Kövess minket!

Marketing

Az okostelefon néha veszélyesebb, mint a zsebkés

Influencerek bevonásával küzd az online zaklatás, az úgynevezett cyberbullying ellen az UNICEF. Arról, hogy kiket céloznak és milyen platformokon érik el őket, tud-e segíteni a bántalmazottakon Dukai Regina vagy Magyarosi Csaba, a kampány felelőseit, Breuer Péter marketingszakembert és Vecsei H. Miklós színészt kérdeztük.

Hogyan lettél a #nemvagyegyedül kampány arca?

Vecsei H. Miklós (V.H.M.): A TEDx-en ismerkedtünk meg Petivel (Breuer Péter, a Pome Youth Division igazgatója – a szerk.) A rendezvényen arról beszéltem, hogyan lehetne a budapesti éjszakai életre jellemző small talkokat átfordítani hasznos, termékeny beszélgetésekké. Hogyan találjunk közös célokat? Ugyan a színházi világból jövök, de mindig vonzott az olyan típusú brain storming, amiben Peti mozog, ezért a TEDx után leültünk sörözni. Szóba került, hogy közeleg a cyberbullying világnapja (június 15-e – a szerk.), majd a beszélgetésünk folyamán körvonalazódott a mostani kampány, amit végül Petiék dolgoztak ki.

Neked milyen emlékeid vannak az iskolai zaklatásról?

V.H.M.: Iszonyúan szegények voltunk, amin persze a tehetősebb gyerekek fenn szoktak akadni. Ugyanakkor a bátyám egy cigány fiú – a szüleim örökbe fogadták –, sokat piszkálták, és rajta keresztül minket is. Sajnos nem kell ecsetelnem, hogy ez mit jelent: pontosan tudjuk, hogy milyen nehezen fogadják be Magyarországon a cigány gyerekeket. Még ha meg is történik, később újra és újra előkerül a származása.

Egy suliba jártatok?

V.H.M.: Nem, de sokat voltam az ő közegében. Például többször is meg kellett védenünk a játszótéren. Ugyanakkor az osztályomban volt egy fiú, aki háromszor visszabukott és az általános iskolában végig vert minket. Vagy berángatott a klotyóba és erőszakkal drogot kóstoltatott velünk. Senkitől nem tudtam segítséget kérni.

Elmondtam otthon a szüleimnek, de egyszerűen nem hitték el, hogy ennyire borzasztó a helyzet, ahogy a tanárok, úgy ők sem tudtak mit kezdeni egy 12 éves sráccal. Leszidták a suliba, intőket kapott, de tovább zaklatott minket. Visszatekintve arra az időszakra, az maradt meg bennem a leginkább – magam vagy a bátyám esetéből kiindulva –, hogy az általános iskolában milyen nehezen áll a bántalmazott mögé a közösség. Sokkal könnyebben sorakoznak fel a menő, gazdag, jól fésült srác mellé, és akit bánt, azt inkább lenézik, kiközösítik.

Olyan előfordult, hogy te magad gonoszkodtál, piszkáltál másokat?

V.H.M.: Olyan megtörtént, hogy én is csúfoltam másokat, de ha jól emlékszem, gonosz nem voltam. Remélem, másoknak sincsenek rossz emlékei rólam, senkit nem bántottam meg.

Miben különbözik az iskolai – nevezzük offline-nak – zaklatás és a cyberbullying?

V.H.M.: Főképp abban, hogy az utóbbi írott, megmarad, visszakereshető. Másrészt a cyberbullying non stop veszélyt jelent. Volt olyan, hogy annyira féltem, hogy már megint megver az említett srác, hogy kés volt suliba menet a zsebemben. Ám míg ez egyszeri eset volt, most folyamatosan mindenkinek ott a zsebében az okostelefon. Olyan szempontból veszélyesebb, hogy a zaklatott gyerek sokkal inkább egyedül van, mintha a suli folyosóján piszkálják.

Vecsei H. Miklós Fotó: Belevski Panni, Ábrahám Noémi

A „sima” iskolai zaklatásnál megpróbálhat odébb állni, egy másik közösséghez csapódni, de online ez aligha lehetséges: este fekszik egyedül az ágyában, és olvassa a róla szóló kommenteket. Nincs veszélyesebb az ilyen magánynál.

Hogyan lehet rajtuk segíteni?

V.H.M.: Erre tesz kísérletet az UNICEF kezdeményezése és a Kék vonal. Gyakorlati tanácsokat adnak a szakemberek a hozzájuk fordulóknak. Persze minden egyes eset egyedi, más és más. Petinek már az elején hangsúlyoztam: fontos, hogy egyedi megoldások szülessenek, személyre szólóan válaszoljunk.

Breuer Péter (B. P.): Már az első találkozásainkkor szóba került, a fő nehézséget az jelenti, hogy a bántalmazottak, de sokszor a bántalmazók is rendszerint egy olyan közegből, családból érkeznek, ahol nem kapják meg a megfelelő szeretetet, odafigyelést. Ezért a projektnek erről a figyelemről kell szólnia, mert nincs kihez fordulniuk. Az UNICEF programjának keretében olyanokhoz fordulhatnak, akikre egyébként felnéznek, és akik gyerekként, tinédzserként maguk is tapasztaltak hasonló dolgokat.

A cyberbullying azokat az eseteket takarja, amikor social médiában zaklatják a társaik az egyes gyerekeket. Ugyanakkor évek óta tapasztalható, hogy a fiatalok médiatudatossága mennyire gyenge, sokszor ők tesznek fel olyan tartalmakat magukról, amelyeket aztán cikiznek, vagy mások terjesztenek. Gondoljuk csak a Snapchaten küldött meztelen képekre. Ez ellen mit lehet tenni?

V.H.M.: Kiveszőben van az „ismerd meg önmagad” kultúrája ebből a generációból. Mert az önismeret önbecsülést eredményez. A rendszerváltás előtt természetesnek vették, hogy ezt a szülő tanítja meg a gyerekének. A technológia fejlődése következtében a szülői szerepek megváltoztak, ezt valahol a világnak – a környezetnek, a médiának, a közösségnek, az iskolának és a szülőknek együtt – kéne megadnia.

Fotó: Belevski Panni, Ábrahám Noémi

A 18 év alattiak nincsenek még tisztában a saját értékeikkel, gyengeségeikkel, ezért ha valakit bántanak a közösségben, az nem teszi könnyen túl magát a piszkálódáson. Ha egy tinédzser önbecsülése többé-kevésbé rendben van, akkor a trollkodás, a gyereki gonoszkodás könnyebben lepereg. Éppen ezért ennek a projektnek a fő küldetése a felvilágosítás. Fontos, hogy a gyerekek értsék a miérteket: azt, hogy aki zaklatja offline vagy online őket, az rendszerint maga is gyenge, sérült. Valahol a bűnös is áldozat.

Mióta fut a kampány?

B.P.: Május végén indult.

Mennyi üzenetet kaptak az UNICEF szakemberei, a kampányba bevont influencerek?

B.P.: Eddig több mint százat. Persze ennél többet kaptunk, de itt is van trollkodás, ezt szűrik. Konkrét történeteket írtak le, hogyan bántalmazzák őket. Az UNICEF-nél jogászok, gyermekvédelmi szakemberek dolgozzák fel az üzeneteket.

Célozza ez a kampány a szülőket is?

B. P.: A kampányba bevont influencerek között akad olyan is, aki 30 felett van és ehhez a korosztályhoz is szól. Bízunk benne, hogy az üzenetek – két kampányvideó, fotók, felhívás –, amit mindnyájan kitettek a felületeikre, a szülőket is eléri. De elsősorban a gyerekekhez, tinédzserekhez kell szólnunk, őket kell bevonnunk. A szülőknek szóló üzenet: „figyelj jobban a gyerekedre, mert a cyberbullying komoly probléma”.

Mi alapján választottátok ki az influencereket?

B. P.: Az UNICEF-fel és a kampányt támogató Generali Biztosítóval együttműködve olyan véleményvezéreket kerestünk, akik valóban elérik ezt a korosztályt, ráadásul saját tapasztalataik révén valós mondanivalójuk van a témában. De nemcsak arra törekedtünk, hogy összeszedjünk 10-15 youtubert. Bár Miklósnak például számos követője van a Facebookon, nem klasszikus influencer, színészként, íróként szofisztikáltabban tud a témában megszólalni. A szelekció fő szempontja volt, hogy ne olyan influencereket állítsunk az ügy mögé, akik felmondják a szöveget, hanem akik tényleg hitelesek, akik valóban a magukénak érzik az ügyet.

 

Akik csatlakoztak

Az akcióhoz olyan hírességek csatlakoztak, mint Vecsei H. Miklós szinészhez, Puskás Peti, Dukai Regina, Rubint Rella, Fenyvesi Zoli, Magyarósi Csaba, Lina és Panni, FollowAnna, Abosi Barni, Kettner Henry, Basky Balázs (Roar), Galcsik Győző és Siklósi Örs (AWS).

A program főtámogatója a Generali Biztosító, a kampányötletért és a teljes kivitelezésért a POME marketing ügynökség felelt a squ.Ad fiatal kreatívjaival karöltve.

 

A résztvevő influencerek vlogjait átnézve nem nagyon találtam olyat, aki megosztotta a kampányvideót a youtube-os csatornáján.

B. P.: Tizennégy nagy elérésű influencert vontunk be, készült velük két videó, mindenkiről külön fotó, felfűztünk erre egy online kampányt. Láthatóan felkeltette a mainstream média érdeklődését is, sok tévé- és rádióműsorba hívtak minket. A fő platform az Instagram, oda mindenki kirakta a kampány fotóit.

Breuer Péter, Fotó: Belevski Panni, Ábrahám Noémi

Azon influencerek, akiknek a youtube az elsődlegese platformja, mind készítettek natív tartalmat, amelyben bemutatták a kampányüzenetet és terelték a nézőket az UNICEF oldalára, valamint további tartalomgyártás lesz a Kék Vonal irodában is, felhívva a figyelmet a szakmai segítségnyújtás lehetőségére. Követőik ugyanis erre a típusú tartalomra vágynak, ezt igyekeztünk kielégíteni. Ezzel egyébként több, mint 300 ezer elérést sikerült elérni. Az Instán is igen magas lett a kampány elérése, többen a hivatalos kampányvideón felül is készítettek kontenteket a témában, amiért nagyon hálásak vagyunk. Az üzenet átment, mint említettem, sok gyerek jelentkezett a történetével az UNICEF aloldalán keresztül.

Lesz folytatása a kampánynak?

B. P.: Az volt a cél, hogy a témára felhívjuk a figyelmet, fókuszba kerüljön az honlap, ahol kapcsolatba lehet lépni a szakemberekkel, illetve szintén ezért fontos a Kék vonallal való együttműködés is. Szeretnénk, hogy a kampány tovább éljen, ezért SEO-kampánnyal támogatjuk azt, hogy rátaláljanak minden elkészült tartalomra azok, akik rákeresnek és rászorulnak a segítségre a jövőben.

Marketing

GVH: ágazati gyorsvizsgálatokkal biztosították a járvány alatti reklámok tisztességességét

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 első félévében is nagy hangsúlyt fektetett a magyar emberek védelmére, valamint a verseny tisztaságának biztosítására a nemzetgazdaság jelentős ágazataiban. A nemzeti versenyhatóság ágazati gyorsvizsgálataival biztosította a koronavírus-járvány alatti reklámok tisztességességét – tudatta a hivatal az MTI-vel csütörtökön.

Közzétéve:

Az első hathavi eredményeket összegző, a magyar piaci versenyről szóló jelentés szerint a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a verseny jótékony hatásainak köszönhetően közel felére csökkenjen az antigén gyorstesztek hazai kiskereskedelmi ára. Az építőipar területén tavaly megkezdett gyorsvizsgálatok sorozata is folytatódott, amely szintén az áremelkedések mérséklését szolgálja a versenytorzulások felszámolásával.

A GVH továbbra is kiemelt feladatként kezeli a fogyasztók tájékozott döntéseinek elősegítését az online és a hagyományos felületeken egyaránt – írták. Az elmúlt fél év középpontjában az influenszer-marketing gyakorlatai mellett az e-kereskedelem és az adatvagyon összefüggései álltak, amelynek kapcsán a versenyhatóság előremutató javaslatokkal élt a fogyasztói bizalom erősítése, illetve a hazai kkv-k fejlesztése érdekében – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy

az összefonódások ellenőrzésekor a hatóság továbbra is a gyors ügyintézést tartotta szem előtt, melynek köszönhetően a GVH hatékonysága Európában továbbra is az élmezőnybe tartozik.

“A kötelezően ellátandó alapfeladataink mellett három olyan képessége is van a nemzeti versenyhatóságunknak, amely után nemzetközi szakmai érdeklődés mutatkozik. Az egyik az Európában is egyedülálló – a magyar kormánytól kapott – felhatalmazás a gyorsított ágazati vizsgálatok lefolytatására. A másik a környezetvédelem és versenyjog kapcsolatának kutatása, míg a harmadik a fogyasztói jóléti hasznok számszerűsítése, közgazdasági elemzése” – összegezte Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Idén is a hazai termékek hónapja az augusztus

Sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsítik a magyar árukat.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A  Magyar Termék Nonprofit Kft. kezdeményezésére indított akció idén az Abonett Kft., a Ceres Zrt., a Naszálytej Zrt., a Mészáros Borászat, a Haladás Mg. Zrt., a Fino-Food Kft., a Gyulahús Kft., a Sofidel Hungary Kft. és a Happy Chocolates Factory Zrt. termékeire összpontosít. Valamennyien használói a Magyar Termék védjegynek, amely a megbízhatóság valódi garanciája – írták közleményükben.

Az Aldi Magyarország marketingtámogatóként csatlakozik a kezdeményezéshez, amely

sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsíti a védjegyes árukat.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a nyár utolsó hónapja a belföldi termékek közös ünnepe lehet. Benedek Eszter az időzítést azzal indokolta, hogy az államalapítás ünnepe és az új kenyér hagyománya jó alkalmat ad a magyar értékek bemutatására – olvasható a közleményben.

A hazai termékek hónapját tavaly hirdette meg először a Magyar Termék Nonprofit Kft. Akkori közleményük szerint a kezdeményezés a gyártók és a kereskedők összefogását erősítő Vedd a hazait! Védd a hazait! kampány folytatása. A kezdeményezést azért látták akkor időszerűnek, mert a Magyar Termék védjegy iránt évről évre többen érdeklődnek, és a környezetvédelmi elvárások miatt is egyre népszerűbb a belföldön készült áru.

Tovább olvasom

Marketing

Az utazó magazin idén is díjazta a legjobb turisztikai szolgáltatókat

Átadták Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait hétfőn Budapesten; a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták.

Közzétéve:

MTI/Kovács Anikó

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón örömét fejezte ki, hogy a magazin a külhoni magyar turisztikai szolgáltatókra is kiterjesztette a versenyt. Fontosnak nevezte, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás az élet egyre több területén megjelenjen.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta támogatja a külhoni magyar kisvállalkozókat, köztük számos turisztikai szolgáltatót – jelezte.

Közölte, felméréseik azt mutatják, hogy a külhoni magyar vállalkozások 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, így ha őket támogatják, azzal magyar családok sokaságát segítik.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a verseny is azt mutatja, hogy a turizmusért tett erőfeszítések a nehéz körülmények ellenére sikeresek, a szakma az új kihívások ellenére jobban és többet teljesít, az emberek pedig utazni akarnak.

Az MTÜ-nek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól (NTAK) naponta érkező statisztikák alapján pontos információja van a vendégek költéseiről, tartózkodási helyéről, idejéről, illetve a küldő országról – jelezte a vezérigazgató-helyettes.

Idén az ágazatban éves szinten 37 millió vendégéjszakát várnak, ami alig 10 százalékkal marad el a járvány előttitől – mondta.

Kiemelte: a vendégek által legjobban kedvelt szolgáltatókat a magazin elismerései tükrözik.

Érsek M. Zoltán főszerkesztő elmondta, hogy

az idén is 30 kategóriában adtak át elismeréseket.

Az év családbarát szállodája a Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, Az év állatbarát szállodája a Dráva Hotel Thermal Resort, Az év felnőttbarát szállodája a Duna Relax & Event Hotel, Az év wellness szállodája a Hotel Golden Lake Resort. Az év gyógyszállodája elismerést a Hotel Karos Spa, Az év üzleti szállodája díjat a Corinthia Hotel Budapest, Az év városi szállodája díjat a Hotel Budapest kapta. Az év turisztikai üzemeltetője az Eventrend Group, Az év turisztikai szervezete a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., Az év turisztikai szakembere Géher Zoltán szállodaigazgató, Az év turisztikai városa Szeged lett, Az év légitársasága a Wizzair. Az év utazási irodája a Z(s)eppelin Utazási Iroda, Az év fürdője a Hungarospa Hajdúszoboszló, Az év víziparkja az Aquaworld. Az év fővárosi étterme az És lett, Az év szállodai étterme pedig a Láng Bistro & Grill (Hilton Budapest), Az év vidéki étterme a balatonszemesi Kistücsök lett.

Az év határon túli területekre utaztató irodája a Kárpáteurópa Utazási Iroda, Az év erdélyi magyar szálláshelye a Gyimesi Skanzen Panzió lett. Az év erdélyi magyar étterme a Pethő Étterem, Az év felvidéki magyar szálláshelye a Kék hal étterem és panzió, Az év felvidéki magyar étterme a St. Petrus Vini, Az év vajdasági magyar szálláshelye a Vila Elizabet, Az év vajdasági magyar étterme a Hedera Étterem, Az év muravidéki magyar szálláshelye a Panonska Vas, Az év muravidéki magyar étterme a Pri Lujzi, Az év horvátországi magyar szálláshelye a Piros-Étterem Piros Csizma, Az év horvátországi magyar étterme a Restoran Citadella. A kárpátaljai magyar intézmények, éttermek és szálláshelyek az ukrajnai háborús menekültek ellátásában való aktív részvételért és példás helytállásért kaptak elismerést.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese (k) gratulál az Év Turisztikai Szervezete díjat elnyerő Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. képviselőjének Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjainak átadásán Budapesten 2022. július 18-án.

Tovább olvasom