszélyeztetheti a globális fejlődést.

A Huawei Technologies saját szabadalmait, valamint a harmadik felek szellemi tulajdonjogát érintő álláspontját is tartalmazza a vállalat legújabb jelentése. „A szellemi tulajdonjog tiszteletben tartása és védelme: az innováció alapja” című beszámolójában a Huawei részletezi többek között a cég innovációval és a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatos gyakorlatát és hozzájárulásait. A jelentés szerint amellett, hogy saját szabadalmakat is bejegyeztet, a vállalat több mint hatmilliárd amerikai dollárt fizetett ki más vállalatok szellemi tulajdonjogának jogszerű használatáért, közel nyolcvan százalékban amerikai vállalatoknak.

A beszámolót Song Liuping, a Huawei vezető jogásza ismertette, aki elmondta, hogy a vállalat sikerének immár harminc éve az egyik központi szereplője az innováció és a szellemi tulajdonjogok. A tavalyi év végén a Huawei világszerte 87 805 szabadalmat jegyeztetett be, ezek közül 11 152-t az Egyesült Államokban. 2015 óta a vállalat több mint 1,4 milliárd amerikai dollár értékben jutott szabadalmak licenszeiből származó bevételekhez. A jelentés tartalmazza továbbá azt is, hogyan járult hozzá a folyamatos innováció a Huawei sikeréhez, milyen szociális értékeket képviselnek a vállalat innovációi, valamint, hogy mi a Huawei álláspontja a harmadik felek szellemi tulajdonjogát illetően.

A vállalat jogásza kiemelte, hogy amennyiben a világpolitika szereplői befolyásolásra használják fel a szellemi tulajdonjogot, az veszélyes következményeket eredményezhet a globális innovációban.

„Ha egy kormányzat tagjai politikai eszközként használják a szellemi tulajdonjogot, akkor a szabadalmi védelmi rendszer felé meglévő bizalmat teszik tönkre. Ha egyes kormányzatok megfosztanak vállalatokat azok szellemi tulajdonjogától, az a globális innováció alapjait rengeti meg” – mondta Song.

Hozzátette, hogy a szellemi tulajdonjog magántulajdon, amelyet törvény véd, ezért az ezzel kapcsolatos lehetséges vitákat jogi keretek között kell megoldani. Az amerikai vádakkal kapcsolatosan a szakember kiemelte, hogy az elmúlt harminc évben egyetlen bíróság sem jutott arra a következtetésre, hogy a Huawei szellemi tulajdonjog rosszindulatú elbitorlásában vétkes volna, továbbá a vállalatot sosem kötelezték arra, hogy ilyen célból kártérítést fizessen.

„A Huawei együttműködő és tiszteletteljes hozzáállását a szellemi tulajdonjog felé az az egyszerű tény is alátámasztja, hogy számos technológiai vívmányát beépítette nyílt 3G, 4G és 5G szabványokba. Ennek eredményeként olyan országok is a Huawei szabványait használják, valamint a vállalat technológiáinak előnyeit élvezik, amelyek nem közvetlenül a Huawei-től vásárolnak termékeket” – mondta Song.

„A Huawei nyílt és együttműködő hozzáállást tanúsít, követi a tisztességes, méltányos és diszkrimináció-mentes feltételeket (FRAND), amikor iparági partnerekkel tárgyal egyes szabadalmak felhasználásáról. Ezentúl is készek vagyunk megosztani technológiánkat a világgal. Ebbe az 5G is beletartozik, ahogy az amerikai vállalatok és fogyasztók is. Közösen tudjuk elérni az iparág-, valamint az egész emberiség technológiájának fejlődését” – tette hozzá a vállalat jogásza.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom