Kövess minket!

Marketing

Békefi László: „Megtaláltam a számításaimat ebben az iparágban”

A lengyel Coca-Cola HBC értékesítési igazgatói pozíciójából érkezett a márka magyar ügyvezető igazgatói székébe. Érdekes adalék az életútjához, hogy amióta munkába állt, a Coca-Cola HBC Magyarországnál dolgozik, 2003 óta van az élelmiszeriparban. Az elmúlt 16 évet nagyon változatosan élte meg, kilenc különböző pozícióban, széleskörű tapasztalatot szerzett. Békefi László a külföldön szerzett tapasztalatairól, üzleti és kommunikációs stratégiáról és a jövő kihívásairól.

Management gyakornokként kezdte pályafutását a Coca-Cola HBC Magyarországnál 2003-ban, az elmúlt években számos különböző értékesítési és marketing pozíciót töltött be. Mely beosztásában, milyen képességekre tett szert?

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Management Trainee-ként kerülhettem a vállalathoz. Ebbe a programba nagyon nehéz bekerülni, csak a legtehetségesebb jelölteket választják be. Abban az évben, amikor én jelentkeztem, háromszáz egyetemistából hármat vettek fel, én voltam az egyik. A program során sokféle pozícióban kipróbálhattam magam, de engem elsősorban az értékesítés és a marketing érdekelt. 12 hónap után az értékesítésre kerültem és önálló projektet kaptam. Területi vezetőként megtanulhattam a piaci végrehajtás alapjait és egy 13 fős csapat tagjaiként a kollégákat irányíthattam. Ez a pozíció lehetőséget adott arra is, hogy megtanuljam a kollégák fejlesztésének alapjait. Key account managerként kiemelt vevőpartnereket kezeltem, üzletfejlesztési és marketing pozíciókban pedig részt vettem a cég stratégiájának kialakításában. Ezek a munkakörök azért voltak hasznosak a Management Trainee programmal együtt, mert adtak egy rálátást az üzletstratégia működésére, kiszélesítették a horizontomat. Természetesen ezt később, értékesítési igazgatóként remekül tudtam hasznosítani.

A Coca-Cola HBC ügyvezető igazgatói pozíciója előtt Lengyelországban dolgozott. Milyen kihívások találták meg Lengyelországban?

Az elmúlt közel három és fél évet Lengyelországban töltöttem értékesítési igazgatóként. Ez egy jóval nagyobb ország és komplexebb piac. Egyfelől nagyon erős a verseny a gyártók és kereskedők között, másfelől sokkal komplexebb a kereskedelmi összetétele. Ütőképes csapatot szerveztem a munkatársaim közreműködésével, igyekeztem megtalálni és támogatni a tehetségeket. Az ügyfélcentrikus szemléletet azonban itt is tudtam érvényesíteni, és nagy hangsúlyt fektettem a kereskedelmi partnereink elégedettségére, üzleti eredményeikre. Egy partner nagykereskedői hálózattal együttműködve sikerült árbevétel-növekedést elérnünk, és megerősítenünk a cég pozícióit az üdítőitalok piacán.

A külföldön szerzett tapasztalatai mennyiben járulnak hozzá a törekvéseinek eléréséhez? Hogyan tudja azokat itthon kamatoztatni?

Még világosabbá vált számomra, hogy a siker kulcsa a megfelelő képességű és motivált csapat összeállítása.

Lengyelországi pályafutásom során rengeteget tanultam a partnerkiszolgálás területén, ahol ezt egy olyan csapattal tehettem meg, amiben az értékesítésen kívül más funkciók is képviselték magukat. Ott a vállalat agilisabb, a dinamikus piaci környezethez rendkívül gyorsan tud alkalmazkodni. A keresztfunkcionális csapatépítés, a munkatársak és a tehetségek toborzása, illetve támogatása, fejlesztése, valamint az ügyfélcentrikus hozzáállás azok a prioritások, amelyeket Magyarországon is követni fogok ügyvezetőként.

Az elődje által meghatározott stratégiát kívánja folytatni, vagy újat alkot?

Teljes mértékben az elődöm stratégiáját folytatom. Az egyre több cukormentes és alacsony kalóriatartalmú, innovatív terméket tartalmazó portfóliónk kiszélesítésére, a kapacitásbővítésre, a tudatos szervezetfejlesztésre és a fenntarthatóságra épülő stratégiánk eredményes. A Coca-Cola HBC Magyarország termékválasztékát folyamatosan bővítjük. Teljeskörű italgyártó vállalatként szinte bármilyen fogyasztási alkalomra tudunk italt kínálni vásárlóinknak: sporthoz, szórakozáshoz, étkezéshez vagy egyszerűen csak a felüdüléshez. A változatlanul közkedvelt Coca-Cola mellett forgalmazunk ásványvizet, kávét, energiaitalt, gyümölcsleveleket, sőt a legismertebb prémium szeszesitalokat is.

Célunk, hogy kereskedelmi partnereinkkel folyamatosan együttműködve, közösen értéket teremtsünk a fogyasztóinknak, a partnereinknek és a részvényeseinknek.

Eredményes működésünknek köszönhetően a Coca Cola HBC Magyarország mára a Hellenic Csoport közép-európi gyártóközpontjává, Magyarország legnagyobb üdítőital-palackozó üzemévé, az egyik legjelentősebb hazai élelmiszer-feldolgozóvá vált. Alapanyagaink közel kétharmadát belföldi beszállítók biztosítják, késztermékeink jelentős hányadát külföldre, 26 országba exportáljuk. És itt nem állunk meg. Tavaly év elején egy 13 hektáros új ingatlant vásároltunk a dunaharaszti telephelyünk mellett, amelyen jelentős beruházásokat tervezünk a bővülő hazai és export piacok ellátása érdekében.

A megfogalmazott stratégiai célokhoz milyen kommunikációs stratégiákat határoz meg, és azokhoz milyen eszközöket társít?

A palackozó és a The Coca-Cola Company szorosan együttműködik, utóbbi a Coca-Cola termékekhez kötődő márkakommunikációért felel. Mi elsődleges feladatunknak a kereskedelmi partnereinkkel való együttműködést tartjuk, az ő elégedettségük a mi üzleti sikerünk. Folyamatosan bővülő termékportfóliónk folyamatosan megújuló kommunikációs stratégiát követel meg, amiért elsősorban a márkatulajdonosaink felelnek. A többi érintettünkkel is rendszeresen kommunikálunk, ehhez az adott célcsoporttól és üzletpolitikai céltól függően választunk kommunikációs eszközöket. Megfontoltan kommunikálunk, de nyitottak vagyunk a kreatív, innovatív megoldásokra is.

Milyen üzleti eredmények jellemzik a vállalatot, és azokhoz képest, milyen célokat tűzött ki?

Az elmúlt években folyamatosan, fenntarthatón növeltük a vállalatunk által értékestett italmennyiséget, az ebből származó árbevételt és cégünk profitabilitását. Teljes mértékben folytatjuk a már korábban megkezdett utat. A jövőben is bővítjük a portfóliónkat a fogyasztói igényeknek megfelelően és erősítjük a kereskedelmi partnereinkkel való együttműködést.

Milyen fejlesztéseket tart fontosnak a jövőben?

Ahogy korábban is említettem, közép-európai gyártóbázist építünk, ezért vásároltunk tavaly egy 13 hektáros telket a dunaharaszti gyártóbázisunk szomszédságában. Itt további kapacitásbővítő beruházást tervezünk.

Fenntarthatósági célkitűzéseinkkel összhangban vállalatunk 2020-ig összeségében legalább 20 százalékkal csökkenti majd a palackok átlagsúlyát 2010-hez képest. Ezen felül a palackjaink gyártásához felhasznált újrahasznosított műanyag mennyiségét is szeretnénk megnövelni: terveink szerint 2030-ra 50 százalékra nő ez az arány a Hellenic csoportnál.

A termékcsomagolásából származó hulladékmennyiség csökkentését egyébként már a csomagolástervezés fázistól elkezdjük.

Nagy hangsúlyt helyezünk az innovációra és a minőségre, amelynek köszönhetően ma már 15%-kal kevesebb műanyagra van szükség egy palack előállításához, mint 2010-ben.

2018-ban a NaturAqua ásványvizek, valamint a fél literes üdítőitalos palackok súlya csökkent, ezáltal összesen 4%-kal kevesebb műanyagra van szükségünk. A palack súlya mellett a nyak rövidítésével, valamint a csavarzár méretének és súlyának csökkentésével is jelentősen hulladékmegtakarítást értünk el. Erre az innovatív környezetkímélő csomagolási technológia bevezetésére tavaly félmilliárd forintot költöttünk és ilyen beruházást, fejlesztést idénre és a távolabbi jövőben is tervezünk.

Milyen egyéb módon kívánnak reagálni a jövő kihívásaira, mint például az egészséges életmód terjedése vagy a csomagolási hulladék problémája?

A kevesebb cukor fogyasztása nagyon fontos kérdés az emberek többsége életében. Ezért jelentős lépéseket teszünk, hogy hozzásegítsük őket cukorbevitelük csökkentéséhez. Támogatjuk az egészségügyi hatóságok – többek között a WHO (Egészségügyi Világszervezet) – arra vonatkozó ajánlásait, hogy 10 százalék alá kell csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét a teljes napi kalóriabevitel tekintetében. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a vásárlókat segítsük termékeinkkel a cukorbevitel-szabályozásban.

2020-ra az a célunk Magyarországon, hogy megduplázzuk a cukor- és kalóriamentes Coca-Cola variánsok volumenrészesedését a márkán belül.

Mindezeken felül a magyar üdítőital szövetség tagjai, köztük mi is, az élelmiszeripari ágazatok közül elsőként önként vállalták, hogy 2010 és 2020 között 50 százalékkal csökkentik termékeik átlagos cukor- és kalóriatartalmát, amelyből 43 százalékot már meg is valósítottak 2018-ig.

Az emberiség másik nagy kihívása, hogy bolygónk a csomagolási hulladékok problémájával küzd, így felelős vállalatként támogatnunk kell e kihívás megoldását.

A hulladékmentes világ megvalósítható, és mi épp erre vállalkoztunk. Vállalatunk a környezetvédelmi termékdíj rendszerén keresztül minden évben jelentős összeggel járul hozzá a lakossági szelektív gyűjtési hálózat működtetéséhez, továbbá innovatív megoldásokat alkalmaz a hulladék keletkezésének visszaszorítására, illetve azok minél nagyobb arányú újrahasznosítására.

PET palackjaink 100%-ban újrahasznosíthatóak, az elmúlt esztendők fejlesztéseinek köszönhetően pedig ma már 15 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség egy palack előállításához, mint 2010-ben. Mindezeken felül folyamatosan növeljük az italcsomagolásainkhoz felhasznált újrahasznosított műanyag mennyiségét is, amelynek aránya ma már átlagosan 20 százalék, 2030-ra pedig 50 százalékra szeretnénk növelni ezt az arányt a Hellenic csoportnál. Mindezeken felül Hulladékmentes Világ (World Without Waste) névre hallgató, 2018 elején meghirdetett új globális környezetvédelmi stratégiánkban további célokat tűztünk ki magunk elé: 2030-ig az általunk használt csomagolóanyagok 100 százalékának megfelelő mennyiséget gyűjtünk majd vissza partnereink segítségével.

Hogyan kezdődött az élelmiszeriparral való kapcsolata?

Amióta munkába álltam, a Coca-Cola HBC Magyarországnál dolgozom, tehát 2003 óta vagyok az élelmiszeriparban. Megtaláltam a számításaimat ebben az iparágban, és nagyon szeretek itt dolgozni. Magyarország egyik legnagyobb FMCG vállalataként számtalan iparági szervezetnek tagjai vagyunk, a velük való együttműködés még tovább mélyíti az iparággal való kapcsolatomat.

Ha visszanéz, szakmailag és emberileg mit gondol a megtett útról?

Az elmúlt 16 év nagyon változatosan telt, hiszen kilenc különböző pozícióban próbálhattam ki magam, rengeteg tapasztalatot szereztem. Visszagondolva, leginkább a kollégáim és a mentoraim jutnak eszembe, akiktől mind szakmailag mind emberileg rengeteget tanultam.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom