Kövess minket!

Marketing

Az ügynökség majd mindent elintéz?

Az üzleti stratégiát támogató hatékony kommunikáció titkait kutató Smart Communication 2015 konferencia hirdetői és médiaoldali kerekasztal-beszélgetéseinek összefoglalója.

A hirdetői oldalt képviselő Beke Zsuzsával (Richter Gedeon) és Grexa Liliánával (Multipont Program) Mező László (MediaCom) beszélgetett a hatékony kommunikációról. Grexa Liliána elmondta, hogy a Multipont bevezetésekor minden eszközt kipróbáltak, melyek közül végül a televízió-online kombináció és a stratégiai sajtómegállapodások váltak be. Az OTC esetében a hagyományosnak mondható televízióreklámok mellett a női lapok, valamint egyes rádiók is alkalmasak bizonyos célcsoportok elérésére.

A lojalitásprogramok egyre népszerűbbek, így a költésük is nő, míg a gyógyszerpiacon, illetve a reklámpiacon általánosságban stagnálásra számítanak a beszélgetők. A büdzsék alakulását legerősebben a gazdasági teljesítmény befolyásolja, de a fogyasztói magatartás változása is átrendezi a kommunikációs aktivitást.

Az adatok a szakemberek szerint fontos szerepet játszanak, de olykor – különösen a digitális világban – mást mutatnak, mint a direkt fogyasztói visszajelzések, ezért a hirdetőknek a józan eszüket is használniuk kell az értékelésekkor. Az új eszközöket illetően nagy a különbség a szektorok között: a Multipont jövőre már kipróbálja a programozott vásárlást, míg a gyógyszeripar szabályozottabb és konzervatívabb, ráadásul a fogyasztói attitűdök is ehhez illeszkednek. Itt alacsonyabb kockázatú pilot projektek működhetnek.

A reklámadót illetően a beszélgetők szerint nincs jó válasz, hiszen sok hirdetői szektort is különadó sújt, ezért nem szívesen vállalnák át a média terheit. A bónuszok átrendezése viszont az ügynökségi feladatok egyre nagyobb hányadát tolhatja át házon belülre.

A második kerekasztalon Horváth Andrea (Vienna Life) a médiaoldallal beszélgetett az adó- és bónuszváltozások hatásairól. Somlói Zsolt (Mindshare) szerint a megbízók a nap végén ugyanannyit fognak fizetni, ugyanakkor a hirdetők meglehetősen passzívak is voltak a kérdésben, mert megszokták, hogy az ügynökség mindent elintéz. Palincsár László (Team Red) szerint ennyire nem egyértelmű a kép: egyes hirdetőknél előfordulhat költségnövekedés, akik erre az ügynökségi kompetenciák összevonásával reagálhatnak. Lukács Csaba (atmedia) szerint az alapkérdés, hogy az ügyfél oldalán lesz-e többleteladás. Ha nem lesz, akkor a médiumoknak és az ügynökségeknek is élesebb versenyben kell igazolniuk a létjogosultságukat. Ezért még nagyobb hatékonysággal fog működni a piac. Kiss Levente szerint a Pannon Lapok Társaságánál még nem érzékelnek jelentős változásokat, de épp a bizonytalanságot tekintik problémának.

A transzparencia és performancia kérdésében a PLT arról számolt be, hogy egyre inkább előkerülnek a szponzorációs megoldások a hagyományos megjelenésekkel szemben, viszont a valódi innovációk még gyerekcipőben járnak a piacon. Somlói Zsolt sem látott igazi áttörést az elmúlt években, a költésekben egyre inkább konzervativizmust érzékel a válság óta – szemben a nyugatabbra tapasztalható tendenciákkal, amelyek az előremenkülést preferálják. A nap végén a márkatulajdonos dönt, és ha ő kockázatkerülő, akkor a médiatulajdonos és az ügynökség is csak azt tudja eladni, amire igénye van – húzta alá Lukács Csaba. A válság nem a hatékony költést szolgáló innováció, hanem a biztonsági játék felé mozdította el a szereplőket – erősítette meg ő is -, pedig a verseny a közeljövőben ezen dőlhet el. Horváth Andrea szerint a közepes méretű márkatulajdonosok igényei hajthatják majd a piacot. Palincsár László külföldi tapasztalatai alapján az évi egy-két átfogó, kísérleti projektre félretett büdzséhányadra szavaz, amelyben az összes érintett ügynökség és médium részt vesz és mérhető eredményeket hoz. A különböző kompetenciák akár időszakos összezárása még lehet szokatlan, de hatékonynak bizonyult.

A média és a hirdető közötti kapcsolatot mindenki bátorítja, hiszen az – különösen innovatív projektek esetén – elősegíti a közös munkát, ugyanakkor az ügynökségek integráló szerepét nem helyettesíti.

Somlói Zsolt a bónusztörvény kapcsán még kifejtette, hogy ez tulajdonképpen azt a transzparenciát hozza el a piacra, amely után a hirdetők régóta vágytak.

Egyetlen ügyfelem van innentől

– fogalmazott. Nem titok, hogy eddig a médiától érkezett a nagyobb bevétel, az új rendszerben ezt kell majd újraszabályozni.

A konferencia előadásainak összefoglalóját a Médiapiac októberi számában olvashatják.

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom

Marketing

Ennyiért adja el katalógusát a Red Hot Chili Peppers

Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away, a Dani California és a Knock Me Down című dal.

Közzétéve:

Flickr

A Red Hot Chili Peppers 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adja el dalai katalógusát a Hipgnosis Songsnak – értesült a Variety.com hollywoodi hírportál.

A banda dobosa, Chad Smith a közelmúltban azt is elárulta, hogy éppen egy új albumon dolgoznak.

A Red Hot Chili Peppers számainak zömét 1989 óta az együttes tagjai, Anthony Kiedis, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros John Frusciante írta. Az ágazati források szerint az együttes katalógusa a kiadójuknak 5-6 millió dollár (1,5-1,8 milliárd forint) nettó részesedést termel.

A Hipgnosis Songs Fund nevű cég 2018-ban kifejezetten arra alapult, hogy katalógusok jogait vásárolja fel. A zeneipar történetében példátlan katalógusfelvásárlási hullámot indított. Az év elején mindössze két hét alatt megszerezte Neil Young katalógusának felét, valamint a Fleetwood Macből ismert Lindsey Buckingham, a producer Jimmy Iovine és Shakira katalógusát. Korábban már hozzá került a Timbaland, Chrissie Hynde, a Wu-Tang Clan RZA-ja, a Blondie, Barry Manilow, Jeff Bhasker és még sokan mások.

Borítókép: a Red Hot Chili Peppers koncertje

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a belföldi turizmus népszerűsítésére

Magyarország újraindult! címmel kampányt indított a belföldi turizmus népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek üzenete, hogy a szabályok betartásával és egymásra figyelve ismét útnak indulhatunk.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A május végéig tartó kampány országszerte arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes utazni és újra felfedezni a kulturális, természeti, gasztronómiai és aktív turisztikai lehetőségeket – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Ahhoz, hogy az üzenet minél szélesebb körben eljusson a belföldi utazást tervezőkhöz, citylight- és óriásplakátok jelennek meg országszerte összesen 800 helyszínen. Emellett országos napi-, heti- és havilapokban, print és online felületeken is találkozhat velük a nagyközönség.

Továbbra is a biztonság az első, vigyázzunk egymásra! – hívja fel a figyelmet közleményében az MTÜ.

Borítókép: Kerékpárral túrázó turisták sora halad a váci Duna-part kijelölt bicikliútján, egy tavaszi hétvége délelőttjén

Tovább olvasom