Kövess minket!

Marketing

Átlagosan 52 ezer forintot költünk ajándékokra

A Budapest Bank által végzett reprezentatív felmérés rámutatott: a legtöbben partnerüknek, gyermeküknek és szüleiknek szánnak ünnepi ajándékot, amelyek kiválasztása átlagosan hat napot vesz igénybe.

A megkérdezettek több mint 93 százaléka vallja, hogy nem az ajándék értéke a fontos karácsonykor, és kétharmadukat már az is jó érzéssel tölti el, hogy a karácsony előtti hetekben az üzletekben is minden az ünnepről szól. A fővárosban élők, az idősebbek és a nők akár már két-három hónappal korábban is szívesen elkezdenek készülődni. Ennek ellenére az ajándékvásárlás minden ötödik ember szerint nagyon stresszes, amiért a többség (6%) a zsúfolt üzleteket okolja, de akad, aki egész egyszerűen nem szeret vásárolni (23%).

A legtöbben (85%) nagy figyelmet fordítanak az ajándékok kiválasztására: minden második ajándékozó fejében már nagyjából körvonalazódik a terv, mielőtt célba veszi az üzleteket, sőt, minden ötödik konkrét elképzeléssel vág neki a beszerzésnek. Akad persze olyan is, aki a teljes spontaneitásra szavaz a válogatás során, és olyan is, aki csak az utolsó héten kezd el készülődni – mindkét magatartás inkább a férfiakra jellemző. A felmérésből az is kitűnik, hogy a hölgyek több, átlagosan majdnem nyolc személyt ajándékoznak meg, a férfiak viszont alig hat embernek adnak ajándékot. Meglepő eredménye a felmérésnek, hogy az elsöprő többség az ajándékot meglepetésnek szánja: alig három százalék kérdezi meg szeretteit, hogy mit szeretnének kapni.

Hol vásárolunk?

A legtöbben a webáruházakban (63%) és a bevásárlóközpontokban, plázákban (62%) szerzik be a kiszemelt meglepetést, miközben a tavalyi 25-ről 18 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik karácsonyi vásárban, utcai árusoknál terveznek ajándékot venni. A webáruházak népszerűsége nem meglepő, hiszen tízből nyolcan vásároltak már interneten, négyen pedig rendszeres online vásárlók.

Nincs új a fa alatt

A legnépszerűbb ajándékok továbbra is a ruhanemű, a könyv és az illatszer, valamint gyermekek és unokák számára a játék. A csemetéknek gyakran adunk készpénzt is. A távolabbi ismerősök – rokonok, barátok, munkatársak – esetében az édességet is a top három között említették a válaszadók, és ebben a körben gyakori a saját kezűleg készített ajándék is, amelyre az ajándékozók egyötödének esik a választása.

Megfontoltan, tudatosan költünk

A magyarok 2017-ben átlagosan 52.590 forintot szánnak karácsonyi ajándékokra. Ez szinte teljesen megegyezik a tavalyi „ünnepi keretösszeggel″ (52.672 forint). Egy személynek átlagosan 9.525 forintot szánunk. Tízből négyen már az ünnepek előtt félretesznek a karácsonyi vásárlásra, hárman az aktuális fizetésükből, egy kicsit kevesebben pedig (29%) általános tartalékaikból finanszírozzák az ajándékokat.

A neten vásárlók több mint fele (53%) még utánvéttel fizet, ám saját bevallásuk szerint leginkább megszokásból. Idén a korábbi 25 százalék helyett már a válaszadók 33 százaléka adja meg bankkártya adatait az interneten azért, mert az adott webáruház megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik, ami azt is mutathatja, hogy egyre tudatosabbak a fogyasztók. Érdekesség továbbá, hogy a válaszadók kétharmada karácsonyra csak hazai webáruházból vásárol, külföldiből nem.

Az ajándékvásárlók kétharmada még készpénzzel fizet online és személyes vásárlás esetén is, ám növekszik az érintésmentes funkcióval ellátott bankkártyát használók aránya (2017: 25%, 2016: 20%). A hitelkártya használata inkább a férfiakra jellemző, és a többségük úgy látja, a felhasznált összeget határidőre vissza tudja majd fizetni. Aki ily módon fizet, jellemzően 74 ezer forintnyi összeget használ a hitelkeretéből, amely jelentősen több mint a tavalyi közel 50 ezer forint.

„A hitelkártyák használatát és áruhitelek igénylését tekintve hagyományosan a november és december a legerősebb hónapok, ekkor folyósítjuk az éves fogyasztási hitelforgalom közel 40 százalékát” – mondta Somogyi Péter, a Budapest Bank termékfejlesztési vezetője (olvasható cég lapunknak elküldött közleményében). „Az áruhitel tekintetében az ügyfeleink egyre tudatosabb döntést hoznak a hitelfelvételnél, igyekeznek az akciós konstrukciók igénybevételével megvalósítani a vásárlásaikat. A hitelkártya használata során is megfigyelhető a tudatosabb ügyfélviselkedés, egyre többen élnek a kártyák által szezontól függetlenül is nyújtott kedvezményekkel, és a vásárlás összegéből való pénzvisszatérítési lehetőségekkel.”

Négy-nyolcezer forintot szánunk karácsonyfára

A felmérésben résztvevők közül tízből hatan terveznek idén karácsonyfát vásárolni, amire a válaszadók nagyjából fele négy-nyolcezer forint közötti összeget szán. Vágott vagy gyökeres igazi fát kilencszer annyian (55%) választanak, mint műfenyőt (6%), azonban a lakosság közel egyharmada (27%) már meglévő műfenyőjét fogja feldíszíteni az ünnepekre.

A műfenyő választásának hátterében egyfelől környezetvédelmi megfontolások állnak, amelyek a válaszok megoszlása alapján a kor előre haladtával egyre fontosabbnak tűnnek. Szerepet játszanak az anyagi szempontok is – a műfenyő olcsóbb az igazinál, és csak egyszer kell megvenni –, méghozzá elsősorban a fiataloknál. A karácsonyfa-vásárlás nem csupán a férfiak privilégiuma: bár a megkérdezett családok 46 százalékában a család férfi tagja vásárolja meg a fát, szinte ugyanennyien (43%) közösen veszik meg. Legyen akár igazi, akár plasztik a fenyő, rendíthetetlenül ott a helye a hazai otthonokban: a megkérdezettek alig öt százaléka válaszolta, hogy nem állít idén karácsonyfát.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom