Kövess minket!

Marketing

Az audiovizuális piac változó arca

A közel 100 főt megmozgató OMD Predicts konferencián a piacot jelenleg leginkább foglalkoztató témákat járták körbe, azzal a nem titkolt céllal, hogy iránymutatást adjanak az ügyfelek számára.

A konferencia bevezető előadásában szó volt a TV és online piaci trendekről, előrejelzésekről, bővebben kitérve az online videós hirdetési lehetőségekre és a benne rejlő piaci potenciálra. Az audiovizuális tartalom fogyasztásában megelőzzük Amerikát, a több mint 4 órás TV nézés mellett, a digitális platformok erősödnek, jelenleg közel 2 órát töltünk online videó fogyasztással. Ez utóbbi területen további növekedésre számítunk, de az audiovizuális tartalmak fogyasztása átalakul a jövőben: a lineáris TV-t felváltja az online alapú TV, az IPTV penetráció dinamikusan nő, a televíziós műsorokat interneten keresztül nézzük vissza. Továbbá a hagyományos távirányító eltűnik, a csatornákat applikációk helyettesítik és alapvetően nem csatornákat, hanem tartalmat fogyasztunk, egyre több képernyőn.

A „multiscreenerek” egyelőre még egy szűk réteget képviselnek, de kereskedelmileg fontos és dinamikusan növekvő csoport, akiket máshogy kell megszólítanunk. Hirdetési szempontból a célzott, személyre szabott és interaktív kommunikáció jelenti a jövőbeli megoldást, ami együtt jár az audiovizuális digitális médiaköltés növekedésével.

Ezeknek a globális trendeknek a figyelembevételével kell formálnunk a kommunikációs stratégiánkat a hatékonyság érdekében, ami jelenti egyrészt a tv és online szinkronizálását, azaz több képernyő egyszerre történő összehangolását, másrészt a pontosabb célzást és az üzenetek kreatív személyre szabását.

Beszélhetünk-e jelenleg egységes audiovizuális médiatervezésről? Ha a különböző tervezési és vásárlási szempontokat jobban megvizsgáljuk, a TV esetében „egy nyelvet beszélünk”, egységesen értelmezettek a mérőszámok, a mérés a piaci szereplők által is elfogadott, míg az online videó esetében sokkal árnyaltabb a kép, tervezési, vásárlási és mérési szempontból is. Jelen piaci körülmények között az eGRP semmiképpen sem értelmezhető a GRP-hoz hasonló módon. A piac igényli egy transzparens mérési rendszer bevezetését, aminek a segítségével egységesen tudjuk értelmezni a TV és online videó megjelenések hatékonyságát.

Jelenleg közkedvelt téma a piacon az ad verification témakör: brand safety, ad freud, viewability vagy az ad blocking, ami azonban csak a jéghegy csúcsa. A mérési stratégia az, amivel ténylegesen foglakozni kell.

Az első és legfontosabb lépés, a világos mérési stratégia kialakítása a digitális marketingben. Az OMD scorecard 5 szempont alapján épül fel (pl. csatornahasználat, fogyasztó stb.), segítve az ügyfeleket a digitális fejlettségi szint megállapításában és szakembergárdája segítségével a megfelelő mérési stratégia kialakításában.

Az OMD fontosnak tartja a szakmai kérdések tisztázását és az ügyfelek támogatását edukatív tartalommal és konkrét iránymutatással, ezért hasonló szakmai konferenciákat a jövőben is terveznek.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom