Kövess minket!

Marketing

Akiknek a Mount Everest a munkájuk

A hegyek meghódítói, a serpa népcsoport tagjai, minden egyes nap bátorságukról és merészségükről tesznek tanúbizonyságot. Egyeseknek a teherhordás, másoknak a hegymászócsoportok vezetése vagy épp útvonalak kiépítse a feladata, lélegzetelállító magasságokban. A Nepál bevételének nagy részét biztosító hegymászó turizmus a világ figyelmét a hegyek és azok szennyezettsége felé fordította. Ngima Nuru serpa, és Lhakpa Tenzing serpacsúcsmászók az idei BrandFestival előadóiként látogatnak Budapestre, a Médiapiacnak a rendezvény előtt adtak exkluzív interjút.

Brandként tekintenek a Mount Everestre és a Himalájára Nepálban? Milyen jellemzőkkel és lehetőségekkel bír ez a brand?

Tenzing: Igen, a Mount Everest egy nepáli brand, ami hatalmas lehetőséget biztosít a hegymászó turizmust tekintve. Évente többezer turista érkezik csak azért, hogy valamelyik hegyet megmássza. Ez az ország legfőbb bevételi forrása, ez biztosítja a helyiek megélhetését.

Harminchét éves, hány alkalommal akarja még megmászni a világ legmagasabb hegyét? Egyáltalán, mi motiválja még huszonkét sikeres csúcsmászás után?

Ngima: A hegyek a munkám. Ameddig az egészségem engedi, folytatom a mászást, de nem tudnám pontosan megmondani, hogy hány alkalommal vágok még neki.

Reményeim szerint a hegyek támogatását a következő években sem veszítem el, és a szerencse is mellettem marad. A karrierem kezdetén nem gondoltam, hogy ennyiszer nekivágok majd, nagy örömmel tölt el, hogy huszonkétszer feljutottam a csúcsra. Óriási megtiszteltetés Nepált népszerűsíteni a legfiatalabb Everest csúcsmászóként világszerte.

Került valaha életveszélybe hegymászás közben? Hogyan viszonyul a félelemhez?

Ngima: 2017-ben, amikor a barátommal átvágtunk a Khumbu-gleccser meredek jégesésén, beszakadt a jég alattunk. Rajtunk kívül nem volt más a helyszínen, és a barátom a szemem láttára szenvedett balesetet. Kihúztam őt a jégszilánkok közül, és mintegy húsz percig vittem, míg egy biztonságos helyre értünk. Amikor efféle helyzetbe kerülünk, nyilvánvalóan félünk. Ez a félelem lassan eltűnik, de néha, amikor arra járok, eszembe jut maga a baleset.

Mi a különbség ön, és egy fizető ügyfél között, aki hegymászóként, de üzleti keretek között vesz részt az expedíción?

Ngima: Nagy különbség van a nepáli hegymászók és a fizető ügyfelek között. Mi, a hegyivezetők és a kollégáink biztosítunk és készítünk elő mindent Kathmandutól egészen a csúcsig. Mi irányítjuk az összes tábor működését, elkészítjük az ételeket, felszereljük a köteleket, és közvetlen is segítjük az ügyfeleket az alaptábortól egészen a hegytetőig és a biztonságos visszatérésig. Még a személyes felszerelésüket is mi szállítjuk tábortól táborig, és a csúcsra érkezéskor az extra oxigénpalackokat is cipeljük. A mászás során, a fölsőbb táborokban keletkező hulladékot pedig visszavisszük az alaptáborba.

Hogyan írná le a nyolcezer méter fölötti érzést annak, aki sosem járt még ott?

Ngima: Az első dolog, amit megemlítenék az a fantasztikus kilátás, amit a csúcsot körbeölelő hegytetők biztosítanak. Minden alkalommal boldogságot és egyben kimerültséget és fáradságot érzek a hegy tetején.

Mit gondol, mi tenne a legtöbbet a Himalájáért és a Mount Everestért, a környezeti és turisztikai célokat illetően? Mit szeretnének a nepáliak?

Tenzing, Ngima: A globális felmelegedés során, évről évre gyorsabban olvad a jég. Minden mászónak tisztán kellene tartania ezeket a gyönyörű hegyeket, és magukkal vinniük a felszerelésüket, illetve a szemetet is. Óvnunk és tisztán kell tartanunk mind a Himaláját, mind az Everestet. Ha meg tudjuk őrizni a hegyek természetes állapotát mindenhol, az a legjobb nem csak Nepálnak és az ottaniaknak, hanem mindenkinek a világon.

Hogyan lehetne csökkenteni a Mount Everest szennyezettségét?

Tenzing, Ngima: A nepáli kormány néhány éve kampányt folytat a tisztaságért. Úgy gondoljuk, hogy ezt a projektet folytatnia, egyben növelnie kell az elkövetkezendő években. Minden hegymászónak, a kiszolgáló személyzetet is beleértve, tudatossággal kell a természethez állnia, és felelősséggel kezelni a szemetet, amit a hegyre visznek. Ez az, amit mi tehetünk a Mount Everestért.

Mit gondol a hegyen maradt holttestekről?

Tenzing, Ngima: Véleményünk szerint semelyik hegyen sem szabadna holttesteket hagyni, ezt mindenképp környezetszennyezésnek tekintjük. Bárki, aki meghal a Mount Everesten, megérdemli a teljeskörű végtisztességet, ami a hegy tisztaságához is hozzájárul. A globális felmelegedés miatt egyre több holttest kerül felszínre, ami megrémiszti és demotiválttá teszi az új hegymászókat ab-ban, hogy folytassák útjukat.

A serpák a látható előnyökkel együtt az áldozatai is a Mount Everest népszerűségének. Ki és hogyan tudná feloldani ezt az ellentmondást?

Tenzing, Ngima: A kérdés jogos. A serpáknak hasznuk is származik a népszerűségből, de sokkal jellemzőbb, hogy kihívásokkal, kockázattal néznek szembe. Egy hegyivezető felelősséggel tartozik a saját és az ügyfele felszereléseinek oda-és visszaszállításáért egyaránt. Mindezek tetejébe még a hulladék lehurcolásáról is nekik kell gondoskodniuk, hiszen ők tartják tisztán a hegyet. Másik igen jelentős – egyben központi tényező az időjárás, amitől nagyban függ, hogy egy expedíció sikeres legyen.

Nagyon rossz azt látni, hogy a hegyeink szennyezettek, tele vannak hátrahagyott szeméttel. Minden évben megpróbáltuk tisztává tenni a Mount Everestet, de a serpák egyedül nem képesek ezt a problémát megoldani. Minden hegymászónak teljeskörű felelőssége eltüntetni maga után a szemetet és az eszközeit a hegyről. A kormánynak meg kell tennie a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ezek az erőfeszítések meghozzák az eredményeket.

A magyar hegymászó, Wittek Péter szeptember huszonkilencedikén tűnt el a Mount Trisulon, Indiában. Minden jel arra mutat, hogy soha többé nem fog visszatérni. Mit üzenne a családjának, hogyan leljenek békére?

Ngima: A hegymászás egy szakma, mely során hatalmas kihívásokkal és kockázattal nézünk szembe. Vállaljuk az életveszélyt, és mindenkinek el kell fogadnia azt a tényt, hogy a kontroll nem a mi kezünkben van. A családnak kívánom, hogy megnyugvást leljenek. Gondolok rájuk, imádkozom értük és kívánom, hogy Péter lelke békére leljen.

Képeket készítette: Fotó: Sepsi Gergő

Marketing

Hónapról hónapra ötszázféle új tévéreklámot sugároztak az első félévben

Hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálták, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Havonta ötszáz, még nem látott tévéhirdetés kerül a nézők szeme elé, a teljes reklámmennyiségnek pedig több mint a felét továbbra is az újak teszik ki – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén elfogadott, az idei első félévet vizsgáló tanulmányából, amelynek részleteiről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága közölte:

a hatóság hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálta, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

Az újonnan közzétett reklámok a teljes reklámmennyiség több mint felét (55,6 százalék) tették ki, ami kevéssel meghaladta a tavalyi időszak eredményét (51,9 százalék).

A legtöbb (43 százalék) új reklámot az általános szórakoztató csatornákon (ilyen többek között a Viasat3, a Cool TV, a Comedy Central vagy az AXN) láthatták a nézők – írták.

A korábbi év azonos időszakával összevetve az új reklámokat továbbra is a kereskedelmi szektor dominálja (39,3 százalék kontra 41,6 százalék). A gyógyhatású készítmények (12,7 százalék), az élelmiszer (7,7 százalék), a szolgáltatás (4,4 százalék) és a szépségápolás (5,1 százalék) részesedése egyaránt felülmúlta a szabadidőszektorét (4,2 százalék), amely évek óta visszaszorulóban van – sorolták a közleményben.

A hangsúlyozottan hazai terméket, szolgáltatást népszerűsítő reklámszpotok aránya a tavalyi azonos időszakhoz képest számottevően (4,9 százalékról 6,4 százalékra) emelkedett – tették hozzá.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary új nagyköveteit

Az ország legszeretnivalóbb, legizgalmasabb kezdeményezéseit és vállalkozásait díjazzák.

Közzétéve:

Borítókép: a Highlight of Hungary nagykövetei és csapata

A Highlights of Hungary-ra a nagykövetek kategóriák nélkül jelölik azokat a kiemelkedő magyar teljesítményeket, amelyek közül egy a közönség-, egy pedig a nagyköveti díjat kaphatja meg februárban – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

“Tavaly az előzetes várakozásainkat messze felülmúlta az egész évad iránti érdeklődés. A nagykövetek a maguk területén rendkívül eredményes szereplők, önazonosnak érzik a Highlights of Hungary célját, hogy népszerűsítsék az elismerés kultúráját”

– idézte a közlemény Oláh Zsanettet, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatóját.

Az idei nagykövetek között van Bagossy Norbert Fonogram-díjas zenész, énekes, a Bagossy Brothers Company alapítója; Trunk Tomi YouTuber, Z generáció szakértő; Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó kapus; Mádai Vivi televíziós műsorkészítő, a Mokka műsorvezetője; Trellay Levente, a 100sparks alapítója, a Telep és a Telep Galéria, valamint a Budapest Bägel alapítója; Gém Péter, a Dorko márka és a Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központ alapítója; Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője; Margaret Ann Dowling, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Brand Irodájának vezetője; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet kommunikációs vezetője; valamint a Highlight of Hungary csapata.

A jelöltek listája januárban válik nyilvánossá, ezt követően februárban szavazhat a közönség. Ekkor dől el, hogy idén mely személyek, vállalkozások vagy társadalmi kezdeményezések kapják a Highlights of Hungary elismerést.

Októberben és novemberben a közönség is beleszólhat a jelöltállításba: a Highlights of Hungary Facebook-oldalán kommentben, valamint Instagram-oldalán is bárki felhívhatja a nagykövetek figyelmét a számukra fontos személyekre és vállalkozásokra.

A 2013-ban alapított, független Highlights of Hungary célja, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén évente elismerje és széles körben megismertesse a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket, valamint közösséget szervezzen azok alkotói és alakítói köré.

Tovább olvasom

Marketing

Hosszabbít Az Év Honlapja

Meghosszabbított nevezési határidővel 2021. november 8. éjfélig várják a jelentkezéseket az online szakma legrangosabb díjára.

Közzétéve:

A legjobb honlapokat, applikációkat, rendezvény oldalakat, blockchain, digitális marketing- és technológiai megoldásokat 28 kategóriában várja a szakmai zsűri.

“Az elmúlt év óriási léptékű digitalizációja és fejlesztési volumene kiterjesztette a digitális marketinget, ezért a kategóriák is tovább bővültek a Hungarikum és az Ipari weboldalak lehetőségeivel – közölték a szervezők. A Hungarikum kategóriát idén az Agrárminisztérium közreműködésével hirdetjük meg, melyben a díjak nyerteseit a szakmai elismerés mellett pénzjutalom is megilleti. A jubileumi évben a honlapokon kívül a digitális, fintech és technológiai fejlesztések kerülnek a középpontba. A Pénzügyminisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen hívtuk életre ‘Az Év Technológiai megoldása’ kategóriát, ahol a nyertesek a díj megszerzésével pénzbeli nyereményre is számíthatnak” – mondta Varga István László, a pályázat alapítója.

Az Év Honlapja az elmúlt 19 évben 5.000 versenyzője közül, több, mint 750 díjat adhatott át a magyar marketingeseknek, programozóknak és a vállalkozások vezetőinek. Az idei jubileum alkalmával arra biztatják a pályázókat, hogy legyenek merészek és nevezzék be friss munkáik gyümölcsét a 28 kategória valamelyikébe.

A bírálati szempontok között fontos szerepet játszik a dizájn, a kreativitás, a felhasználói élmény és a reszponzivitás, valamint nagy figyelmet fordítanak a kategóriának megfelelő tartalomra is. Érdemes minél hamarabb nevezni, hiszen ez előnyt jelent a közönségszavazatok gyűjtésében.

Az ünnepélyes díjátadóra és a jubileumi koccintásra terveink szerint december elején kerül sor.

Pályázni november 8-án éjfélig az www.azevhonlapja.hu oldalon lehet weboldallal, applikációval, blockchain, marketing vagy technológiai megoldással, közösségi vagy kreatív kampánnyal.

Tovább olvasom