Kövess minket!

Marketing

A tekintet ereje az online tartalomgyártásban

A honlapok felépítésében már nemcsak az a fontos, hogy rövidek és jól tördeltek legyenek a szövegek, hanem az is, hogyan helyezkedjenek el a sortörések és a kiemelések. A szemmozgásvizsgálatok azt mutatják, hogy a megfelelően elhelyezett képek úgy vezetik az ember szemét, akár egy képregény, és így egy ideje már nem csupán feltérképezik a weblapok olvasásának módját, de fontos leckékkel szolgálnak arról is, hogyan érdemes felépíteni egy internetes oldalt úgy, hogy a legtöbb figyelmet vonzza. Erről szól a Médiapiac 2020-as második lapszámában megjelent cikkünk.

A Statista 2018-as kutatása szerint világszerte 1,8 milliárd ember vásárol rendszeresen online. Ez nagyjából 825 billió forintnak megfelelő pénzforgalmat jelent évente. Az internet népessége napjainkra elérte a 4,54 milliárd főt, három emberből kettő tehát aktív felhasználónak számít. Nem csoda, ha a marketing egyik kiemelt kérdése az, hogyan lehet a képernyőkön keresztül hatékonyan elérni a hírek és a termékek fogyasztóit. Hogyan szegeződhet ránk a legtöbb tekintet? És hogyan tudjuk mérni ezeket a tekinteteket?

A szemmozgáskövetés olyan technika, amelynek segítségével feltérképezhető, hova téved egy képen először az ember pillantása, mi az, ami felkelti a figyelmét, és mi az, amin átsiklik. Manapság számtalan módja létezik a szemmozgáskövetésnek. Az alapvető technika úgy működik, hogy közeli infravörös fényt irányítanak a pupillára, és egy kamera követi a visszatükröződést a szaruhártyán. Ez elárulja, hova mutat a tekintet. Ma már egy egyszerű szemmozgáskövető szemüveg is képes rögzíteni ilyen adatokat. Bár a technológia még nem kifejezetten elterjedt, de nem is számít kuriózumnak. Eye-tracking szemüvegből nagyjából 45 ezer található a világon.

A szemüvegek használata megkönnyíti a térben végzett szemmozgáskövetést is – például hogy mit nézünk meg először egy boltban, vagy mekkora sikerrel ragadják meg a figyelmünket a kihelyezett hirdetések. Ez a reklámipar szempontjából kifejezetten fontos. De ugyanilyen sikerrel alkalmazható a technológia a honlapok figyelemfelkeltő erejének feltérképezésére is.

Szemmozgáskövetés az interneten

A hőtérkép egy adatvizualizációs rendszer, amely színkódok segítségével fejezi ki, hogyan lépnek a látogatók kapcsolatba egy weblappal. A vörös szín jelzi a legtöbb figyelmet generáló tartalmakat. Ilyenek általában a színnel, vastagítással kiemelt szövegrészek, a gombok vagy a képek. Különösen igaz ez a személyeket ábrázoló képekre, a szemünk ugyanis azonnal megtalálja az embereket egy képen. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen az a kép, amit a holnapon elhelyezünk, mivel a tekintetünket az is irányítja, amit látunk.

Egy, a Padovai Egyetem által végzett 2012-es kutatás szerint a képeken szereplő emberek tekintete vezeti az olvasó tekintetét. Mivel társas lények vagyunk, egész életünkben tanulunk olvasni az embertársaink arcából, és természetes, hogy a figyelmünk irányát meghatározza az is, hogy mások tekintete hova irányul. Ha egy képen egy előre, egyenesen ránk néző embert látunk, mi is a szemébe fogunk nézni – főleg ha a képen egy gyerek vagy egy csinos nő található. Ez alapvetően pozitív dolog, egy honlapon azonban el is vonhatja figyelmet a tényleges tartalomról. Ha viszont a képen lévő személy más felé néz, a mi figyelmünk is arra fog terelődni. Ily módon egy jól elhelyezett képpel tetszőlegesen irányítható az emberek figyelme a fontos szövegrészletek felé.

A szöveggel szemben nemcsak a kép, de a videó is előnyt élvez, így egy videós tartalom – például a Google-hirdetések esetében is – előbb fog nagyobb figyelmet generálni, mint egy szöveges, de azért az sem mindegy, hogyan épülnek fel a szöveges tartalmak.

Az emberek internetes olvasás közben szinte mindig egy F mintázatot követnek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a honlap teteje és bal oldala kiemelten fontos, hiszen ezeken biztosan végigfut a szem, még akkor is, ha föntről lefelé és balról jobbra csökken a figyelem.

Az F mintázat amiatt alakul ki, hogy hajlamosak vagyunk egy tömbösített szöveg vagy bekezdés első mondataira nagyobb figyelmet fordítani. Ennek az az oka, hogy többnyire a bekezdések bevezető mondata, a tételmondat tartalmazza a bekezdés lényegét, amelyet a többi mondat fejt ki, egy jól szerkesztett szöveg bekezdéseinek első mondatait összeolvasva tehát nagyjából kerek képet kaphatunk egy szöveg teljes tartalmáról. Ez a legtöbb esetben tudat alatti folyamat – egyszerűen megszokjuk, hogy így épül fel egy textus, és az interneten a szkennelve olvasás következtében gyakran csak ezeket a részeket olvassuk el, hiszen a rengeteg információ és a gyors olvasás miatt ritkábban mélyülünk el tartalmakban.

A legfontosabb információt ezért érdemes mindig felülre, elölre helyezni. A statisztikák szerint a honlapok első oldalára összpontosul a látogatók teljes figyelemének 57 százaléka. Sokan nem is görgetnek tovább.

Jól működnek a különböző kiemelések és gombok is a figyelem terelésére. A TechWise hőtérképes esettanulmánya azonban azt találta, hogy a legfigyelemfelkeltőbb elemnek egy dizájnban érdemes valamilyen cselekvésre buzdítania. Ha valamit gombszerűen emelünk ki, az legyen kattintható, ha ugyanis nem az, elveszíthetjük az olvasók érdeklődését. Ugyanígy nem érdemes szétszórni sem a figyelmet. Ha valamit hangsúlyozni szeretnénk, a honlap többi része legyen egyszerű és nem hivalkodó, így a tekintetek jobban összpontosulhatnak arra, amerre vezetni szeretnénk őket.

Marketing

Tetemes bírságot kapott az eMAG a GVH-tól

Akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

200 millió forintos bírságot szabott ki és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel; az eMAG elfogadta a döntést.

Az eMAG közleményben megerősítette a GVH-val kötött megállapodás tényét. Közölte, hogy

kifizetik a kirótt bírságot, minden vásárlójuknak 3 ezer forint értékű kupont biztosítanak, továbbá a hazai kis- és középvállalkozások online értékesítési tevékenységét több mint 4 milliárd forint értékű programmal segítik.

A GVH tájékoztatása szerint 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálták az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát. Megállapították, hogy akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

Az eljárás feltárta, hogy a vállalkozáscsoport a kampányok során nem alakított ki olyan belső szabályokat, amelyek biztosították volna, hogy “eredeti” árként a termék tényleges, jellemző ára jelenjen meg, az áthúzott árak korábban csak alkalomszerűen, nagyon rövid időre érvényesültek.

A GVH közleménye szerint a cégcsoport az eljárás során együttműködött a versenyhivatallal, és vállalta a jogsértés jóvátételét célzó intézkedéscsomag megvalósítását.

Ismertetik, hogy ennek keretében az eMAG

  • felhagy a megtévesztő akciókkal,
  • átalakítja árképzési és árfeltüntetési gyakorlatát,
  • az elmúlt 12 hónapban vásárló fogyasztókat egyenként 3000 forint értékű kuponkedvezményben részesíti, összesen legalább mintegy 1,08 milliárd forint értékben,
  • nagyságrendileg 2,88 milliárd forint értékben vállalja, hogy elősegíti a magyar vállalkozások online kereskedelmi jelenlétét: egyebek közt jutalékcsökkentéssel, oktatással, hirdetési felülettel és logisztikai szolgáltatásokkal támogatja majd partnereit.

A GVH A vállalások teljesítésének előírása mellett 200 millió forint bírság megfizetésére is kötelezte a platform üzemeltetőit, a Dante International SA-t, illetve az Extreme Digital – eMAG Kft.-t, amelyek azt is vállalták, hogy nem támadják meg bíróságon a GVH döntését – közölte a hatóság.

További vállalások

Az eMAG az MTI-nek küldött közleményében közölte, hogy kifizeti a 2018-as Black Friday kapcsán kirótt bírságot.

Az eMAG álláspontja szerint a Black Friday akciók megszervezésénél mind az árazás, mind a készletezés vonatkozásában körültekintően járt el, nem tévesztette meg a fogyasztókat. Ugyanakkor az eljárás minden fél számára megnyugtató lezárása érdekében olyan megállapodást kötött a GVH-val, amely lehetővé teszi a vitás helyzet gyors lezárását, emellett pedig a magyarországi online kereskedelem fejlődését is elősegíti.

A webáruház kiemelte, vállalja, hogy leárazásai során egy adott termékre az adott árengedmény mértékének megállapítása során a viszonyítás alapjául mindig a megelőző 30 nap során alkalmazott legalacsonyabb árat veszi alapul, elejét véve a jövőbeni vitás helyzeteknek.

Az eMAG közölte, bruttó 3 ezer forint értékű kupont bocsát ki minden olyan ügyfele számára, aki az előző 12 hónapban az eMAG.hu-n bármilyen értékben vásárolt akár az eMAG-tól, akár egy Marketplace-partner kereskedőtől. A vásárlók fiókjaiban jóváírásra kerülő kupon 6 hónapig lesz érvényes, és legalább 10 ezer forintos kosárérték elérése esetén lehet majd beváltani.

Az eMAG Magyarország a következő három évben mintegy négymilliárd forint értékű befektetést valósít meg a magyarországi vállalkozások online értékesítési lehetőségeinek fejlesztése érdekében az eMAG Marketplace-en keresztül. Elindítják az Open Hungary programot, amelynek keretében a Marketplace-en korlátlan ideig 50 százalékos kedvezményt biztosítanak az eladások után minden olyan, Magyarországon működő vállalkozásnak, amelyek kis, közepes vagy nagy gyártási sorozatban, vagy kézművesként nem élelmezésű termékeket állítanak elő, és éves nettó árbevételük 100 millió forintnál alacsonyabb. E vállalkozások számára az eMAG Marketplace 3 éven keresztül 25 százalék kedvezményt nyújt a logisztikai szolgáltatásokra, továbbá a programban részt vevő, értékesítést végző nonprofit szervezetek jutalékát teljes mértékben elengedi – közölte a webáruház.

A tájékoztatás szerint az eMAG Magyarország Marketplace-én jelen lévő kereskedők feltölthetik meglévő ajánlataikat az eMAG román és a bolgár platformjaira is. A vállalat három éven keresztül minden hazai partner számára egymillió termékig ingyenesen lefordítja az áru adatlapjait bolgár és román nyelvekre, illetve ugyanennyi ideig biztosít ingyenes, helyi nyelven működő ügyfélszolgálati szolgáltatást a magyar partnereknek a két piacon. Az eMAG Magyarország a teljes szállítási folyamat megszervezésével, továbbá a Romániába irányuló értékesítések esetén integrált logisztikai szolgáltatás biztosításával segíti a két régiós ország piacára nyitni kívánó kereskedőket.

A magyar kkv-kat támogató programban az eMAG 81 új munkahelyet hoz létre Magyarországon, és elindítja az eMAG Fulfilment in Hungary programot, amelynek keretében legalább 3 éven keresztül lehetővé teszi a hazai Marketplace-partnerek számára saját magyarországi raktárainak használatát, tárolási szolgáltatással, termékleltározással, megrendelés felvétellel, átvétellel, csomagolással, szállítással, visszaszállítással és ügyfélszolgálattal együtt – közölte az eMAG.

Tovább olvasom

Marketing

Nemzetközi elismerések a Lounge Group PR divíziójának

A Lounge ismét jó eredményt ért el egy kreatívszakmai versenyen, valamint további előkelő helyezések elérésére is lehetőségük van.

Közzétéve:

Borítókép forrása: Facebook / @loungegroupbudapest

Újabb rangos szakmai elismerésekkel gazdagodott az idei PR Toplista 3. helyén debütált Lounge Group – tudatta közleményében a cégcsoport.

Mint írták, a Lounge Group PR divíziója két munkájával is shortlisre került az egyik legnevesebb nemzetközi kreatívszakmai versenyen. A SABRE Awards EMEA 2021-es kiírásán a Budapest Airporttal a koronavírus első hulláma alatt végzett reputációmenedzsment tevékenység a ’Transportation & Logistics’ kategóriában, a Jófogással közösen megvalósított „Esély egy jobb kutyaéletre” kampány pedig a ’Corporate Social Responsibility’ kategóriában esélyes a komoly elismerésre. A SABRE Awards EMEA 2021-re több mint 2000 pályázat érkezett, az online díjkiosztó június 9-én esedékes.

Az „Esély egy jobb kutyaéletre” szemléletformáló kampányt továbbá múlt hét végén a PR News által kiírt CSR & Nonprofit Awards-on is a legjobbak között ismerték el (Honorable Mention), méghozzá a ’Cause Branding Campaign’ kategóriában.

A Médiapiacnak nemrég nyilatkozott a Lounge Communications ügyvezetője, Mamusits Péter. A 10 éve működő cégcsoport kapcsán a szakember kiemelte: „A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén.” A teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

Bácskai Balázs

Tovább olvasom

Marketing

Márciusban ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem

A kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett.

Közzétéve:

Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon. A tavaly áprilisi 114 milliárdos csúcsot novemberben 137 milliárddal adta át a múltnak az e-kereskedelem. Idén márciusban a megelőző évhez képest 62 százalékos növekedést produkálva már mintegy 140 milliárd forintot tett ki az online forgalom – emelte ki a legfrissebb adatokat kommentálva Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel közzétett, márciusra vonatkozó adatsorát idézi, amely szerint a nyers adattal számolva 1,5 százalékos, naptárhatással kiigazítva 2,0 százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítménye. A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek. A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen a bázisul szolgáló tavaly márciusban nemcsak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat.

Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett

– értékelt Cseresnyés Péter.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány. A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén március-áprilisban a kiskereskedelmi cégek is élhettek. A támogatást közel 30 ezer munkavállaló után, több mint hatmilliárd forint értékben kapták meg a szektor szereplői. A legtöbb kiskereskedelmi állás megőrzéséhez a ruházati üzletekben dolgozók munkabére mintegy kétharmadának átvállalásával járult hozzá a program.

Cseresnyés Péter hozzátette, hogy a boltok, áruházak, bevásárlóközpontok április eleji újranyitásával minden bizonnyal valamelyest megélénkül a kiskereskedelmi forgalom. A tartós megoldást azonban ezen a téren is az jelenti, ha minél többen regisztrálnak a vakcinára, és felveszik az oltást. Az így kialakuló védettség a gazdaság újraindításának alapja, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar emberek elkezdjék pótolni egy esztendeje tudatosan visszafogott fogyasztásukat. Kedvező jelnek nevezte, hogy 12 hónapos csökkenés után márciusban nőtt az üzemanyag-értékesítés, több mint két százalékkal költöttünk többet a benzinkutakon.

Tovább olvasom