Kövess minket!

Marketing

Aki a háttérből irányítja a vizuális kultúrát

Andrea Piacquadio a világ legsikeresebb microstock fotósa: átlagosan 40 másodpercenként töltik le egy képét valahol a világban. Fotóival ő – és sikeres kollégái – akár a globális trendeket is képesek befolyásolni. A művésszel és Luigino Bottegával, Andrea személyes márkaépítési tanácsadójával a budapesti műteremlakásán beszélgettünk. A lakást átjárja a kreativitás: a falakon művészi képek, a sarkokban mindenhol kelléknek használható tárgyak a vívóruházattól a pedálos gyerekautón át a bakelit telefonokig és az antikvár könyvekig. Andrea a bolhapiacokon is gyűjti az inspirációt, bárhol jár is a világban.

Hogyan lett microstock fotós?

2007-ben kezdtem fényképeket feltölteni a Fotolia portálra. Ez volt az első, európai piacra dolgozó stockfotó ügynökség. Kezdetben nem sokat tudtam ennek a piacnak a működéséről, az első eredmények engem is megleptek.

Hogyan változott a piac az elmúlt évtizedben?

Nemzetközi szinten nagyon megnőtt a fotósok száma, a verseny és a színvonal is erősödött. Ma már sokkal nehezebb képeket eladni, mert nagyon sok a jó minőségben dolgozó fotós a microstock piacon. Viszont, mivel nem újdonság már, ezért a megrendelői oldalt sem kell oktatni a témában, mindenki ismeri a stockfotó-piacot.

Mi teszi a jó microstock fotóst? Más készségek kellenek hozzá, mint a hagyományos fotózáshoz?

Microstock fotósnak lenni véleményem szerint jobb, mert szabad vagy: nem kötődsz egyetlen ügyfélhez, ott dolgozol, ahol akarsz, azt alkotsz, amit és ahogyan akarsz. Csak laptopra, fényképezőgépre és netkapcsolatra van szükséged. A másik előnye, hogy ez a piac teljesen az érdemeken alapul: nem kell valakinek a barátjának lenned, hogy a jobb munkákat megkapd.

A szabadság mellett azért biztosan vannak olyan trendek, amelyek jobban mennek a piacon.

Annyira nem követem a trendeket, inkább kreatív vagyok. Az egyetlen, amire az elmúlt években figyelek, azok az ünnepi időszakok. Novembertől nagyon népszerűek a Mikulás-képek, tavaly az egyik fotóm igen sikeres volt. Az évente változik, hogy éppen milyen arcok a keresettek, de ezt kevésbé követem, inkább a saját ötleteimet valósítom meg.

Andrea legsikeresebb képe tavaly karácsonykor

Luigino: Ahogy külső szemmel meg tudom ítélni, Andrea nem követi, hanem teremti a trendeket. Olyan sikeres művész, hogy sokan már egy az egyben az ő képeit másolják, ugyanazt a beállítást, ugyanazokat a fényeket használják.

Ezen a piacon a kreativitás mellett az is fontos, hogy a képek hatékonyan közvetítsék az ügyfelek üzenetét, és ebben nagyon jók az eredményei.

Vége van annak az időszaknak, amit régen a stockfotó kifejezés jelentett, a „három vidám üzletember mosolyog egy chart előtt” típusú képeknek?

Néhány koncepció örökzöld. Viszont ahogy a trendek, a belső terek, a ruhák vagy a mobiltelefonok változnak, ezeket a képeket is újra kell alkotni.

Luigino: A microstock korszak kezdetén nagyon steril képek születtek. Andrea több művészetet vitt bele: a beállításokkal, a karakteres modellekkel, több utómunkával, a laboratóriumi tisztaság helyett egy kis sötétség, rendezetlenség hozzáadásával. Eleinte azt mondták neki, kizárt, hogy ezeket el tudja adni, de amikor beindultak az eladások, már az ő stílusát kezdték másolni. A látásmódja nagy lökést adott az egész piacnak. Ezen a területen is igaz, hogy ha nem próbálsz ki új dolgokat, nem nyitsz meg új kommunikációs csatornákat.

A budapesti lakás mellett hol vannak még bázisai?

Budapest mellett Berlinben, Milánóban és Máltán van stúdióm.

Miért jók ezek a városok microstock szempontból?

Nagyon jó a környezet, különböző okokból. Szépek az épületek és egységesek az utcaképek. Kedvező az időjárás, jók a fények. És nem olyan drágák, mint London vagy New York.

Fotó: Andrea Piacquadio

Azt követi, hogy hol és mire használják a képeit?

Ma már annyi képet adok el, hogy nem tudom követni a felhasználásukat. De sokszor írnak nekem, hogy látták valahol a képemet vagy egy-egy modellem felismerte magát a világ valamely pontján. Néha, ha tárgyalni megyek, az irodaházakban is visszaköszönnek a képeim.

Luigino: Egy statisztika szerint a világ valamely nagyvárosában élő személy átlagosan három képével találkozik egy nap hirdetéseken, kirakatokban, könyvekben, prezentációkban. Tényleg mindenhol ott van: évente 750 ezer képet ad el, és mindegyik egy-egy önálló kampány eleme lesz.

Arra vannak statisztikák, hogy mely régiókból töltik le a legtöbb képét?

10-12 ügynökséggel dolgozom, ezek közül 2-3 küld részletes adatokat. Jellemzően az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország a legjobb piacok. Az Egyesült Államok nagy piac, de a fényképeim stílusát inkább Európában értékelik.

Miért éri meg ennyi ügynökséggel dolgozni?

Ha több ügynökséggel dolgozom, több az értékesítési lehetőség is. Néhány vásárló a nagy ügynökségeket választja, néhányan a kisebbeket. Persze így több a munka a képek feltöltésével, kezelésével is.

Luigino: A microstock piac a kommunikáció új frontja. Az ügynökségek között egyre nagyobb a verseny a piaci elsőbbségért, mert egyre több az összeolvadás is. Az Adobe például egy éve 800 millió dollárért vásárolta fel a Fotoliát. Ezért sok mindent hajlandóak megtenni, hogy a legjobbakat magukhoz csábítsák.

Hogyan lehet innen továbbfejlődni? Mik a következő lépések?

Mindenki azt mondja, hogy a videó fogja uralni a piacot, de egyelőre még mindig a fényképek a legjobbak, és nincs is túl sok videótartalom. Az elmúlt néhány évben a stúdiófotózástól a szabadtéri fényképezés felé mozdult el a piac, ami teljesen más felszerelést, modelleket és tapasztalatot kíván, így az én munkám is sokat változik.

 

Luigino: A microstock piacot mintegy 20 fotós dominálja, ők adják el a képek legnagyobb hányadát. Ők időről időre összegyűlnek eszmét cserélni a trendekről, a jövőről. És azzal, hogy naponta globálisan milliárdnyi elérést produkálnak, bennük megvan a lehetőség, hogy befolyásolják a nemzetközi stílustrendeket, tudat alatti üzeneteket közvetítsenek.

 

Van már olyan márka, amelyik kihasználja ezt a lehetőséget?

Egyelőre nincs, de meggyőződésem, hogy az újságok, majd a bloggerek után a microstock fotósok lehetnek a következő véleményvezérek. A márkák közvetlenül nem szerepelhetnek a képeken, de színek, minták, formák igen. És néhány ilyen elem elültetheti a magokat.

Akár országok vagy városok is kihasználhatnák ezt.

Teljes mértékben, különösen, ha figyelembe vesszük a képek terjedési sebességét. Ráadásul egy fénykép feldolgozása, befogadása kevesebb időt és erőfeszítést követel a közösségi médiában, mint egy videóé.

 

Andrea Piacquadio Facebook-oldala itt érhető el.

Marketing

Így alakult a reklámpiac 2020-ban

A koronavírus-járvány teljesen felborította a reklámpiacot.

Közzétéve:

Pixabay

Miután 2020 elején világszerte kitört a koronavírus-járvány, a kormányok igyekeztek mindent megtenni polgáraik védelméért.

Ahogy sok más országban, az Egyesült Királyságban is kulcsfontosságú stratégiai céllá vált, hogy az ország lakosságát a lehető legszélesebb körben tájékoztassák a helyzetről: a vírus veszélyességéről, az ellene való védekezési lehetőségekről, az egyes rendszabályok meghozataláról, annak szükségességéről. E cél elérése érdekében a brit kormányzat hatalmas kampányokba kezdett, és élt a kereskedelemben jól bevált hirdetési formák alkalmazásával. Üzeneteit a nyilvánosság számára fizetett reklámokkal is igyekezett minél hatásosabban eljuttatni. A szakemberek számára így nem okozott meglepetést, hogy a brit kormány tavaly országa első számú hirdetőjévé vált, nem kevesebb, mint 164 millió font (kb. 69 milliárd forint) költéssel. A TradingPlatforms.com szakportál adatai szerint

ezzel olyan magántulajdonban lévő cég- és egyben hirdetőóriásokat is megelőzött, mint a több mint négyszáz fajta élelmiszer, illetve egyéb fogyasztási terméket gyártó Unilever multinacionális vállalatot, vagy a Sky médiaóriást.

A kormány mellett a Public Health England (PHE) közegészségügyi szervezet is felkerült a brit vezető hirdetőinek Top 10-es rangsorába: 2020-ban a hetedik helyen végzett. Megjelenése további bizonyíték a Downing Street 10.-ben tett erőfeszítésekre, amelyet a 66 millió polgár tájékoztatására, a nyilvánosság legnagyobb fokú elérésére tettek.

A PHE tavalyi 80,5 millió fontos (kb. 34 milliárd forintos) hirdetési kiadása csaknem 800 százaléka volt az előző éviének, s ez a brit szervezetek között minden idők legnagyobb reklámköltség-növekedésének számít egyik esztendőről a másikra.

A koronavírus-járvány kitörését követően egyébként a briteknél, tavaly márciusról áprilisra több mint 90 százalékkal csökkent a reklámozás a metró- és vasútállomásokon, 76 százalékkal az utak mentén és 56 százalékkal az élelmiszeráruházak előterében. A nagy állami szerepvállalás ellenére Nagy-Britanniában a hirdetési piacon a járványhelyzet – és az ezzel együtt járó gazdasági visszaesés – következményeként a Top 10-ben lévő hirdetőcégek reklámköltései együttesen ötödével estek 2019-hez képest. Becslések szerint a briteknél összességében 2020-ban 4,4 százalékkal csökkentek a nettó hirdetési kiadások, melyek 21 milliárd fontot (kb. 8800 milliárd forintot) tettek ki.

Magyarországon tavaly 240 milliárd forintra, 2,8 százalékkal csökkent a médiumok reklámbevétele, azaz a “médiatorta” egy év alatt ennyivel lett kisebb – derül ki a Magyar Reklámszövetség 2021. áprilisi jelentéséből.

A torta csaknem minden szelete vékonyodott, egyedül a digitális reklámpiacé növekedett, 5,5 százalékkal (44,7 százalékra). Ez elsősorban a globális platformok töretlen népszerűségének köszönhető, mivel a hazai szereplők hirdetési bevételei 0,2 százalékkal mérséklődtek az előző évihez képest. A második legvastagabb tortaszeletet a televízió hasította ki (26,7 százalékot), igaz, a tévétársaságok bevételei 64 milliárd forintra estek vissza (3,8 százalékkal). Azonban míg itt a versenypiac reklámra fordított kiadásai tavaly csaknem 6 százalékkal mérséklődtek, addig az állami hirdetések részaránya növekedett: az állami költések 11,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az állami megrendelések részaránya a társadalmi célú reklámok növekedésével tavaly 14 százalékra, csaknem 9 milliárd forintra emelkedett a magyar televíziós reklámpiacon.

A szakemberek úgy értékelik, hogy a médiahirdetési piac csak kisebb mértékű zsugorodása főként a jelentősen megemelkedett állami reklámköltésnek volt köszönhető.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Iszlámellenességgel vádolják a francia ásványvízgyártót

A haladók identitásvitát generáltak egy szimpla marketingfogásból.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Balul sült el az egyik legismertebb francia ásványvízgyártó Twitter-bejegyzése, az Evian ugyanis egy ártatlannak tűnő bejegyzést posztolt közösségi oldalán, arra kérve követőit, hogy ossza meg az, aki aznap már megivott egy liter vizet – számolt be az esetről a V4NA hírügynökség.

A bejegyzéssel önmagában nem is lett volna gond, ha az nem a muszlim böjt első napjára esik, így viszont a muszlimok rettentően felháborodtak, és iszlamofóbiával, sőt rasszizmussal vádolták meg a céget, amely tucatjával kapta a gyűlölködő kommenteket. Volt, aki azt kifogásolta és illetlenségnek nevezte, hogy miért pont a ramadán első napját választotta a cég a tweet közlésére, de olyan kommentelő is akadt, aki szerint a vállalat még csak nem is rejti véka alá az iszlamofóbiáját.

Sokan azonban kiálltak az Evian mellet, mondván, azért mégiscsak Franciaországban vannak, ráadásul a rendszeres vízfogyasztás ajánlott az egészség megőrzése érdekében.

Mások szerint nem kell identitáskérdést csinálni és felesleges vitákat gerjeszteni egy olyan mindennapi tevékenységből, mint a vízivás. A cég végül bocsánatot kért a Twitteren, leírták, hogy nagyon sajnálják a balul elsült bejegyzést, majd leszögezték, hogy semmiféle provokáció nem állt szándékukban.

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom