Kövess minket!

Marketing

A Z generáció a legjobb társadalmi ellenőrzőbizottság

A Z generációnak szóló kampányokról, és azok fogadtatásáról tartottak kerekasztal beszélgetést a BrandFestival-on

Hogyan lehet elérni a Z generációt? Ez volt a fő kérdése a BrandFestival második napján színpadra álmodott kerekasztal beszélgetésnek, melyen a Generali marketing és customer experience vezetője, Árr Mariann, a Cherrisktől Matócza Szabina, a Coca-Colától Tóth Valentin, valamint két METU-s diák Bácskay Zsófia és Valentin Dóra vettek részt. A moderátor a Marketing & Media főszerkesztője,Simon Krisztián volt.

Nagy kihívást jelent a brandek számára, hogyan érjék el a Z generáció tagjait. Erre a rétegre egyre nehezebb hatni hétköznapi reklámokkal, ennek részint az az oka, hogy a figyelemküszöbük csökken. Míg az átlagos fogyasztó 2000-ben még 12,5 másodpercig tudott odafigyelni a dolgokra, ez a szám mára mindössze 8,25 másodpercre redukálódott.

Ezt az elméletet a Z generációs beszélgetők azonnal meg is cáfolták. Szerintük sokkal tovább is oda tudnak figyelni valamire, ami igazán felkelti az érdeklődésüket. Azonban erősen vizuálisak, így, ha nem fogja meg őket az első kép, akkor nem olvasnak tovább. A papírformára azzal is rácáfoltak, hogy a többi résztvevő fiataloknak címzett kampányaival – a Generali toborzójával, vagy a Cherrygo futókampányával – szinte egyáltalán nem találkoztak. Egyedül a Coca-Cola Love is love kampánya volt számukra ismerős, ezt viszont szerették.

A Love is love kampány Londonban díjat is nyert, de a Z generáció körében elsősorban azért volt népszerű, mert egy tabu témához nyúlt, amivel kapcsolatban még mindig nem nyílt a társadalmi párbeszéd. A Z generáció pedig azt várja el, hogy végre tabumentesen beszéljünk mindenről. Azt tapasztalták, hogy az emberek véleménye között nem volt középút: az ismerőseik vagy nagyon támogatták vagy nagyon ellene voltak a kampány üzenetének. Tóth Valentin szerint ez tökéletes reakció, mert a jó márkák hitet próbálnak építeni, a hit pedig nagyon erős értékeken alapul, ami szélsőséges reakciókat válthat ki.

Matócza Szabina hozzátette: A nagy márkáknak dolga van. Ezt a társadalmi felelősséget a Generali a prevenció szóban határozta meg. Vagyis ők arra törekszenek, hogy olyan információkat adjanak át az ügyfeleiknek, amelyek hozzájárulnak a jólétükhöz. Ez az alapja az internetes zaklatásos kampányuknak is. A Cherrisk a fenntarthatóság és az edukáció mellett kampányol. Szerintük a hitelesség ma a legfontosabb, mert nagyon hamar kiderül, ha valaki nem hiteles. Elég egyetlen egyszer hibázni és tele van vele a sajtó. Nem szabad a márkáknak olyan szavakkal dobálózniuk, amelyek mögé nem tudnak beállni.

A Coca-Cola szerint is az egyik kulcsszó a purpose, vagyis a cél. Az emberek azt szeretnék látni, hogy vállalatok nagyobb ügyek mögé állnak. Ehhez a cégeknek magukba kell nézniük, és megvizsgálni azt, min javíthatnak a saját tevékenységükben. A Coca-Cola esetében ez nem más, mint a műanyaghulladék, és ezen próbálnak is változtatni. Mindenesetre, ahogy Tóth Valentin fogalmazott: a bullshitnek vége. Vagy csinálja az ember, amit mond, vagy nem, mert a Z generáció a legjobb társadalmi ellenőrzőbizottság.

Ebben Zsófia és Dóra is egyetértettek. Szerintük nincsen szükség egyetemi tanulmányokra ahhoz, hogy valaki átlásson a nagyvállalatok csúsztatásain. Már az influenszereknek is csak akkor hisznek, ha az egyéniségüket hitelesnek érzik. Ha tudják, hogy utánajárnak a dolgoknak, és csak olyan reklámokat vállalnak el, amelyekben igazán hisznek. Tóth Valentin szerint az influenszerek pontosan ugyanúgy működnek, mint a márkák. Ha a kontextus, az üzenet, az influenszer személyes története egy történetté áll össze, akkor sokkal erősebben megáll a lábán az egész sztori.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom