Kövess minket!

Marketing

Akiknek a Mount Everest a munkájuk

A hegyek meghódítói, a serpa népcsoport tagjai, minden egyes nap bátorságukról és merészségükről tesznek tanúbizonyságot. Egyeseknek a teherhordás, másoknak a hegymászócsoportok vezetése vagy épp útvonalak kiépítse a feladata, lélegzetelállító magasságokban. A Nepál bevételének nagy részét biztosító hegymászó turizmus a világ figyelmét a hegyek és azok szennyezettsége felé fordította. Ngima Nuru serpa, és Lhakpa Tenzing serpacsúcsmászók az idei BrandFestival előadóiként látogatnak Budapestre, a Médiapiacnak a rendezvény előtt adtak exkluzív interjút.

Brandként tekintenek a Mount Everestre és a Himalájára Nepálban? Milyen jellemzőkkel és lehetőségekkel bír ez a brand?

Tenzing: Igen, a Mount Everest egy nepáli brand, ami hatalmas lehetőséget biztosít a hegymászó turizmust tekintve. Évente többezer turista érkezik csak azért, hogy valamelyik hegyet megmássza. Ez az ország legfőbb bevételi forrása, ez biztosítja a helyiek megélhetését.

Harminchét éves, hány alkalommal akarja még megmászni a világ legmagasabb hegyét? Egyáltalán, mi motiválja még huszonkét sikeres csúcsmászás után?

Ngima: A hegyek a munkám. Ameddig az egészségem engedi, folytatom a mászást, de nem tudnám pontosan megmondani, hogy hány alkalommal vágok még neki.

Reményeim szerint a hegyek támogatását a következő években sem veszítem el, és a szerencse is mellettem marad. A karrierem kezdetén nem gondoltam, hogy ennyiszer nekivágok majd, nagy örömmel tölt el, hogy huszonkétszer feljutottam a csúcsra. Óriási megtiszteltetés Nepált népszerűsíteni a legfiatalabb Everest csúcsmászóként világszerte.

Került valaha életveszélybe hegymászás közben? Hogyan viszonyul a félelemhez?

Ngima: 2017-ben, amikor a barátommal átvágtunk a Khumbu-gleccser meredek jégesésén, beszakadt a jég alattunk. Rajtunk kívül nem volt más a helyszínen, és a barátom a szemem láttára szenvedett balesetet. Kihúztam őt a jégszilánkok közül, és mintegy húsz percig vittem, míg egy biztonságos helyre értünk. Amikor efféle helyzetbe kerülünk, nyilvánvalóan félünk. Ez a félelem lassan eltűnik, de néha, amikor arra járok, eszembe jut maga a baleset.

Mi a különbség ön, és egy fizető ügyfél között, aki hegymászóként, de üzleti keretek között vesz részt az expedíción?

Ngima: Nagy különbség van a nepáli hegymászók és a fizető ügyfelek között. Mi, a hegyivezetők és a kollégáink biztosítunk és készítünk elő mindent Kathmandutól egészen a csúcsig. Mi irányítjuk az összes tábor működését, elkészítjük az ételeket, felszereljük a köteleket, és közvetlen is segítjük az ügyfeleket az alaptábortól egészen a hegytetőig és a biztonságos visszatérésig. Még a személyes felszerelésüket is mi szállítjuk tábortól táborig, és a csúcsra érkezéskor az extra oxigénpalackokat is cipeljük. A mászás során, a fölsőbb táborokban keletkező hulladékot pedig visszavisszük az alaptáborba.

Hogyan írná le a nyolcezer méter fölötti érzést annak, aki sosem járt még ott?

Ngima: Az első dolog, amit megemlítenék az a fantasztikus kilátás, amit a csúcsot körbeölelő hegytetők biztosítanak. Minden alkalommal boldogságot és egyben kimerültséget és fáradságot érzek a hegy tetején.

Mit gondol, mi tenne a legtöbbet a Himalájáért és a Mount Everestért, a környezeti és turisztikai célokat illetően? Mit szeretnének a nepáliak?

Tenzing, Ngima: A globális felmelegedés során, évről évre gyorsabban olvad a jég. Minden mászónak tisztán kellene tartania ezeket a gyönyörű hegyeket, és magukkal vinniük a felszerelésüket, illetve a szemetet is. Óvnunk és tisztán kell tartanunk mind a Himaláját, mind az Everestet. Ha meg tudjuk őrizni a hegyek természetes állapotát mindenhol, az a legjobb nem csak Nepálnak és az ottaniaknak, hanem mindenkinek a világon.

Hogyan lehetne csökkenteni a Mount Everest szennyezettségét?

Tenzing, Ngima: A nepáli kormány néhány éve kampányt folytat a tisztaságért. Úgy gondoljuk, hogy ezt a projektet folytatnia, egyben növelnie kell az elkövetkezendő években. Minden hegymászónak, a kiszolgáló személyzetet is beleértve, tudatossággal kell a természethez állnia, és felelősséggel kezelni a szemetet, amit a hegyre visznek. Ez az, amit mi tehetünk a Mount Everestért.

Mit gondol a hegyen maradt holttestekről?

Tenzing, Ngima: Véleményünk szerint semelyik hegyen sem szabadna holttesteket hagyni, ezt mindenképp környezetszennyezésnek tekintjük. Bárki, aki meghal a Mount Everesten, megérdemli a teljeskörű végtisztességet, ami a hegy tisztaságához is hozzájárul. A globális felmelegedés miatt egyre több holttest kerül felszínre, ami megrémiszti és demotiválttá teszi az új hegymászókat ab-ban, hogy folytassák útjukat.

A serpák a látható előnyökkel együtt az áldozatai is a Mount Everest népszerűségének. Ki és hogyan tudná feloldani ezt az ellentmondást?

Tenzing, Ngima: A kérdés jogos. A serpáknak hasznuk is származik a népszerűségből, de sokkal jellemzőbb, hogy kihívásokkal, kockázattal néznek szembe. Egy hegyivezető felelősséggel tartozik a saját és az ügyfele felszereléseinek oda-és visszaszállításáért egyaránt. Mindezek tetejébe még a hulladék lehurcolásáról is nekik kell gondoskodniuk, hiszen ők tartják tisztán a hegyet. Másik igen jelentős – egyben központi tényező az időjárás, amitől nagyban függ, hogy egy expedíció sikeres legyen.

Nagyon rossz azt látni, hogy a hegyeink szennyezettek, tele vannak hátrahagyott szeméttel. Minden évben megpróbáltuk tisztává tenni a Mount Everestet, de a serpák egyedül nem képesek ezt a problémát megoldani. Minden hegymászónak teljeskörű felelőssége eltüntetni maga után a szemetet és az eszközeit a hegyről. A kormánynak meg kell tennie a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ezek az erőfeszítések meghozzák az eredményeket.

A magyar hegymászó, Wittek Péter szeptember huszonkilencedikén tűnt el a Mount Trisulon, Indiában. Minden jel arra mutat, hogy soha többé nem fog visszatérni. Mit üzenne a családjának, hogyan leljenek békére?

Ngima: A hegymászás egy szakma, mely során hatalmas kihívásokkal és kockázattal nézünk szembe. Vállaljuk az életveszélyt, és mindenkinek el kell fogadnia azt a tényt, hogy a kontroll nem a mi kezünkben van. A családnak kívánom, hogy megnyugvást leljenek. Gondolok rájuk, imádkozom értük és kívánom, hogy Péter lelke békére leljen.

Képeket készítette: Fotó: Sepsi Gergő

Marketing

Tetemes bírságot kapott az eMAG a GVH-tól

Akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

200 millió forintos bírságot szabott ki és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel; az eMAG elfogadta a döntést.

Az eMAG közleményben megerősítette a GVH-val kötött megállapodás tényét. Közölte, hogy

kifizetik a kirótt bírságot, minden vásárlójuknak 3 ezer forint értékű kupont biztosítanak, továbbá a hazai kis- és középvállalkozások online értékesítési tevékenységét több mint 4 milliárd forint értékű programmal segítik.

A GVH tájékoztatása szerint 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálták az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát. Megállapították, hogy akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

Az eljárás feltárta, hogy a vállalkozáscsoport a kampányok során nem alakított ki olyan belső szabályokat, amelyek biztosították volna, hogy “eredeti” árként a termék tényleges, jellemző ára jelenjen meg, az áthúzott árak korábban csak alkalomszerűen, nagyon rövid időre érvényesültek.

A GVH közleménye szerint a cégcsoport az eljárás során együttműködött a versenyhivatallal, és vállalta a jogsértés jóvátételét célzó intézkedéscsomag megvalósítását.

Ismertetik, hogy ennek keretében az eMAG

  • felhagy a megtévesztő akciókkal,
  • átalakítja árképzési és árfeltüntetési gyakorlatát,
  • az elmúlt 12 hónapban vásárló fogyasztókat egyenként 3000 forint értékű kuponkedvezményben részesíti, összesen legalább mintegy 1,08 milliárd forint értékben,
  • nagyságrendileg 2,88 milliárd forint értékben vállalja, hogy elősegíti a magyar vállalkozások online kereskedelmi jelenlétét: egyebek közt jutalékcsökkentéssel, oktatással, hirdetési felülettel és logisztikai szolgáltatásokkal támogatja majd partnereit.

A GVH A vállalások teljesítésének előírása mellett 200 millió forint bírság megfizetésére is kötelezte a platform üzemeltetőit, a Dante International SA-t, illetve az Extreme Digital – eMAG Kft.-t, amelyek azt is vállalták, hogy nem támadják meg bíróságon a GVH döntését – közölte a hatóság.

További vállalások

Az eMAG az MTI-nek küldött közleményében közölte, hogy kifizeti a 2018-as Black Friday kapcsán kirótt bírságot.

Az eMAG álláspontja szerint a Black Friday akciók megszervezésénél mind az árazás, mind a készletezés vonatkozásában körültekintően járt el, nem tévesztette meg a fogyasztókat. Ugyanakkor az eljárás minden fél számára megnyugtató lezárása érdekében olyan megállapodást kötött a GVH-val, amely lehetővé teszi a vitás helyzet gyors lezárását, emellett pedig a magyarországi online kereskedelem fejlődését is elősegíti.

A webáruház kiemelte, vállalja, hogy leárazásai során egy adott termékre az adott árengedmény mértékének megállapítása során a viszonyítás alapjául mindig a megelőző 30 nap során alkalmazott legalacsonyabb árat veszi alapul, elejét véve a jövőbeni vitás helyzeteknek.

Az eMAG közölte, bruttó 3 ezer forint értékű kupont bocsát ki minden olyan ügyfele számára, aki az előző 12 hónapban az eMAG.hu-n bármilyen értékben vásárolt akár az eMAG-tól, akár egy Marketplace-partner kereskedőtől. A vásárlók fiókjaiban jóváírásra kerülő kupon 6 hónapig lesz érvényes, és legalább 10 ezer forintos kosárérték elérése esetén lehet majd beváltani.

Az eMAG Magyarország a következő három évben mintegy négymilliárd forint értékű befektetést valósít meg a magyarországi vállalkozások online értékesítési lehetőségeinek fejlesztése érdekében az eMAG Marketplace-en keresztül. Elindítják az Open Hungary programot, amelynek keretében a Marketplace-en korlátlan ideig 50 százalékos kedvezményt biztosítanak az eladások után minden olyan, Magyarországon működő vállalkozásnak, amelyek kis, közepes vagy nagy gyártási sorozatban, vagy kézművesként nem élelmezésű termékeket állítanak elő, és éves nettó árbevételük 100 millió forintnál alacsonyabb. E vállalkozások számára az eMAG Marketplace 3 éven keresztül 25 százalék kedvezményt nyújt a logisztikai szolgáltatásokra, továbbá a programban részt vevő, értékesítést végző nonprofit szervezetek jutalékát teljes mértékben elengedi – közölte a webáruház.

A tájékoztatás szerint az eMAG Magyarország Marketplace-én jelen lévő kereskedők feltölthetik meglévő ajánlataikat az eMAG román és a bolgár platformjaira is. A vállalat három éven keresztül minden hazai partner számára egymillió termékig ingyenesen lefordítja az áru adatlapjait bolgár és román nyelvekre, illetve ugyanennyi ideig biztosít ingyenes, helyi nyelven működő ügyfélszolgálati szolgáltatást a magyar partnereknek a két piacon. Az eMAG Magyarország a teljes szállítási folyamat megszervezésével, továbbá a Romániába irányuló értékesítések esetén integrált logisztikai szolgáltatás biztosításával segíti a két régiós ország piacára nyitni kívánó kereskedőket.

A magyar kkv-kat támogató programban az eMAG 81 új munkahelyet hoz létre Magyarországon, és elindítja az eMAG Fulfilment in Hungary programot, amelynek keretében legalább 3 éven keresztül lehetővé teszi a hazai Marketplace-partnerek számára saját magyarországi raktárainak használatát, tárolási szolgáltatással, termékleltározással, megrendelés felvétellel, átvétellel, csomagolással, szállítással, visszaszállítással és ügyfélszolgálattal együtt – közölte az eMAG.

Tovább olvasom

Marketing

Nemzetközi elismerések a Lounge Group PR divíziójának

A Lounge ismét jó eredményt ért el egy kreatívszakmai versenyen, valamint további előkelő helyezések elérésére is lehetőségük van.

Közzétéve:

Borítókép forrása: Facebook / @loungegroupbudapest

Újabb rangos szakmai elismerésekkel gazdagodott az idei PR Toplista 3. helyén debütált Lounge Group – tudatta közleményében a cégcsoport.

Mint írták, a Lounge Group PR divíziója két munkájával is shortlisre került az egyik legnevesebb nemzetközi kreatívszakmai versenyen. A SABRE Awards EMEA 2021-es kiírásán a Budapest Airporttal a koronavírus első hulláma alatt végzett reputációmenedzsment tevékenység a ’Transportation & Logistics’ kategóriában, a Jófogással közösen megvalósított „Esély egy jobb kutyaéletre” kampány pedig a ’Corporate Social Responsibility’ kategóriában esélyes a komoly elismerésre. A SABRE Awards EMEA 2021-re több mint 2000 pályázat érkezett, az online díjkiosztó június 9-én esedékes.

Az „Esély egy jobb kutyaéletre” szemléletformáló kampányt továbbá múlt hét végén a PR News által kiírt CSR & Nonprofit Awards-on is a legjobbak között ismerték el (Honorable Mention), méghozzá a ’Cause Branding Campaign’ kategóriában.

A Médiapiacnak nemrég nyilatkozott a Lounge Communications ügyvezetője, Mamusits Péter. A 10 éve működő cégcsoport kapcsán a szakember kiemelte: „A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén.” A teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

Bácskai Balázs

Tovább olvasom

Marketing

Márciusban ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem

A kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett.

Közzétéve:

Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon. A tavaly áprilisi 114 milliárdos csúcsot novemberben 137 milliárddal adta át a múltnak az e-kereskedelem. Idén márciusban a megelőző évhez képest 62 százalékos növekedést produkálva már mintegy 140 milliárd forintot tett ki az online forgalom – emelte ki a legfrissebb adatokat kommentálva Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel közzétett, márciusra vonatkozó adatsorát idézi, amely szerint a nyers adattal számolva 1,5 százalékos, naptárhatással kiigazítva 2,0 százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítménye. A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek. A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen a bázisul szolgáló tavaly márciusban nemcsak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat.

Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett

– értékelt Cseresnyés Péter.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány. A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén március-áprilisban a kiskereskedelmi cégek is élhettek. A támogatást közel 30 ezer munkavállaló után, több mint hatmilliárd forint értékben kapták meg a szektor szereplői. A legtöbb kiskereskedelmi állás megőrzéséhez a ruházati üzletekben dolgozók munkabére mintegy kétharmadának átvállalásával járult hozzá a program.

Cseresnyés Péter hozzátette, hogy a boltok, áruházak, bevásárlóközpontok április eleji újranyitásával minden bizonnyal valamelyest megélénkül a kiskereskedelmi forgalom. A tartós megoldást azonban ezen a téren is az jelenti, ha minél többen regisztrálnak a vakcinára, és felveszik az oltást. Az így kialakuló védettség a gazdaság újraindításának alapja, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar emberek elkezdjék pótolni egy esztendeje tudatosan visszafogott fogyasztásukat. Kedvező jelnek nevezte, hogy 12 hónapos csökkenés után márciusban nőtt az üzemanyag-értékesítés, több mint két százalékkal költöttünk többet a benzinkutakon.

Tovább olvasom