Kövess minket!

Marketing

Az első pesti villamostól az elektromos repülésig

A Siemens magyarországi jelenlétének 130. évfordulóján tartott sajtóeseményen Dale A. Martin elnök-vezérigazgató nem csupán a múltról beszélt – melynek része az első pesti villamosvonal és az első vegyesvállalat a vasfüggöny mögött -, de a közeljövő terveiről is. A Siemens Healthineers egészségügyi üzletág jövőre önálló tőzsdei céggé válik; a Késmárk utcai turbinalapát-gyárat új üzemcsarnokkal bővítik; a Magnus Aircraft-tal közösen elektromos meghajtású kisrepülőgépet építenek; a szintén a Siemens csoporthoz tartozó evosoft mérnökei pedig a MindSphere nevű, nyílt forráskódú IoT operációs rendszert fejlesztik. Virágh Adrienn-nel, a Siemens Zrt. kommunikációs igazgatójával arról beszélgettünk, hogy a kommunikációs terület hogyan tudja támogatni a vállalat stratégiai törekvéseit.

A Siemens világszerte és Magyarországon is nagyon sok embert alkalmaz, az eseményen pedig több száz fős bővítési tervekről számoltak be, olyan területeken, melyek hiányszakmának számítanak. Milyen employer branding programokkal támogatja ezt a cég?

A Siemens csoporton belül hozzánk elsősorban a Siemens Zrt., vagyis a Gizella úti értékesítési központ és a két magyarországi gyáregység tartozik. Ami az employer brandinget illeti: egyrészt a vállalatnak globálisan is fontos ez a terület, hogy világszinten 170, Magyarországon pedig 130 éves cégként folyamatosan meg tudjunk újulni. Másrészt mi is látjuk a munkaerőpiaci helyzetet, azt, hogy egyre komolyabb erőfeszítést igényel a meglévő munkatársak megtartása és újak bevonzása.

Nálunk a helyzet alapvetően jó, így a célunk az, hogy ez a későbbiekben se változzon, ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy kapkodni kelljen a munkaerő után.

Az employer branding projektet – részben az anyavállalati stratégia mentén – a kommunikáció és a HR közösen építette fel, és három pilléren nyugszik: az egyik az Attraction, a vonzás, a másik a Retention, vagyis megtartás, a harmadik pedig az Engagement, az elkötelezettség-építés. Erre a három pillérre húzunk fel különböző eszközöket, minden területen az adott telephelyi specialitásokra szabva. Az Attraction területén például a nemrég lezajlott állásbörze nagyon jó eszköz volt, megújult látványvilággal jelentünk meg, nagy számban hoztunk el önéletrajzokat, és már fel is vettünk közülük kollégákat. A másik két területen – a Retention és az Engagement terén is különböző eszközöket vetünk be a célok elérése érdekében. Bevezettük például a First Working Day nevű kezdeményezést, aminek a célja, hogy a kollégák már az első, nálunk töltött munkanapjukon közösségi élménnyel találkozzanak: amellett, hogy izgalmas és érdekes formában bemutatjuk a céget, az új munkatársak megismerkedhetnek egymással, a környezettel, és máris könnyebb lesz a beilleszkedésük.

Online csak állásportálokkal dolgoztok, vagy targetált PPC-hirdetésekkel, bannerekkel is?

Ami a HR kommunikációs csatornákat illeti, az online hirdetések továbbra is nagyon erősek, a legtöbb életrajz továbbra is álláskereső portálokról jön. Fejvadászokon keresztül is rendszeresen dolgozunk direkt megkeresésekkel, illetve előfordul, hogy LinkedIn-en keresztül is hirdetünk.

A Siemens, mint munkáltató imázsát pedig az Employer Branding projekt keretrendszerébe illő akciókkal támogatjuk, illetve közvetlenül ott próbáljuk megtalálni a kollégákat, ahol jelen vannak.

Az imázsról szólva: egy nagyvállalatról beszélünk, amely egyrészt kultúrájában nyilván eltér a ma divatos startupoktól, másrészt – más nagy cégekhez hasonlóan – olykor a botrányok sem kerülték el. Ezeket hogyan tudja kezelni a kommunikáció, mennyire nyomták rá a bélyegüket a vállalat megítélésére?

Egy 170 éves vállalatról beszélünk, és ahogy a legtöbb vállalat életében, a mi múltunkban is voltak olyan korszakok, amelyekre nem mindig büszkén gondol vissza az ember. De egy vállalatot az is minősíti, hogyan tudja ezeket kezelni.

A kommunikáció szerepe egy válság időszakában különösen fontos, kulcsa pedig az őszinteség, a felelősség felvállalása.

Mindenki tudja, aki a Siemenshez jön, hogy ez egy tisztességes, becsületes német vállalat.

A korai budapesti Siemens villamosok irányítópultja

A HR törekvések nem nagyon jelennek meg a médiában. Reklámozásra, PR-re mennyire használja a Siemens a médiumokat?

Klasszikus B2B-cég vagyunk, az ügyfeleink különböző méretű vállalatok, állami szervezetek, intézmények. Azt tartjuk szem előtt, mi a leghatékonyabb az ügyfelek elérésére. Ezért például tévében, rádióban az esetek nagy többségében szinte egyáltalán nem vagyunk már jelen, mert az ügyfeleinket más kommunikációs csatornákon keresztült sokkal hatékonyabban, célzottabban tudjuk elérni.

 

Az idei év kommunikációs szempontból kivétel volt, mert a 130 éves évforduló kapcsán készítettünk egy kis imázskampányt: print és online hirdetésekkel dolgoztunk, és három ügyfelünkön keresztül mutattuk be, hogy a Siemens hogyan járul hozzá az ő tevékenységükhöz. Imázs szempontból hasznosnak ítéljük ezt a kampányt.

 

Természetesen a vállalati kommunikációval is kiemelten foglalkozunk. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot a sajtóval, ami véleményem szerint még a mai online, a közösségi média által egyre inkább befolyásolt világban is kifejezetten fontos. Emellett a saját kommunikációs csatornáink is digitalizálódnak. Mi kezeljük a Facebook-oldalt, ami HR-szempontból is releváns, mert ma már az esetek nagy többségében a jelentkezők nem kizárólag a cég honlapjáról, hanem annak Facebook-oldaláról is tájékozódnak. Az évforduló alkalmából pedig indítottunk Twitter– és Instagram-oldalt is.

Egy konkrét fejlesztés, amely a rendezvényen elhangzott, a MindSphere, ami egy nyitott, felhő alapú IoT alkalmazás, amellyel más márkákkal is együttműködnek. Erről mit lehet tudni?

Leegyszerűsítve a MindSphere egy nyílt, felhő alapú operációs rendszer ipari alkalmazások számára. Egy olyan szoftverplatform, amellyel a gépek és a fizikai valóság összeköthető a digitális világgal. Segítségével akár irányítható, felügyelhető, testreszabható a gyártás, a gépek „beszélhetnek” egymással (Internet of Things, azaz a dolgok internete), akár kontinensek között is. A gyártás minden folyamatában adatokat gyűjtünk, és ezek elemzéséből lehet következtetéseket levonni. Már partnerünk például az Adidas és a Maserati is.

A rendezvényen is bemutatott e-repülés mennyiben valós üzleti igényt válaszol meg, illetve mennyiben kommunikációs eszköz?

Kommunikációs vezetőként teljes mértékben egyetértek azzal, hogy ez egy jól kommunikálható dolog, de mi üzlettel foglalkozunk, és az a célunk, hogy a fejlesztéseink a gyakorlati életben is hasznosíthatóak legyenek. A Siemens és az Airbus között 2014 óta van együttműködés azzal a céllal, hogy akár utasszállító gépek hibrid módban tudjanak működni. Ez a gép is ebbe a fejlesztésbe illeszkedik. A magyar csapat jelenleg azon dolgozik, hogy a Magnus eFusion nevű kis, kétüléses, teljesen elektromos hajtásrendszerrel rendelkező gép hogyan tud minél hosszabb üzemidővel repülni. Az itteni kollégák kutatás-fejlesztési eredményeit pedig felhasználják az anyavállalati együttműködésben is.

Marketing

Átalakul az internetes szolgáltatási piac

Megváltozott az online szolgáltatások piaca, a vevők óvatosabban döntenek, egyre többen csak az utolsó pillanatban vásárolnak, és átalakult a keresett szolgáltatások köre – derül ki a főként internetes élmény-szolgáltatásokat kínáló Bónusz Brigád és az az e-kereskedelem kutatására szakosodott GKID közös felmérésből.

Közzétéve:

Pixabay

Az elemzés szerint a válaszadók háromnegyede változtatott korábbi online vásárlási szokásain, és negyedrészük csak last minute költi el a pénzét egy szolgáltatásra, például utazásra.    

A közlemény idézi Banga Györgyit, a Bónusz Brigád operatív igazgatóját, aki elmondta, a rugalmasság lett az egyik legfontosabb vásárlási döntést befolyásoló szempont, ami azt is mutatja, hogy nő a pénzügyi tudatosság a fogyasztók körében. Hozzátette: a rugalmas, visszaváltható ajánlatok sokkal keresettebbek oldalaikon, még akkor is, ha esetleg valamivel magasabb árkategóriájú egy visszaváltható ajánlat. Elmondta azt is, hogy a vásárlási szokások főként a megváltozott élethelyzet miatt alakultak át.
    

A kutatásban résztvevő felhasználók 86 százaléka vásárolt terméket hazai webáruházból az elmúlt egy évben, 58 százalékuk rendelt készételt, közel 50 százalékuk vásárolt valamilyen programra szóló jegyet, 42 százalékuk foglalt szállást Magyarországon és 17 százalékuk foglalt külföldön.

A szállásfoglalások esetében a visszaesés szembetűnő, hiszen korábban hazai szálláshelyet 70 százalékuk, külföldi utazást 37 százalékuk vásárolt online. A vevők a legtöbbet külföldi online szállásfoglalásra költöttek, átlagosan több mint 137 ezer forintot, míg a külföldön foglalók negyede több mint 200 ezer forintot. Készétel rendelésre a válaszadók átlagosan közel 40 ezer forintot költöttek – a jellemző költés egy év alatt 10 és 50 ezer forint közé esett. Belépőjegyre, koncertjegyre, mozijegyre vagy színházjegyre átlagosan 42 ezer forintot költöttek a válaszadók az elmúlt egy évben, de minden harmadik vevő kevesebbet, mint korábban.
    
A vásárlók döntő többsége, 68 százaléka szolgáltatást vásárolt az oldalon a kimutatás szerint: tízből négyen valamilyen élményre szóló kupont vagy kedvezményes ajánlatot. Hazai szálláshelyre vonatkozó ajánlatot a válaszadók 34 százaléka vásárolt, szépségápolásra, egészségmegőrzésre vonatkozó ajánlatot 32 százalékuk választott.
    
A Bónusz Brigád oldalán a válaszadók közel harmada a folyamatosan vásárol, ami a társaság szerint azt mutatja, hogy kiemelkedően magas a visszatérő, hűséges vásárlók aránya. Az oldal jelenlegi látogatói közül 23 százalék még nem vásárolt a Bónusz Brigádon: minden 5. válaszadó ezt a jövőben tervezi. A válaszadók 2022-ben is több szolgáltatás vásárlását tervezik, a hazai szálláshelyekre szóló online ajánlatokat a válaszadók 50 százaléka, étterembe, élményre, kulturális, szórakoztató eseményekre szóló kupont a válaszadók 48 százaléka biztosan fogja keresni – közölték a felmérés alapján.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak. (X)

Közzétéve:

Fotó: Kondella Mihály

Kihirdették az MVM Edison startup verseny 2022-es győzteseit. A kihívásra nevezett innovatív kezdeményezéseket ötlet és érett (scale up) fázis szerinti kategóriákban díjazták.

Az ötlet fázisban idén a Diverzum diákokat és márkákat összekötő platformja állhatott a dobogó legfelső fokára, második az automatizált otthoni kertészetet megvalósító MikroKert, a bronzérmes pedig az okos hulladékkezelésre ösztönző GreenMap csapata lett. Az érett fázisú fejlesztések között első helyezett a városnézést új szintre emelő szabadulószoba-alkalmazás, a CityRoom, második a fiataloknak ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhelyt létrehozó RoboKaland, illetve harmadik az elektromos autók számára töltés-asszisztencia szolgáltatást biztosító Green Assistance csapata lett.

Munkában a zsűri balról jobbra: Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a zsűri elnöke, Répássy Zsuzsanna Réka, az ittaSzezon.com alapítója, Vojtek Endre, az MVM Zrt. kereskedelmi és ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettesi senior tanácsadója, Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai és gazdasági vezetője, valamint dr. Hajnal Tamás, a Széchenyi Alapok Zrt. vezérigazgatói tanácsadója (Fotó: Kondella Mihály)

Az MVM Csoport hisz abban, hogy a startup közösségek fontos motorjai az innovatív megoldásoknak. Ezt támogatva jött létre az MVM Edison startup verseny 2016-ban, amelyet azóta minden évben megrendeznek. A cél idén is az volt, hogy a pályázat innovatív ötleteket karoljon fel az energetika, a jövő otthonai, városai, a digitális infrastruktúra, a pénzügyeket forradalmasító fintech-, illetve az ügyfélkiszolgálás és termékinnováció területéhez kapcsolódva, valamint egy különálló „egyéb” kategóriában. A szervezők olyan ötleteket vártak, amelyek valós problémákra kínálnak megoldásokat, miközben megkönnyítik a felhasználók mindennapjait, és hatékonyabbá teszik az energetikai szektor működését.

Büszkék vagyunk rá, hogy az MVM Edison startup verseny mára nemcsak önálló márka, hanem a startup világ meghatározó szereplője. A megmérettetés 2016-os indulása óta csaknem félezer pályázat érkezett, összesen 59 döntőst mentoráltunk, és 16 nyertes csapatot ünnepelhettünk. Az elmúlt években az MVM Edison segítségével az MVM Smart Future Lab Zrt. 5 projektet támogatott befektetéssel. Idén is számos kreatív és jövőbe mutató pályázat érkezett. Azt gondolom, a 2022-es mezőny minden eddiginél innovatívabb volt

mondta Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke.

Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke (Fotó: Kondella Mihály)

Az idén beérkezett 186 pályázat közül szakmai zsűri választotta ki a 11 legígéretesebbet, így 7 csapat korai, ötlet fázisú, míg 4 csapat érett fázisú megoldása jutott a döntőbe. A döntősök a májusi megmérettetés előtt két hónapos különleges szakmai mentorprogramon vettek részt, ahol az MVM Csoport inkubátor cége, az MVM Smart Future Lab szakértői segítették őket. Megismerkedtek többek között az üzletiterv-készítés és a gyors prototípus tervezés módszertanával, továbbá a szabadalmak fortélyaival. Fontos cél volt az is, hogy a feltalálók segítséget kapjanak ötletük továbbfejlesztésében és a tényleges piacra lépésben.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is élőben, online tartották az MVM Edison döntőjét, ahol már csak az számított, hogy a feltalálók mennyire tudják „eladni” ötletüket a szakmai zsűrinek. Az ötlet fázisban induló csapatok online pitchét élőben nézhették az érdeklődők az MVM videómegosztó oldalán. A szakmai zsűri döntése alapján az érett és az ötlet fázis első helyezettjei 5 millió forintos fődíjat, a második és harmadik helyezettek pedig 3, illetve 1 millió forintot nyertek. A döntőben helyezést elérő csapatok emellett esélyt kapnak a legfeljebb 50 millió forint értékű, magvető befektetés elnyerésére is az MVM Smart Future Lab jóvoltából.

Tovább olvasom

Marketing

A hazai nagyvállalatok közel fele már az üzleti stratégiájába emelte az ügyfélélményt

Töretlenül növekszik a kimagasló ügyfélélmény iránti vágy: a cégvezetők és a vásárlók számára is megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ), az NRC és a CXPA Hungary egy évvel ezelőtt CX&Research néven kezdett együttműködésbe. A CXPA Hungary és az NRC 2022-ben újra felmérte a magyarországi vállalatok ügyfélélmény-érettségét. Az NRC kutatásából kiderült, hogy töretlenül növekszik a kimagasló ügyfélélmény iránti vágy: a cégvezetők és a vásárlók számára is megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát. 

A verseny már átnyúlik az iparágakon, vagyis ha valahol jót tapasztalnak az emberek, azt egy másik márka esetében már alapelvárásnak tekintik. Ezt figyelembe véve a megkülönböztetett ügyfélélmény elérése egyre nagyobb kihívás a cégek számára.

Erre azok a vállalatok tudnak igazán jól reagálni, akik tudatosan állnak az ügyfélélmény menedzseléséhez, ismerik és figyelemmel kísérik az ügyfeleik életét, és fejlesztéseik során kiemelten kezelik a folyamatosan változó igényeiket

– állapította meg az ügyfélélményérettség-kutatás. A felmérés eredményét a CX&RESEARCH 2022 webináriumon osztották meg a publikummal a CXPA Hungary alapító vezetői.

“Magyarországon 2021-hez képest kis mértékben ugyan, de növekedett az ügyfélélményt tudatosan menedzselő cégek aránya” – kezdte Tengerdi Laura, a CXPA Hungary társalapító-vezetője a CX&RESEARCH 2022 webinárium nyitó előadását. A felmérés során a 250-nél több munkavállalót alkalmazó cégekre fókuszáltak, de idén megvizsgálták azt is, hogy miben térnek el a kisebb vállalatok a nagyobbaktól. A CX(ügyfélélmény)-érettség alapján öt szintet különböztettek meg: kezdők, fejlődők, elkötelezettek, haladók és profik.

Magyarország tavaly és idén is a második, azaz a “fejlődő” szinten végzett CX-érettségben. A 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató hazai cégek tekintetében a CX-érettség 41,9-ről 43,2-re nőtt. Már itthon is akadnak olyan cégek, amelyek “haladó” szinten vannak, sőt növekedett is az arányuk 2021-hez képest 12%-ról 16%-ra

– folytatta Hanyecz Andrea, a CXPA Hungary társalapító és partnerségért felelős vezetője. Az NRC kutatásából kiderült, hogy egyre többen használnak valamilyen keretrendszert az ügyfélélmény menedzselésére, ami fontos a tudatos építkezéshez és a fenntartható növekedéshez. 

A kutatás főbb megállapításai (250+ vállalatokat vizsgálva a teljes mértékben igaz válaszok alapján a 6 fő ügyfélélmény-kompetencia mentén):

●    Ügyfélélmény-stratégia: míg a vállalatok fele említette, hogy a víziója része az ügyfél
       életének jobbá tétele, addig csupán a válaszadók negyede cselekszik a
       márkaígéretek mentén.
●    Ügyfélút: minden harmadik válaszadó említette, hogy a vállalatuknál vannak
      kiemelt CX-projektek, de csak a megkérdezettek 20%-a használja
      ehhez az ügyfélút-térképezés módszertanát.
●    Ügyfélhang: csupán minden ötödik cég állította, hogy jól ismeri az ügyfeleit és
      igényeit.
●    Vezetés: az ügyfélhatást is csak minden harmadik cég vizsgálja a prioritások
      meghatározásánál.
●    Mérések: jó hír, hogy a válaszadók több mint fele építette be az
      ügyfélelégedettségi mutatókat a vállalati mérési rendszerbe. Rossz hír viszont, hogy
      mindössze 2% kapcsolja össze ezeket a mutatókat az üzleti KPI-okkal.
●    Ügyfélközpontú kultúra: Míg az ügyfélközpontúság a megkérdezettek 26%-ánál része
      a vállalati értékeknek, addig ügyfélélmény-oktatást csak a megkérdezettek 13%-a
      nyújt a munkavállalóknak, és csupán 7%-uknál jelennek meg az ügyfélélmény-
      mutatók a teljesítményértékelésben.

A kutatás további részletei IDE KATTINTVA olvashatók.

Tovább olvasom