Kövess minket!

Marketing

Akiknek a Mount Everest a munkájuk

A hegyek meghódítói, a serpa népcsoport tagjai, minden egyes nap bátorságukról és merészségükről tesznek tanúbizonyságot. Egyeseknek a teherhordás, másoknak a hegymászócsoportok vezetése vagy épp útvonalak kiépítse a feladata, lélegzetelállító magasságokban. A Nepál bevételének nagy részét biztosító hegymászó turizmus a világ figyelmét a hegyek és azok szennyezettsége felé fordította. Ngima Nuru serpa, és Lhakpa Tenzing serpacsúcsmászók az idei BrandFestival előadóiként látogatnak Budapestre, a Médiapiacnak a rendezvény előtt adtak exkluzív interjút.

Brandként tekintenek a Mount Everestre és a Himalájára Nepálban? Milyen jellemzőkkel és lehetőségekkel bír ez a brand?

Tenzing: Igen, a Mount Everest egy nepáli brand, ami hatalmas lehetőséget biztosít a hegymászó turizmust tekintve. Évente többezer turista érkezik csak azért, hogy valamelyik hegyet megmássza. Ez az ország legfőbb bevételi forrása, ez biztosítja a helyiek megélhetését.

Harminchét éves, hány alkalommal akarja még megmászni a világ legmagasabb hegyét? Egyáltalán, mi motiválja még huszonkét sikeres csúcsmászás után?

Ngima: A hegyek a munkám. Ameddig az egészségem engedi, folytatom a mászást, de nem tudnám pontosan megmondani, hogy hány alkalommal vágok még neki.

Reményeim szerint a hegyek támogatását a következő években sem veszítem el, és a szerencse is mellettem marad. A karrierem kezdetén nem gondoltam, hogy ennyiszer nekivágok majd, nagy örömmel tölt el, hogy huszonkétszer feljutottam a csúcsra. Óriási megtiszteltetés Nepált népszerűsíteni a legfiatalabb Everest csúcsmászóként világszerte.

Került valaha életveszélybe hegymászás közben? Hogyan viszonyul a félelemhez?

Ngima: 2017-ben, amikor a barátommal átvágtunk a Khumbu-gleccser meredek jégesésén, beszakadt a jég alattunk. Rajtunk kívül nem volt más a helyszínen, és a barátom a szemem láttára szenvedett balesetet. Kihúztam őt a jégszilánkok közül, és mintegy húsz percig vittem, míg egy biztonságos helyre értünk. Amikor efféle helyzetbe kerülünk, nyilvánvalóan félünk. Ez a félelem lassan eltűnik, de néha, amikor arra járok, eszembe jut maga a baleset.

Mi a különbség ön, és egy fizető ügyfél között, aki hegymászóként, de üzleti keretek között vesz részt az expedíción?

Ngima: Nagy különbség van a nepáli hegymászók és a fizető ügyfelek között. Mi, a hegyivezetők és a kollégáink biztosítunk és készítünk elő mindent Kathmandutól egészen a csúcsig. Mi irányítjuk az összes tábor működését, elkészítjük az ételeket, felszereljük a köteleket, és közvetlen is segítjük az ügyfeleket az alaptábortól egészen a hegytetőig és a biztonságos visszatérésig. Még a személyes felszerelésüket is mi szállítjuk tábortól táborig, és a csúcsra érkezéskor az extra oxigénpalackokat is cipeljük. A mászás során, a fölsőbb táborokban keletkező hulladékot pedig visszavisszük az alaptáborba.

Hogyan írná le a nyolcezer méter fölötti érzést annak, aki sosem járt még ott?

Ngima: Az első dolog, amit megemlítenék az a fantasztikus kilátás, amit a csúcsot körbeölelő hegytetők biztosítanak. Minden alkalommal boldogságot és egyben kimerültséget és fáradságot érzek a hegy tetején.

Mit gondol, mi tenne a legtöbbet a Himalájáért és a Mount Everestért, a környezeti és turisztikai célokat illetően? Mit szeretnének a nepáliak?

Tenzing, Ngima: A globális felmelegedés során, évről évre gyorsabban olvad a jég. Minden mászónak tisztán kellene tartania ezeket a gyönyörű hegyeket, és magukkal vinniük a felszerelésüket, illetve a szemetet is. Óvnunk és tisztán kell tartanunk mind a Himaláját, mind az Everestet. Ha meg tudjuk őrizni a hegyek természetes állapotát mindenhol, az a legjobb nem csak Nepálnak és az ottaniaknak, hanem mindenkinek a világon.

Hogyan lehetne csökkenteni a Mount Everest szennyezettségét?

Tenzing, Ngima: A nepáli kormány néhány éve kampányt folytat a tisztaságért. Úgy gondoljuk, hogy ezt a projektet folytatnia, egyben növelnie kell az elkövetkezendő években. Minden hegymászónak, a kiszolgáló személyzetet is beleértve, tudatossággal kell a természethez állnia, és felelősséggel kezelni a szemetet, amit a hegyre visznek. Ez az, amit mi tehetünk a Mount Everestért.

Mit gondol a hegyen maradt holttestekről?

Tenzing, Ngima: Véleményünk szerint semelyik hegyen sem szabadna holttesteket hagyni, ezt mindenképp környezetszennyezésnek tekintjük. Bárki, aki meghal a Mount Everesten, megérdemli a teljeskörű végtisztességet, ami a hegy tisztaságához is hozzájárul. A globális felmelegedés miatt egyre több holttest kerül felszínre, ami megrémiszti és demotiválttá teszi az új hegymászókat ab-ban, hogy folytassák útjukat.

A serpák a látható előnyökkel együtt az áldozatai is a Mount Everest népszerűségének. Ki és hogyan tudná feloldani ezt az ellentmondást?

Tenzing, Ngima: A kérdés jogos. A serpáknak hasznuk is származik a népszerűségből, de sokkal jellemzőbb, hogy kihívásokkal, kockázattal néznek szembe. Egy hegyivezető felelősséggel tartozik a saját és az ügyfele felszereléseinek oda-és visszaszállításáért egyaránt. Mindezek tetejébe még a hulladék lehurcolásáról is nekik kell gondoskodniuk, hiszen ők tartják tisztán a hegyet. Másik igen jelentős – egyben központi tényező az időjárás, amitől nagyban függ, hogy egy expedíció sikeres legyen.

Nagyon rossz azt látni, hogy a hegyeink szennyezettek, tele vannak hátrahagyott szeméttel. Minden évben megpróbáltuk tisztává tenni a Mount Everestet, de a serpák egyedül nem képesek ezt a problémát megoldani. Minden hegymászónak teljeskörű felelőssége eltüntetni maga után a szemetet és az eszközeit a hegyről. A kormánynak meg kell tennie a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ezek az erőfeszítések meghozzák az eredményeket.

A magyar hegymászó, Wittek Péter szeptember huszonkilencedikén tűnt el a Mount Trisulon, Indiában. Minden jel arra mutat, hogy soha többé nem fog visszatérni. Mit üzenne a családjának, hogyan leljenek békére?

Ngima: A hegymászás egy szakma, mely során hatalmas kihívásokkal és kockázattal nézünk szembe. Vállaljuk az életveszélyt, és mindenkinek el kell fogadnia azt a tényt, hogy a kontroll nem a mi kezünkben van. A családnak kívánom, hogy megnyugvást leljenek. Gondolok rájuk, imádkozom értük és kívánom, hogy Péter lelke békére leljen.

Képeket készítette: Fotó: Sepsi Gergő

Marketing

Elkezdődött a 19. Budapest Design Week

A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a Budapest Design Week (BDW) központi tárlatán a Néprajzi Múzeumban 2022. október 6-án, fotó: MTI/Kovács Anikó

“Soha nem volt annyira fontos a dizájn, mint manapság, mert egy olyan nyelvet jelent, amelyet emberek és kultúrák közötti kommunikációra tudunk jól használni” – mondta a fesztivál csütörtöki nyitóeseményén Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

Mint fogalmazott, a dizájnról gondolkodás, a dizájn logikája, az arra épülő szemléletformálás egyre több cég sajátja Magyarországon. Hozzátette: ezzel versenyképességet lehet javítani, társadalmi értéket előállítani, emellett megteremteni az egyén élményét is.

“Ahhoz, hogy a nemzetközi piacokon is versenyképes magyar vállalkozások jöjjenek létre, szükségük van szabadalmaztatott technológiákra, emellett lényeges a márkaépítés is. A dizájnnak kulcsszerepe van mindkettőben. Fontos, hogy a magyar cégek is felismerjék, sikerességükben nem csak az innovatív termékeknek van jelentősége, hanem a formatervezésnek is”

– emelte ki Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.

Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgató-helyettese a 360 Design Budapest kiállításról beszélt, amelyen 31 hazai és mintegy tíz regionális tervező formatervezési darabjait vonultatja fel: “Idén a múlt, a jelen és a jövő hagyományait összekötve mutatjuk be a termékeket.”

A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket, fotó: MTI/Kovács Anikó

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója szólt arról, hogy a “százötven év bolyongás” után egy fantasztikus új épületben otthonra talált intézménye méltó helyszíne a Budapest Design Weeknek.

Építészet és design

Az október 16-g tartó rendezvény ernyőfesztivál, az idei tematika fókuszában az építészet és a dizájn együttműködése áll, a központi kiállítás címe: Találkozások terei – építészet és design.

Sebestény Ferenc építész, a Budapest Design Week kurátora hangsúlyozta:

több olyan múzeumot, közintézményt, középületet, lakóépületet és egy templomot is bemutatnak a tárlaton, amely valamilyen módon személyes vagy közösségi találkozások színtere.

A kiindulási pont az innovatív és inspiratív Néprajzi Múzeum épülete, a legutolsó pedig Erdély legrégebbi épülete, az algyógyi körkápolna.

Az idei BDW tematikájának fókuszában az építészet és a dizájn együttműködése áll, fotó: MTI/Kovács Anikó

A központi kiállítás mellett a Néprajzi Múzeumban lesz szakmai konferencia, a fesztivál ideje alatt bemutatkozik öt-öt építésziroda és építészeti dizájnstúdió is, lesznek családi és gyerekprogramok. A további budapesti helyszínek között szerepel mások mellett a Magyar Zene Háza, a MOME és a Kiscelli Múzeum, vidéken Sopronban, Szombathelyen és Pécsen is láthatók kapcsolódó programok.

Elismeréseket is átadtak

A Budapest Design Week nyitóeseménye keretében jelentették be a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj nyerteseit.

A legrangosabb hazai dizájnszakmai elismerést, a Magyar Formatervezési Díjat idén 43. alkalommal ítélték oda a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásával, egy tizenegy tagú bírálóbizottság döntése alapján.

A meghirdetett termék kategóriát Nieto Ramón Catmagnet nevű speciális, horgászathoz használt mágneses kioldó eszköze és Laufer Ferenc relief kályhacsempe kollekciója nyerte. A terv kategória díját a Remion Design Kft. vehette át Head Link nevű, kompakt duál csatornás EEG és bőrellenállás-mérő készüléke. A vizuális kommunikáció kategóriában nyert a Fortepan Masters kötet, Szilágyi Róza Tekla, Barakonyi Szabolcs, Salát Zalán Péter és Simó György munkája, amelyek alapja a Fortepan unikális privátfotó-archívum. Szintén nyert Boskovitz Oszkár Kadarka betűcsaládja, amely az opentype kenyérbetűk közé tartozik. A diák kategóriát Ujváry Berta Zsófia (MOME) Hommage to Rudolf Ujvary című munkája, egy szövöttanyag-kollekció nyerte, amelyben az alkotó a nagyapja által tervezett épületeket használta inspirációs forrásként.

Sógor Ákos 4 vonalas szék című alkotása a Néprajzi Múzeumban megrendezett tárlaton, fotó: MTI/Kovács Anikó

Különdíjat kapott Hevesi Annabella Dedas közületi ülőbútor kollekciója, Pataki Katalin Talky játékterápiás eszköze, Sinkovits Zsuzsanna Zsófia Geoform kollekciója, Égi Marcell If Jewel ékszermárkája, valamint Lelkes Péter, Papp Zsolt, Bálint Zoltán, Vigh Balázs és Hory Péter közös munkája, az IP alapú, audio-video konferenciaeszköz Full-HD érintőképernyővel.

A Design Management Díjat Mórucz István kisvállalkozása, a Panyolium (panyolai gyümölcsfeldolgozó manufaktúra) értékteremtő önazonosságával és formaérzékenységével érdemelte ki. A Co & Co Designcommunication Kft. Excellence különdíjában részesült, elismerő oklevelet kapott a budafoki KULTIKUM kortárs művészeti színtér, valamint Csányi Péter és Bárány Bence saját grafikákkal ellátott, irodalmat népszerűsítő ruházati márkája, a Vates.

A díjazottak alkotásai szintén megtekinthetőek a Néprajzi Múzeumban a Budapest Design Week keretében.

A Budapest Design Weeket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala finanszírozásában a Magyar Formatervezési Tanács rendezi.

Tovább olvasom

Marketing

Dr. Fazekas Ildikó kapta a Magyar Marketing Szövetség Életműdíját

Ebben az évben, a sorban hatodikként az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) igazgatója vehette át a szakmai díjat.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) orientációs értékteremtése keretében minden évben elismeri és bemutatja a legsikeresebb marketingvezetőket, az év legkiválóbb marketing és digitális megoldásait, illetve kampányait, valamint a legjobb városmarketing projekteket. Az MMSZ Tonk Emil Életműdíj ugyanakkor a szakmai szervezet egyik legfontosabb díja, hiszen azzal egy kiteljesedett, a marketingszakma egésze érdekében végzett, eredményes szakmai életutat ismerünk el – mondja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Az idei díjazott számára a szervezet elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést múlt hét csütörtökön, a Várkert Bazár színpadján.

Alig akad olyan szakember hazánkban, aki ne ismerné Dr. Fazekas Ildikó nevét, hiszen elévülhetetlen érdemeket szerzett a marketing és reklámszakma hazai felsőoktatásában (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Budapesti Corvinus Egyetemen, Budapesti Metropolitan Egyetem), a szakma elismertségének és presztízsének növelésében, illetve az etikus reklámozási gyakorlat meghonosításában. A díjazott a marketingszakmából érkezett, ugyanis eredetileg piacszervező szakközgazdászként (akkor még így hívták a marketinget) végzett, majd mielőtt egyetemi oktató lett, olyan cégek marketingeseként dolgozott, mint a Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat, vagy a Caola-Schwarzkopf. Ezt követően Ildikó – a felsőoktatás világából némileg kilépve – a reklám önszabályozása felé fordult és több mint negyedszázada, egészen pontosan 26 éve az Önszabályozó Reklám Testület vezetője.

Nevéhez fűződik többek között a Reklámetikai Kódex folyamatos frissítése is.

Munkáját nemcsak Magyarországon, de külföldön is elismerik. Az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) korábbi elnökeként, jelenleg a szervezet elnökségi tagjaként is aktívan dolgozik. Sőt, kezdeményezésére az öreg kontinensen túlmutató, globális nyomtatékot is kapott a reklámok önszabályozásának megkerülhetetlen kérdése.

Dr. Fazekas Ildikó azt vallja, hogy a marketing művelőinek szeretniük kell a szakmát, és bármilyen pozícióban, szerepkörben is dolgoznak, túl kell lépniük a napi rutinokon, folyamatosan elemezve, vizsgálva az adott piac szempontjából releváns környezeti, társadalmi és fogyasztói közeget, dinamikát.

A szakember szerint a fő szabály mindig az lehet, hogy ne csapjuk be a fogyasztót, mert az már rövidtávon is árt a márkának és ráadásul a reklámba, illetve a szakmánkba vetett hitet is rombolja.

A szakma csodája pedig éppen az, hogy egy fizikai termékből értékkel felruházott, időtálló és életképes márkákat építhetünk. A marketing azért szép és különleges szakma, mert változatos, kreatív és stabil szakmai alapokon nyugvó, mégis rugalmas megoldások folyamatos alkalmazását igényli – vallja a szakember.

A marketingesek számára mára már káprázatosan széleskörű eszközrendszer áll rendelkezésre annak érdekében, hogy hatást érjenek el, mindez ugyanakkor hatalmas felelősséggel is társul

– figyelmeztet Dr. Fazekas Ildikó.

Borítókép: Dr. Fazekas Ildikó

Tovább olvasom

Marketing

Otthonról is élvezhető – Lounge Live a Marketing Summiton!

Greenmarketingről, márkaépítésről, fenntarthatóságról és hasonló forró témákról fognak beszélgetni a hazai top marketingesek az idei Marketing Summit Hungary online felületén, az eszmecserét pedig a Lounge Group látványstúdiójából streamelik élőben szeptember 15-én.

Közzétéve:

Fotó: Lounge Group

Nem kérdés, hogy a marketingszakma óráról órára, sőt, percről percre folyamatosan változik. Az új trendek felismeréséhez fontos részt venni a szakmai fórumokon, így az ember ezeket akár saját maga is tudja alakítani. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a szakma párbeszédet folytasson, megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek a piac és az iparág jövőjét befolyásolják.

Ennek a párbeszédnek teremt ebben az évben is kiváló platformot a Marketing Summit Hungary konferencia, ahol a hazai marketingszakma legbefolyásosabb és legmeghatározóbb emberei értekeznek a legizgalmasabb témákról.

Azonban, ha valaki személyesen nem tud jelen lenni a konferencián, a Lounge Group és az eseményt szervező Magyar Marketing Szövetség lehetőséget kínálnak arra, hogy online is be lehessen kapcsolódni a beszélgetésekbe, így egy érdeklődő sem marad le a legfrissebb marketingtrendekről.

„Az utóbbi években történt események következtében érezhetően átalakult az emberek élete, a digitális léthez való viszonya. Sokan vannak, akik már a munka területén is a mindennapjaikat online platformokon töltik, ezáltal csökkent a személyes jelenlét. Mindemellett erősödött az emberek multitasking képessége is, egyszerre szeretnek több dologgal foglalkozni.

Ebből kifolyólag és a Magyar Marketing Szövetséggel folytatott sikeres együttműködéseinknek köszönhetően szeretnénk tartalmat és tudást szolgáltatni azoknak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szeptemberi konferencián.

Mindemellett azokat is szeretném megnyugtatni, akik ott lesznek a helyszínen, hiszen a Lounge Group látványstúdiójánál élőben is követhetőek lesznek a beszélgetések, valamint a későbbiekben online felületeinken is elérhetővé tesszük azokat” – mondta el Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója.

Szeptember 15-én 10 órától Juhász Bálint műsorvezető fog online beszélgetni többek között Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójával, Szabó Bélával, a Telekom márka- és kommunikációs igazgatójával, de jelen lesz még Csikesz Erika is a TV2 Csoport részéről.

A részletes programot és a beszélgetéseket az alábbi linken lehet követni: www.marketingsummit.hu/live

Tovább olvasom