Kövess minket!

Marketing

A Viber igazgatója: ″Magyarország a térség egyik innovációs központja″

Atanas Raykovval, a Rakuten Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatójával a Viber beépített alkalmazásairól, social media trendekről, és a vállalat magyarországi és közép-európai stratégiájáról beszélgettünk

Az egyik 2017-es közleményében a Viber azt hangsúlyozta, hogy Görögország mellett Magyarországra is stratégiailag kiemelt piacként tekint. Miért?

A Viber külön stratégiát dolgozott ki a régió tizennégy országára. Magyarország a térség egyik innovációs központja, ahol számos fejlesztő dolgozik a Viber népszerűsítésén, e-commerce és online marketing megoldásokon. A szolgáltatás és a Viber népszerű Magyarországon, erős a piaci pozíciónk, amire lehet építeni.

Mennyiben speciális a magyar, illetve a térség piaca?

A régióban a Viber egyike a legnépszerűbb alkalmazásoknak, a magyarok pedig kifejezetten aktívak a mobilkommunikációban. Itt is többen használják már a Vibert üzenetküldésre, mint ingyenes telefonálásra. Egy év alatt a magyarok tízmilliárd Viber-üzenetet küldenek egymásnak. Sokat tanulunk a magyar piacon, a tapasztalatokat pedig fel tudjuk használni olyan kiemelt célországokban, mint Oroszország vagy Kína.

2016-ban indították Magyarországon a Public Account szolgál tatást, illetve partnerséget kötöttek többek közt a Telenorral és a Szigettel. Mik az eredmények?

A Public Account [nyilvános fiók – a szerk.] egy adott vállalat vagy márka számára az ügyfélélmény erősítésében lehet fontos. Erősíthető általa az ügyfelek márkaelkötelezettsége, hatékonyabb lesz a brandkommunikációjuk, interaktívvá válik a márka és a fogyasztó kapcsolata. A Public Account Magyarországon is sikeres, a Sziget-fióknak például másfél millió követője van. A Sziget hatalmas projekt, viszonylag kis stábbal, így a perszonalizált ügyfél-kommunikáció chatbotfunkcióval igazi kifinomult megoldásokat tesz lehetővé.

A Telenorral összesen nyolc országban működünk együtt. A távközlési szektortól jól működő mobilkommunikációs hálózatot és az üzenettovábbítás platformját kapjuk, cserébe mi az ügyfélszolgálatot alakítjuk át a jobb ügyfélélmény elérése érdekében. A chatbotos ügyfélszolgálati megoldásainkra egyre több szektor „vevő”: a média, a távközlés, kereskedelem és a rendezvényszervezők.

A Sziget most már arról is híres, hogy a legkülönfélébb generációk találnak ott maguknak szórakoztató élményt. Hogyan targetál a Viber, melyik generáció a legfontosabb célcsoport?

Magyarországon az okostelefon-tulajdonosok kétharmada letöltötte a Viber applikációt, és aktív használója is, ez elég széles célcsoportot jelent. Azt szeretnénk, ha a gyerekek – akik az SMS-t már hírből se nagyon ismerik, van, ahol SMS-appnak hívják – már az első telefonjukkal megismernék a Vibert. Mivel a szolgáltatás nagyon egyszerűen használható, a családi kapcsolattartást is erősíti.

Atanas Raykov, a Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója

Egyébként nem csak a fiatalok töltenek sok időt viberezéssel. Úgy vélem, többek közt azért van ez így, mert nem tolakodunk a chatablakokban zavaró reklámüzenetekkel. Releváns, a beszélgetésekhez kapcsolódó kontenteket persze elérhetővé teszünk, amihez nem is kell elhagyni a chatalkalmazást, nem szükséges böngészőben keresni a csevegéshez kötődő tartalmakat.

Nyújt-e inspirációt az üzenetküldő szolgáltatók közti verseny?

Nem másolunk le egy az egyben riválisaink által fejlesztett funkciókat, megoldásokat, a számunkra is hasznos újításokat viszont implementálhatjuk a saját rendszerünkbe. Igyekszünk persze a fejlesztések terén elsők lenni: lehetővé tettük például az elküldött üzenetek utólagos törlését, amivel már több mint ötmilliárd alkalommal éltek a viberezők. Szeretnénk, ha a felhasználók a jelenleginél is jobban kontrollálnák a csevegéseiket.

Az FC Barcelona és Shakira a legismertebb Viber-partnerek. Miért jó nekik az együttműködés?

 

Shakira és az FC Barcelona több millió követővel rendelkezik a közösségi médiában. Mi a magas visibilityt és konverziót tudjuk ehhez hozzáadni. Extra nagy konverzióra is volt már példa: azoknak, aki megnézték Shakira egyik viberes videóüzenetét, 11 százaléka vásárolt presale turnéjegyet. Jó példa ez arra, hogy az alkalmazás a celebek számára is hasznos marketingcéljaik megvalósításában.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom