Kövess minket!

Marketing

Arculatot vált a teljes közmédia

Bár a látványos show-val tarkított arculatváltó eseményen nem volt mód újságírói kérdésekre, végül csak elcsíptük Böröcz Istvánt, az MTVA vezérigazgatóját, hogy megkérdezzük, mennyibe került a másfél éven át előkészített, eredetileg márciusban bemutatni kívánt új megjelenés, ami július végétől felváltja az MTI, a Duna TV, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió vizuális világát.

Böröcz István a nagy titokzatoskodás jegyében előzetesen meg nem jelölt témájú sajtóeseményre hívta ma reggelre az újságírókat, és néhány VIP-t, például Szalai Annamáriát, a médiahatóság elnökét, valamint az NMHH alelnökét, Mátrai Gábort. Továbbá Ákost, a nemrégiben állami elismerést kapott zenészt, akivel kapcsolatban egy-két zsurnaliszta azt találgatta, hogy ha már a Balaton Soundon úgyis elmosta a fellépését az eső, vajon része lesz-e a show-nak ő is. Nem lett. Illetve pont annyira lett, mint például Szalai Annamária, vagy bárki más a fotelokon ülő publikumból. Ugyanis az eleinte csak a halovány UV-lámpák által megvilágított, a Kunigunda útján lévő 1-es számú tévéstúdióban a szétszórtan elhelyezkedő kanapékon ülő résztvevők is szerepet kaptak: a fehér ruhát viselő hostessektől egy-egy, üvegben úszkáló halat kaptak, melyet a megfelelő jelre egy nagy akváriumba kellett önteni, illetve a nézők dolga volt az is, hogy a falról hirtelen lejövő kötéllel – szimbolikusan – felhúzzanak egy faládát. Ami alatt felsejlett egy kör.

Merthogy a közmédia új arculata a kör koncepciója köré épül. Például az MTV 1-es csatornájának logója mindössze egy fekete körre húzott függőleges piros vonalból tevődik össze.

E mögé részletes magyarázatot is alkottak: „Az arculatot egy letisztult képi világ jellemzi, mely a természetből indul és a mindennapjainkból is merít. A négy őselem, a tűz, a víz, a föld, a levegő, vagyis az élet jelenik meg a szimbólumokban. A kör az ősi, szakrális jel a végtelen egység, a folyamatosság, a teljesség szimbólumaként évezredek óta jelen van az egyetemes emberi kultúrában, és megjelenik a LandArt koncepcióban is. A textúrába art deco elemek kerültek, melyek jól kiegészítik, ellenpontozzák a logó körgyűrű formáját és dinamikussá teszik az arculati elemeket”. Az eseményen kiosztott sajtóanyag egyébként külön is kihangsúlyozza, hogy a logók mintájára nagy méretben legyártott LandArt elemeket manipuláció nélkül örökítették meg. Azt is írták, hogy a közmédia új arculata „a rend, a kiszámíthatóság és az együttműködés korszakának kezdete, amely tiszteletben tartja a csatornák önállóságát”, de kiaknázza az együttlét előnyeit is, sőt egy meg nem nevezett „innovatív megoldással valamennyi néző szereplőjévé is válhat a műsoroknak”.

a stúdióban felállított LandArt elemek (fotó: a szerző felvétele
A stúdióban felállított LandArt elemek

Böröcz István a rendezvényen arról beszélt, hogy az arculat egyben a közszolgálatiság megújulásának szimbóluma, mert a körben benne van a múlt, a jelen, és a jövő. Megígérte, hogy a jövőben jobban odafigyelnek majd az embereke, a nézőkre. Azt mondta, hogy a közszolgálat vezetőinek nem elsődleges szempont a nézettség, a reach, és a share, hanem az érdekli őket, hogy értéket közvetítsenek. A vezérigazgató azt hangoztatta, hogy az új arculat kialakításával, az értékek összehangolásával és a filozófiai alap megfogalmazásával új korszak, új fejezet indul a magyar közmédiában. Az öt nagy szervezet, az MTV Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna TV Zrt., az MTI Zrt. és a tartalomszolgáltató MTVA együtt, integrált formában hozta létre „Magyarország legnagyobb média portfólióját”.

A vezérigazgató azt mondta, hogy sikerült az arculatváltást másfél éven át teljesen titokban előkészíteni, ugyanúgy, ahogy például egy új telefont dob a piacra a gyártó. (Az MTI már tavaly októberben kiadta, hogy megújul a közmédia arculata idén március 15-re, majd a nemzeti ünnep tájékán is olvashattunk a közmédia arculatváltásáról, pontosabban arról, hogy a munka csúszik, és legkorábban júniusban jelenhetnek meg az új imázselemek. Az új logók egyébként a mai sajtótájékoztatót megelőzően kiszivárogtak a “médiafika” elnevezésű blogon.)

Bár a sajtóeseményen valamiért elfelejtettek szót adni a meghívott újságíróknak, hogy feltehessék kérdéseiket, sőt az arculat elkészítését lebonyolító Vida Zoltán is hiába ment fel a színpadra, végül nem mondhatott semmit, a Médiapiac mégis kíváncsi volt, mennyi közpénzbe került az új arculat elkészítése. Így némiképp ünneprontóként megkerestük a szendvicsasztalok mellett Böröcz Istvánt, aki ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az új arculat házon belül készült, és a már említett Vida Zoltán és csapatának munkájáról van szó, így alapvetően az ő bérükön és ennek járulékain kívül más költség az arculati elemek elkészítésével nem volt. Hogy ezek után a mai nagyszabású show, illetve az épület, a közvetítőkocsik, a csatornaazonosítók, a kamerák átmatricázása, a levélpapírok és a többi touch point lecserélése mennyibe kerül, azzal kapcsolatban Böröcz azt mondta, hogy elhanyagolható nagyságrendről van szó a költségvetési intézmény büdzséjéhez képest. További információval ezzel kapcsolatban nem tudott szolgálni.

Új arculati elemek között zajlik tovább az éhségsztrájk
Új arculati elemek között zajlik tovább az éhségsztrájk

Az arculatváltás ténye egyébként nem hatotta meg a tavaly óta demonstráló Nagy Navarro Balázsék csapatát. A benti rendezvény idején is csendesen folytatták a már 226 napja zajló, úgynevezett „gördülővé” átalakított éhségsztrájkjukat a tévé bejáratától alig pár lépésnyire. Arról, hogy a székházba érkező Szalai Annamáriával esetleg volt-e alkalmuk a sajtóesemény alkalmával elbeszélgetni, nincs információnk. Viszont mint a képünkön is látszik, mostantól új arculati elemek között folytathatják tovább az akciójukat.

Marketing

GVH: ágazati gyorsvizsgálatokkal biztosították a járvány alatti reklámok tisztességességét

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 első félévében is nagy hangsúlyt fektetett a magyar emberek védelmére, valamint a verseny tisztaságának biztosítására a nemzetgazdaság jelentős ágazataiban. A nemzeti versenyhatóság ágazati gyorsvizsgálataival biztosította a koronavírus-járvány alatti reklámok tisztességességét – tudatta a hivatal az MTI-vel csütörtökön.

Közzétéve:

Az első hathavi eredményeket összegző, a magyar piaci versenyről szóló jelentés szerint a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a verseny jótékony hatásainak köszönhetően közel felére csökkenjen az antigén gyorstesztek hazai kiskereskedelmi ára. Az építőipar területén tavaly megkezdett gyorsvizsgálatok sorozata is folytatódott, amely szintén az áremelkedések mérséklését szolgálja a versenytorzulások felszámolásával.

A GVH továbbra is kiemelt feladatként kezeli a fogyasztók tájékozott döntéseinek elősegítését az online és a hagyományos felületeken egyaránt – írták. Az elmúlt fél év középpontjában az influenszer-marketing gyakorlatai mellett az e-kereskedelem és az adatvagyon összefüggései álltak, amelynek kapcsán a versenyhatóság előremutató javaslatokkal élt a fogyasztói bizalom erősítése, illetve a hazai kkv-k fejlesztése érdekében – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy

az összefonódások ellenőrzésekor a hatóság továbbra is a gyors ügyintézést tartotta szem előtt, melynek köszönhetően a GVH hatékonysága Európában továbbra is az élmezőnybe tartozik.

“A kötelezően ellátandó alapfeladataink mellett három olyan képessége is van a nemzeti versenyhatóságunknak, amely után nemzetközi szakmai érdeklődés mutatkozik. Az egyik az Európában is egyedülálló – a magyar kormánytól kapott – felhatalmazás a gyorsított ágazati vizsgálatok lefolytatására. A másik a környezetvédelem és versenyjog kapcsolatának kutatása, míg a harmadik a fogyasztói jóléti hasznok számszerűsítése, közgazdasági elemzése” – összegezte Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Idén is a hazai termékek hónapja az augusztus

Sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsítik a magyar árukat.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A  Magyar Termék Nonprofit Kft. kezdeményezésére indított akció idén az Abonett Kft., a Ceres Zrt., a Naszálytej Zrt., a Mészáros Borászat, a Haladás Mg. Zrt., a Fino-Food Kft., a Gyulahús Kft., a Sofidel Hungary Kft. és a Happy Chocolates Factory Zrt. termékeire összpontosít. Valamennyien használói a Magyar Termék védjegynek, amely a megbízhatóság valódi garanciája – írták közleményükben.

Az Aldi Magyarország marketingtámogatóként csatlakozik a kezdeményezéshez, amely

sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsíti a védjegyes árukat.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a nyár utolsó hónapja a belföldi termékek közös ünnepe lehet. Benedek Eszter az időzítést azzal indokolta, hogy az államalapítás ünnepe és az új kenyér hagyománya jó alkalmat ad a magyar értékek bemutatására – olvasható a közleményben.

A hazai termékek hónapját tavaly hirdette meg először a Magyar Termék Nonprofit Kft. Akkori közleményük szerint a kezdeményezés a gyártók és a kereskedők összefogását erősítő Vedd a hazait! Védd a hazait! kampány folytatása. A kezdeményezést azért látták akkor időszerűnek, mert a Magyar Termék védjegy iránt évről évre többen érdeklődnek, és a környezetvédelmi elvárások miatt is egyre népszerűbb a belföldön készült áru.

Tovább olvasom

Marketing

Az utazó magazin idén is díjazta a legjobb turisztikai szolgáltatókat

Átadták Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait hétfőn Budapesten; a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták.

Közzétéve:

MTI/Kovács Anikó

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón örömét fejezte ki, hogy a magazin a külhoni magyar turisztikai szolgáltatókra is kiterjesztette a versenyt. Fontosnak nevezte, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás az élet egyre több területén megjelenjen.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta támogatja a külhoni magyar kisvállalkozókat, köztük számos turisztikai szolgáltatót – jelezte.

Közölte, felméréseik azt mutatják, hogy a külhoni magyar vállalkozások 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, így ha őket támogatják, azzal magyar családok sokaságát segítik.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a verseny is azt mutatja, hogy a turizmusért tett erőfeszítések a nehéz körülmények ellenére sikeresek, a szakma az új kihívások ellenére jobban és többet teljesít, az emberek pedig utazni akarnak.

Az MTÜ-nek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól (NTAK) naponta érkező statisztikák alapján pontos információja van a vendégek költéseiről, tartózkodási helyéről, idejéről, illetve a küldő országról – jelezte a vezérigazgató-helyettes.

Idén az ágazatban éves szinten 37 millió vendégéjszakát várnak, ami alig 10 százalékkal marad el a járvány előttitől – mondta.

Kiemelte: a vendégek által legjobban kedvelt szolgáltatókat a magazin elismerései tükrözik.

Érsek M. Zoltán főszerkesztő elmondta, hogy

az idén is 30 kategóriában adtak át elismeréseket.

Az év családbarát szállodája a Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, Az év állatbarát szállodája a Dráva Hotel Thermal Resort, Az év felnőttbarát szállodája a Duna Relax & Event Hotel, Az év wellness szállodája a Hotel Golden Lake Resort. Az év gyógyszállodája elismerést a Hotel Karos Spa, Az év üzleti szállodája díjat a Corinthia Hotel Budapest, Az év városi szállodája díjat a Hotel Budapest kapta. Az év turisztikai üzemeltetője az Eventrend Group, Az év turisztikai szervezete a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., Az év turisztikai szakembere Géher Zoltán szállodaigazgató, Az év turisztikai városa Szeged lett, Az év légitársasága a Wizzair. Az év utazási irodája a Z(s)eppelin Utazási Iroda, Az év fürdője a Hungarospa Hajdúszoboszló, Az év víziparkja az Aquaworld. Az év fővárosi étterme az És lett, Az év szállodai étterme pedig a Láng Bistro & Grill (Hilton Budapest), Az év vidéki étterme a balatonszemesi Kistücsök lett.

Az év határon túli területekre utaztató irodája a Kárpáteurópa Utazási Iroda, Az év erdélyi magyar szálláshelye a Gyimesi Skanzen Panzió lett. Az év erdélyi magyar étterme a Pethő Étterem, Az év felvidéki magyar szálláshelye a Kék hal étterem és panzió, Az év felvidéki magyar étterme a St. Petrus Vini, Az év vajdasági magyar szálláshelye a Vila Elizabet, Az év vajdasági magyar étterme a Hedera Étterem, Az év muravidéki magyar szálláshelye a Panonska Vas, Az év muravidéki magyar étterme a Pri Lujzi, Az év horvátországi magyar szálláshelye a Piros-Étterem Piros Csizma, Az év horvátországi magyar étterme a Restoran Citadella. A kárpátaljai magyar intézmények, éttermek és szálláshelyek az ukrajnai háborús menekültek ellátásában való aktív részvételért és példás helytállásért kaptak elismerést.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese (k) gratulál az Év Turisztikai Szervezete díjat elnyerő Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. képviselőjének Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjainak átadásán Budapesten 2022. július 18-án.

Tovább olvasom