Kövess minket!

Marketing

„A válságtól még szédelgünk, miközben a világ elszáguldott mellettünk”

Átfogó kép bontakozott ki lapunk októberi konferenciáján a fiatal generációk újfajta fogyasztási szokásairól, melyekre a cégeknek válaszokat kell találniuk, és nem csupán a kommunikáció területén. Digitália 2017 – konferenciabeszámoló 4. rész.

Elhangzott a Digitália 2017/Digitális üzlet-digitális marketing konferencián. A konferenicánkat támogatták:

Az, hogy a fiatalok másképp néznek tévét, olvasnak híreket, hallgatnak rádiót, mint az előző generációk már-már közhelynek számít, mégis kulcskérdés, hogy pontosan milyen médiatartalmakat fogyasztanak, és hol érhetők el a hirdetők számára. Az október 17-i Digitália konferencián a médiapiac és a hirdetési szegmens legjelesebb szakemberei több alkalommal is kitértek erre a kérdéskörre.

Az autóipari kerekasztalon elhangzott, hogy a most felnövő generációk számára már nem a vezetés élménye, hanem az a lényeges, hogy kényelmesen eljussanak A-ból B pontba. Az online kapcsolódási lehetőség és a zene is fontosabb már, mint például a motor teljesítménye.

Fotó: Réti Dóra

A 25-45 éves korosztályt elsősorban a modern designnal szeretnék megragadni, de ma már a karosszérián túl a márka weboldala és a mobilalkalmazások korszerű megjelenése is sokat számít a vásárlási döntés során. A vásárlók naprakész információkkal érkeznek az autószalonokba a kiválasztott modellekről és a versenytársakról – azaz részletesen tájékozódnak a neten előtte –, ami új helyzet elé állítja az értékesítőket is.

Kapucnis pulcsik

A pénzügyi világban szembetűnő változás, hogy az öltönyös férfiak és kosztümös nők helyett-mellett egyre inkább a kapucnis pulcsis informatikus fiúk veszik át az uralmat a központokban, amelyek gyakran a belvárosba költöznek a hagyományos irodanegyedekből. Az új ügyfelek igénylik, hogy egész nap elérjék a nemzetközi pénzpiacokat. Sokkal mélyebb információkat kérnek és más módon tálalva, mint az idősebb generációk, cserébe a több napos döntéshozatali idő 15-30 percre rövidült.

A szabályozás ezen a területen is nehezen követi az igények és a technológia változását, de már léteznek teljesen automatizált end-to-end megoldások például az online számlanyitás vagy a digitális hitelezés terén. A cél az ügyfélélmény fokozása, de az AI sem fog minden feladatot kiváltani, az emberi adaptivitásnak fontos szerepe lesz a jövőben is.

Fotó: Réti Dóra

Két olyan kiemelt hirdetői csoport is helyet kapott a rendezvényen, amelyek – részint a magasabb átlagéletkorú vásárlókörüknek köszönhetően – még kevésbé érzik a változásokat. A gyógyszerek piacán azt tapasztalják, hogy a betegek, ha nem is okosabbak, de mindenképpen tájékozottabbak lettek az online információforrásoknak köszönhetően. Azonban a gyógyszerpiacon még nem jellemző, hogy a digitális tájékozódást online vásárlás követné.

Átalakuló médiamixek, kapaszkodó marketingesek

A digitális média ma már 70-80 százalékos súllyal szerepel az autóipari cégek médiamixében. A pénzügyi terület is kihívásokkal küzd: a személyes találkozóknak továbbra is helyet kell biztosítani, de az ügyfélszerzés egyre inkább az új csatornákon zajlik, ráadásul gyakran a munkaidőn kívül eső idősávokban, ami nem teszi lehetővé a személyes érintkezést. Inkább csak az a kérdés, hogy a vevőkör alakulását figyelembe véve meddig kell még fenntartani a reklámozást a klasszikus kommunikációs csatornákon. Egyelőre a konzervatívabb rétegeket is ki kell szolgálni, ráadásul esetükben az edukáció is nagyon fontos.

A fiatalabb, márkaüzenetekkel szemben szkeptikus generációk elérését a PR, a rendezvények, a tartalommarketing, a mobileszközökön is látványos tartalmak, a jobb célzás, az adatbázisok kiaknázása és a hatékonyság mérésére alkalmas megoldások segíthetik elő, de a médiaügynökségek sincsenek könnyű helyzetben, ha újszerű és működő ötletekkel próbálnak előállni.

Fotó: Réti Dóra

Az OTC és FMCG-szektorok hagyományosan nagy televíziós hirdetők. Az online megoldások hatását egyelőre inkább a márkára vonatkozó mutatószámokon látják, kevésbé az eladásokon, de a fiatal felnőtt célcsoport körében hozzájárulhatnak a márkahűség kialakításához. A közösségi médiumok közül a Facebookot elsősorban az ismertség növelésére és vevőszolgálati feladatokra tartják alkalmasnak, míg az Instagram sokkal eredményesebb a konverzió elérésében.

Az „elérhetetlen generáció” megszólítására egyre inkább be kell majd vetni a véleményvezéreket is. A Facebook-, Instagram– és Snapchat-megoldások stílusán és irányán az X-generációs marketingesek néha „sírva röhögnek”, de a fontosságukat ritkán kérdőjelezik meg, ráadásul a márkaközpontok is elvárják ezek alkalmazását.

Marketing

Többmilliárdos bevételtől esik el a főváros a reklámtenderügy miatt

A fővárosi tömegközlekedés költségvetésében 2022 végéig közel 3,5 milliárd forint bevételkiesést okoz az úgynevezett reklámtenderügy a baloldali fővárosi vezetés miatt. Karácsony Gergely ugyanis három éve megakadályozta a BKV-reklámtender egyik jelentkezőjének győzelmét. A francia hátterű vállalat viszont a koronavírus-járvány idején már nem tartotta az eredeti ajánlatát, később pedig már hiába próbálta meg a városvezetés aláírni a szerződést, a JCDecaux kihátrált az üzletből.

Közzétéve:

Villamoson elhelyezett reklámok és egy villamosmegállóban közterületi plakátok, fotó: MTVA/MTI/Róka László

– Sajnos nem egyszer és nem kétszer hívtuk fel Karácsony Gergely figyelmét az elmúlt években arra, hogy a jogszerűtlenül elkaszált reklámtenderrel súlyos veszteségeket okozott a fővárosnak – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

A Világgazdaság által megismert adatokból ugyanis kiderült: 2022 végéig összesen közel 3,5 milliárd forint kiesést okoz a fővárosi tömegközlekedés költségvetésében az úgynevezett reklámtenderügy.

A főváros baloldali többsége 2019 végén akadályozta meg, hogy a JCDecaux nevű francia cég követelményeknek megfelelő ajánlata nyerjen a BKV hirdetési közbeszerzésén.

Karácsony Gergely kezdeményezésére ezzel elmeszelték a fővárosi közlekedési vállalat reklámfelületeinek négy évre szóló bérbeadását.

Az eset miatt a BKV még 120 millió forintos bírságot is kapott. A főváros ugyan egy év után vissza akart táncolni az üzletbe, vagyis mégis tető alá hozta volna a koncessziót. Az érvényes ajánlatot benyújtó cég a világjárvány okozta válságra hivatkozva azonban visszalépett. A Világgazdaság szerint ennek eredményeként összességében több milliárd forinttól esik el a budapesti tömegközlekedés.

A reklámtendert egyébként még a korábbi,  Tarlós István-féle városvezetés írta alá, az eredményhirdetés azonban az önkormányzati választások utánra csúszott át.

A JCDecaux azonban hiába indult kedvező ajánlattal a tenderen (havi 142 millió forintos bérleti díjat ígérve, ami éves szinten 1,7 milliárd forint), amelyet a BKV járműágazatához, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért írtak ki.

Sajtóhírek akkoriban kiemelték azt is, hogy a francia cég ajánlata nemcsak érvényes volt, hanem a bírálat során kifejezetten magas pontszámot is kapott, de ez is kevésnek bizonyult. Karácsonyék az elutasító döntésükkel azt is megakadályozták, hogy a fővárosi cégek egy évnél hosszabb időre kössenek szerződést a reklámfelületeik hasznosítására.

A BKV ugyanis négy plusz négy évre kötött volna szerződést, de ezek után képtelen volt teljesíteni a koncessziós eljárást.

Wintermantel Zsolt most a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: már nem tud másra gondolni, mint hogy a főpolgármester szándékosan okozott kárt a budapestieknek, hiszen évek teltek el, és nem írt ki újabb eljárást a BKV reklámfelületeinek értékesítésére.

A főpolgármester tehetetlensége mostanra 3,5 milliárd forint veszteséget okozott Budapestnek, ebből a pénzből pedig több mint harminc új, saját buszt is vásárolhatott volna a BKV, vagy négy új CAF-villamost, és nem kellene bezárnia a fogaskerekűt, vagy éppen kivilágíthatná az ünnepekre Budapestet

– emelte ki a frakcióvezető. Hozzátette: arról ne is beszéljünk, hogy esély sem lenne azokra a csődközeli állapotokra, amelyekkel Karácsony folyamatosan fenyegetőzik, hacsak nem éppen az a főpolgármester célja, hogy a jövőre kezdődő önkormányzati választási kampány idejére szándékosan csődbe vigye a fővárost.

Tovább olvasom

Marketing

A televíziós hirdetéseket elemezte az NMHH

Idén az első félévben 78 televízió műsorában 2823 új reklámszpotot regisztrált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH); az érintett hirdetéseket összesen 4 millió alkalommal ismételték – közölte NMHH csütörtökön.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelték, hogy az év első hat hónapjában a legtöbb, 556 új reklámfilm márciusban került adásba, a “legfrekventáltabb” dátumnak pedig a február 1-je bizonyult 125 szpottal. A kisfilmek több mint 35 százaléka hétfőn jelent meg.

Az új reklámfilmek első adásba szerkesztésének időpontjául a hirdetők a hajnali órákat, ezeken belül is a 2-8 óra közötti periódust szemelték ki több mint 80 százalékban. A nézettség szempontjából kiemelt fontosságú, “főműsoridős”, 18-22 óra közötti intervallum mindössze szűk nyolc százaléknyi részesedést tudhatott magáénak – fejtették ki.

A legtöbb premierreklámfilm, 38 százalék a mintában szereplő 24 általános szórakoztató csatorna műsorán került adásba.

A legerősebbnek az országos kereskedelmi televíziók – a TV2 és az RTL bizonyultak 36,6 százalékkal, de kiemelkedett az ATV és a Hír TV 20,6 százalékkal is.

A hatóság összegzése szerint a hirdetések hosszát tekintve a 20 másodperces szpotok számítottak a legnépszerűbbnek, míg a fél év átlagos premierreklámjának hossza 21,5 másodperc volt. Az elemzésben ugyanakkor előfordult 720 másodperces klip is. Látványosan visszaszorultak az élőszereplős reklámfilmek: arányuk a 2016-os 39 százalékról 2022-ben 15 százalékra mérséklődött, miközben a számítógépes animációt, grafikát használó hirdetések meghaladták a 82 százalékot.

A reklámfilmek 60 százalékában szolgáltatásokat, mintegy 40  százalékában termékeket népszerűsítettek. Az új hirdetések legnagyobb halmazát a kereskedelmi szektor mellett a gyógyhatású készítmények fedték le.

A hirdetők ajánlataik többségével, csaknem 84 százalékával a lehető legszélesebb közönséget, a vegyes felnőtt kategóriát igyekeztek megszólítani, a kiskorúaknak szóló hirdetések mindössze a reklámfilmek 2,8 százalékát adták.

Az új reklámszpotokban leggyakrabban az évente többször is igénybe vehető szolgáltatások, valamint az ezer és tízezer forint közötti termékek hirdetései szerepeltek.

Az NMHH 2011 közepén hazánkban egyedülálló reklámadatbázist hozott létre; csaknem száz szempont alapján elemzi a legnézettebb televíziókban első alkalommal közreadott reklámokat.

Ennek célja elsősorban a törvénysértő hirdetések kiszűrése a média- és a reklámtörvény alapján, de kiemelt figyelmet fordítanak a szpotok legkülönfélébb tartalmi jellemzőinek vizsgálatára is, így például a kiskorúak védelmére – idézték fel a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

A 4iG Nyrt. lett a Crealive Reklámügynökség Kft. tulajdonosa

Egyben a cég leányvállalatainak 75 százalékos közvetett tulajdonát is megszerezte – közölte a 4iG Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Közzétéve:

Kedden lezárult az október 5-én kötött adásvételi szerződés, amely alapján a 4iG megszerezte a CREALIVE Reklámügynökség Kft. és leányvállalatai, azaz a Honeycomb Hungary Kft. és Honeycomb Central Europe Kft. 75 százalékos üzletrészét.

A 4iG Nyrt. még októberben közölte az MTI-vel, hogy adásvételi megállapodást kötött a Honeycomb Hungary és Central Europe vállalatcsoport 75 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról, és az akvizíció versenyjogi eljárást követően zárul le.

A Honeycomb Hungary & Central Europe vállalatcsoport 2018 óta működik, fő tevékenysége a lineáris és non-lineáris televíziós partnerek részére végzett reklám minőség-ellenőrzés, transzkódolás (sugárzási formátumba átalakítás), archiválás és a televíziós kijátszási pontok felé továbbítás.

A 4iG a BÉT-en bejegyzett informatikai és szoftverszolgáltató, részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában kereskednek. A társaság részvényei kedden délután 0,14 százalékkal 730 forintra erősödtek. A papír árfolyama az elmúlt egy évben 625 forint minimumot és 968 forint maximumot ért el.

Tovább olvasom