Kövess minket!

Marketing

„A válságtól még szédelgünk, miközben a világ elszáguldott mellettünk”

Átfogó kép bontakozott ki lapunk októberi konferenciáján a fiatal generációk újfajta fogyasztási szokásairól, melyekre a cégeknek válaszokat kell találniuk, és nem csupán a kommunikáció területén. Digitália 2017 – konferenciabeszámoló 4. rész.

Elhangzott a Digitália 2017/Digitális üzlet-digitális marketing konferencián. A konferenicánkat támogatták:

Az, hogy a fiatalok másképp néznek tévét, olvasnak híreket, hallgatnak rádiót, mint az előző generációk már-már közhelynek számít, mégis kulcskérdés, hogy pontosan milyen médiatartalmakat fogyasztanak, és hol érhetők el a hirdetők számára. Az október 17-i Digitália konferencián a médiapiac és a hirdetési szegmens legjelesebb szakemberei több alkalommal is kitértek erre a kérdéskörre.

Az autóipari kerekasztalon elhangzott, hogy a most felnövő generációk számára már nem a vezetés élménye, hanem az a lényeges, hogy kényelmesen eljussanak A-ból B pontba. Az online kapcsolódási lehetőség és a zene is fontosabb már, mint például a motor teljesítménye.

Fotó: Réti Dóra

A 25-45 éves korosztályt elsősorban a modern designnal szeretnék megragadni, de ma már a karosszérián túl a márka weboldala és a mobilalkalmazások korszerű megjelenése is sokat számít a vásárlási döntés során. A vásárlók naprakész információkkal érkeznek az autószalonokba a kiválasztott modellekről és a versenytársakról – azaz részletesen tájékozódnak a neten előtte –, ami új helyzet elé állítja az értékesítőket is.

Kapucnis pulcsik

A pénzügyi világban szembetűnő változás, hogy az öltönyös férfiak és kosztümös nők helyett-mellett egyre inkább a kapucnis pulcsis informatikus fiúk veszik át az uralmat a központokban, amelyek gyakran a belvárosba költöznek a hagyományos irodanegyedekből. Az új ügyfelek igénylik, hogy egész nap elérjék a nemzetközi pénzpiacokat. Sokkal mélyebb információkat kérnek és más módon tálalva, mint az idősebb generációk, cserébe a több napos döntéshozatali idő 15-30 percre rövidült.

A szabályozás ezen a területen is nehezen követi az igények és a technológia változását, de már léteznek teljesen automatizált end-to-end megoldások például az online számlanyitás vagy a digitális hitelezés terén. A cél az ügyfélélmény fokozása, de az AI sem fog minden feladatot kiváltani, az emberi adaptivitásnak fontos szerepe lesz a jövőben is.

Fotó: Réti Dóra

Két olyan kiemelt hirdetői csoport is helyet kapott a rendezvényen, amelyek – részint a magasabb átlagéletkorú vásárlókörüknek köszönhetően – még kevésbé érzik a változásokat. A gyógyszerek piacán azt tapasztalják, hogy a betegek, ha nem is okosabbak, de mindenképpen tájékozottabbak lettek az online információforrásoknak köszönhetően. Azonban a gyógyszerpiacon még nem jellemző, hogy a digitális tájékozódást online vásárlás követné.

Átalakuló médiamixek, kapaszkodó marketingesek

A digitális média ma már 70-80 százalékos súllyal szerepel az autóipari cégek médiamixében. A pénzügyi terület is kihívásokkal küzd: a személyes találkozóknak továbbra is helyet kell biztosítani, de az ügyfélszerzés egyre inkább az új csatornákon zajlik, ráadásul gyakran a munkaidőn kívül eső idősávokban, ami nem teszi lehetővé a személyes érintkezést. Inkább csak az a kérdés, hogy a vevőkör alakulását figyelembe véve meddig kell még fenntartani a reklámozást a klasszikus kommunikációs csatornákon. Egyelőre a konzervatívabb rétegeket is ki kell szolgálni, ráadásul esetükben az edukáció is nagyon fontos.

A fiatalabb, márkaüzenetekkel szemben szkeptikus generációk elérését a PR, a rendezvények, a tartalommarketing, a mobileszközökön is látványos tartalmak, a jobb célzás, az adatbázisok kiaknázása és a hatékonyság mérésére alkalmas megoldások segíthetik elő, de a médiaügynökségek sincsenek könnyű helyzetben, ha újszerű és működő ötletekkel próbálnak előállni.

Fotó: Réti Dóra

Az OTC és FMCG-szektorok hagyományosan nagy televíziós hirdetők. Az online megoldások hatását egyelőre inkább a márkára vonatkozó mutatószámokon látják, kevésbé az eladásokon, de a fiatal felnőtt célcsoport körében hozzájárulhatnak a márkahűség kialakításához. A közösségi médiumok közül a Facebookot elsősorban az ismertség növelésére és vevőszolgálati feladatokra tartják alkalmasnak, míg az Instagram sokkal eredményesebb a konverzió elérésében.

Az „elérhetetlen generáció” megszólítására egyre inkább be kell majd vetni a véleményvezéreket is. A Facebook-, Instagram– és Snapchat-megoldások stílusán és irányán az X-generációs marketingesek néha „sírva röhögnek”, de a fontosságukat ritkán kérdőjelezik meg, ráadásul a márkaközpontok is elvárják ezek alkalmazását.

Marketing

GVH: ágazati gyorsvizsgálatokkal biztosították a járvány alatti reklámok tisztességességét

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 első félévében is nagy hangsúlyt fektetett a magyar emberek védelmére, valamint a verseny tisztaságának biztosítására a nemzetgazdaság jelentős ágazataiban. A nemzeti versenyhatóság ágazati gyorsvizsgálataival biztosította a koronavírus-járvány alatti reklámok tisztességességét – tudatta a hivatal az MTI-vel csütörtökön.

Közzétéve:

Az első hathavi eredményeket összegző, a magyar piaci versenyről szóló jelentés szerint a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a verseny jótékony hatásainak köszönhetően közel felére csökkenjen az antigén gyorstesztek hazai kiskereskedelmi ára. Az építőipar területén tavaly megkezdett gyorsvizsgálatok sorozata is folytatódott, amely szintén az áremelkedések mérséklését szolgálja a versenytorzulások felszámolásával.

A GVH továbbra is kiemelt feladatként kezeli a fogyasztók tájékozott döntéseinek elősegítését az online és a hagyományos felületeken egyaránt – írták. Az elmúlt fél év középpontjában az influenszer-marketing gyakorlatai mellett az e-kereskedelem és az adatvagyon összefüggései álltak, amelynek kapcsán a versenyhatóság előremutató javaslatokkal élt a fogyasztói bizalom erősítése, illetve a hazai kkv-k fejlesztése érdekében – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy

az összefonódások ellenőrzésekor a hatóság továbbra is a gyors ügyintézést tartotta szem előtt, melynek köszönhetően a GVH hatékonysága Európában továbbra is az élmezőnybe tartozik.

“A kötelezően ellátandó alapfeladataink mellett három olyan képessége is van a nemzeti versenyhatóságunknak, amely után nemzetközi szakmai érdeklődés mutatkozik. Az egyik az Európában is egyedülálló – a magyar kormánytól kapott – felhatalmazás a gyorsított ágazati vizsgálatok lefolytatására. A másik a környezetvédelem és versenyjog kapcsolatának kutatása, míg a harmadik a fogyasztói jóléti hasznok számszerűsítése, közgazdasági elemzése” – összegezte Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Idén is a hazai termékek hónapja az augusztus

Sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsítik a magyar árukat.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A  Magyar Termék Nonprofit Kft. kezdeményezésére indított akció idén az Abonett Kft., a Ceres Zrt., a Naszálytej Zrt., a Mészáros Borászat, a Haladás Mg. Zrt., a Fino-Food Kft., a Gyulahús Kft., a Sofidel Hungary Kft. és a Happy Chocolates Factory Zrt. termékeire összpontosít. Valamennyien használói a Magyar Termék védjegynek, amely a megbízhatóság valódi garanciája – írták közleményükben.

Az Aldi Magyarország marketingtámogatóként csatlakozik a kezdeményezéshez, amely

sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsíti a védjegyes árukat.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a nyár utolsó hónapja a belföldi termékek közös ünnepe lehet. Benedek Eszter az időzítést azzal indokolta, hogy az államalapítás ünnepe és az új kenyér hagyománya jó alkalmat ad a magyar értékek bemutatására – olvasható a közleményben.

A hazai termékek hónapját tavaly hirdette meg először a Magyar Termék Nonprofit Kft. Akkori közleményük szerint a kezdeményezés a gyártók és a kereskedők összefogását erősítő Vedd a hazait! Védd a hazait! kampány folytatása. A kezdeményezést azért látták akkor időszerűnek, mert a Magyar Termék védjegy iránt évről évre többen érdeklődnek, és a környezetvédelmi elvárások miatt is egyre népszerűbb a belföldön készült áru.

Tovább olvasom

Marketing

Az utazó magazin idén is díjazta a legjobb turisztikai szolgáltatókat

Átadták Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait hétfőn Budapesten; a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták.

Közzétéve:

MTI/Kovács Anikó

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón örömét fejezte ki, hogy a magazin a külhoni magyar turisztikai szolgáltatókra is kiterjesztette a versenyt. Fontosnak nevezte, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás az élet egyre több területén megjelenjen.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta támogatja a külhoni magyar kisvállalkozókat, köztük számos turisztikai szolgáltatót – jelezte.

Közölte, felméréseik azt mutatják, hogy a külhoni magyar vállalkozások 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, így ha őket támogatják, azzal magyar családok sokaságát segítik.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a verseny is azt mutatja, hogy a turizmusért tett erőfeszítések a nehéz körülmények ellenére sikeresek, a szakma az új kihívások ellenére jobban és többet teljesít, az emberek pedig utazni akarnak.

Az MTÜ-nek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól (NTAK) naponta érkező statisztikák alapján pontos információja van a vendégek költéseiről, tartózkodási helyéről, idejéről, illetve a küldő országról – jelezte a vezérigazgató-helyettes.

Idén az ágazatban éves szinten 37 millió vendégéjszakát várnak, ami alig 10 százalékkal marad el a járvány előttitől – mondta.

Kiemelte: a vendégek által legjobban kedvelt szolgáltatókat a magazin elismerései tükrözik.

Érsek M. Zoltán főszerkesztő elmondta, hogy

az idén is 30 kategóriában adtak át elismeréseket.

Az év családbarát szállodája a Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, Az év állatbarát szállodája a Dráva Hotel Thermal Resort, Az év felnőttbarát szállodája a Duna Relax & Event Hotel, Az év wellness szállodája a Hotel Golden Lake Resort. Az év gyógyszállodája elismerést a Hotel Karos Spa, Az év üzleti szállodája díjat a Corinthia Hotel Budapest, Az év városi szállodája díjat a Hotel Budapest kapta. Az év turisztikai üzemeltetője az Eventrend Group, Az év turisztikai szervezete a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., Az év turisztikai szakembere Géher Zoltán szállodaigazgató, Az év turisztikai városa Szeged lett, Az év légitársasága a Wizzair. Az év utazási irodája a Z(s)eppelin Utazási Iroda, Az év fürdője a Hungarospa Hajdúszoboszló, Az év víziparkja az Aquaworld. Az év fővárosi étterme az És lett, Az év szállodai étterme pedig a Láng Bistro & Grill (Hilton Budapest), Az év vidéki étterme a balatonszemesi Kistücsök lett.

Az év határon túli területekre utaztató irodája a Kárpáteurópa Utazási Iroda, Az év erdélyi magyar szálláshelye a Gyimesi Skanzen Panzió lett. Az év erdélyi magyar étterme a Pethő Étterem, Az év felvidéki magyar szálláshelye a Kék hal étterem és panzió, Az év felvidéki magyar étterme a St. Petrus Vini, Az év vajdasági magyar szálláshelye a Vila Elizabet, Az év vajdasági magyar étterme a Hedera Étterem, Az év muravidéki magyar szálláshelye a Panonska Vas, Az év muravidéki magyar étterme a Pri Lujzi, Az év horvátországi magyar szálláshelye a Piros-Étterem Piros Csizma, Az év horvátországi magyar étterme a Restoran Citadella. A kárpátaljai magyar intézmények, éttermek és szálláshelyek az ukrajnai háborús menekültek ellátásában való aktív részvételért és példás helytállásért kaptak elismerést.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese (k) gratulál az Év Turisztikai Szervezete díjat elnyerő Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. képviselőjének Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjainak átadásán Budapesten 2022. július 18-án.

Tovább olvasom