Kövess minket!

Marketing

Ausztráliában mér rádióhallgatottságot a GfK

A GfK nyerte a Commercial Radio Australia (CRA) által rádiós közönségmérésre kiírt pályázatot. A hároméves szerződés 2014. január 1-jén lép érvénybe és célja az, hogy az ausztrál rádiós közönségmérést a jövő kihívásaihoz igazítsa.

A Commercial Radio Australia Ltd. (Ausztrál Kereskedelmi Rádiók Szövetsége – CRA) az ausztrál kereskedelmi rádiótársaságokat képviselő országos iparági testület, mely jelenleg 260 tagot számlál, akik az országban sugárzó rádiófrekvencia tulajdonosok 99 százalékát adják.

A már több európai országban sikeresen közönségmérést végző GfK számára ez az első ilyen szerződés az ázsiai és csendes-óceáni térségben és jelentős előrelépést jelent az új vállalati stratégiában, melynek célja, hogy a közönségmérést és a médiakutatást Európán kívülre is kiterjessze. Az új szerződés fontos mérföldkő, amely igazolja az ázsiai és csendes-óceáni térség mint növekedési szempontból kiemelkedő régió fontosságát. A GfK a megbízást a Nielsen Mediától veszi át, mely több mint 60 éve végez rádiós közönségmérést Ausztráliában.

“Nagyon örülünk, hogy együtt dolgozhatunk a CRA-val a rádiós közönségmérés jövőbiztossá tételében és izgalmas innovációkat vezethetünk be a toborzási és adatgyűjtési technikák terén, új szoftvert az adatelemzés és hirdetésoptimalizálás céljára” – mondta el Gary Lamb, a GfK Australia ügyvezető igazgatója.

Az e-napló bevezetése

Mobil adatrögzítés, a résztvevők online toborzása és online adatrögzítés lesznek a rádiós közönségmérés új kulcselemei. Az új szerződés többféle módszert biztosít az adatrögzítésre és terveket tartalmaz az elektronikus mérési fejlesztések tesztelésére is. Szerepel benne egy interneten keresztül szinkronizált e-napló bevezetése is számítógépek, tabletek és mobiltelefonok számára, mely az összes operációs rendszerrel kompatibilis. Mindezzel a GfK az adatrögzítés általános rendszerét korszerűsíti, jövőbiztossá téve az ausztrál rádiós ipar közönségmérését úgy, hogy mindeközben biztosítja az adatok visszamenőleges összehasonlíthatóságát.

„A GfK-ra az iparág választása annak kiterjedt nemzetközi tapasztalata, kiváló kutatói hírneve, valamint az előtte álló kihívások innovatív, ugyanakkor precíz módszerekkel történő kezelése miatt esett. Ez az új kapcsolat izgalmas átmenetet jelent az ausztrál rádiós ipar számára” – mondta Joan Warner, a CRA igazgatóságának elnöke.

A GfK további párhuzamos kísérleti teszteket végez 2013 során azzal a céllal, hogy az új adatrögzítési módszerek érvényességét és a meglévő adatokkal való összehasonlíthatóságát biztosítsa. A 2014. évi első felméréstől kezdve a felmérés résztvevőinek legalább 20 százaléka kerül online kiválasztásra, akiket az e-napló kitöltésére felkérnek. Az új szerződésben szerepel a naplók személyekhez történő kihelyezésének valós idejű kezelése és monitoringjának lehetősége is annak biztosítására, hogy a nehezen elérhető demográfiai csoportok populációi is megfelelően megjelenjenek a mintában. Az e-naplók 2012-ben végzett próbái teljes sikerrel zárultak és a hallgatók körében magas elfogadottsági szintet értek el.

A CRA 2014-ben egy rádióelemző szoftver Aranyszabványt (Gold Standard) is bevezet, mely a jövőben lehetővé teszi a rádiós közönségmérési jelentésekhez használt szoftverek hitelesítését. Ezen túl a GfK elindít egy legalább 5.000 főből álló új panelt is a rádiós közönség viselkedésének nyomon követésére. Ez túlmegy a szabvány felméréseken és vizsgálja majd a rádiós és médiaipar kulcskérdéseit, így az internetes rádiózást, platformhasználati trendeket, a rádió szerepét az emberek életében, valamint a mobil és fülhallgatós rádióhallgatást is. A legfőbb insight-okat negyedévenként teszik majd közzé.

Marketing

Megválasztották az Önszabályozó Reklám Testület elnökét

Továbbra is Molnár Kálmán, az Unilever Jogi- és Vállalati Kapcsolati Igazgatója marad az Önszabályozó Reklám Tesület (ÖRT) elnöke – közölte a testület szerdán az MTI-vel.

Közzétéve:

A közlemény szerint az ÖRT idei közgyűlése megerősítette a szervezet vezetését, így a következő három évben ismét Molnár Kálmán lesz a testület elnöke, Mező László (Medicom) és Galavics András (MTVA) pedig az alelnökök.

Fazekas Ildikó igazgatóként a stratégiai feladatokra koncentrál, Gerendi Zsolt főtitkár a szervezet operatív vezetését látja el.

A testület honlapján elérhető tájékoztatás szerint a reklám önszabályozás érvényesítése érdekében a magyarországi reklámipar európai mintára, 1996-ban hozta létre az Önszabályozó Reklám Testületet. Az ÖRT tagsága három nagy csoportra osztható: reklámozók, reklámszolgáltatók, média. A reklámozói oldalon megtalálhatók mind a nagyvállalatok, mind a kisebb vállalkozások.

A reklámszolgáltatói oldalhoz a reklám és médiaügynökségek mellett ügyvédi irodák vagy akár filmstúdiók is csatlakozhatnak.  A média oldal képviselői között jelen vannak a nyomtatott és digitális, valamint az elektronikus és közterületi média cégek is.

Tovább olvasom

Marketing

Forgalomélénkítő kampánnyal segítik a fürdőket

Forgalomélénkítő kampánnyal segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a fürdőket: “Kikapcsol, gyógyít, feltölt” – ezzel a szlogennel indították el a napokban a legújabb, az ország gyógyfürdőit a középpontba állító belföldi és nemzetközi kampányát.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint az MTÜ marketingkommunikációs eszközeivel az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került turisztikai szolgáltatókat támogatja.

A reklámkampány célja, hogy a forgalomélénkítés által növekedjen a szolgáltatók bevétele, ami hozzájárulhat az energiaköltségek kigazdálkodásához.

A november közepén elindított téli kampány az ország gyógy- és termálvízkincsét, világszínvonalú fürdőit népszerűsíti. A reklámok azonos üzenettel jelentek meg Németországban, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az MTÜ a téli imázskampány keretében olyan globális médiapiaci partnerekkel dolgozik együtt, mint a New York Times, a Le Figaro, a National Geographic, vagy Condé Nast Traveller.

Az online és social media kommunikáció mellett nagy hangsúlyt kapnak a televíziós és print megjelenések, illetve a kampányfilm az online utazási irodák, köztük az Expedia és az eDreams Odigeo felületein is megjelenik. Emellett a légimarketing együttműködésekkel a hirdetések a British Airways, a Jet2 és a KLM légitársaságok oldalain is láthatóak.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte: a kialakult energiaválság által leginkább érintett turisztikai szolgáltatók között nagy számban találhatók fürdők, ezért is kerültek a téli kampány fókuszába. A cél, hogy minél több belföldi és külföldi utazót elérve hívják fel a figyelmet Magyarország világszínvonalú gyógy- és termálvíz kincsére, valamint az erre épülő hazai fürdőkultúrára. Bíznak abban, hogy a kampány jelentősen hozzájárul majd a magyar fürdők forgalmának növekedéséhez.

A közleményben kitértek arra, hogy az MTÜ november végétől tervezi az adventi időszakot meghatározó események, hagyományos karácsonyi vásárok belföldi és nemzetközi népszerűsítését is.

Borítókép: Fürdőzők a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda kültéri medencéjében

Tovább olvasom

Marketing

Többmilliárdos bevételtől esik el a főváros a reklámtenderügy miatt

A fővárosi tömegközlekedés költségvetésében 2022 végéig közel 3,5 milliárd forint bevételkiesést okoz az úgynevezett reklámtenderügy a baloldali fővárosi vezetés miatt. Karácsony Gergely ugyanis három éve megakadályozta a BKV-reklámtender egyik jelentkezőjének győzelmét. A francia hátterű vállalat viszont a koronavírus-járvány idején már nem tartotta az eredeti ajánlatát, később pedig már hiába próbálta meg a városvezetés aláírni a szerződést, a JCDecaux kihátrált az üzletből.

Közzétéve:

Villamoson elhelyezett reklámok és egy villamosmegállóban közterületi plakátok, fotó: MTVA/MTI/Róka László

– Sajnos nem egyszer és nem kétszer hívtuk fel Karácsony Gergely figyelmét az elmúlt években arra, hogy a jogszerűtlenül elkaszált reklámtenderrel súlyos veszteségeket okozott a fővárosnak – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

A Világgazdaság által megismert adatokból ugyanis kiderült: 2022 végéig összesen közel 3,5 milliárd forint kiesést okoz a fővárosi tömegközlekedés költségvetésében az úgynevezett reklámtenderügy.

A főváros baloldali többsége 2019 végén akadályozta meg, hogy a JCDecaux nevű francia cég követelményeknek megfelelő ajánlata nyerjen a BKV hirdetési közbeszerzésén.

Karácsony Gergely kezdeményezésére ezzel elmeszelték a fővárosi közlekedési vállalat reklámfelületeinek négy évre szóló bérbeadását.

Az eset miatt a BKV még 120 millió forintos bírságot is kapott. A főváros ugyan egy év után vissza akart táncolni az üzletbe, vagyis mégis tető alá hozta volna a koncessziót. Az érvényes ajánlatot benyújtó cég a világjárvány okozta válságra hivatkozva azonban visszalépett. A Világgazdaság szerint ennek eredményeként összességében több milliárd forinttól esik el a budapesti tömegközlekedés.

A reklámtendert egyébként még a korábbi,  Tarlós István-féle városvezetés írta alá, az eredményhirdetés azonban az önkormányzati választások utánra csúszott át.

A JCDecaux azonban hiába indult kedvező ajánlattal a tenderen (havi 142 millió forintos bérleti díjat ígérve, ami éves szinten 1,7 milliárd forint), amelyet a BKV járműágazatához, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért írtak ki.

Sajtóhírek akkoriban kiemelték azt is, hogy a francia cég ajánlata nemcsak érvényes volt, hanem a bírálat során kifejezetten magas pontszámot is kapott, de ez is kevésnek bizonyult. Karácsonyék az elutasító döntésükkel azt is megakadályozták, hogy a fővárosi cégek egy évnél hosszabb időre kössenek szerződést a reklámfelületeik hasznosítására.

A BKV ugyanis négy plusz négy évre kötött volna szerződést, de ezek után képtelen volt teljesíteni a koncessziós eljárást.

Wintermantel Zsolt most a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: már nem tud másra gondolni, mint hogy a főpolgármester szándékosan okozott kárt a budapestieknek, hiszen évek teltek el, és nem írt ki újabb eljárást a BKV reklámfelületeinek értékesítésére.

A főpolgármester tehetetlensége mostanra 3,5 milliárd forint veszteséget okozott Budapestnek, ebből a pénzből pedig több mint harminc új, saját buszt is vásárolhatott volna a BKV, vagy négy új CAF-villamost, és nem kellene bezárnia a fogaskerekűt, vagy éppen kivilágíthatná az ünnepekre Budapestet

– emelte ki a frakcióvezető. Hozzátette: arról ne is beszéljünk, hogy esély sem lenne azokra a csődközeli állapotokra, amelyekkel Karácsony folyamatosan fenyegetőzik, hacsak nem éppen az a főpolgármester célja, hogy a jövőre kezdődő önkormányzati választási kampány idejére szándékosan csődbe vigye a fővárost.

Tovább olvasom