Kövess minket!

Marketing

Aki többet költ, többet is ér

A társadalmunkat alkotó hat nemzedék közül az Y és a Z generációt érintő kérdésekkel foglalkozott elsősorban a hazai média az elmúlt 14 hónapban. Az Y és a Z generáció kimagasló médiajelenléte mellett a legidősebb nemzedék marginális napirendformáló szerepe, a generációk médiaképének szakportálok általi meghatározottsága és a klasszikus nemzedékkategóriák mellett új fogalmi megkülönböztetések térnyerése jellemzi a magyarországi médiatematikát az Observer kutatása szerint.

A Médiapiac kiadója, az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. kutatása szerint a hazai médiát is kifejezetten foglalkoztatja az egyes generációk tevékenysége, szokásai, jellemzői. Különösen a fő fogyasztói csoport, illetve az ő gyerekeik állnak a sajtó érdeklődésének középpontjában – nem véletlenül.

Az elmúlt több mint egy évben 2523 híranyag foglalkozott az 1980 és 1999 között születettekkel (vagyis az Y generációval) és még ennél is több, 2527 híranyag a Z generációval (a 2000-es években születettekkel). Ennek mindössze töredéke volt a magyarországi társadalmat alkotó további négy nemzedék hírértéke.

Forrás: Observer Budapest Médiafigyelő

A 30-asoké a médiafigyelem

Különösen szembetűnő, hogy a legidősebb korosztályt generációs kontextusban mindössze nyolc híranyag említette a tavalyi év kezdete óta.

Magyarország nemzedékképe elsősorban a média- és a munkaerőpiaci szakportálokat foglalkoztatta: száznál több tartalmat e témában a piacesprofit.hu (139), a hrportal.hu (116) és a digitalhungary.hu (112) tett közzé, ezenkívül lapunk szakportálja, a mediapiac.com (75), a szakszervezetek.hu (65) és a profession.hu (55) is jelentős mennyiségű cikket közölt.

A témáról legalább 30 anyagot megjelentető médiumok közül egyedül a miferfiak.hu tematikus portál napirendjének nem képezte domináns részét az Y vagy a Z generáció, az oldal a 2000-ben vagy azután születettekkel egyáltalán nem foglalkozott, míg a baby boomerek nemzedékével kapcsolatban 17, az X generációt érintően pedig 13 alkalommal tájékoztatott.

A Z nemzedék kiugró megjelenésszámot ért el 2017 októberében – amikor megjelent egy, a témával foglalkozó kutatás, amelyet részletesen ismertett a sajtó. A források marketingszakmai jellegű érdeklődését mutatja, hogy ekkor a szokásosnál nagyobb médiavisszhangot az váltotta ki, hogy több kutatás is megjelent a Z generáció közösségimédia-fogyasztási, karrierválasztási és digitálistechnológia-használati szokásairól.

Forrás: Observer Budapest Médiafigyelő

Kik a “digitális bevándorlók”?

Az Observer azt is megvizsgálta, hogy a klasszikusnak tekinthető terminus technikusok mellett milyen más fogalmakkal illette a média a nemzedékeket. Az Y generáció például az „ezredfordulós” vagy „millenniumi” címkével 110 alkalommal fordult elő. A hazai szociológiában használatos Ratkó-gyerekek és Ratkó-unokák megkülönböztetés (99, illetve 147 megjelenés) mellett az X generáció „digitális bevándorlóként” (92 megjelenés) és a Z generáció „digitális bennszülöttként” (499 megjelenés) való értelmezése is szervesen képezte részét a média generációmegjelenítésének.

Korábban kevésbé bevett fogalmi kategóriák is teret hódítottak: az X generáció jellemző problémájának tartott „kapuzárási pánik” (295 megjelenés) mellett az elsősorban az Y generáció fiatalabb tagjaira vonatkozó újabb pszichológiai definíció, a „kapunyitási pánik” (147 megjelenés) is számottevően felkeltette a média érdeklődését.

Forrás: Observer Budapest Médiafigyelő

Társadalomtörténeti és -pszichológiai meghatározásokat egyébként is szívesen használt a hazai sajtó: az 1960 és 1979 között születetteket 46 alkalommal titulálták „elveszett generációnak”, az őket követő nemzedéket pedig 25 esetben jellemezték a „Pán Péter-szindrómával”, vagyis az önálló élet megkezdésére való alkalmatlansággal.

Viszonylag gyakori volt a digitális marketingkampányok kedvelt célcsoportjának, a C – mint digitálisan összekötött, „connected” – generációnak (43 megjelenés) az elhatárolása, erre azonban egyelőre főként médiaszakmai hírportálok (a mediapiac.com öt, az mmonline.hu három alkalommal) vállalkoztak.

A cikk eredetileg a Médiapiac március-áprilisi számának geneRÁCIók című mellékletében jelent meg. A melléklet további elemzéseit itt találja.

A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.

Marketing

Nemzetközi elismerések a Lounge Group PR divíziójának

A Lounge ismét jó eredményt ért el egy kreatívszakmai versenyen, valamint további előkelő helyezések elérésére is lehetőségük van.

Közzétéve:

Borítókép forrása: Facebook / @loungegroupbudapest

Újabb rangos szakmai elismerésekkel gazdagodott az idei PR Toplista 3. helyén debütált Lounge Group – tudatta közleményében a cégcsoport.

Mint írták, a Lounge Group PR divíziója két munkájával is shortlisre került az egyik legnevesebb nemzetközi kreatívszakmai versenyen. A SABRE Awards EMEA 2021-es kiírásán a Budapest Airporttal a koronavírus első hulláma alatt végzett reputációmenedzsment tevékenység a ’Transportation & Logistics’ kategóriában, a Jófogással közösen megvalósított „Esély egy jobb kutyaéletre” kampány pedig a ’Corporate Social Responsibility’ kategóriában esélyes a komoly elismerésre. A SABRE Awards EMEA 2021-re több mint 2000 pályázat érkezett, az online díjkiosztó június 9-én esedékes.

Az „Esély egy jobb kutyaéletre” szemléletformáló kampányt továbbá múlt hét végén a PR News által kiírt CSR & Nonprofit Awards-on is a legjobbak között ismerték el (Honorable Mention), méghozzá a ’Cause Branding Campaign’ kategóriában.

A Médiapiacnak nemrég nyilatkozott a Lounge Communications ügyvezetője, Mamusits Péter. A 10 éve működő cégcsoport kapcsán a szakember kiemelte: „A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén.” A teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

Bácskai Balázs

Tovább olvasom

Marketing

Márciusban ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem

A kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett.

Közzétéve:

Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon. A tavaly áprilisi 114 milliárdos csúcsot novemberben 137 milliárddal adta át a múltnak az e-kereskedelem. Idén márciusban a megelőző évhez képest 62 százalékos növekedést produkálva már mintegy 140 milliárd forintot tett ki az online forgalom – emelte ki a legfrissebb adatokat kommentálva Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel közzétett, márciusra vonatkozó adatsorát idézi, amely szerint a nyers adattal számolva 1,5 százalékos, naptárhatással kiigazítva 2,0 százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítménye. A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek. A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen a bázisul szolgáló tavaly márciusban nemcsak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat.

Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett

– értékelt Cseresnyés Péter.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány. A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén március-áprilisban a kiskereskedelmi cégek is élhettek. A támogatást közel 30 ezer munkavállaló után, több mint hatmilliárd forint értékben kapták meg a szektor szereplői. A legtöbb kiskereskedelmi állás megőrzéséhez a ruházati üzletekben dolgozók munkabére mintegy kétharmadának átvállalásával járult hozzá a program.

Cseresnyés Péter hozzátette, hogy a boltok, áruházak, bevásárlóközpontok április eleji újranyitásával minden bizonnyal valamelyest megélénkül a kiskereskedelmi forgalom. A tartós megoldást azonban ezen a téren is az jelenti, ha minél többen regisztrálnak a vakcinára, és felveszik az oltást. Az így kialakuló védettség a gazdaság újraindításának alapja, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar emberek elkezdjék pótolni egy esztendeje tudatosan visszafogott fogyasztásukat. Kedvező jelnek nevezte, hogy 12 hónapos csökkenés után márciusban nőtt az üzemanyag-értékesítés, több mint két százalékkal költöttünk többet a benzinkutakon.

Tovább olvasom

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom