Kövess minket!

Marketing

„A válságtól még szédelgünk, miközben a világ elszáguldott mellettünk”

Átfogó kép bontakozott ki lapunk októberi konferenciáján a fiatal generációk újfajta fogyasztási szokásairól, melyekre a cégeknek válaszokat kell találniuk, és nem csupán a kommunikáció területén. Digitália 2017 – konferenciabeszámoló 4. rész.

Elhangzott a Digitália 2017/Digitális üzlet-digitális marketing konferencián. A konferenicánkat támogatták:

Az, hogy a fiatalok másképp néznek tévét, olvasnak híreket, hallgatnak rádiót, mint az előző generációk már-már közhelynek számít, mégis kulcskérdés, hogy pontosan milyen médiatartalmakat fogyasztanak, és hol érhetők el a hirdetők számára. Az október 17-i Digitália konferencián a médiapiac és a hirdetési szegmens legjelesebb szakemberei több alkalommal is kitértek erre a kérdéskörre.

Az autóipari kerekasztalon elhangzott, hogy a most felnövő generációk számára már nem a vezetés élménye, hanem az a lényeges, hogy kényelmesen eljussanak A-ból B pontba. Az online kapcsolódási lehetőség és a zene is fontosabb már, mint például a motor teljesítménye.

Fotó: Réti Dóra

A 25-45 éves korosztályt elsősorban a modern designnal szeretnék megragadni, de ma már a karosszérián túl a márka weboldala és a mobilalkalmazások korszerű megjelenése is sokat számít a vásárlási döntés során. A vásárlók naprakész információkkal érkeznek az autószalonokba a kiválasztott modellekről és a versenytársakról – azaz részletesen tájékozódnak a neten előtte –, ami új helyzet elé állítja az értékesítőket is.

Kapucnis pulcsik

A pénzügyi világban szembetűnő változás, hogy az öltönyös férfiak és kosztümös nők helyett-mellett egyre inkább a kapucnis pulcsis informatikus fiúk veszik át az uralmat a központokban, amelyek gyakran a belvárosba költöznek a hagyományos irodanegyedekből. Az új ügyfelek igénylik, hogy egész nap elérjék a nemzetközi pénzpiacokat. Sokkal mélyebb információkat kérnek és más módon tálalva, mint az idősebb generációk, cserébe a több napos döntéshozatali idő 15-30 percre rövidült.

A szabályozás ezen a területen is nehezen követi az igények és a technológia változását, de már léteznek teljesen automatizált end-to-end megoldások például az online számlanyitás vagy a digitális hitelezés terén. A cél az ügyfélélmény fokozása, de az AI sem fog minden feladatot kiváltani, az emberi adaptivitásnak fontos szerepe lesz a jövőben is.

Fotó: Réti Dóra

Két olyan kiemelt hirdetői csoport is helyet kapott a rendezvényen, amelyek – részint a magasabb átlagéletkorú vásárlókörüknek köszönhetően – még kevésbé érzik a változásokat. A gyógyszerek piacán azt tapasztalják, hogy a betegek, ha nem is okosabbak, de mindenképpen tájékozottabbak lettek az online információforrásoknak köszönhetően. Azonban a gyógyszerpiacon még nem jellemző, hogy a digitális tájékozódást online vásárlás követné.

Átalakuló médiamixek, kapaszkodó marketingesek

A digitális média ma már 70-80 százalékos súllyal szerepel az autóipari cégek médiamixében. A pénzügyi terület is kihívásokkal küzd: a személyes találkozóknak továbbra is helyet kell biztosítani, de az ügyfélszerzés egyre inkább az új csatornákon zajlik, ráadásul gyakran a munkaidőn kívül eső idősávokban, ami nem teszi lehetővé a személyes érintkezést. Inkább csak az a kérdés, hogy a vevőkör alakulását figyelembe véve meddig kell még fenntartani a reklámozást a klasszikus kommunikációs csatornákon. Egyelőre a konzervatívabb rétegeket is ki kell szolgálni, ráadásul esetükben az edukáció is nagyon fontos.

A fiatalabb, márkaüzenetekkel szemben szkeptikus generációk elérését a PR, a rendezvények, a tartalommarketing, a mobileszközökön is látványos tartalmak, a jobb célzás, az adatbázisok kiaknázása és a hatékonyság mérésére alkalmas megoldások segíthetik elő, de a médiaügynökségek sincsenek könnyű helyzetben, ha újszerű és működő ötletekkel próbálnak előállni.

Fotó: Réti Dóra

Az OTC és FMCG-szektorok hagyományosan nagy televíziós hirdetők. Az online megoldások hatását egyelőre inkább a márkára vonatkozó mutatószámokon látják, kevésbé az eladásokon, de a fiatal felnőtt célcsoport körében hozzájárulhatnak a márkahűség kialakításához. A közösségi médiumok közül a Facebookot elsősorban az ismertség növelésére és vevőszolgálati feladatokra tartják alkalmasnak, míg az Instagram sokkal eredményesebb a konverzió elérésében.

Az „elérhetetlen generáció” megszólítására egyre inkább be kell majd vetni a véleményvezéreket is. A Facebook-, Instagram– és Snapchat-megoldások stílusán és irányán az X-generációs marketingesek néha „sírva röhögnek”, de a fontosságukat ritkán kérdőjelezik meg, ráadásul a márkaközpontok is elvárják ezek alkalmazását.

Marketing

2,875 milliárd forint a tét ezen a hétvégén a Hatoslottón

Újabb telitalálatmentes hét után immár 2,875 milliárd forint a várható főnyeremény a Hatoslottón. A rekordközeli jackpot néhány tízmillió forintra áll a játék történetének legmagasabb, 2,958 milliárd forintos álomösszegétől, így ha vasárnap nem lesz telitalálatos szelvény, akkor 13 éves csúcsot dönt a Hatoslottó főnyereménye.

Közzétéve:

MTI/Czeglédi Zsolt

Milliárdok várnak ezen a hétvégén is a szerencsésekre, hiszen az Ötöslottó főnyereménye meghaladja a 2,5 milliárd forintot, a Hatoslottó jackpotja pedig már csak hajszálnyira van attól, hogy történelmet írjon

– közölte a Szerencsejáték Zrt.

A rekord összeg lázba hozta a játékosokat is, hiszen nem csak az alapjátékok száma nőtt meg, hanem a feladott szelvények száma is, mind az Ötös-, mind pedig a Hatoslottót többen játszák az átlagos halmozódási időszakhoz viszonyítva. További érdekesség, hogy a Hatoslottó telitalálatmentes időszak alatt Fortuna nagy kedvence volt a 2-es szám, ez már tízszer szerepelt a nyerőszámok között, míg a 26-os szám egyszer sem került kihúzásra.

Az Ötöslottó sorsolási műsora, a SzerencseSzombat szombaton 18:45-től, míg a Hatoslottó élő sorsolása vasárnaponként 16:00-tól látható a Duna TV-n.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Eddig nem látott mennyiségű reklám került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

A reklámfilmek száma idén már november 1-én elérte a 13 milliót, és még nincs vége az évnek. Az ünnepi hajrával év végéig ez a szám megközelítheti, sőt akár el is érheti a 15 milliót.

Közzétéve:

Pixabay

Bár a Covid továbbra is része a mindennapjainknak, a világ túljutott az első sokkhatásokon, és mint az élet sok más területe, a média és reklám világa is megtanult alkalmazkodni az új helyzet kihívásaihoz.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az idei év újabb rekorddal zárul: eddig nem látott mennyiségű reklámfilm került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

– derül ki a Nielsen Közönségmérés legújabb kutatásából.

2021 első 10 hónapjában az egy főre jutó napi tévénézési idő 4 és fél óra volt a 15 évnél idősebb, tévés háztartásban élő internethasználók körében. Naponta átlagosan a 70%-uk – közel 4,5 millió fő – ült le a képernyők elé legalább 1 perc erejéig, és átlagosan közel 6,5 órát el is töltöttek ott a nézők.

A műsorfogyasztási idő egyharmadát sorozatokkal és szórakoztató műsorokkal töltötték, további 10% hírműsorokkal, és 14% filmekkel telt, a reklámok pedig még ennél is többet, az idő 15%-át vitték el.

A tévéreklámok a 15+ éves internetezők átlagosan kétharmadát érték el nap mint nap: egy néző naponta 134 db reklámfilmmel találkozott, ami 33 percnyi reklámnézési időnek felelt meg.

De a reklámok világa nem csak a tévé képernyőjéből áll, hiszen a média palettája igen sokszínű. A Nielsen szeptemberben végzett, világszerte 56 országra kiterjedő „Trust in Advertising” nevű online kutatása sokféle szempontból körbejárta azt a kérdést, hogy a 15 évnél idősebb internetezők milyen típusú reklámokat kedvelnek, melyek vannak leginkább hatással rájuk, melyek késztetik őket leginkább vásárlásra, illetve mely típusok a legnépszerűbbek a különböző korosztályok és nemek tekintetében. A kutatási eredmények az 56 ország együttesére, Európára, a kelet- és közép-európai régióra, valamint Magyarországra szűkítve is elérhetőek.

Reklámbizalom szempontból a kutatás kiterjed a termék szektorok vizsgálatára is az egyes médiafelületeken: a világ különböző régióiban igen eltérő, hogy mely szektorok reklámjaiban bíznak a legnagyobb mértékben.

Tévéreklámok esetében globális szinten a szórakoztatóipari témájúak állnak az első helyen, de hasonló a helyzet Európában is, ahol az élelmiszer reklámokkal vannak holtversenyben.

A kutatásból többek között az is kiderül, hogy míg globális szinten a valós élethelyzeteket bemutató és egészség témájú reklámok, addig a magyar fogyasztók körében a humoros reklámok a legnépszerűbbek, mely egyébként megfelel a kelet- és közép-európai régióban mért átlagnak.

A kutatás rámutat arra is, hogy a régióban a magyarok bíznak leginkább a tévéreklámokban (a válaszadók 68%-a), de fontosnak tartják az ismerősök ajánlásait, márka weboldalak, illetve szponzorációk hirdetéseit és az online fogyasztói véleményeket is.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Figyelemfelkeltő kisfilmet készített a Pfizer (videó)

A tüdő egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet a Pfizer legutóbbi kisfilmjében, amelyben Dsida Jenő: Édesanyám keze című gyönyörű versét szavalják el – egy levegővel.

Közzétéve:

Pixabay

Ez a mutatvány első olvasatra kivitelezhetetlennek tűnhet, mert a vers kifejezetten hosszú, de nem kell aggódni, a kisfilm szereplői felosztva, láncban mondták el a nekik szánt strófákat, és egymásnak adták a szót. Az egy levegővel való szavalás nem volt egyszerű, hiszen nemcsak arra kellett fókuszálni, hogy ne vegyenek levegőt a sorok között, de arra is, hogy a hangsúlyozás a lehető legkevésbé csorbuljon.

A kisfilm mondanivalója, hogy rávilágítson arra, mennyire fontos vigyáznunk a tüdő egészségére, hiszen az éltető levegőt adja nekünk.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom