Kövess minket!

Marketing

„Az nem működik, hogy csak várjuk az adatot”

Számos tényezőtől függ, hogy az egyes márkatulajdonosok hogyan viszonyulnak a médiaügynökségek kutatási szolgáltatásaihoz és adataihoz, így ez ügyben sem lehet Az Ügyfélről beszélni – derül ki Jobbágy Tamásnak, az MEC kutatási vezetőjének szavaiból, aki még egy izgalmas álomprojektet is felvázolt.

Az interjú elsőként a Médiapiac szaklap július-augusztusi számában jelent meg, a médiaügynökségi kutatókkal foglalkozó melléklet részeként.

Jobbágy Tamás (fotó: MEC/Köő Adrien)

Az ügyfelektől gyakran hallani, hogy a médiaügynökségek – kereskedelmi szerepükön túl – a náluk fellelhető rengeteg információ, adat miatt hasznos partnereik.

Én a piacot több csoportra osztom: vannak olyan ügyfelek, akik szofisztikáltak, és érdekli őket a kutatási terület; vannak olyanok, akik szofisztikáltak, de nem igazán foglalkoztatják őket az adataink, és a munka rutinszerűen megy előre a maga útján; vannak olyanok, akiket csak tenderek idején érdekel, hogy mit adhat a kutatási terület; és vannak azok, akiknek többet nyújtunk, mint amivel kezdeni tudnak valamit. Nem lehet tehát Az Ügyfélről beszélni. Olyan ügyfelekből, akik értik a kutatási adatokat, érdeklődnek is irántuk, és hajlandóak áldozni is rájuk, kevés van.

Ha őszinték vagyunk, akkor világlik ki, hogy mit tud egy médiaügynökség, amikor egy tender megnyerését követően a sok csillogó-villogó ígéretet valósággá is tudja váltani. Miután egy ügynökség és egy ügyfél elkezd a mindennapokban együtt dolgozni, többnyire visszalépés következik be az igények terén. A recesszió egyfelől nem segítette a munkánkat, mert kevesebb az – emberi és anyagi – erőforrás. Másfelől viszont a nagyobb megfontoltság és a digitális fejlődés felértékelte a kutatási részleg szerepét.

Te hogyan épülsz be ebbe a rendszerbe?

Head of A&I vagyok. Néhány éve változott meg nemzetközileg a kutatási részleg neve MediaLabről Analytics & Insightra, ami mutatja a központ szándékát, miszerint ne laboratóriumi, visszavonultságot tükröző munkamódszert sugalljunk, hanem lépjünk előtérbe, az ügyfelek felé. Emellett jelzi az új név azt is, hogy elemzünk, illetve az insightok megalkotásában is szerepet vállalunk, durván megfogalmazva azzal foglalkozunk, hogy mi történik a kampányok előtt és után. Változás az is az életünkben, hogy miközben új feladatok kerültek hozzánk, másokat el kellett engednünk: például a kompetitív vagy TGI-elemzéseket, és a speciális MEC toolok használata is visszakerült a csoportokhoz.

Mire fordítjátok az így felszabadult időt, energiát?

Egyre markánsabban megjelennek a digitális feladatok: ad serving riportok elemzése, saját benchmarkadatbázis létrehozása, big data projektek, performance-mérések, értékelésük és vizuális ábrázolásuk. De ide tartozik a klasszikus tévé + online kérdések elemzése, a kapcsolódó mérések, megoldások. Ezeken a területeken sok szép feladat van, a kész megoldásokkal azonban még adós a piac.

Insightokkal főleg tenderek és éves tervezések alkalmával foglalkozunk mélyebben, amikor jobban meg kell ismerni egy-egy célcsoportot, fogyasztási trendet. Ilyen esetekben sok helyről jön össze az információ: a sztenderd közönségmérési és egyéb iparági adatokon túl házon belül elemzünk primer adatokat, szekunder adatokat vásárolunk, és a szokásos desk research mellett buzz monitoring adatokat is veszünk elemzésre.

Komplex feladat működő, az ügyfél számára hiteles insightokat létrehozni. Mekkora ebben a szereped kutatási vezetőként?

Ez csapatmunka. Önhitt dolog volna kijelentenie bárkinek, hogy ő az insightgenerátor, aki tudja a tutit. Az iparág jelentős mértékben támaszkodik benyomásokra, és ez erre a részre különösen igaz. Egyedül félremehetne a dolog, egy jól bevált csapat képes igazán hasznosat alkotni.

Beszélsz intuícióról, beleérzésről, miközben számos trend, például a big data a számok, az adatok mindenhatóságáról szól.

Ha insightokról van szó, lehet ugyan a big datát segítségül hívni, de a puhább tényezők kapnak nagyobb szerepet. A big data egyébként is olyan dolog, amellyel szeretünk kardozni, de valójában – leszámítva például azt, ahogyan a bankok a saját ügyféladatbázisaikat elemzik – relatíve kevés helyen foglalkoznak vele mélységében. A digitális analitika esetében is szükség van az intuícióra, mert helyén kell kezelni az adatokat. A digitális világban a módszerek még kiforratlanok, ebből óhatatlanul adódnak hibák.

Semmilyen adat nem tud annyira kristálytiszta lenni, hogy ne kellene mögé nézni. Szükség van tehát a tapasztalt, a médiatervezésben és a kutatási adatok értelmezésében jártas kollégákra. Emellett folyamatosan lépést kell tartani a változásokkal.

A munkád mekkora része napi rutin, és mennyi időd van a kísérletezésre?

Egy négyfős csapattal segítjük az MEC-t, ebből három fő főállású, mellettünk egy gyakornok dolgozik. Nálam landol a legkevesebb rutinfeladat, sokkal inkább gondolkodom, gondolkodtatok, ötletelek, persze ha szükséges, involválódom a napi projektek működtetésébe is. Ezenkívül koordinálom a tervezőcsapatokkal való egyeztetést, és gyakran járok ügyfelekhez. Sőt, feladatunk bizonyos szolgáltatások, így például az ökonometriai elemzések értékesítése is. Utóbbira megdöbbentően kicsi az igény az ügyfelek részéről.

Elég drága mulatság, milliós nagyságrend.

Annyira nem drága, nem kerül több millió forintba.

Miért nem látnak az ügyfelek fantáziát az ökonometriában?

Vannak olyan ügyfelek, akiknek az anyacége meghatározza, ki az a nemzetközi partner, akivel ökonometriai projekteken dolgozhatnak. Emellett vannak olyan látszólag nagy ügyfelek, akiknek első látásra könnyen lehetne pénzük rá, ám ha lebontjuk divíziókra, márkákra a tevékenységüket, máris megterhelőnek tűnik egy ilyen befektetés egy egység számára. A harmadik problémát az jelenti, hogy ritkán áll rendelkezésre megfelelő értékesítési adat, amely nem a gyárból kilépő termékekről, hanem a vásárlók tényleges fogyasztásáról mond valamit. Az elérhető adatok egy része pedig ritka, például a Nielsen havi adatai alapján nem lehet jó modellt készíteni. Szerencsére azért vannak ügyfeleink, akik hasznosnak látják az ilyen projekteket, és élnek is velük.

Feltételezem, ők ki is kalkulálják, hogy mennyi hasznot hoz a mérésből eredő pluszinformáció.

Ha egy ügyfél kellően eltökélt, és elárulja, hogy mekkora az egy vásárlóra jutó profit, könnyen számolhatunk ROI-t is.

Van erre példa? Érzékeny kérdés az adatok átadása.

Ha nagyobb időtávra akarunk ROI-t számolni, elég a factory out adat, az ökonometriához viszont szükség van a vevőoldali számokra. Van olyan ügyfél, aki sokévnyi együttműködés után is elzárkózik, míg mások a nagyobb időintervallumra szóló adatokat már rendelkezésre bocsátják. A magyar piacon nem egy ügyfél hajlandó átadni valóban mélységi adatokat, de potenciálisan lehetnének többen is. A nyugati piacokhoz képest zárkózottságot tapasztalunk. Feladat számunkra, hogy konkrét projektekkel kopogtassunk az ügyfeleknél, amelyek megindokolják, miért érdemes információt átadni. Az nem működik, hogy csak várjuk az adatot. Foglalkozunk például adatok több forrásból való összeterelésével és ennek vizualizációjával. Ez olyan szolgáltatás, amellyel oda lehet már menni az ügyfelekhez. Azt is meg lehet nézni, hogy az értékesítési adatoktól eggyel hátrébb lépve milyen olyan adatokat – incoming call, weboldal-látogatottság stb. – találunk, amelyek kevésbé érzékenyek, de hasznosak, és egy ökonometriai elemzés alapját adhatják.

A zártság abból ered, hogy a nyugati központok itthon egyszerűen letiltják az információk átadását, vagy a jó öreg bizalmatlanságról van szó, ami Magyarországot alapvetően is jellemzi?

Érzésem szerint kulturális sajátosságról van inkább szó. Másrészt, ha egy ügyfél nem partnerségre törekszik, hanem olcsó beszállítót akar magának, nem is különösebben érdeke az információk átadása. Az ügynökségeknek is van teendőjük: akkor jutnak hozzá az adatokhoz, ha nem csupán kérik őket, hanem tartalmat, indokot is biztosítanak az ügyfél számára. Ez egy tanulási folyamat, amelyben mindkét félnek meg kell tanulnia jól élni az adatokkal.

Említetted, hogy az értékesítési adatoktól visszalépve is lehet értékes adatokhoz jutni. Előző lapszámunkban a Vodafone marketingvezetője azt mondta, a branding KPI-okat is egészen az üzleti célokig kell visszafejteni. Mennyire jellemző ez a hozzáállás?

A márkaismertségi kutatások piacán is van még mit feszegetni. Kevés ügyfél méri rendszeresen a márkamutatókat. Pedig „tankönyv” szerint például az online kampányok két csoportba oszthatóak: egy performance-kampány esetében egyszerű a képlet, de egy brandingkampánynál nem tudunk mit kezdeni a kattintásokkal, ez esetben akkor tudjuk értékelni a kommunikáció teljesítményét, ha van márkakutatásunk. Nem beszélve arról, hogy a magyar piacon nem igazán léteznek vegytiszta kampányok: legyen egy kicsit branding, de azért kattintsanak sokan, és a kattintás nem brandingmutató.

Egyre több szó esik az attribúciós modellekről.

Ez nálunk is téma, a performance-kampányok esetében jön szóba. Ezeknek a modelleknek az a tétje, hogy ne pusztán az utolsó lépésnek tulajdonítsuk az eredményt – legyen szó a keresőből a márkaoldalra érkezésről vagy egy banner lekattintásáról –, hanem vizsgáljuk meg mélységében, hogy a fogyasztó mennyi és milyen kontaktussal szembesült. Ha ezt nem tesszük meg, és last click vakságba esünk, egyszer csak azt vesszük észre, hogy zuhan a fogyasztásunk.

Mit látsz jelenleg a legizgalmasabbnak a munkádban, és mi lenne számodra az álomprojekt?

Izgalmas kérdés, hogy egy ügynökségi kutatócsoport hogyan tud bizonyos aspektusból meghaladni egy kutatócéget. Utóbbi mögött sokéves tapasztalat, rengeteg módszertan, válaszadói panelek, hatalmas kutatói háttér áll, nincsenek viszont kampányokkal kapcsolatos elemi adatai. Egy ügynökség összes kampányának összes adata például már sok tízmilliós AV-számot jelent. Emögött ráadásul ott van az internetezők döntő többségének az elérése. Ha ebből az adathalmazból ki tudnánk szedni valamilyen viselkedési mintázatot, és következtetéseket tudnánk levonni reklám és ember viszonyáról, az eredményeket érdekes lenne összevetni a klasszikus, reprezentatív mintákon futó kutatásokkal. Vajon egy ezerfős minta visszaigazolja, amit mi kapunk, vagy nem? Ha igen, az nagyon jó, de ha nem, az is érdekes vitát indíthatna.

Van ennek realitása?

Nem sok, de álmodozni lehet. De mondok közelebbit: jó lenne, ha a tévénézési és az online videofogyasztási adatokat valamiképp össze lehetne hangolni. Ha az online videót valamiképp a tévéhez lehetne hasonlatosabbá tenni, és az ára is csökkenne, az FMCG-hirdetők kapnának az alkalmon. A piaci igény megvan, már dolgozunk rajta a magunk részéről.

Marketing

Abbahagyják a vevők az online vásárlást, ha bonyolultnak tűnik

Az online vásárlók döntő többsége internetes keresők segítségével tájékozódik, a válaszadók fele a közösségi médiában és hírlevelekből is szerez információt, harmaduk a barátoktól, ismerősöktől kér segítséget, míg az influenszerek ajánlásai csak a megkérdezettek 2 százalékát befolyásolják – közölte a Bónusz Brigád a GKID-vel végzett közös felmérésére hivatkozva.

Közzétéve:

Az adatok alapján a fogyasztók 85 százaléka internetes keresőkben tájékozódik a kedvezményes ajánlatokról. A második legnépszerűbb tájékozódási hely a közösségi média, a válaszadók közel fele ebből szerzi ismereteit: a 18-29 évesek 66 százaléka tájékozódik innen, ha vásárolni akar valamit.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a hírlevelek is fontos forrásai az ismereteknek, ezekből szintén a válaszadók közel fele szerez információt, de itt is kirajzolódik egy generációs különbség: míg a 18-29 éveseknek csupán harmadára, addig a 40 év feletti válaszadók felére jellemző ez. Barátoktól, ismerősöktől a kutatásban részt vevők harmada kér segítséget, támpontokat vásárlás előtt, ám a 18-24 évesekre ez még jellemzőbb: közülük minden második a kortársaihoz fordul információkért. Kuponos oldalakról minden harmadik ember tájékozódik, ez az arány a 30-39 évesek között a legmagasabb (41 százalék). Egy-egy szolgáltató nyomtatott újságjából mindössze 13 százalékuk kap hírt az akciókról, de a 25-39 évesek közül csak 6-7 százalék forgatja az akciós újságokat.

A felmérés kimutatta, hogy a legtöbben, a fogyasztók 84 százaléka a kuponokat, akciókat kínáló weboldalakon tervez online szolgáltatásokat, utazásokat, élményeket vásárolni. Közvetlenül a szolgáltatók weboldalán a válaszadók 47 százaléka, a szállásadásra specializálódott oldalakon 56 százalék vesz igénybe szolgáltatást, utazást.

A vevők számára a legfontosabb szempont továbbra is az adott termék vagy szolgáltatás ára (67 százalék), illetve ár-érték aránya, melyet a válaszadók közel háromnegyede jelölt meg a legfontosabb szempontként. A szolgálatóval kapcsolatos korábbi pozitív tapasztalat 45 százalék számára fontos, azonban minél idősebbeket kérdezett a kutatás, ez annál fontosabb szempont volt. A földrajzi közelség, elérhetőség minden negyedik válaszadó számára döntő tényező vásárláskor, ugyanakkor ennél jóval fontosabb a vásárlás, foglalás egyszerűsége, ez a válaszadók 37 százaléka számára lényeges.

A webáruház megbízhatósága minden második ember számára döntési faktor, ez a nők számára fontosabb, nekik mind az értékelések, mind a közvetítő oldal megbízhatósága többet nyom a latba, mint a férfiak számára.

A termék vagy szolgáltatás részletekbe menő, alapos leírása közel minden második válaszadó számára lényeges, és a vásárlók előnyben részesítik azokat a helyeket, ahol minden részletre vonatkozóan választ kapnak a kérdéseikre, nem kell e-mailben, chaten vagy telefonon keresniük a webáruházat.

A Bónusz Brigád és a GKID kutatása szerint az influenszerek ajánlásai csupán 2 százalékukat befolyásolják egy szolgáltatás melletti elköteleződésben, miközben a válaszadók 22 százaléka számára előtérbe került a visszaválthatóság, a határidő módosításának lehetősége, illetve minden ötödik válaszadó rövidebb időre tervez előre, és inkább az utolsó pillanatban foglal utazásokat, szolgáltatásokat.

Tovább olvasom

Marketing

A GVH eltávolíttatja egy gyógygombás cég online reklámjait

A hatóság a maximális, 117,8 millió forintos bírságot rótta ki a Max-Immun Kft.-re.

Közzétéve:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eltávolíttatja a Facebookról, a YouTube-ról és a Vimeoról a gyógygomba-készítményeiről ismert Max-Immun Kft. hirdetéseit, miután a cég továbbra sem szüntette be a C-peptid termékek jogsértő reklámozását – közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.

A nemzeti versenyhatóság tavaly májusban megállapította:

a Max-Immun Kft. valótlanul tulajdonított gyógyhatást – többek között koronavírus elleni hatásosságot – a Vargapeptide családba tartozó úgynevezett proinzulin C-peptid kozmetikumoknak.

A GVH megtiltotta az érintett termékek további jogellenes reklámozását és a maximális, 117,8 millió forintos bírságot rótta ki a cégre. A vállalkozás bíróságon támadta meg a versenyhivatal döntését, de a Fővárosi Törvényszék tavaly év végén elutasította ezt, jogerősen is helyben hagyva a versenyhatósági határozatot.

A GVH a döntésében foglaltak ellenőrzésekor arra jutott, hogy a vállalkozás továbbra sem hagyott fel teljesen a jogsértő reklámgyakorlattal – annak ellenére, hogy a hatóság végrehajtási eljárást indított, ennek keretében pedig a cég ügyvezetőjének, Varga Gábornak tavaly december óta napi 50 ezer forintos bírságot kell fizetnie egészen a kötelezettségek teljesítésig.

A versenyhivatal ezért úgy döntött, hogy a hirdetéseket továbbra is közzétevő Facebook, YouTube és Vimeo platformok anyacégeit – a Metát, a Google-t és az IAC-t – kötelezi az érintett jogellenes reklámok elérhetetlenné tételére.

A cégeknek 30 napon belül kell igazolniuk a GVH felé a tartalmak eltávolítását.

A hatóság minden esetben biztosítja a fogyasztókat megtévesztő gyakorlat felszámolását olyan esetekben is, amikor a döntésének kötelezettje nem működik együtt a hatóságokkal. A magyar fogyasztók így a cég együttműködésének hiányától függetlenül is védettek a jogsértőnek minősülő kereskedelmi gyakorlatok folytatásától – írták.

Tovább olvasom

Marketing

Az ügyfelek értékelik a humoros hirdetéseket

Bár az emberek 91 százaléka szereti, ha a márkák viccesek, és 72 százalékuk választana egy humoros márkát a konkurenciával szemben, az üzleti vezetők 95 százaléka tart a humor használatától az ügyfélkapcsolatokban egy felmérés szerint.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Oracle Fusion Cloud Customer Experience (CX) és Gretchen Rubin, az ötszörös New York Times bestseller író és podcaster új kutatása szerint az emberek azt szeretnék, ha a márkák megmosolyogtatnák és megnevettetnék őket, az üzleti vezetők mégis félnek a humor alkalmazásától.

A Happiness Report 14 ország több mint 12 000 fogyasztójának és üzleti vezetőjének meglátásait tartalmazza, és megállapította, hogy az emberek olyan új élményeket keresnek, amelyek mosolyra és nevetésre késztetik őket. A humort alkalmazó márkákat a fogyasztók hűséggel, jó értékelésekkel és ismételt vásárlásokkal jutalmazzák, és elfordulnak azoktól, amelyek nem ilyenek.

A közlemény idézi Gretchen Rubint, aki elmondta, a célközönségük boldogságához hozzájárulni kívánó márkák számára a folyamat az adatokkal és az ügyfelek megismerésével kezdődik.

Csak ezután lehet a humor, a személyiség és a márkaélmény megfelelő keverékét hozni, amely a hűséget és a márka pártolását segíti elő.

Rob Tarkoff, az Oracle Advertising and Customer Experience (CX) ügyvezető alelnöke és vezérigazgatója hozzátette: az eredményekből kiderül, hogy a legtöbb vállalatvezető szeretné, ha a fogyasztók többet nevetnének, és megértik, hogy ez a valódi kapcsolat kialakításának kritikus része. A siker érdekében a márkáknak az adatokat kell az ügyfélélmény-stratégiájuk középpontjába helyezniük.

A felmérés kimutatta, hogy az emberek 88 százaléka olyan új élményeket keres, amelyek mosolyra és nevetésre késztetik őket. Az emberek szerint a boldogsághoz leginkább egészség (80 százalék), jó személyes kapcsolatok (79 százalék) és élmények (53 százalék) kellenek.

A megkérdezettek több mint fele (53 százalék) szeretné, ha pénzért lehetne boldogságot vásárolni, 78 százalékuk pedig hajlandó felárat fizetni az igazi boldogságért. Mindez megmutatkozik abban is, hogy az elmúlt években 89 százalékuk az online vásárlásban próbálta megtalálni a boldogságot: 47 százalékuk azt is mondta, hogy a csomagok kézhezvétele boldoggá teszi, ugyanakkor 12 százalékuk nehezen emlékezett vissza az online vásárolt termékekre.

Közölték, a válaszadók azt szeretnék, ha a márkák mosolyra és nevetésre késztetnék őket, de az üzleti vezetők elismerik, hogy ritkán használják a humort az ügyfelek bevonására. Az emberek 78 százaléka szerint a márkák többet tehetnének azért, hogy boldoggá tegyék ügyfeleiket, 91 százalékuk pedig azt mondta, hogy a márkák inkább viccesek legyenek.

Az adatok szerint a fogyasztók 90 százaléka nagyobb valószínűséggel emlékszik vissza a vicces hirdetésekre, ennek ellenére azonban az üzleti vezetők szerint márkáik offline hirdetéseinek csak 20 százaléka (tv, óriásplakát), az online hirdetéseknek pedig csak 18 százaléka használja aktívan a humort.

Közölték azt is, hogy ha egy márka humort használ, az emberek nagyobb valószínűséggel vásárolnak tőle újra (80 százalék), ajánlják a márkát családtagjaiknak és barátaiknak (80 százalék), választják a márkát a konkurenciával szemben (72 százalék), és többet költenek az adott márkára (63 százalék).

Az üzleti vezetők 95 százaléka tart a humor alkalmazásától az ügyfélkapcsolatokban, miközben 89 százaléka lát lehetőséget a humor felhasználására az ügyfélélmény javítása érdekében. Igaz, 85 százalékuk azt is állítja, hogy nem rendelkezik a humor sikeres megvalósításához szükséges adatfelismerésekkel vagy eszközökkel: az üzleti vezetők bátrabban használnának humort az ügyfelekkel való kapcsolattartás során, ha jobb rálátásuk lenne az ügyfelekre (55 százalék) és ha hozzáférnének az olyan fejlett technológiákhoz, mint a mesterséges intelligencia (32 százalék).

Tovább olvasom