Kövess minket!

Marketing

Árverseny helyett szakértői versenyt

Bártfai Balázzsal nemrég megjelent, Tartalommarketing a gyakorlatban című könyve kapcsán beszélgettünk a tartalommarketing hazai helyzetéről, az egyes csatornák optimális használatáról, a kis- és közepes vállaltok előtt álló buktatókról és a mindenki számára elérhető automatizmusokról, egyszerű, tanulható módszerekről is.

Milyen háttérrel kezdtél el tartalommarketinggel foglalkozni?

Tizenkét éve vállalkozom online, és sok mindent meg kellett tanulnom, hogy ezen a piacon fenn tudjak maradni, beleértve az online marketinget. Akkor kezdtem, amikor még nem volt Facebook, éppen csak indult az AdWords, és még mindenki SEO-zni akart, ami akkor jól is működött. Nagyon sok mindent kipróbáltam, és azt láttam, hogy egyre nehezebb látogatókat, vásárlókat szerezni. Egyre többet kell megtanulni arról, hogyan lehet csiszolni a landing oldalakat, javítani a konverziós számokat. Vállalkozói létem egyik nagy tanulsága, hogy valamerre mindig tovább kell fejlődni, igazodni kell a piachoz, mert ha az ember megáll, elsüllyed.

Tudtam, hogy a tartalommal sok mindent el lehet érni, csakhogy én nem szeretek írni. Mégis elkezdtem azzal foglalkozni, hogy a saját vállalkozásaimban hogyan tudok tartalommal vevőket szerezni. Három éve elindultam a klasszikus blogolás-irányba, és három alapvető problémával találkoztam: hogyan lehet érdekes tartalmakat gyártani, amelyeket az emberek majd el akarnak olvasni; hogyan lehet elérni, hogy egyre több, lehetőleg releváns ember olvassa a tartalmaimat; és hogyan lesznek végül az olvasókból vásárlók. Ezt az utat jártam be, és a tapasztalataimat írtam meg a könyvben, hogy bárki utánam tudja csinálni.

A könyvben mennyi a saját tapasztalat és mennyiben vettél át másoktól példákat?

A tanulási folyamat elengedhetetlen része volt, hogy másokra figyeljek. A könyv lényege, hogy az itt megtanultakat ötvözi az online marketingről szóló tapasztalataimmal: hogyan lehet a tartalmat Facebook- és AdWords-kampányokkal támogatni, a Google Analytics-ből adatokat kinyerni hozzá. Eleinte én is azt hittem, hogy a tartalommarketing az a szövegírás, pedig valójában egy folyamat, ami arról szól, hogyan lehet felkelteni a potenciális vásárló figyelmét, értéket adni neki, nevelni, gondozni, kísérgetni, hogy a végén a megfelelő információk birtokában vásárló legyen. Ez voltaképpen a klasszikus salesfunnel, de azt láttam, hogy a magyar vállalkozások többségének semmilyen folyamata nincsen, csak terméke.

Ez részben válasz is arra a kérdésre, hogy mit gondolsz a tartalommarketing hazai helyzetéről.

Azt gondolom, jó lenne,ha minél többen csinálnák. A könyvet gyakorlatiasan írtam meg, de áll mögötte egy filozófia, amit át szeretnék adni. Ne arról szóljon a termék eladása, hogy a cégek minél hangosabban, minél agresszívebben reklámoznak, hanem kezdjenek el értéket adni a vásárlóiknak. Az árverseny alakuljon át szakértői versennyé. A könyvben arra mutatok példákat, hogy ez pénzt hoz.

Kiknek szánod a könyvet? Van olyan terület, ahol nem működik a tartalommarketing-megközelítés?

Három célcsoportot azonosítottam a könyv számára. Azokat, akik már régóta vállalkoznak, otthon vannak az online marketingben, de azt látják, hogy egyre kevésbé jönnek az eredmények. Azokat, akik még keresik, merre lenne érdemes elindulni. Végül pedig azokat, akik egyelőre munkahelyen vannak, és csak álmodoznak arról, hogy vállalkozásba fogjanak. A tartalommarketinggel ők is kockázatmentesen tesztelhetik a piacot, miközben saját magukat is képzik a választott témában.

Azt gondolom, azokon a területeken nem működik a tartalommarketing, ahol az impulzusvásárlás jellemző. Amikor nem szükséges a termékemről, szolgáltatásomról edukálni a piacot, mert a termék azonnal kell. Klasszikusan nagyon drága az interneten olyan szolgáltatásokat hirdetni, mint a zárnyitás és a duguláselhárítás. Ha ezekre van szükségünk, felhívjuk azt, aki a keresési találatok közül a legszimpatikusabb.

Viszont más esetekben érdemes belegondolni, hogy saját magunk hogyan vásárolunk. Minél nagyobb értékű dolgot veszünk, annál több információt gyűjtünk össze előtte az interneten, vagy megkérdezzük a barátainkat, mit javasolnak. Valamilyen szempont alapján megpróbáljuk összehasonlítani az ajánlatokat. Ha a gondolat felmerülésétől kezdve megkapjuk a szükséges információkat valakitől, akinek az email-címünket is megadjuk cserébe, a döntés megszületésekor is hozzá fogunk fordulni, hiszen a téma szakértőjének tekintjük. És ez nem csak olyan nagy és összetett termékeknél működik, mint például a háztetőre szerelhető napelemek, hiszen például a könyvemet is pontosan ezekkel a módszerekkel adtam el.

Milyen témákkal foglalkozik, hogyan épül fel a könyv?

A korábban már említett három témát követi a könyv felépítése. A kezdet, hogy hogyan írj élvezhető tartalmakat könnyedén. Ebben olyan témák szerepelnek, mint a címadás fontossága, az olvasókat érdeklő cikktípusok és azok megírásának módja, a témaötletek megtalálása és mit kezdj a kész szöveggel, hogy átlagosból fantasztikus legyen. A második rész arról szól, hogyan tudsz minél több embert elérni. Az új olvasók elérését két részre bontottam, ingyenes és fizetős módszerekre. Mindenkit arra bíztatok, hogy ha már elvégezte a tartalomgyártást, akkor próbálja ki a fizetős módszereket is, mert azok hozzák a nagy robbanást. A másik fele a fejezetnek a meglévő olvasók megtartása, hiszen itt nem a tömeges elérés a cél, mint egy híroldalnál, hanem a meglévő, egyre növekvő ügyfélkör gondozása, akiknek akár később is értékesíthetünk, vagy akik az evangélistáinkká válhatnak. A könyv harmadik része pedig arról szól, hogyan lesznek az olvasókból vevők, mit kell tennie az üzleti blog tulajdonosának, hogy leadeket szerezzen és azokat gondozza.

Minden részben rengeteg automatizmust mutatok be.

Én is azt gondoltam, hogy a tartalommarketing időigényes, de nagyon sok minden automatizálható benne.

Témaötleteket kereshetünk Google Alert-tel. Vannak olyan cikktípusok, amelyeket szinte meg sem kell írni, mégis működnek. Ilyen például a szakértői cikk: amikor a vásárlókat érdeklő kérdéseket felteszem a piacom szakértőinek. Ehhez még sablonlevelet is adok. Utána csak meg kell írnom, mi volt a kérdés, képpel bemutatom a szakértőket és bemásolom a válaszaikat. Még az az előnye is megvan ennek a típusnak, hogy a megszólaltatott szakértők gyakran a saját csatornáikon is megosztják a cikket.

Végig szakértői blogokról beszéltünk. Van más tartalomformátum is, amiben gondolkodtál?

Minden részben kitérek a különböző közösségi oldalakra: a Facebookra, a LinkedInre, a Pinterestre, a Google+-ra, és ezek automatizálási lehetőségeire. Beszélek arról, hogy a YouTube-ra milyen tartalmakat érdemes gyártani, milyen címet, leírást célszerű adni. Nem hiszek abban, hogy különválasszuk a csatornákat és más-más tartalmat gyártsunk rájuk, mert az nem bírható. Az a célom, hogy akár egy egyszemélyes vállalkozás is el tudjon indulni a tartalommarketinggel, és ne áldozza fel a saját idejét. Az egyes anyagokat, például a videók leírását vagy hanganyagát automatikusan fel tudják használni más csatornákon is. A tartalommarketing szépsége számomra éppen az, hogy sokkal jobban automatizálható, mint bármi más. A Facebook-hirdetéseket időnként újra kell gyártani, mert az emberek megunják, az AdWords hirdetéseimet folyamatosan kezelni kell, ahogy a piac változik.

Abszurd dolog, hogy valaki, aki egy területhez jól ért, marketingszakértő akarjon lenni.

Az nem egy ács feladata, hogy Facebook- és Google-reklámokat optimalizáljon. Viszont a tartalomgyártáshoz a saját piacát kell követnie és arról kell írnia a célközönsége számára.

Érdekes, hogy említetted a Pinterestet. Eddig azt gondoltam, hogy az nálunk kevésbé menő.

Saját példámon azt láttam, hogy közösségépítés nélkül is hozza az érdeklődőket, mert ajánlja azokat a táblákat, amelyek kapcsolódnak az érdeklődési körödhöz. Ráadásul rengeteg olyan emberrel kapcsolatba kerülhetsz, akikről nem is tudtad, hogy érdekli őket a téma. Rengeteg jó infografikát is lehet rajta találni a különböző területekről. Aki például anyukáknak szóló termékekkel foglalkozik, annak kötelező. Az Instagramban sokkal kevésbé láttam meg, mire használható. Talán azoknak lehet érdekes, akiknek a piacán a vizualitás nagyon fontos, vagy énmárkát épít és a saját életét dokumentálja. Ráadásul az Instagramon nem lehet linkeket csatolni a képekhez.

Közben készült egy cikk a Pinterestről, ahol le lehet tölteni egy 72 oldalas útmutatót.

 

Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást?

Beszélgettem újságírókkal, akik azt állították, hogy nem tud mindenki írni. Én viszont megtanultam, hogyan gyomláljam ki a felesleges szavakat, vagy hogyan vihetek érzelmeket a szövegekbe. Ehhez például a neurolingvisztikus programozás módszereit használtam, a különböző érzékekhez kapcsolódó szavakat adtam a szövegekhez, hogy mindenki átérezhesse. De a legnagyobb nehézség az volt, hogy amikor elkezdtem írni a Blog.hu-n, eleinte senki nem olvasta. Nem tudtam, hogyan lehet olyan szövegeket írni, amit el is szeretnének olvasni, főleg B2B területen. Majd arra is rájöttem, hogy nem nagy tömegben van szükségem olvasókra, hanem érdeklődőket kell szereznem. És rájöttem, hogy a Blog.hu azért nem jó nekem, mert ott nem tudom az olvasókat leadekké alakítani és a vásárlás irányába terelni. Ez csak úgy működik, ha saját oldalon saját blogot indítok.

Miért könyv formában adtad ki a tapasztalataidat?

Ez a könyv eredetileg egy cikknek indult, de 85 oldalas lett, még 2015-ben. Akkor egy évre fiókba került a munkáim miatt, de megmutattam néhány vállalkozó ismerősömnek, akik azt mondták, hogy túl száraz és nehezen érthető. Ezért 2016-ban elkezdtem újraírni, és végül egy 360 oldalas könyv alakult ki belőle. Felmerült, hogy e-book legyen, de úgy érzem, hogy a nyomtatott könyvnek a mai napig nagyobb a presztízse. Így több emberhez el tud jutni, könnyebben ajánlják egymásnak az olvasók. Olyan ajtókat is megnyit, amelyeket egy e-book nem, hiszen azért könyvet nem mindenki ad ki a kapcsolódó költségek, logisztikai feladatok miatt sem. A könyvírásnak a mai napig varázsa van. Az ebook előnye, hogy a linkek kattinthatóak és gondozhatóak. Ezért a könyvbe QR-kódokat raktam így, a kapcsolódó linkek karbantarthatóak.

Arról is írtál, hogy a legfőbb célod egy tartalommarketinges hálózat felépítése. Ez a folyamat hogyan áll?

Én nem akarok tartalommarketing-szakértő lenni, másoknak szöveget írni vagy kampányokat tervezni. Ehhez a LinkedInen kerestem partnereket és találtam is gyakorlati szakembereket, akik szívesen részt vesznek a kivitelezésben. A könyv vásárlóinak van egy zárt Facebook-csoportja is, akik nagyon segítőkészek egymással. Továbbra is azon leszek, hogy ajánljak mindenkit, akit tudok. A könyv arra szolgál, hogy útmutatót adjon ehhez az új értékesítési folyamathoz. Hiszem, hogy a vásárlók tudnak dönteni, ha megadják nekik a kellő információkat. Örülnék annak, ha a tartalommarketing hatására a vállalkozók megítélése is megváltozna: úgy éreznék, hogy értéket akarnak adni és nem a vásárlók zsebéből kihúzni a pénzt.

A tartalommarketing az etikus marketingirányzat, amikor nem manipulálok, mert nem szorulok rá.

Marketing

Koronavírus – Applikáció jelezheti a kockázatot

A Franciaország által tervezett, koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi igazolványban a tulajdonos negatív PCR-tesztjei is fel lesznek tüntetve – jelezte vasárnap Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

“Az oltás nem lehet a tevékenységek újrakezdésének egyetlen varázsszava, különben egy nagyon igazságtalan, kétsebességes társadalmat hozunk létre” – fogalmazott a francia kormánytag a francia köztévé és -rádió közös műsorában. “Különböző megoldások kellenek, szélesíteni kell az eszközeinket” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a koronavírus-elleni oltás egyelőre csak a veszélyeztetetteknek áll rendelkezésére, és a fiatalabb korosztály nyár előtt nem férhet hozzá.

Negatív PCR-teszttel jelenleg repülőre lehet szállni és bárhova el lehet utazni Európában, mert akinek negatív a PCR-tesztje, nem jelent kockázatot” – hangsúlyozta az államtitkár.

A francia kormány egy egészségügyi igazolvány bevezetésén gondolkodik a járványügyi korlátozások feloldásához, s azon belül is a járvány miatt bezárt éttermek és kulturális intézmények megnyitásához. Az igazolás ugyanakkor nem oltási igazolvány lenne.

“Lehet, hogy lesz majd egy applikáció, vagy be lehet mutatni az oltási igazolványt arról, hogy védett valaki, vagy egy PCR-tesztet vagy egy megbízható gyorstesztet, ami szintén azt jelenti, hogy valaki nem jelent kockázatot” – mondta.

Clément Beaune arra is felhívta a figyelmet, hogy attól, mert valakit beoltottak és védett, még nem biztos, hogy a vírust nem adja tovább.

Az uniós állam- és kormányfők az oltási igazolványokról még további egyeztetéseket tartanak szükségesnek.

Tovább olvasom

Marketing

Elhunyt Tonk Emil, a hazai marketingszakma legendás alakja

A szakembert a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a Magyar Marketing Szövetség.

“Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító, örökös tagja, amelynek minőségi működéséhez 29 éven keresztül ügyvezető alelnökként is hozzájárult, február 23-án elhunyt.

Magyarország egyik első marketingvezetőjeként üzletemberek sokaságát vezette sikerhez – tréningjeivel, workshopjaival, előadásaival új utakat nyitott meg az üzleti kommunikáció gyakorlati elsajátításában, a tárgyalási, kommunikációs, értékesítési és marketingmódszereinek, prezentációs technikáinak tanításában. Szakértő munkáját Mentor Oscar-díjjal is jutalmazták, valamint 2010-ben a világ legjobb előadói közé is beválasztották. Többéves személyes tapasztalatára, üzleti szemléletmódjára építve az üzletemberek, vezetők és munkatársaik képzésével foglalkozó Üzleti Akadémia vezetője volt, és rendszeresen tartott előadásokat, tréningeket, szemináriumokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és felsőfokú intézményekben is.

Tonk Emil búcsúztatására szűk családi körben kerül sor, a szakma számára nyílt megemlékezésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tonk Emilt a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti” – tudatta közleményében a Magyar Marketing Szövetség.

Tovább olvasom

Marketing

Mamusits Péter: A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti

A Lounge Communications ügyvezetőjét a marketingszakma és azon belül cége helyzetéről kérdeztük.

Közzétéve:

A Lounge Group idén első ízben szerepelt, és rögtön a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán – olvasható a Lounge Group sajtóközleményében. Az eredmény kapcsán a Médiapiac Mamusits Pétert, a Lounge Communications ügyvezetőjét kérdezte arról, hogy az elmúlt év milyen nehézségeket tartogatott a szakma és a Lounge számára, valamint arról is érdeklődtünk, miként látja az ügyvezető a Lounge helyzetét. Interjú.

Milyen kihívások elé állította a Lounge Communicationt a koronavírus-járvány?

Láthatóan nincs olyan üzleti, gazdasági terület, amelynek ne kellett volna komoly nehézségek árán követnie a „világrend” változásait. Cégvezetőként én is megtapasztaltam ezt a nyomást, és rengeteg olyan döntéssel néztünk szembe az elmúlt időszakban, amelyre nem volt referenciatudásunk. Emellett azonban partnereink szakterületükből eredő egyedi változásait egyesével kellett lekövetnünk. Számunkra ez volt az igazi kihívás. Mintha egy étteremben mindenki egyszerre szeretné a nagymamája szerinti egyedi köretet megrendelni. De ez a szolgáltatóipar és én nagyon büszke vagyok a kollégáimra és arra ahogyan megoldották a felmerülő helyzeteket.

A járvány nyomában járó gazdasági problémák miatt azt lehetett hallani a szakmában, hogy a cégek leginkább a PR- és marketingkiadásokon spóroltak. Hogyan látja ezt a tendenciát? Veszítettek-e ügyfeleket?

Nos, valóban az a tapasztalat, mint például a 2008-as gazdasági válság idején, hogy első megoldásként, főként a nagyobb vállalatok ezeket a költségcsökkentő, szinte automatikus döntéseket hozzák meg. De a mostani pandémia újszerű helyzet volt a modern világ számára és azt tapasztaltuk, hogy az általános és sokszor elkapkodott döntések helyett mindenki igyekezett megfontolt intézkedéseket hozni. Ha sok időt nem is, de lehetőséget kaptunk arra, hogy tanácsokkal, javaslatokkal, egyes esetekben pedig konkrét új stratégiával lássuk el ügyfeleinket. Sok partnerünknél fordult át az addig megszokott munkafolyamat egy egészen más feladatkörré és a kialakult partneri viszonynak köszönhetően szinte mindenhol találtunk megoldást, hogy folytatódhasson a közös munka.

Milyen innovatív megoldásokkal, szakmai újításokkal álltak elő ebben a rendkívüli és nehéz helyzetben? Melyikre a legbüszkébb?

A kommunikációs szakmai eszközrendszereknek folyamatosan kell fejlődniük. Ezt nem tarthatja fel egy világméretű katasztrófára, de a változtatások és a fejlesztések felgyorsítása elengedhetetlen volt. Jó pár évvel ezelőtt még több ügyfelünk számára tartottunk klasszikus médiatréningeket, sajtótájékoztatói felkészüléseket vagy akár céges eseményhez beszédfelkészítő kurzusokat. A legutóbbi években azonban a globális média átalakulási folyamataihoz és az online interaktív jelenléthez való alkalmazkodáshoz kellett leginkább támpontokat nyújtanunk. Ez a folyamat nálunk évek óta tart, de most a világ azonnal átkapcsolt.

A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti ebben az időben. Gondoljunk csak bele, hogy az online felületeken, amelyek technológiailag már mindenre képesek, miként tud egy – a pandémia miatt már hosszú hónapok óta home officeban dolgozó – csapat jókedvűen és persze eredményesen egy szakmai ötletelést megtartani. Többek között ehhez is már évekkel ezelőtt kidolgoztuk a megfelelő módszertant, amire most még nagyobb szükség lett.

Összességében azonban arra vagyok a legbüszkébb, hogy miután ügyfeleink megosztották velünk céljaikat minden esetben modern és végrehajtható megoldásokat tudtunk letenni az asztalukra. Így volt ez a pandémia alatt, előtt, és bizton állíthatom, hogy ezt követően is.

„2020 nálunk a szervezeti átalakításról és a szakmai kompetenciák fejlesztéséről szólt” – írta abban a közleményében, amely annak kapcsán jelent meg, hogy a Lounge a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán. Milyen szervezeti átalakításokra volt szükség?

Mindig büszke voltam arra, hogy az ügyfeleinkkel való kapcsolatot kölcsönös tisztelet, türelem és egyfajta szakmai partnerség jellemezte. Ehhez társult az a számomra talán még fontosabb cél, hogy a csapaton belül is hasonló baráti, őszinte kapcsolat legyen. Ki akar rossz környezetben dolgozni? És a környezetet mi magunk határozzuk meg, nem pedig a bútorok.

Egy ügynökség növekedését sokszor a hangsúlyok, esetlegesen a korábban meghozott elképzelések szép lassú elhagyása követi. Erre nem kerülhet sor nálunk. Ezért a létszámnövekedést párhuzamosan követte egy mentorprogram és egy senior tanácsadói belső klub létrehozása is. Úgy gondolom, hogy az egyedi, ugyanakkor az eredeti elképzelések megtartását lehetővé tevő belső szervezeti kialakítás nagyon jól működik.

Mit jelent a cég és személyesen az ön számára a Kreatív PR Toplistán elért 3. hely?

Magánemberként és az ügynökség egyik vezetőjeként is igyekszem mindig pozitívan gondolkozni, ami 2020-ban persze nem volt könnyű. De pont ezekben az időkben kell felállni a futópadra és nagyobb fordulatszámmal kihívás elé állítanunk magunkat. Tavaly úgy döntöttünk, hogy több szakmai versenyen indulunk és mérettetjük meg magunkat. Büszkék vagyunk, hogy ilyen illusztris társaságban kerülhettünk a legjobbak közé. De természetesen ehhez kellettek és kellenek azok a fantasztikus ügyfelek, akiknek ezúton is köszönjük a bizalmat és szakmai együttműködést. Remélem, hogy az elkövetkezendő években folytatni tudjuk ezt a munkát.

10 éves a Lounge Communication, hogyan látja a cég helyzetét, és merre tovább?

A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén. Szeretnénk minél több ilyen jellegű projekttel kiszolgálni ügyfeleinket, hiszen úgy vélem, hogy kiemelkedően sok ismerettel bírunk ezen a területen.

Az elmúlt évtized legfontosabb tapasztalata az volt számomra, hogy becsüljünk meg minden lehetőséget és tartsunk ki céljainkért. A következő 10 évben tehát ugyanígy becsülni fogjuk ügyfeleinket, becsülni fogjuk egymást és megtartjuk céljainkat. Másként nem is lehet.

Bácskai Balázs

Borítóképünkön Mamusits Péter, a Lounge Communications ügyvezetője

Tovább olvasom